E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έλεγχος σε 1,27 εκατ. ΑΦΜ

Νέο σύστημα διασταυρώσεων καταθέσεων - φορολογικών δηλώσεων

Δημοσίευση 30/3/2017 | 18:58

Έλεγχος σε 1,27 εκατ. ΑΦΜ

Το νέο σύστημα ηλεκτρονικών διασταυρώσεων μεταξύ τραπεζικών καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων παρουσίασε σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο τον άμεσο εντοπισμό των αδήλωτων εισοδημάτων.
Το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα θα αξιοποιηθεί αρχικώς για τον έλεγχο των 1.270.000 φορολογουμένων, οι οποίοι περιλαμβάνονται σε διάφορες «ύποπτες» λίστες καταθετών.

Εκτιμάται μάλιστα, ότι θα συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, χάρη στην αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξήγησε ότι το νέο σύστημα είναι το «μαστίγιο», το οποίο δίνει το μήνυμα σε όσους αποκρύπτουν εισοδήματα, ότι το υπουργείο Οικονομιών έχει πλέον τον κατάλληλο μηχανισμό για να τους εντοπίσει.
Προέβλεψε επίσης, ότι η αύξηση των εσόδων που θα προκύψει, θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και θα δώσει τη δυνατότητα ενίσχυσης της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Πώς θα γίνονται οι διασταυρώσεις

Το λογισμικό έχει τη δυνατότητα μέσα από τις διασταυρώσεις των στοιχείων των καταθέσεων και των δηλωθέντων εισοδημάτων του ελεγχόμενου, να εντοπίζει αποκλίσεις και να καταλήγει σε αρχική εκτίμηση του ύψους της φοροδιαφυγής, σε διάστημα μόνο μίας εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, η συλλογή των στοιχείων γίνεται μέσα σε 1 - 2 λεπτά, ενώ η διασταύρωση και η αρχική εκτίμηση του ύψους της φοροδιαφυγής που έχει συντελεστεί, στο βαθμό που έχουν εντοπισθεί αποκλίσεις μεταξύ εισοδημάτων και καταθέσεων, ολοκληρώνεται σε μία εβδομάδα.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας, μπορεί να χρειασθούν μερικές εβδομάδες. Το μεγάλο πλεονέκτημα του συστήματος είναι ότι μπορεί να εντοπίζει σε χρόνο - ρεκόρ τις πρωτογενείς κινήσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων και να τις συγκρίνει με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους - διαδικασία που ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρα έως τώρα.
Πρόκειται, πάντως, σε κάθε περίπτωση για αρχική εκτίμηση του ύψους της φοροδιαφυγής, αφού το τελικό αποτέλεσμα θα εξακολουθεί να προκύπτει από τον φορολογικό έλεγχο.

«Βούληση για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής»

«Πρόκειται για άλλη μία απόδειξη της βούλησης μας για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής» τόνισε, από την πλευρά της, η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, αναφέροντας ότι η σημερινή κυβέρνηση διαθέτει την πολιτική βούληση για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος παραγραφής υποθέσεων, οι οποίες βρίσκονται στις διάφορες λίστες του υπουργείου Οικονομικών.

Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώρος Πιτσιλής, επεσήμανε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η αξιοποίηση του νέου μηχανισμού διασταύρωσης εισοδημάτων και καταθέσεων. Εξήγησε ειδικότερα, ότι το μεγάλο πλεονέκτημα του νέου λογισμικού είναι ότι έχει τη δυνατότητα να εξαιρεί αυτόματα διάφορες κινήσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς που δικαιολογούνται αντικειμενικά, και να εντοπίζει τις πρωτογενείς καταθέσεις, τις οποίες και συγκρίνει με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη, έχουν εκπαιδευτεί πιλοτικά 131 ελεγκτές, ενώ τώρα ξεκίνησε και η εκπαίδευση πιστοποιημένων ελεγκτών του νέου μηχανισμού.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δίκη Μάτι: Ελεύθεροι χωρίς καταβολή ούτε ενός ευρώ οι καταδικασθέντες

Ελλάδα 29.04.2024
Ελεύθεροι χωρίς να καταβάλουν ούτε ένα ευρώ βρίσκονται οι έξι καταδικασμένοι για την εθνική τραγωδία στο Μάτι με τους 104 vεκρούς

Απίστευτη καταγγελία μητέρας για δασκάλες νηπιαγωγείου ‑ Εκφόβισαν και κούρεψαν τον 5χρονο γιο της

Ελλάδα 29.04.2024
Σε μία σοβαρή καταγγελία προχώρησε η μητέρα ενός 5χρονου παιδιού για τις δασκάλες του νηπιαγωγείου που φοιτά ο γιος 5χρονος γιος της

Δώρο Πάσχα: Πως υπολογίζεται on line με ειδική εφαρμογή

Οικονομία 29.04.2024
Έως τη Μεγάλη Τετάρτη η καταβολή του

Εργατική Πρωτομαγιά: Τραβούν «χειρόφρενο» τα μέσα μεταφοράς ‑ Χωρίς πλοία η χώρα

Ελλάδα 29.04.2024
Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργiα της Μεγάλης Τετάρτης 1η Μαΐου που εξήγγειλαν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Γιάννης Καλλιάνος: 145 αγγειοχειρούργοι ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού

Πολιτική 29.04.2024
Με μία σκληρή επιστολή όλες οι επιστημονικές εταιρείες και ενώσεις Αγγειοχειρουργικής στην Ελλάδα καταδικάζουν τη στάση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Καλλιάνου

Ρένα Δούρου: «Η μάνα μου πέθανε με τον καημό ότι η κόρη της διασύρθηκε»

Ελλάδα 29.04.2024
Η πρώτη δήλωση της Ρένας Δούρου μετά την αθώωση για το Μάτι

Ποινές έως 111 έτη για το Μάτι, αλλά εξαγοράσιμες: Φυγαδεύτηκαν οι κατηγορούμενοι

Ελλάδα 29.04.2024
Απογοήτευση των συγγενών μετά την ανακοίνωση των ποινών - Το δικαστήριο μετέτρεψε τις ποινές σε χρηματικές προς 10 ευρώ ημερησίως

Πάσχα: Ξεκίνησε η έξοδος των εκδρομέων

Ελλάδα 29.04.2024
Αναχωρούν για τα νησιά, αυξημένη η κινητικότητα στο λιμάνι του Πειραιά

Προσποιήθηκε τον υπάλληλο του ΥΠΟΙΚ και απέσπασε από ιδιοκτήτη καφέ 2.000 ευρώ

Ελλάδα 29.04.2024
Ο δράστης συνελήφθη, απογευματινές ώρες χθες Κυριακή στην Τούμπα, στη Θεσσαλονίκη, τη στιγμή που παρέλαβε το συμφωνηθέν ποσό από τον παθόντα

Μπόνους παραγωγικότητας για τους δημόσιους υπαλλήλους ‑ Τι προβλέπει

Ελλάδα 29.04.2024
Θα είναι οι προϊστάμενοι εκείνοι που θα ανάβουν στους υπαλλήλους τους το πράσινο φως για το μπόνους παραγωγικότητας