E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Καθηγητές από Θεσσαλονίκη κατά Survivor και ΣΚΑΪ

Με επιστολή τους επιτίθενται στον ΣΚΑΪ

Δημοσίευση 27/3/2017 | 12:17

Καθηγητές από Θεσσαλονίκη κατά Survivor  και ΣΚΑΪ

Μια σκληρή επίθεση τόσο στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ όσο και στο τηλεπαιχνίδι Survivor (ως τηλεοπτικό προϊόν) εξαπολύουν καθηγητές από τη Θεσσαλονίκη.

Οι καθηγητές της Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης υποστηρίζουν πως το τηλεπαιχνίδι «διδάσκει ότι καμία ξευτίλα και προδοσία δεν είναι ντροπή» και πως «το ΣΚΑΙ, το κανάλι με την πιο εχθρική στάση απέναντι στους κοινωνικούς αγώνες και την πιο φιλική στην πολιτική καταστροφής των δικαιωμάτων μας και ιδιαίτερα αυτών της νέας γενιάς, προβάλλει ένα ακραία διαστροφικό, ανταγωνιστικό, «αθλητικό παιχνίδι», στο οποίο ανώνυμοι και διάσημοι αποκομμένοι από το κοινωνικό περιβάλλον, διεκδικούν μέχρι «τελικής πτώσεως» το έπαθλο που συνήθως είναι η …τροφή ! Αφού δεν έχει άρτο, πάρτε θεάματα… με άρτο!».

 

Ολόκληρη η επιστολή των καθηγητών έχεις ως εξής:

 

2.500. 000 τηλεθεατές μεταξύ των οποίων εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές  μας ακόμη και παιδιά του Δημοτικού (δυναμικό κοινό το λένε) παρακολουθούν κάθε βράδυ το ελληνικό «Survivor» που σπάει τα ρεκόρ τηλεθέασης το ένα μετά το άλλο.

Δεν πρόκειται για δασκαλίστικη γκρίνια που «δεν διαβάζουν τα μαθήματά τους» εκείνη την ώρα. Οι αξίες που επιβάλλονται μέσα από την τηλεοπτική εικόνα είναι απόλυτα αντίθετες με αυτές που επιχειρούμε κοπιωδώς κι απελπισμένα να εμπνεύσουμε τους μαθητές μας . Γι αυτό έχουμε χρέος να τις στηλιτεύσουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

Το SKY (σσ: έτσι το αναφέρει η ανακοίνωση των καθηγητών) το  κανάλι με την πιο εχθρική στάση απέναντι στους  κοινωνικούς αγώνες και την πιο φιλική στην πολιτική καταστροφής των δικαιωμάτων μας και ιδιαίτερα αυτών  της νέας γενιάς, προβάλλει ένα  ακραία διαστροφικό, ανταγωνιστικό, “αθλητικό παιχνίδι”, στο οποίο ανώνυμοι και διάσημοι αποκομμένοι από το κοινωνικό περιβάλλον, διεκδικούν μέχρι «τελικής πτώσεως» το έπαθλο που συνήθως είναι η …τροφή ! Αφού δεν έχει άρτο, πάρτε θεάματα… με άρτο!

Σταδιακά, ο ανταγωνισμός μεταξύ ομάδων και ατόμων οδηγεί στην ανάδειξη του νικητή μέσω της απόρριψης των άλλων, της ψυχολογικής ή σωματικής κατάρρευσης (που εξιτάρει τους θεατές), του τελικού αποκλεισμού. «Όποιος μένει πίσω θα πρέπει να φτύνει αίμα.»  ! λέει μια παίκτρια.

Το κοινό παρακολουθεί τις αντιδράσεις, τις αντοχές και τις συμπεριφορές των «μαχητών» συμμετέχοντας μέσω SMS που αποφέρουν κέρδη σε τηλεοπτικές/πολυεθνικές εταιρείες.

Με άλλα λόγια: ατομικισμός, προδοσία, αλληλοεξόντωση, απαξίωση των άλλων, κατάρρευση των ηττημένων, αποκλεισμός των αδύναμων…

Η τηλε-πραγματικότητα μοιάζει να αντανακλά τον κοινωνικό δαρβινισμό ενός συστήματος που ξέρει πώς να διαλύει κάθε ανθρώπινο δεσμό, πρωτίστως στο πεδίο της εργασίας,  ή των εξετάσεων όπου κυριαρχεί το «ο θάνατός σου, η ζωή μου».

Για την «επιβίωση του πιο προσαρμοσμένου» (survival of the fittest) μίλησε ο Δαρβίνος, όμως τόσο στον Άγιο Δομίνικο όσο και στον εργασιακό στίβο η καλή φόρμα, η fitness σε κάνει survivor, σε κάνει «απασχολήσιμο».

Σήμερα το «Survivor» μάς διδάσκει ότι κανείς εξευτελισμός, καμιά μικρή προδοσία, κανένα συναισθηματικό ξεγύμνωμα, κανένα κάρφωμα του διπλανού σου δεν είναι ντροπή προκειμένου να επιβιώσει κανείς.

Η πειθαρχία, η τυφλή υπακοή στους άνωθεν κανόνες, ακόμα και τους πιο γελοίους και παράλογους, είναι αυτονόητη και επιβεβλημένη για όσους θέλουν να παραμείνουν στο παιχνίδι. Όλα αυτά πρέπει να εμπεδώσουν έγκαιρα οι μαθητές μας.

Δεν είναι «απλά ένα παιχνίδι» είναι η επιβολή του  βάρβαρου, παράλογου, παρηκμασμένου πολιτισμού του κυρίαρχου συστήματος στα παιδιά μας απ αυτούς που τα έχουν στερήσει το πραγματικό παιχνίδι, το γέλιο, τη χαρά και την ελπίδα!

Βλέπαμε …Survivor κύριε!

Το πιο εξοργιστικό είναι ότι το «Survivor»   προβάλλεται την  εποχή της αέναης λιτότητας,  της φτώχειας, της πείνας, των μαθητών μας που λιποθυμούν, (μόλις προχθές μια 17χρονη  μαθήτρια στην Πάτρα γιατί είχε τρεις μέρες να φάει κανονικά) του υποκατώτατου μισθού, της μαθητείας –δουλείας, της γιγαντιαίας και ενίοτε ανακυκλούμενης ανεργίας των νέων, των 400χιλ. παιδιών μας που μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες ζουν στο κοινωνικό λυκόφως, κόβουν από το φαΐ, τη θέρμανση, το ρεύμα. Ένας λαός φυλακισμένος στο μνημονιακό Survivor.

Καλούμε τους συναδέλφους της τάξης να δώσουμε ακόμη μια μάχη ενάντια στα τηλεοπτικά σκουπίδια προβάλλοντας της αξίες της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας, του σεβασμού του Άλλου, της φιλίας,  του γνήσιου αθλητικού πνεύματος, του αληθινού αγώνα για μια απελευθερωτική Παιδεία στα πλαίσια μιας δίκαιης κι ανθρώπινης κοινωνίας.

Να γίνουμε όλοι μαχητές σε τούτο τον αγώνα!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βλαδίμηρος Κυριακίδης: Η αλλαγή στην εμφάνισή του – «Ξεκίνησα δίαιτα! Ένιωθα τα σπλάχνα μου να μου πιέζονται»

Tabloid 29.01.2026
Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης βρέθηκε καλεσμένος στο 6της εκπομπής Happy Day

Πένθος για τον Γρηγόρη Aρναούτογλου: Πέθανε η μητέρα του

Social 29.01.2026
Δύσκολες ώρες για τον παρουσιαστή του ΑΝΤ1 Γρηγόρη Αρναούτογλου

Σίντνεϊ Σουίνι και Κιμ Καρντάσιαν κάνουν «διαγωνισμό» για τα πιο σέξι εσώρουχα, δείτε φωτογραφίες

Social 29.01.2026
Δείτε τις αναρτήσεις που έκαναν στο Instagram με λίγες ώρες διαφορά

Μετεωρολόγος στο BBC αναστάτωσε τους τηλεθεατές με την εμφάνισή της στο δελτίο καιρού, δείτε βίντεο

Media 29.01.2026
Η 49χρονη παρουσιάστρια του καιρού φορούσε ένα κομψό τζιν φόρεμα με φερμουάρ

Victoria Beckham: Πώς αποτράπηκε την τελευταία στιγμή ένα από τα πιο τρομακτικά εγκλήματα στη βρετανική showbiz

Celebrity Stories 29.01.2026
Το σκοτεινό παρασκήνιο μιας υπόθεσης που πάγωσε τη Βρετανία

Γιατί η κάμερα του κινητού τηλεφώνου του Νετανιάχου είναι καλυμμένη με ταινία – Όλα τα σενάρια

Social Χτες
Το διαδίκτυο αναρωτιέται τι σημαίνει για τον μέσο άνθρωπο ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν εμπιστεύεται το κινητό του

Σοφία Φυρού μετά τη μαστεκτομή: «Τελείωσα και με τα χειρουργεία με το στήθος. Νιώθω πιο δυνατή από ποτέ»

Tabloid Χτες
«Δόξα τω Θεώ, είναι έτσι όπως το περίμενα και έχω και την υγεία μου αλλά μου αρέσει κιόλας και αισθητικά και τελείωσα με αυτό», ανέφερε η Σοφία Φυρού στο κλιπ που δημοσίευσε στο Instagram

Ελένη Μενεγάκη: Η κόρη της, Βαλέρια Λάτσιου, έγινε 18 ετών – Η εκπληκτική ομοιότητα με την παρουσιάστρια

Social Χτες
«Σ` αγαπώ περισσότερο από όσο χωράνε οι λέξεις», έγραψε στην ανάρτησή της για την πρωτότοκη κόρη της

Μιμή Ντενίση για την κόρη της: Αυτό το «τέρας» η Μαριτίνα με εμπόδισε να έχω κι άλλα παιδιά

Tabloid Χτες
Μου έλεγε «όχι, όχι, δεν θέλω να έχω αδέρφια», είπε η ηθοποιός

Παναγιώτα Βλαντή: «Έχω παγώσει το θέμα της υιοθεσίας για προσωπικούς λόγους»

Tabloid Χτες
Η ηθοποιός μίλησε για τον σύζυγό της, Γιάννη Βλάχο

Το ελαττωματικό λούτρινο αλογάκι που έγινε viral στην Κίνα ‑ Όταν το burnout απέκτησε πρόσωπο

Tabloid Χτες
Ένα λούτρινο αλογάκι έγινε σύμβολο της εργασιακής εξουθένωσης, όταν ένα κατασκευαστικό λάθος του έδωσε λυπημένη έκφραση, αντί για ένα χαμόγελο

Eurovision: Στην τρίτη θέση εκτοξεύτηκε η Ελλάδα στα στοιχήματα

Tabloid Χτες
Μεγαλώνει το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή της χώρας μας