E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ESM: Σε ρυθμούς ανάπτυξης η Ελλάδα

Με πολύ σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα

Δημοσίευση 24/3/2017 | 10:28

ESM: Σε ρυθμούς ανάπτυξης η Ελλάδα

O στόχος είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατόν, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), Ρόλφ Στράουχ, σε συνέντευξη που έδωσε στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE.

Ο αξιωματούχος του ESM τόνισε ότι η κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική από αυτή στις αρχές του 2015, προς το καλύτερο, και ότι οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσθηκαν έκτοτε έχουν δώσει καρπούς. «Δεν υπάρχει μία αντιπαράθεση, όπως στις αρχές του 2015, όταν όλη η ατζέντα του προγράμματος είχε αμφισβητηθεί. Έκτοτε, η Ελλάδα εφάρμοσε πρόσθετες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΜΣ. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις έχουν αποφέρει καρπούς: Η Ελλάδα επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και έχει τώρα ένα πολύ σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα».

Ο Στράουχ τόνισε ότι η Ελλάδα «έχει ολοκληρώσει το πιο δύσκολο τμήμα της προσαρμογής» και ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πιστεύουν πως η Ελλάδα θα επιτύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 με τα μέτρα που έχει ήδη λάβει και εφαρμόζει.

«Για την επίτευξη δημοσιονομικού πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018, όπως προβλέπει το πρόγραμμα, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πιστεύουν ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει ήδη και εφαρμόζει τα αναγκαία μέτρα. Τα νέα μέτρα για τη φορολογία εισοδήματος και τις συντάξεις, τα οποία συζητούνται τώρα, αναμένεται να οδηγήσουν σε έναν πιο ισορροπημένο και φιλικό στην ανάπτυξη ελληνικό προϋπολογισμό που θα δίνει τον δημοσιονομικό χώρο για κάποια κοινωνικά μέτρα. Η Ελλάδα δεσμεύθηκε, επίσης, στο Eurogroup για τη διατήρηση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα μεσοπρόθεσμα, μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018. Οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης πρέπει να θέσουν ένα πιο ακριβές χρονικό πλαίσιο για αυτή τη μεσοπρόθεσμη περίοδο».

Ο οικονομολόγος σημείωσε ότι ο ΕΜΣ εργάζεται σκληρά, στο πλαίσιο των συζητήσεων των θεσμών με την κυβέρνηση στις Βρυξέλλες. «Ελπίζω ότι όλα τα μέρη είναι έτοιμα να προχωρήσουν, ώστε να μπορέσουμε να κλείσουμε την αξιολόγηση γρήγορα», προσέθεσε (στην εισαγωγή της συνέντευξης, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΜΣ, σημειώνεται ότι οι αναφορές για την Ελλάδα δεν αφορούν στις συνεχιζόμενες συζητήσεις στις Βρυξέλλες μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας).

Ο Στράουχ ανέφερε ότι «η μεγαλύτερη ζημιά από τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι η αβεβαιότητα που προκύπτει. Αυτές οι καθυστερήσεις στη δεύτερη αξιολόγηση αποδεικνύεται ότι έχουν κόστος στην οικονομία, με τις ιδιωτικές επενδύσεις και την καταναλωτική εμπιστοσύνη να πλήττονται».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Σεισμός» στο Mέγαρο των Ηλυσίων: Το SMS σε Ιρανή ηθοποιό που «έκαψε» τον Eμανουέλ Μακρόν

E-Daily 3.Left 13.05.2026
Η Ιρανή ηθοποιός Γκολσιφτέ Φαραχανί ήταν η πέτρα του σκανδάλου πίσω από το μνημειώδες χαστούκι της πρώτης κυρίας στον συζυγό της το 2025, αποκαλύπτει δημοσιογράφος του «Paris Match»

Δικαίωση ΕΚΠΟΙΖΩ για την επιβολή μηνιαίας χρέωσης 0,80 ευρώ σε καταθετικούς λογαριασμούς

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Αμεσα εκτελεστή η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου

Βυθίστηκε πολυτελής θαλαμηγός ανοιχτά του Καστελόριζου – Τρεις συλλήψεις

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Στο πολυτελές σκάφος επέβαιναν συνολικά έξι άτομα, πέντε υπήκοοι Μαλαισίας και ένας υπήκοος Μεγάλης Βρετανίας

Γερμανία: Ο 26χρονος Έλληνας ομολόγησε τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου ελεγκτή τρένου

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Τι είπε στην ομολογία του ο 26χρονος κατηγορούμενος - Διατάχθηκε ψυχιατρική αξιολόγηση

Συναγερμός με νοροϊό στη Γαλλία: Σε καραντίνα κρουαζιερόπλοιο με 1.700 άτομα στο λιμάνι του Μπορντό

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Ένας 90χρονος επιβάτης είχε πεθάνει και περίπου 50 άτομα εμφάνισαν συμπτώματα νοροϊού, δήλωσαν αξιωματούχοι υγείας

Βαλένθια – Παναθηναϊκός: Ο Γιαννακόπουλος προανήγγειλε ότι θα βρίσκεται στο Game 5 και αποθέωσε τον δικηγόρο του που βρήκε τον τρόπο

E-Daily 3.Left 13.05.2026
Στη Βαλένθια βρίσκεται ήδη ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ενόψει του Game 5 με την Βαλένθια, αν και παραμένει τιμωρημένος από την Euroleague για ένα ακόμα παιχνίδι

Παρενόχληση του Ocean link από τουρκική πυραυλάκατο μεταξύ Κω και Αστυπάλαιας

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Κατά τη διάρκεια εργασιών πόντισης καλωδίου - Από την ελληνική πλευρά, απάντησε η φρεγάτα «Αδρίας»

Έξι παιδιά ζούσαν μέσα σε ακαθαρσίες στο Περιστέρι – Συνελήφθησαν οι γονείς

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Οι Αρχές κινητοποιήθηκαν μετά από ανώνυμη καταγγελία

Τέλος στα σχέδια κατασκευής του Trump Tower στην Χρυσή Ακτή, καθώς η επωνυμία θεωρείται «τοξική για τους Αυστραλούς»

E-Daily 3.Left 13.05.2026
Τι αναφέρει η κατασκευαστική εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο

Ατομο έπεσε στις ράγες του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια

Ελλάδα 13.05.2026
Το συμβάν δημιούργησε προβλήματα στην λειτουργία της Γραμμής 1

Αγρια επεισόδια στα VIP του Αλ Νασρ‑Αλ Χιλάλ: Ξύλο με κοντάρια και εκτοξευόμενα ποτήρια, δείτε βίντεο

E-Daily 3.Left 13.05.2026
Σε βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας φαίνονται φίλοι της Αλ Νασρ που βρίσκονται σε σουίτα να δέχονται επίθεση όταν τους... περικύκλωσαν οπαδοί της Αλ Χιλάλ

Ο «Χρυσός Θόλος» του Τραμπ μπορεί να ξεπεράσει το 1 τρισ. δολάρια

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Ο Τραμπ είχε παρουσιάσει το σχέδιο κατά την έναρξη της δεύτερης θητείας του