E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

15.000 ελληνικές επιχειρήσεις επενδύουν στη Βουλγαρία

Στο «φορολογικό παράδεισο»

Δημοσίευση 22/3/2017 | 12:00

15.000 ελληνικές επιχειρήσεις επενδύουν στη Βουλγαρία

Στο «φορολογικό παράδεισο» επένδυσε η Ελλάδα που βρίσκεται στο νούμερο 4 της γενικής κατάταξης των ξένων επενδυτών στη Βουλγαρία.

Η Ελλάδα έρχεται μετά την Αυστρία, την Ολλανδία και τη Γερμανία, με συνολικές επενδύσεις (stocks) ύψους 2.501,2 εκατ. ευρώ (έναντι 2.441,0 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2015), όπως αναφέρεται στο τελευταίο ενημερωτικό έγγραφο του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Σόφιας.

Το συνολικό "stock" άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) στη Βουλγαρία το γ' τρίμηνο 2016 ανήλθε σε 38,7 δισεκ. ευρώ.

Κύριοι λόγοι της ελκυστικότητας της Βουλγαρίας ως επενδυτικού προορισμού για τους Έλληνες είναι η γεωγραφική γειτνίαση, η χαμηλή φορολογία, το φθηνότερο σε ορισμένες περιπτώσεις εργατικό κόστος και τα χαμηλότερα κόστη λειτουργίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της βουλγαρικής υπηρεσίας Εμπορικού Μητρώου και εκτιμήσεις της βάσης νομικών και εμπορικού ενδιαφέροντος δεδομένων CIELA, οι εγγεγραμμένες και (τυπικά) ενεργές εταιρείες με ελληνική συμμετοχή ανέρχονταν το α' 4μηνο του 2016 σε περίπου 15.000 (στα τέλη του 2015 υπολογίζονταν σε 13.500, ενώ το 2013 ήταν γύρω στις 9.000) και απασχολούσαν 53.000 εργαζομένους.

Με κριτήριο την εθνικότητα των συμμετεχόντων, οι εταιρείες με ελληνική συμμετοχή κατατάσσονται στη δεύτερη θέση, καθώς προηγούνται αυτές με βρετανική (περίπου 15.500) και ακολουθούν αυτές με ρωσική (περίπου 11.900).

Περίπου οι μισές εταιρείες με ελληνική συμμετοχή είναι εγκατεστημένες στη Blagoevgrad

Περίπου οι μισές εταιρείες με ελληνική συμμετοχή (7.000) είναι εγκατεστημένες στην πλησίον των ελληνικών συνόρων περιφέρεια Blagoevgrad. Μόνο στην πόλη του Πετρίτσι είναι εγκατεστημένες περίπου 3.500 εταιρείες και στο Sandanski άλλες 1.900. Η περιφέρεια Φιλιππούπολης συγκεντρώνει περίπου 1.000 εταιρείες με ελληνική συμμετοχή, το Χάσκοβο 350, το Μπουργκάς και η Βάρνα από περίπου 200, το Smolyan 100 και το Kardzhali 85.

Σε ό,τι αφορά τη συνολική πορεία των ΑΞΕ στη Βουλγαρία το 2016 (προσωρινά στοιχεία), για το σύνολο του έτους κατεγράφησαν καθαρές εισροές ύψους μόλις 682,8 εκατ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ (έναντι 1.692,4 εκατ. ευρώ ή 3,7% του ΑΕΠ το 2015). Ανά χώρα, οι μεγαλύτερες εισροές επενδύσεων στη Βουλγαρία την ως άνω περίοδο προήλθαν από το Λουξεμβούργο (135,6 εκατ.ευρώ), την Ολλανδία (128,1 εκατ. ευρώ) και το Ηνωμένο Βασίλειο ( 118,1 εκατ. ευρώ).

Διμερές εμπόριο

Αυξήθηκε ελαφρώς το 2016 (+2%), το διμερές εμπόριο με τη Βουλγαρία, λόγω της μεγάλης αύξησης των βουλγαρικών εισαγωγών (+7,1%). Αντίθετα, οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν (-3,5%), με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα εις βάρος της χώρας μας να υπερδιπλασιαστεί. Αξίζει, εδώ, να σημειωθεί ότι, μέχρι το 2012, το εμπορικό ισοζύγιο στις διμερείς συναλλαγές ήταν παραδοσιακά πλεονασματικό υπέρ της Ελλάδος, όπως αναφέρεται στο ίδιο ενημερωτικό έγγραφο.

Αντίστοιχη εικόνα για το διμερές εμπόριο δίνουν και τα προσωρινά στοιχεία του βουλγάρικου Στατιστικού Ινστιτούτου έτους 2016, τα οποία επιβεβαιώνουν, σε γενικές γραμμές, τις ανωτέρω τάσεις: Σημαντική αύξηση βουλγαρικών εξαγωγών προς Ελλάδα (+9,2%), μικρή μείωση εισαγωγών από Ελλάδα (-0,8%), διευρυμένο θετικό εμπορικό ισοζύγιο για Βουλγαρία σε διμερές επίπεδο, αύξηση συνολικού διμερούς όγκου εμπορίου λόγω ενισχυμένων βουλγαρικών εξαγωγών προς Ελλάδα.

Όπως προκύπτει από την επιμέρους ανάλυση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ 2015-2016, κατά 2ψήφιους και 4ψήφιους κωδικούς συνδυασμένης ονοματολογίας, η κάμψη των ελληνικών εξαγωγών προς τη Βουλγαρία το 2016 οφείλεται, πρωτίστως, στον κωδικό 27 (ορυκτά καύσιμα και ορυκτά λάδια) και, πιο συγκεκριμένα, στον 4ψήφιο κωδικό 2710 (λάδια από πετρέλαιο ή από ασφαλτούχα ορυκτά). Οι λοιποί 2ψήφιοι κωδικοί δεν παρουσιάζουν μεγάλες αυξομειώσεις.

Από την άλλη, η αύξηση των ελληνικών εισαγωγών από Βουλγαρία οφείλεται στη σημαντική ενίσχυση μιας σειράς επιμέρους 2ψήφιων κωδικών, που περιλαμβάνονται μέσα στην πρώτη 20άδα των εισαγόμενων από Βουλγαρία προϊόντων: Δημητριακά (10) +25%, ενδύματα πλεκτά (61) +13%, πλαστικές ύλες (39) +19%, ενδύματα μη πλεκτά (62) +23%, καπνά (24) +87%, οχήματα (87) +93%, προϊόντα χημικών βιομηχανιών (28) +101,7%. Κάμψη καταγράφουν μόνο οι εξής κατηγορίες: ορυκτά καύσιμα (27) - 31%, πυρηνικοί αντιδραστήρες, λέβητες και μηχανές (84) -11% και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (04) -23%.

Βάσει ανάλυσης τετραψήφιων κωδικών, στις ελληνικές εξαγωγές τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν τα ορυκτά καύσιμα, τα ακατέργαστα καπνά, οι ράβδοι αργιλίου, τα παιχνίδια, τα πολυμερή του προπυλενίου, τα πούρα, υποκατηγορίες πλεκτών υφασμάτων και ενδυμάτων, καθώς και υποκατηγορίες φρούτων. Στις εισαγωγές από Βουλγαρία τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν η ηλεκτρική ενέργεια, υποκατηγορίες σιτηρών, τα ηλιέλαια, τα κρέατα πουλερικών, οι γυάλινες φιάλες, υποκατηγορίες πλεκτών και μη πλεκτών ενδυμάτων και τα τυριά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Σεισμός» στο Mέγαρο των Ηλυσίων: Το SMS σε Ιρανή ηθοποιό που «έκαψε» τον Eμανουέλ Μακρόν

E-Daily 3.Left 13.05.2026
Η Ιρανή ηθοποιός Γκολσιφτέ Φαραχανί ήταν η πέτρα του σκανδάλου πίσω από το μνημειώδες χαστούκι της πρώτης κυρίας στον συζυγό της το 2025, αποκαλύπτει δημοσιογράφος του «Paris Match»

Δικαίωση ΕΚΠΟΙΖΩ για την επιβολή μηνιαίας χρέωσης 0,80 ευρώ σε καταθετικούς λογαριασμούς

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Αμεσα εκτελεστή η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου

Βυθίστηκε πολυτελής θαλαμηγός ανοιχτά του Καστελόριζου – Τρεις συλλήψεις

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Στο πολυτελές σκάφος επέβαιναν συνολικά έξι άτομα, πέντε υπήκοοι Μαλαισίας και ένας υπήκοος Μεγάλης Βρετανίας

Γερμανία: Ο 26χρονος Έλληνας ομολόγησε τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου ελεγκτή τρένου

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Τι είπε στην ομολογία του ο 26χρονος κατηγορούμενος - Διατάχθηκε ψυχιατρική αξιολόγηση

Συναγερμός με νοροϊό στη Γαλλία: Σε καραντίνα κρουαζιερόπλοιο με 1.700 άτομα στο λιμάνι του Μπορντό

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Ένας 90χρονος επιβάτης είχε πεθάνει και περίπου 50 άτομα εμφάνισαν συμπτώματα νοροϊού, δήλωσαν αξιωματούχοι υγείας

Βαλένθια – Παναθηναϊκός: Ο Γιαννακόπουλος προανήγγειλε ότι θα βρίσκεται στο Game 5 και αποθέωσε τον δικηγόρο του που βρήκε τον τρόπο

E-Daily 3.Left 13.05.2026
Στη Βαλένθια βρίσκεται ήδη ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ενόψει του Game 5 με την Βαλένθια, αν και παραμένει τιμωρημένος από την Euroleague για ένα ακόμα παιχνίδι

Παρενόχληση του Ocean link από τουρκική πυραυλάκατο μεταξύ Κω και Αστυπάλαιας

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Κατά τη διάρκεια εργασιών πόντισης καλωδίου - Από την ελληνική πλευρά, απάντησε η φρεγάτα «Αδρίας»

Έξι παιδιά ζούσαν μέσα σε ακαθαρσίες στο Περιστέρι – Συνελήφθησαν οι γονείς

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Οι Αρχές κινητοποιήθηκαν μετά από ανώνυμη καταγγελία

Τέλος στα σχέδια κατασκευής του Trump Tower στην Χρυσή Ακτή, καθώς η επωνυμία θεωρείται «τοξική για τους Αυστραλούς»

E-Daily 3.Left 13.05.2026
Τι αναφέρει η κατασκευαστική εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο

Ατομο έπεσε στις ράγες του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια

Ελλάδα 13.05.2026
Το συμβάν δημιούργησε προβλήματα στην λειτουργία της Γραμμής 1

Αγρια επεισόδια στα VIP του Αλ Νασρ‑Αλ Χιλάλ: Ξύλο με κοντάρια και εκτοξευόμενα ποτήρια, δείτε βίντεο

E-Daily 3.Left 13.05.2026
Σε βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας φαίνονται φίλοι της Αλ Νασρ που βρίσκονται σε σουίτα να δέχονται επίθεση όταν τους... περικύκλωσαν οπαδοί της Αλ Χιλάλ

Ο «Χρυσός Θόλος» του Τραμπ μπορεί να ξεπεράσει το 1 τρισ. δολάρια

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Ο Τραμπ είχε παρουσιάσει το σχέδιο κατά την έναρξη της δεύτερης θητείας του