E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κλείδωσαν 52 κορίτσια σε ένα δωμάτιο που κάηκε στη Γουατεμάλα

Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών

Δημοσίευση 12/3/2017 | 11:42

Κλείδωσαν 52 κορίτσια σε ένα δωμάτιο που κάηκε στη Γουατεμάλα

Μία από τις χειρότερες τραγωδίες συγκλονίζει τη Γουατεμάλα σε ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων παιδιών. Στον ξενώνα ξέσπασε πυρκαγιά με αποτέλεσμα να έχουν υποκύψει στα τραύματά τους 39 κορίτσια, ηλικίας 14-17 ετών, ενώ πολλά νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η πυρκαγιά ξέσπασε την Τετάρτη σε ένα μικρό δωμάτιο του κρατικού ξενώνα Βίρχεν δε λα Ασουνσιόν, κοντά στο Σαν Χοσέ Πινούλα, που απέχει 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τις Αρχές και τους μάρτυρες οι υπεύθυνοι του κέντρου είχαν κλειδώσει 52 κοπέλες σε μια σχολική αίθουσα 16 τετραγωνικών μέτρων επειδή στασίασαν, διαμαρτυρόμενες για τις συνθήκες διαβίωσής τους.

Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Τζίμι Μοράλες παραδέχθηκε την Παρασκευή την ευθύνη που φέρει η πολιτεία για την τραγωδία αυτή, την ώρα που εκατοντάδες εξοργισμένοι κάτοικοι της χώρας ζητούν την παραίτησή του.

«Είμαστε λυπημένοι. Απολύτως λυπημένοι και πεπεισμένοι ότι αυτά τα πράγματα δεν θα πρέπει να συμβαίνουν και πεπεισμένοι ότι η ευθύνη δεν μπορεί να αποδοθεί σε κανέναν άλλον από τους εαυτούς μας. Είναι πραγματικά θλιβερό και λυπηρό ότι δεκάδες παιδιά μπορούν να πεθάνουν σε μια κατάσταση όπως αυτή και ότι αυτό μπορεί να συμβεί σε όλα τα μέρη όπου εμείς, ως κράτος, δεν προσέχουμε», δήλωσε ο Μοράλες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πάντως ο Μοράλες διευκρίνισε ότι όταν αναφέρεται στο κράτος εννοεί όλους τους κατοίκους της Γουατεμάλας, τονίζοντας ότι το τραγικό συμβάν αποδεικνύει την ανάγκη «για βαθιές και σοβαρές μεταρρυθμίσεις».

Συγγενείς των θυμάτων και εξοργισμένοι κάτοικοι της χώρας ζητούν την παραίτηση του Μοράλες μετά την τραγωδία αυτή, με εκατοντάδες να φωνάζουν στη διάρκεια των διαδηλώσεων: «Ήταν το κράτος».

Την ίδια ώρα οι Αρχές προσπαθούν να ταυτοποιήσουν τα θύματα, όμως επισημαίνουν ότι για κάποια από αυτά θα χρειαστούν δείγματα DNA.

Η κυβέρνηση απέλυσε τον διευθυντή του κέντρου φιλοξενίας, το οποίο προσωρινά έκλεισε. Υποσχέθηκε επίσης ότι θα αναθεωρήσει το σύστημα προστασίας του παιδιού που σύμφωνα με τους ειδικούς υποχρηματοδοτείται.

Η αστυνομία και οι μάρτυρες υποστηρίζουν ότι για την πυρκαγιά ευθύνεται ένα από τα κορίτσια που έβαλε φωτιά σε ένα στρώμα που υπήρχε στο δωμάτιο, πιθανόν για να διαμαρτυρηθεί για τον πολύωρο εγκλεισμό τους εκεί.

Ο ξενώνας Βίρχεν δε λα Ασουνσιόν στεγάζει παιδιά και εφήβους ηλικίας μέχρι 18 ετών. Στο κέντρο αυτό φιλοξενούνται από κακοποιημένα και εγκαταλειμμένα παιδιά μέχρι ανήλικοι παραβάτες αλλά και παδιά με ειδικές ανάγκες, σε μια άλλη πτέρυγα.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια το ίδρυμα κορυφώθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης, κατά τη διάρκεια του φαγητού: μια ομάδα εφήβων που διαμαρτύρονταν για τις άθλιες συνθήκες προκάλεσαν έναν καυγά στην τραπεζαρία, για αντιπερισπασμό και κατόπιν επιτέθηκαν σε μέλη του προσωπικού και προσπάθησαν να το σκάσουν, σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα.

Μετά από ταραχές που κράτησαν πολλές ώρες αστυνομικοί συνέλαβαν τους περισσότερους ανήλικους "δραπέτες" και τους απομόνωσαν από τους εκατοντάδες άλλους τροφίμους του συγκροτήματος. Στις πεντάωρες διαπραγματεύσεις, το ίδιο βράδυ, οι επικεφαλής των ταραχών κατήγγειλαν την κακομεταχείριση που υφίστανται: από το χαλασμένο φαγητό που αναγκάζονται να τρώνε, μέχρι τη χρήση χλωρίνης στο δέρμα τους και το ψέκασμα με σπρέι πιπεριού ως τιμωρία όταν συμπεριφέρονται άσχημα.

Γύρω στη 1 τα ξημερώματα της Τετάρτης, τα 52 κορίτσια οδηγήθηκαν στη μικρή σχολική αίθουσα, τους έδωσαν μερικά λεπτά στρώματα για να κοιμηθούν και τα κλείδωσαν μέσα, σύμφωνα με τον αρχηγό της τοπικής αστυνομίας, τον Γουίλσον Μαλντονάδο. Ένας εργαζόμενος στο ίδρυμα είπε ότι τα αγόρια που συμμετείχαν στις ταραχές μεταφέρθηκαν σε άλλον χώρο. Οκτώ ώρες αργότερα, στις 9 το πρωί, αστυνομικοί που φρουρούσαν την αίθουσα αντιλήφθηκαν ότι έβγαινε καπνός από τις χαραμάδες της πόρτας, υποστήριξε ο Μαλντονάδο. Ένας μάρτυρας πάντως είπε ότι η φωτιά ξεκίνησε μισή ώρα νωρίτερα και ότι οι αστυνομικοί αρχικά αγνόησαν τις κραυγές των κοριτσιών για βοήθεια, νομίζοντας ότι απλώς διαμαρτύρονταν.

Το ίδρυμα Βίρχεν δε λα Ασουνσιόν έχει κατηγορηθεί πολλές φορές από τα μέσα ενημέρωσης της Γουατεμάλας για κακοποίηση των παιδιών. Τα τελευταία τρία χρόνια τουλάχιστον 250 ανήλικοι το έσκασαν.

Η Γουατεμάλα έχει ένα από τα χειρότερα ποσοστά παιδικού υποσιτισμού στη Λατινική Αμερική ενώ οι συμμορίες, όπως η Μάρα Σαλβατρούτσα, εκμεταλλεύονται τους ανηλίκους. Η δραματική κατάσταση συνέβαλε στην «έξοδο» προς τις Ηνωμένες Πολιτείες τουλάχιστον 67.000 ανηλίκων από το 2013.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο ΠΑΟΚ στους τελικούς του FIBA Europe Cup για 2η σερί χρονιά: «Γλυκιά» ήττα με 89‑85 από τη Μούρθια

Αθλητικά Νέα Χτες
Κράτησαν το +6 του πρώτου αγώνα οι «ασπρόμαυροι»

«Θα καταστρέψουμε όποιο πλοίο περάσει χωρίς άδεια»: Το μήνυμα του Ιράν για τα Στενά του Ορμούζ

Κόσμος Χτες
Αντίστοιχο μήνυμα έλαβαν και πλοιοκτήτες, στους οποίους επισημάνθηκε ότι η διέλευση παραμένει κλειστή χωρίς προηγούμενη έγκριση από τις ιρανικές δυνάμεις

Πρωτοπορεί η Ελλάδα: Εκτενής προβολή από διεθνή ΜΜΕ για την απόφαση να απαγορευτούν τα social media σε ανήλικους κάτω των 15 ετών

Κόσμος Χτες
Η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για την απόφαση αυτή, μιας και συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που νομοθετούν μέτρα για την προστασία παιδιών κι εφήβων

Apple: Πότε έρχεται το πρώτο foldable iPhone

Tech + Science Χτες
Πάνω από 2.000€ η τιμή

Το Ιράν θα αποσυρθεί από τη συμφωνία εκεχειρίας εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις στον Λίβανο

Κόσμος Χτες
Σταμάτησε η διέλευση δεξαμενόπλοιων από τα Στενά του Ορμούζ, σύμφωνα με ιρανικό πρακτορείο

Το Ιράν θα αποσυρθεί από τη συμφωνία εκεχειρίας εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις στον Λίβανο

Ελλάδα Χτες
Η κατάπαυση του πυρός πρέπει να ισχύει για όλα τα μέτωπα όπως προβλέπει η συμφωνία μας με την Ουάσινγκτον, τονίζει το Ιράν

Νέα απάτη σε εξέλιξη με παραπλανητικά SMS για το Fuel Pass, τι πρέπει να προσέξετε

Ελλάδα Χτες
Το επίσημο Fuel Pass δεν ζητά προσωπικά δεδομένα μέσω συνδέσμων - Αγνοήστε ύποπτα links που υποδύονται δημόσιες υπηρεσίες

Μεγάλη κατολίσθηση με μέτωπο 4 χιλιομέτρων έκοψε στα δύο την Ιταλία

Κόσμος Χτες
Ο Ιταλικός Τύπος μιλά για μια από τις μεγαλύτερες κατολισθήσεις της Ευρώπης

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα βρεφικού γάλακτος λόγω υπέρβασης του ορίου της τοξίνης cereulide

Ελλάδα Χτες
Οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει κάποιο προϊόν ALMIRON PROFUTURA 1, παρτίδα 111572333, με ημερομηνία λήξης 5 Νοεμβρίου 2027, καλούνται να μην το χρησιμοποιήσουν και να επιστρέψουν

Συναγερμός για ύποπτο αντικείμενο στην Ομόνοια – Διεκόπη η κυκλοφορία

Ελλάδα Χτες
Η κυκλοφορία έχει μάλιστα διακοπεί στο ύψος της οδού Αλκμήνης