E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Παιδάκια επτά χρονών σκλάβοι στα «ορυχεία των smartphones»

Σοκαριστικές εικόνες από τα «ορυχεία του τρόμου» στο Κονγκό

Δημοσίευση 8/3/2017 | 08:28

Παιδάκια επτά χρονών σκλάβοι στα «ορυχεία των smartphones»

Η ζωή για ένα παιδί στην Αφρική του 2017. Το βίντεο από το Κόνγκο και τα «ορυχεία του τρόμου» σοκάρει. Μικρά παιδιά, που δεν έχουν φτάσει στα επτά τους χρόνια δουλέυουν σαν σκλάβοι, υπο την απειλή βίας, στην εξόρυξη κοβάλτιου. Το ορυκτό αυτό χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή κινητών τηλεφώνων.

Ο δημοσιογράφος του Sky News κατόρθωσε να καταγράψει σε βίντεο τις σκληρές εικόνες που σοκάρουν: Ένα παιδάκι κουβαλάει στο κεφάλι του βάρος όσο και το σώμα του. Πονάει και υποφέρει, όμως τρέχει να κάνει αυτό που πρέπει γιατί διαφορετικά οι συνέπειες θα είναι ακόμα πιο οδυνηρές.

Οι τρομακτικές αποκαλύψεις του Sky News για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στα ορυχεία κοβαλτίου στο Κονγκό και την εξόρυξη του με τα χέρια ακόμη και από παιδιά, που εργάζονται υπό καθεστώς σκλαβιάς, ευαισθητοποίησαν την Apple που ανακοίνωσε ότι σταματά να προμηθεύεται κοβάλτιο από τη χώρα αυτή.

Το κοβάλτιο είναι ένα συστατικό που χρησιμοποιεί η Apple για την κατασκευή των iPhone και iPad και που προμηθεύεται για λογαριασμό της η Κινέζικη εταιρία Huayou από το Κονγκό, το οποίο θεωρείται ο μεγαλύτερος προμηθευτής του πολύτιμου αυτού ορυκτού με ποσοστό που ξεπερνά το 60% της παγκόσμιας παραγωγής. Το κοβάλτιο είναι άκρως απαραίτητο για τη λειτουργία των μπαταριών λιθίου που χρησιμοποιούνται στα κινητά αλλά και στους υπολογιστές.

Η εταιρεία δήλωσε ότι η νέα πολιτική που εφαρμόζει θα ισχύσει έως ότου η αλυσίδα προμηθευτών του κοβαλτίου παρουσιάσει τους απαραίτητους κανόνες προστασίας για τους εργάτες και αποδείξει πως δεν χρησιμοποιούνται παιδιά στις εξορύξεις. Εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχουν καταγγελίες από παγκόσμιους οργανισμούς και ΜΚΟ κατά μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών-κολοσσών όπως η Apple, η Sony και η Samsung ότι χρησιμοποιούν ποσότητες κοβαλτίου που προέρχονται από τα ορυχεία του Κονγκό όπου τηρούνται μόνο στοιχειώδεις ή και καθόλου κανονισμοί εργασίας.

Οι εργάτες αυτών των ορυχείων, όπου η εξόρυξη του μετάλλου γίνεται σχεδόν αποκλειστικά με το χέρι, υποφέρουν από κακουχίες και κακομεταχείριση, σύμφωνα με την έρευνα, ενώ βρίσκονται μέσα σε τούνελ τα οποία κινδυνεύουν με κατάρρευση, μόνο και μόνο για τη μείωση του κόστους εξόρυξης.

Το 2016, η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε μια έκθεση που έδειξε πώς οι εταιρείες δεν προβαίνουν ούτε στους βασικούς ελέγχους για να διασφαλίσουν ότι δεν χρησιμοποιούνται παιδιά στην εξαγωγή του κοβαλτίου που χρησιμοποιούν για τα προϊόντα τους. Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι καμία χώρα δεν απαιτεί από τις εν λόγω εταιρείες να ελέγχουν ή να δημοσιεύουν πληροφορίες σχετικά με το πώς προμηθεύονται το κοβάλτιο.

Την ίδια χρονιά η Washington Post έκανε ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για το θέμα, με αποτέλεσμα η Apple να ξεκινήσει διαδικασίες ελέγχου χωρίς όμως να σταματήσει να προμηθεύεται κοβάλτιο από την κινεζική Huayou. Όμως μετά από τις αποκαλύψεις του Sky News, η εταιρεία έκανε ένα σημαντικό βήμα. Δήλωσε ότι θα συμπεριφέρεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που κάνει για τους προμηθευτές χρυσού και βολφραμίου και θα ενισχύσει περισσότερο τις διαδικασίες ελέγχου της εξόρυξης.


Πώς λειτουργεί η αλυσίδα εφοδιασμού του κοβαλτίου

Οι έμποροι μεταλλευμάτων αγοράζουν κοβάλτιο από περιοχές όπου ανθεί η παιδική εργασία ακόμη και για παιδιά 4 ετών που εργάζονται 12 ώρες την ημέρα έναντι του ποσού των 10 λεπτών του ευρώ, και έπειτα το πωλούν στην Congo Dongfang Mining, θυγατρική του κινεζικού γίγαντα Huayou. Η Huayou, στη συνέχεια επεξεργάζεται το κοβάλτιο και το πουλά σε κατασκευαστές μπαταριών που συνεργάζονται με εταιρείες-κολοσσούς στον τομέα της τεχνολογίας και της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η συγκεκριμένη εταιρεία μπορεί να είχε βρεθεί στο επίκεντρο της έρευνας από τη Washington Post, όμως οι εταιρείες δεν φάνηκε να συγκινούνται από τις αποκαλύψεις.

Η Apple είναι μια από τις επιχειρήσεις οι οποίες παρέχουν αρκετές πληροφορίες σχετικά με τις λεπτομέρειες των προμηθευτών της και προσπαθεί να διατηρήσει όσο το δυνατόν πιο υψηλά τα επίπεδα ποιότητας των συνεργατών της. Κάθε χρόνο εκδίδει αναλυτικά στοιχεία για κάθε εταιρεία που εμπλέκεται στη διαδικασία προμηθειών και παραγωγής, όμως υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες οι έλεγχοι δεν έχουν αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Από την πλευρά της η εταιρία Huayou ζήτησε περαιτέρω πληροφορίες από το Sky News για να διεξάγει την δική της έρευνα πάνω στο θέμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ρόδος: Το σπαρακτικό μήνυμα του πατέρα του 19χρονου ΕΠΟΠ ‑ «Ήρθαμε, όμως εσύ έλειπες»

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Η οικογένεια του 19χρονου έφτασε στο νησί για το ταξίδι που σχεδίαζαν να κάνουν όλοι μαζί, πριν από τη μοιραία στρατιωτική εκπαίδευση

Καιρός: Μπουρίνι απόψε στη Βόρεια Ελλάδα – Στο «στόχαστρο» και η Θεσσαλονίκη

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί για σύντομο αλλά τοπικά έντονο πέρασμα καταιγίδων με απότομη ενίσχυση ανέμων και αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα.

Φωτιά σε διαμέρισμα στον Πειραιά – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Η φωτιά εκδηλώθηκε στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Καλλιγά – Αγνωστο αν υπάρχουν εγκλωβισμένοι.

Πρόστιμο 550 εκατ. ευρώ στην AliExpress από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παράνομα προϊόντα

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι η πλατφόρμα απέτυχε να εντοπίσει και να αφαιρέσει έγκαιρα παράνομα, μη ασφαλή και απομιμητικά προϊόντα από τη διάθεσή της.

Ryanair: Τι αποκάλυψε ο CEO για το ατύχημα με το σπασμένο παράθυρο στην πτήση από Θεσσαλονίκη

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Ο Μάικλ Ο`Λίρι δήλωσε ότι τα αρχικά ευρήματα παραπέμπουν σε «ζημιά από ξένο αντικείμενο» στον κινητήρα κατά την απογείωση από τη Θεσσαλονίκη.

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρή 71χρονη που παρασύρθηκε από τουριστικό λεωφορείο

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Το δυστύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή - ο οδηγός του λεωφορείου συνελήφθη.

Πέθανε ο Κέβιν Κίγκαν: Έφυγε από τη ζωή ο θρύλος του αγγλικού ποδοσφαίρου σε ηλικία 75 ετών

E-Daily 3.Left 20.07.2026
Ο δις νικητής της Χρυσής Μπάλας είχε αποκαλύψει τον Ιούνιο ότι έπασχε από καρκίνο σταδίου 4.

Διανομέας φαγητού κέρδισε ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία της Κίνας

E-Daily 3.Left 20.07.2026
Ο 56χρονος Ουάνγκ Τζιμπίνγκ έγραφε ποιήματα σε χαρτάκια ανάμεσα στις παραδόσεις και κέρδισε το Λογοτεχνικό Βραβείο Λου Σιν με τη συλλογή «Low Flight».

ΑΑΔΕ: Δήλωνε άστεγη και έμενε σε βίλα 280 τ.μ. με πισίνα!

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Τρεις συλλήψεις από τους ελεγκτές του ΔΕΟΣ - εντοπίστηκαν εικονικά τιμολόγια και συναλλαγές άνω των 40 εκατ. ευρώ.

Guardian: Τι κινδύνους κρύβει για τη Μεσσηνία η «Οδύσσεια» του Νόλαν;

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Η κινηματογραφική αίγλη που απέκτησε η Μεσσηνία, αφού επιλέχθηκε για τα γυρίσματα της νέας «Οδύσσειας» του Κρίστοφερ Νόλαν, έφερε τη Βοϊδοκοιλιά στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος

Νέοι αυστηροί κανόνες για τα πατίνια: Ποιοι δεν θα μπορούν πλέον να τα οδηγούν

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση περιορίζει τη χρήση ηλεκτρικών πατινιών

Πρόταση 10ήμερης κατάπαυσης πυρός μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ

Κόσμος 20.07.2026
Διπλωματικές κινήσεις για αποκλιμάκωση βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης - ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο Reuters ότι διαμεσολαβητές διαβίβασαν σχετική πρόταση