E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εσπευσμένα στη Βουλή τροπολογία για τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων

Μετά και το ζήτημα που προέκυψε από την σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/3/2017 | 18:03

Εσπευσμένα στη Βουλή τροπολογία για τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων

Update 21:00: Αν και το περιεχόμενο της τροπολογίας διέρρευσε στον Τύπο, τελικά θα κατατεθεί προς ψήφιση τη Δευτέρα καθώς η Κυβέρνηση δεν υπολόγισε ότι απαιτείται να περάσει εγκαίρως από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Μετα το ζήτημα που προέκυψε από την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ που άφηνε έκθετη την κυβέρνηση, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος κατέθεσε τροπολογία, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, αναζητώντας διέξοδο στο πρόβλημα του υπολογισμού των συντάξεων.

Σύμφωνα με την τροπολογία «η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως και το 2020, διενεργείται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από το 2021 και εφεξής, διενεργείται με βάση το δείκτη μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ».

Νωρίτερα, η ΕΛΣΤΑΤ είχε ανακοινώσει ότι «ανταποκρινόμενη στο αίτημα που υπεβλήθη το Νοέμβριο του 2016 για τον υπολογισμό του συντελεστή, συνεργάστηκε με τους εκπροσώπους της Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής. Και το συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι οι διαθέσιμες στατιστικές της ΕΛΣΤΑΤ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση του συντελεστή».

Η τροπολογία που κατατέθηκε παρέχει και το δικαίωμα χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ και στα μέλη της οικογένειάς τους από 1.3.2017 έως 28.2.2018.

Προϋπόθεση είναι να έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 50 ημέρες ασφάλισης είτε το προηγούμενο ημερολογιακό έτος είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπενταμήνου.

Επίσης, παρατείνεται για το ίδιο χρονικό διάστημα και η ασφάλιση για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε είδος από τον ΕΦΚΑ των ασφαλισμένων του τ. Ο.Α.Ε.Ε., ηλικίας από 30 έως 65 ετών που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματός τους, έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της παρ. 8 του άρθρου δεύτερου του ν. 3845/2010 (Α΄ 65) και παραμένουν άνεργοι και ανασφάλιστοι. Προϋπόθεση για τους ασφαλισμένους του τ. ΟΑΕΕ είναι να μην έχουν οφειλές προς το Ταμείο ή να έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και να τηρείται η ρύθμιση.

Υπάρχει ξεχωριστή διάταξη που διευκρινίζει ότι από 1.1.17 και μετά, η εισφορά για τον κλάδο εφάπαξ ανέρχεται στο 4% για όλους τους ασφαλισμένους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συγκλονίζει η μητέρα του βρέφους που δολοφόνησε η Ειρήνη Μουρτζούκου το 2021

Ελλάδα 09.07.2025
«Οφείλω μια συγνώμη στο νεκρό παιδί μου»

Ο Πάπας Λέων θα συνεχίσει να δίνει «ευλογία» στα ομόφυλα ζευγάρια

Κόσμος 09.07.2025
Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε δεχθεί σφοδρές επικρίσεις από πιο συντηρητικούς επισκόπους, επειδή υποστήριζε την κίνηση αυτή

Η «τουριστική» καμπάνια των Ταλιμπάν για τους Αμερικανούς

Κόσμος 09.07.2025
Με Gen Z πόζες προσκαλούν τουρίστες

Ξέσπασε σε κλάματα ο γιατρός που παρέλαβε νεκρό τον μικρό Παναγιωτάκη

Ελλάδα 09.07.2025
«Με λοιδόρησαν, με κορόιδεψαν και με είπαν δολοφόνο»

Δικηγόρος Ειρήνης Μουρτζούκου: «Αυτά που θα πει θα προκαλέσουν σοκ

Ελλάδα 09.07.2025
«Υπάρχει βιντεοσκοπημένη συζήτηση με την Ειρήνη Μουρτζούκου στο γραφείο μου, δεν μου παραδέχτηκε ότι δολοφόνησε τα βρέφη, συνειδητά δεν μιλάει για τον Παναγιωτάκη» λέει ο δικηγόρος της

Ενοίκια: Πρωτοφανής αύξηση 11,4% στις τιμές των μισθωμάτων ακινήτων τον Ιούνιο

Οικονομία 09.07.2025
Το φάντασμα του «πληθωρισμού των ενοικίων»

Συναγερμός στην Τανάγρα: Συνελήφθησαν 4 άτομα επειδή κατασκόπευαν Rafale και υποδομές της ΕΑΒ

Ελλάδα 09.07.2025
Οι ύποπτοι για κατασκοπεία έχουν προσαχθεί και ανακρίνονται

Περίπου 2.300 άνθρωποι φέρεται να πέθαναν στην Ευρώπη από την ακραία ζέστη

Κόσμος 09.07.2025
Το πρόσφατο κύμα ακραίων θερμοκρασιών κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους

«Αθόρυβος εχθρός» στην Αττική – Ο Ιός του Δυτικού Νείλου επέστρεψε με 4 κρούσματα!

Ελλάδα 09.07.2025
Διαγνώστηκαν τα πρώτα περιστατικά του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας

Ρόδος: Σύλληψη 15χρονης για διανομή πoρνoγραφικού υλικού φίλης της ‑ «Δελέασε» τον σύντροφο της με 2.000 ευρώ

Ελλάδα 09.07.2025
Η 15χρονη παραπέμφθηκε στην ανάκριση, απ’ όπου ζήτησε και πήρε προθεσμία για να προετοιμάσει την απολογία της και αφέθηκε ελεύθερη

Ειρήνη Μουρτζούκου: Αρνείται ότι σκότωσε τον μικρό Παναγιωτάκη

Ελλάδα 09.07.2025
Η 25χρονη παραδέχθηκε τις δολοφονίες, αλλά αρνήθηκε ότι εμπλέκεται στον θάνατο του 15 μηνών μικρού Παναγιωτάκη

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Όσοι μετανάστες εισέρχονται παράνομα στη χώρα θα συλλαμβάνονται»

Ελλάδα 09.07.2025
Αναστέλλεται η εξέταση αιτήσεων ασύλου για τρεις μήνες, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ άλλων