E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Δήμητρα Παπαδοπούλου ενσαρκώνει τη θρυλική Μαντάμ Σουσού

Η παράσταση ανεβαίνει ξανά, 80 περίπου χρόνια μετά την έκδοση του βιβλίου!

Δημοσίευση 3/3/2017 | 12:28

Η Δήμητρα Παπαδοπούλου ενσαρκώνει τη θρυλική Μαντάμ Σουσού

Η  Δήμητρα Παπαδοπούλου θα υποδυθεί τη θρυλική ηρωίδα του Δημήτρη Ψαθά, Μαντάμ Σουσού, στο θέατρο Παλλάς, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα,  τον ερχόμενο Οκτώβριο,  σε μία φιλόδοξη παραγωγή των «Θεατρικών Σκηνών» των Γιάννη Κέντ και Πάνου Κατσαρίδη (στα χέρια των οποίων περνά η εν λόγω θεατρική σκηνή για τα επόμενα δέκα χρόνια).

Τον ρόλο του πτωχού ψαροπώλη συζύγου της Σουσούς θα ενσαρκώσει ο Κώστας Κόκλας, ενώ προχωρούν οι συζητήσεις, για να οριστικοποιηθούν τα ονόματα, που θα υποδυθούν τους υπόλοιπους χαρακτήρες, που πλαισιώνουν την ηρωίδα στην πολυτάραχη ζωή της από τον Βούθουλα στο Κολωνάκι.

Ενθουσιασμένη με τον ρόλο της είναι η πρωταγωνίστρια του έργου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, καθώς και οι υπεύθυνοι παραγωγής που αποφάσισαν να εγκαινιάσουν το θέατρο αυτό με ελληνική κωμωδία και φιλοδοξούν να δημιουργήσουν μία υπερπαραγωγή αντάξια του έργου του Δημήτρη Ψαθά που ξεπέρασε τα όρια της Ελλάδας, αφού έχει μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά, ρουμανικά, τουρκικά και έχει παιχτεί σε πολλές χώρες του εξωτερικού με μεγάλη πάντα επιτυχία.

 Ξεκίνησε ως ευθυμογράφημα

Η «Μαντάμ Σουσού» ξεκίνησε από ευθυμογράφημα στο προπολεμικό οικογενειακό περιοδικό «Θησαυρός», όπου ο συγγραφέας της, Δημήτρης Ψαθάς, έγραφε επί δύο χρόνια (1938 - 1940), σε συνέχειες, τα κατορθώματά της, με τίτλο: «Βίος και πολιτεία της Μαντάμ Σουσούς».  Η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη, ώστε ο συγγραφέας, ύστερα από απαίτηση των αναγνωστών του, έκανε, το 1940, μία συρραφή των περιπετειών της και τις εξέδωσε σε βιβλίο, που, μολονότι κυκλοφόρησε μέσα στον πόλεμο του ΄40, έγινε ανάρπαστο, πουλώντας 4.000 αντίτυπα σε έναν μήνα!

Το εξώφυλλό του κοσμούσε σκίτσο της Σουσούς, φιλοτεχνημένο από τον Φωκίωνα Δημητριάδη, με τον τίτλο «Μαντάμ Σουσού, Η πυργοδέσποινα του Βούθουλα». Αξίζει να αναφερθεί πως 300 αντίτυπα προσφέρθηκαν στα στρατιωτικά νοσοκομεία για την ψυχαγωγία των τραυματισμένων στρατιωτών, που έφταναν από το μέτωπο μέσα στην ιταλογερμανική κατοχή. Η Μαντάμ Σουσού, την ίδια εποχή, έγινε νούμερο σε επιθεώρηση, κινηματογραφική ταινία με τη μοναδική Μαρίκα Νέζερ (1940), τραγούδι του συνθέτη Λεό Ραπίτη (1940), πολεμική καρτ ποστάλ από τον Φωκίωνα Δημητριάδη (1940) και παράσταση με πρωταγωνιστές τους κορυφαίους Κατερίνα Ανδρεάδη και Αιμίλιο Βεάκη (1942).

Λίγα χρόνια μετά, η Μαίρη Αρώνη (1946) την παρουσιάζει σε περιοδείες στην Κωνσταντινούπολη και στην Κύπρο, ενώ η μεγάλη πρωταγωνίστρια της εποχής, Κατερίνα Ανδρεάδη, παρουσιάζει τη  Σουσού σε περιοδεία στα θέατρα της ακμάζουσας ελληνικής παροικίας της Αλεξάνδρειας (1947), αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Το 1949, η Κυρία Κατερίνα (όπως χαρακτηριστικά αποκαλούσαν την πρωταγωνίστρια αυτή) κατακτά και το κοινό της Κωνσταντινούπολης, έχοντας στο πλευρό της τον Αιμίλιο Βεάκη ως Παναγιωτάκη.

Το 1950, ο σπουδαίος θίασος των Άννας και Μαρίας Καλουτά, Μαρίκας Νέζερ, Βασίλη Αυλωνίτη, Ορέστη Μακρή και Λάμπρου Κωνσταντάρα παρουσιάζει τη Σουσού στην Κωνσταντινούπολη, αυτή την φορά ως μονόπρακτο, μαζί με άλλα φημισμένα μονόπρακτα του Δημήτρη Ψαθά. Το 1998, η Άννα Παναγιωτοπούλου ανεβάζει τη Σουσού στο θέατρο σε μορφή μουσικής κωμωδίας, σε μουσική Διονύση Τσακνή, ενώ, το 2012, το ΚΘΒΕ την παρουσιάζει με πρωταγωνίστρια την Φωτεινή Μπαξεβάνη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Αρμένη.

Το 1950, η Γεωργία Βασιλειάδου «ζωντάνεψε» τη Μαντάμ Σουσού στο ραδιόφωνο, ενώ δύο τηλεοπτικές σειρές χαλούν κόσμο με την «Πυργοδέσποινα του Βούθουλα»: η πρώτη - που, δυστυχώς δεν σώζεται στις μέρες μας - γυρίστηκε σε ασπρόμαυρο σήριαλ το 1972, με πρωταγωνίστρια την Άννα Παϊταζή, τον Ιάκωβο Ψαρρά (Παναγιωτάκη) και τον Δημήτρη Καλλιβωκά (Καντακουζηνό) και η δεύτερη, που διασώζεται, γυρίστηκε το 1986 και είναι γνωστή σε όλους μας με πρωταγωνιστές την Άννα Παναγιωτοπούλου (Σουσού), τον Θανάση Παπαγεωργίου (Παναγιωτάκη) και τον Άγγελο Αντωνόπουλο (Καντακουζηνό).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

4 ασιατικά εστιατόρια στην Αθήνα με απίθανο μπουφέ κάτω από 20€ που αξίζει να δοκιμάσεις

Eat + Drink 02.11.2025
Αν αγαπάς τις ασιατικές γεύσεις και θέλεις να το ρίξεις έξω χωρίς να αδειάσεις το πορτοφόλι σου, αυτά τα spots πρέπει να μπουν στη λίστα σου!

Τα καλύτερα bakeries της Αθήνας που ξεφουρνίζουν τις πιο νόστιμες λιχουδιές

Eat + Drink 26.10.2025
Μας τρέχουν τα σάλια με αυτές τις εικόνες!

7 εναλλακτικά εστιατόρια για ένα ρομαντικό ραντεβού

Eat + Drink 25.10.2025
Επειδή δεν είναι εύκολο να βρεις το τέλειο μέρος για ραντεβού, σου βρήκαμε εμείς τα καλύτερα!

Τα πιο «κρυφά» στέκια για φαγητό που μόνο οι ντόπιοι ξέρουν στην Αθήνα

Eat + Drink 21.10.2025
Από το Μπουρνάζι μέχρι τα Πετράλωνα - τρεις ταβέρνες που κρατούν ζωντανή τη γεύση της παλιάς πόλης

Σε αυτά τα ζαχαροπλαστεία θα φας πεντανόστιμα γλυκά σαν της γιαγιάς

Eat + Drink 19.10.2025
Νοσταλγικές γεύσεις, όπως ακριβώς τις ετοίμαζε η αγαπημένη σου γιαγιά!

4 κρυμμένα στέκια στην Αθήνα για καλό φαγητό

Eat + Drink 18.10.2025
Αξίζει να τα δοκιμάσεις με την παρέα σου!

Από ramen μέχρι bao buns: πού τρως καλό ασιατικό στα νότια προάστια

Eat + Drink 12.10.2025
Τα νότια έχουν πλέον τη δική τους ταυτότητα στην ασιατική γαστρονομία

Βρήκαμε πού θα φας στην Αθήνα το πιο αμφιλεγόμενο πιάτο του κόσμου

Eat + Drink 11.10.2025
Κι όμως είναι ελληνική πατέντα!

5 κορυφαίες ψαροταβέρνες για ουζάκι και ψάρι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Eat + Drink 05.10.2025
Αν σε βγάλει ο δρόμος προς τα ‘κει μετά το μπάνιο σου, πήγαινε οπωσδήποτε!

Τα παλιότερα ταβερνάκια της Αθήνας που κρύβουν ιστορίες και αυθεντικές γεύσεις

Eat + Drink 04.10.2025
Νιώθεις σαν να παίζεις σε παλιά ελληνική ταινία!

Σε αυτά τα μαγαζιά ο χρόνος πάγωσε στα τέλη του 20ου αιώνα

Eat + Drink 04.10.2025
Καφέ, μπαρ και ταβέρνες βγαλμένες από τις ""χρυσές"" δεκαετίες του ... `60-`70`-80-`90`!