E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Δήμητρα Παπαδοπούλου ενσαρκώνει τη θρυλική Μαντάμ Σουσού

Η παράσταση ανεβαίνει ξανά, 80 περίπου χρόνια μετά την έκδοση του βιβλίου!

Δημοσίευση 3/3/2017 | 12:28

Η Δήμητρα Παπαδοπούλου ενσαρκώνει τη θρυλική Μαντάμ Σουσού

Η  Δήμητρα Παπαδοπούλου θα υποδυθεί τη θρυλική ηρωίδα του Δημήτρη Ψαθά, Μαντάμ Σουσού, στο θέατρο Παλλάς, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα,  τον ερχόμενο Οκτώβριο,  σε μία φιλόδοξη παραγωγή των «Θεατρικών Σκηνών» των Γιάννη Κέντ και Πάνου Κατσαρίδη (στα χέρια των οποίων περνά η εν λόγω θεατρική σκηνή για τα επόμενα δέκα χρόνια).

Τον ρόλο του πτωχού ψαροπώλη συζύγου της Σουσούς θα ενσαρκώσει ο Κώστας Κόκλας, ενώ προχωρούν οι συζητήσεις, για να οριστικοποιηθούν τα ονόματα, που θα υποδυθούν τους υπόλοιπους χαρακτήρες, που πλαισιώνουν την ηρωίδα στην πολυτάραχη ζωή της από τον Βούθουλα στο Κολωνάκι.

Ενθουσιασμένη με τον ρόλο της είναι η πρωταγωνίστρια του έργου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, καθώς και οι υπεύθυνοι παραγωγής που αποφάσισαν να εγκαινιάσουν το θέατρο αυτό με ελληνική κωμωδία και φιλοδοξούν να δημιουργήσουν μία υπερπαραγωγή αντάξια του έργου του Δημήτρη Ψαθά που ξεπέρασε τα όρια της Ελλάδας, αφού έχει μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά, ρουμανικά, τουρκικά και έχει παιχτεί σε πολλές χώρες του εξωτερικού με μεγάλη πάντα επιτυχία.

 Ξεκίνησε ως ευθυμογράφημα

Η «Μαντάμ Σουσού» ξεκίνησε από ευθυμογράφημα στο προπολεμικό οικογενειακό περιοδικό «Θησαυρός», όπου ο συγγραφέας της, Δημήτρης Ψαθάς, έγραφε επί δύο χρόνια (1938 - 1940), σε συνέχειες, τα κατορθώματά της, με τίτλο: «Βίος και πολιτεία της Μαντάμ Σουσούς».  Η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη, ώστε ο συγγραφέας, ύστερα από απαίτηση των αναγνωστών του, έκανε, το 1940, μία συρραφή των περιπετειών της και τις εξέδωσε σε βιβλίο, που, μολονότι κυκλοφόρησε μέσα στον πόλεμο του ΄40, έγινε ανάρπαστο, πουλώντας 4.000 αντίτυπα σε έναν μήνα!

Το εξώφυλλό του κοσμούσε σκίτσο της Σουσούς, φιλοτεχνημένο από τον Φωκίωνα Δημητριάδη, με τον τίτλο «Μαντάμ Σουσού, Η πυργοδέσποινα του Βούθουλα». Αξίζει να αναφερθεί πως 300 αντίτυπα προσφέρθηκαν στα στρατιωτικά νοσοκομεία για την ψυχαγωγία των τραυματισμένων στρατιωτών, που έφταναν από το μέτωπο μέσα στην ιταλογερμανική κατοχή. Η Μαντάμ Σουσού, την ίδια εποχή, έγινε νούμερο σε επιθεώρηση, κινηματογραφική ταινία με τη μοναδική Μαρίκα Νέζερ (1940), τραγούδι του συνθέτη Λεό Ραπίτη (1940), πολεμική καρτ ποστάλ από τον Φωκίωνα Δημητριάδη (1940) και παράσταση με πρωταγωνιστές τους κορυφαίους Κατερίνα Ανδρεάδη και Αιμίλιο Βεάκη (1942).

Λίγα χρόνια μετά, η Μαίρη Αρώνη (1946) την παρουσιάζει σε περιοδείες στην Κωνσταντινούπολη και στην Κύπρο, ενώ η μεγάλη πρωταγωνίστρια της εποχής, Κατερίνα Ανδρεάδη, παρουσιάζει τη  Σουσού σε περιοδεία στα θέατρα της ακμάζουσας ελληνικής παροικίας της Αλεξάνδρειας (1947), αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Το 1949, η Κυρία Κατερίνα (όπως χαρακτηριστικά αποκαλούσαν την πρωταγωνίστρια αυτή) κατακτά και το κοινό της Κωνσταντινούπολης, έχοντας στο πλευρό της τον Αιμίλιο Βεάκη ως Παναγιωτάκη.

Το 1950, ο σπουδαίος θίασος των Άννας και Μαρίας Καλουτά, Μαρίκας Νέζερ, Βασίλη Αυλωνίτη, Ορέστη Μακρή και Λάμπρου Κωνσταντάρα παρουσιάζει τη Σουσού στην Κωνσταντινούπολη, αυτή την φορά ως μονόπρακτο, μαζί με άλλα φημισμένα μονόπρακτα του Δημήτρη Ψαθά. Το 1998, η Άννα Παναγιωτοπούλου ανεβάζει τη Σουσού στο θέατρο σε μορφή μουσικής κωμωδίας, σε μουσική Διονύση Τσακνή, ενώ, το 2012, το ΚΘΒΕ την παρουσιάζει με πρωταγωνίστρια την Φωτεινή Μπαξεβάνη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Αρμένη.

Το 1950, η Γεωργία Βασιλειάδου «ζωντάνεψε» τη Μαντάμ Σουσού στο ραδιόφωνο, ενώ δύο τηλεοπτικές σειρές χαλούν κόσμο με την «Πυργοδέσποινα του Βούθουλα»: η πρώτη - που, δυστυχώς δεν σώζεται στις μέρες μας - γυρίστηκε σε ασπρόμαυρο σήριαλ το 1972, με πρωταγωνίστρια την Άννα Παϊταζή, τον Ιάκωβο Ψαρρά (Παναγιωτάκη) και τον Δημήτρη Καλλιβωκά (Καντακουζηνό) και η δεύτερη, που διασώζεται, γυρίστηκε το 1986 και είναι γνωστή σε όλους μας με πρωταγωνιστές την Άννα Παναγιωτοπούλου (Σουσού), τον Θανάση Παπαγεωργίου (Παναγιωτάκη) και τον Άγγελο Αντωνόπουλο (Καντακουζηνό).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα rooftop μπαρ της στο κέντρο της Αθήνας που θα σε κάνουν να ξεχάσεις ότι δουλεύεις αύριο

Eat + Drink 18.06.2025
Αν ψάχνεις το ιδανικό μέρος για να αφήσεις πίσω σου το άγχος της μέρας, αυτές οι ταράτσες είναι η απόλυτη λύση!

Βρήκαμε πού θα φας στην Αθήνα το πιο αμφιλεγόμενο πιάτο του κόσμου

Eat + Drink 15.06.2025
Κι όμως είναι ελληνική πατέντα!

Πού θα φας το πιο νόστιμο sushi στην Αθήνα

Eat + Drink 14.06.2025
Είσαι sushi lover; Πρέπει να το διαβάσεις!

7 απίθανες ταράτσες & μπαλκονάκια στη Θεσσαλονίκη για δροσερά cocktails με θέα

Eat + Drink 12.06.2025
Κοκτέιλ, θέα και ανεμελιά στον αέρα της πόλης!

5 κορυφαίες ψαροταβέρνες για ουζάκι και ψάρι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Eat + Drink 11.06.2025
Αν σε βγάλει ο δρόμος προς τα ‘κει μετά το μπάνιο σου, πήγαινε οπωσδήποτε!

4 μαγαζιά για να απολαύσεις το γλυκό σου μπροστά στη θάλασσα

Eat + Drink 09.06.2025
Πάρε μαζί το βιβλιαράκι σου, βάλε αντηλιακό και χάρισε στον εαυτό σου το πιο γλυκό διάλειμμα της εβδομάδας!

5 ταβερνάκια δίπλα στη θάλασσα για να απολαύσεις το φαγητό σου μετά τις βουτιές

Eat + Drink 09.06.2025
Μετά το μπάνιο στις παραλίες της Αττικής, επιβάλλεται η επίσκεψη σε ένα παραλιακό ταβερνάκι!

Οι πιο όμορφες ταβέρνες με αυλή στην Αθήνα

Eat + Drink 09.06.2025
Πεντανόστιμο φαγητό σε αυτές τις δροσερές αυλές

5 μέρη στο Χαλάνδρι που σερβίρουν καλό φαγητό για όλα τα γούστα

Eat + Drink 07.06.2025
Από τις καλύτερες περιοχές να βγεις για φαγητό και όχι μόνο!

Τα ομορφότερα ευρωπαϊκά πάρκα που αξίζει να επισκεφτείς

Urban 07.06.2025
Ημέρα Πάρκων σήμερα και θυμόμαστε τα εντυπωσιακότερα της Ευρώπης

5 ταβερνάκια με καλό φαγητό στην Πλάκα που μόνο οι ντόπιοι ξέρουν

Eat + Drink 06.06.2025
Έχουν χαρακτήρα, ιστορία και αυθεντική γεύση!

4 ασιατικά εστιατόρια στην Αθήνα με απίθανο μπουφέ κάτω από 20€ που αξίζει να δοκιμάσεις

Eat + Drink 05.06.2025
Αν αγαπάς τις ασιατικές γεύσεις και θέλεις να το ρίξεις έξω χωρίς να αδειάσεις το πορτοφόλι σου, αυτά τα spots πρέπει να μπουν στη λίστα σου!