E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρευνα: Λιγότεροι άντρες θα πεθάνουν μέσα στο 2017

Ti λένε οι επιστήμονες

Δημοσίευση 25/2/2017 | 18:15

Έρευνα: Λιγότεροι άντρες θα πεθάνουν μέσα στο 2017

Η θνησιμότητα εξαιτίας του καρκίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα εμφανίσει ταχύτερη πτώση στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις των επιστημόνων για το 2017.

Η θνησιμότητα μεταξύ των ανδρών αναμένεται να μειωθεί φέτος κατά περίπου 8%, σε σχέση με το 2012, σε 132 θανάτους ανά 100.000 άτομα του πληθυσμού.

Στις γυναίκες η θνησιμότητα προβλέπεται να υποχωρήσει κατά το ήμισυ, γύρω στο 4%, στους 84,5 θανάτους ανά 100.000 άτομα του πληθυσμού.

Αν και περισσότεροι άνδρες (761.900) από ό,τι γυναίκες (611.600) -δηλαδή συνολικά σχεδόν 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι- αναμένεται να πεθάνουν από καρκίνο στην Ευρώπη φέτος, η μείωση των θανάτων είναι ταχύτερη στους άνδρες.

Οι ερευνητές από την Ιταλία, την Ελβετία και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή Κάρλο Λα Βέκια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μιλάνο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ογκολογίας «Annals of Oncology», δήλωσαν ότι οι θάνατοι των γυναικών από καρκίνο των πνευμόνων συνεχίζουν να αυξάνουν από το 2012, κυρίως επειδή αρκετές γυναίκες αρχίζουν το κάπνισμα, όταν πολλοί άνδρες πια το κόβουν.

Έτσι, η μελέτη προβλέπει ότι το 2017 θα αυξηθούν κατά 5% οι θάνατοι γυναικών από καρκίνο των πνευμόνων στην Ευρώπη, με τη γυναικεία θνησιμότητα να διαμορφώνεται στους 14,5 θανάτους ανά 100.000 άτομα του πληθυσμού.
Στους άνδρες αντίστοιχα η θνησιμότητα θα μειωθεί κατά 11%, στους 33 θανάτους ανά 100.000 άτομα.

Συνολικά, ο καρκίνος των πνευμόνων αναμένεται να προκαλέσει 275.700 θανάτους Ευρωπαίων και των δύο φύλων μέσα στο 2017 (περίπου το 20% όλων των θανάτων από καρκίνο).

«Ένα εντυπωσιακό εύρημα είναι ότι η θνησιμότητα από καρκίνο των πνευμόνων είναι υψηλότερη στις γυναίκες 25 έως 44 ετών από ό,τι στους άνδρες της ίδιας ηλικίας: 1,4 έναντι 1,2 ανά 100.000.
Αυτό αντανακλά τις παρόμοιες καπνιστικές συνήθειες των νεότερων γενιών και στα δύο φύλα κατά τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ επιβεβαιώνει ότι το κάπνισμα είναι εξίσου βλαβερό για τις γυναίκες όπως και για τους άνδρες» δήλωσε ο Λα Βέκια.

Όσον αφορά τις άλλες μορφές καρκίνου, προβλέπεται ότι φέτος στην Ευρώπη από καρκίνο του παγκρέατος θα πεθάνουν 76.100 άνδρες (θνησιμότητα 10,3 ανά 100.000) και 43.800 γυναίκες (θνησιμότητα 5,6 ανά 100.000).
Ενώ στους άνδρες η θνησιμότητα παραμένει σταθερή τα τελευταία χρόνια, στις γυναίκες εμφανίζει αύξηση κατά 3,5%.

«Έχει υπάρξει μικρή πρόοδος στη διάγνωση, στη θεραπεία και στην πρόληψη του παγκρεατικού καρκίνου, που είναι τώρα η τέταρτη κυριότερη αιτία καρκίνου και στα δύο φύλα.
Μολονότι ο καπνός αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου, προκαλεί μόνο το 15% έως 20% περίπου των παγκρεατικών καρκίνων, συνεπώς πρέπει να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο, όπως η αύξηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη, κυρίως στη βόρεια Ευρώπη», ανέφερε ο Λα Βέκια.

Από την άλλη, χάρη στις προόδους στην ανίχνευση, θεραπεία και πρόληψη άλλων μορφών καρκίνου, υπολογίζεται ότι μετά το 1988 έχουν αποφευχθεί πάνω από τέσσερα εκατομμύρια θάνατοι από καρκίνο.
Φέτος μόνο, εκτιμάται ότι θα αποφευχθούν σχεδόν 254.000 θάνατοι ανδρών και 108.000 θάνατοι γυναικών.

Η θνησιμότητα του καρκίνου του μαστού συνεχίζει να μειώνεται στις γυναίκες στην ΕΕ και το 2017 προβλέπεται ότι θα πεθάνουν 91.847 (14 ανά 100.000).
Πάντως αυτή η μορφή καρκίνου παραμένει η δεύτερη κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες, μετά τον καρκίνο των πνευμόνων.

Η θνησιμότητα του καρκίνου του παχέος εντέρου εμφανίζει μείωση και στα δύο φύλα.

Για το 2017 προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 16,1 ανά 100.000 ανά στους άνδρες και στο 9,3 ανά 100.000 στις γυναίκες.

Περισσότεροι άνδρες (97.100) από ό,τι γυναίκες (78.600) θα πεθάνουν από αυτό τον καρκίνο φέτος (περίπου το 13% των συνολικών θανάτων από καρκίνο).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εξώδικο–φωτιά για τα Τέμπη: Ρούτσι & Καρυστιανού σε μάχη για την εκταφή θυμάτων

Ελλάδα Χτες
Το παρασκήνιο πίσω από το εξώδικο Ρούτσι και Καρυστιανού για τις εκταφές

Αιτωλοακαρνανία: Σοβαρό περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας– Γρονθοκόπησε τη γυναίκα και την κόρη του

Ελλάδα Χτες
Ο δράστης πέρασε αυτόφωρο και στη συνέχεια εξετάστηκε και από ψυχίατρους

Τραγωδία στη Βρετανία: Λάθος σύλληψη άνδρα οδήγησε τη σύντροφό του σε αυτοκτονία ‑ Μετά πέθανε κι εκείνος

Κόσμος Χτες
Η έφοδος ενόπλων αστυνομικών και η σύλληψη του άνδρα προκάλεσε ισχυρό σοκ στη σύντροφό του - Ήταν μαζί από 13 ετών, λένε οι δικοί τους

Σουηδία: Συμμορίες στρατολογούν ανήλικα κορίτσια ως δολοφόνους ‑ «Διψούν για αίμα»

Ελλάδα Χτες
Ανήλικα κορίτσια, στην εφηβεία, από 14 έως 17 ετών στρατολογούνται στην Δουηδία ως πληρωμένες δολοφόνοι

Ο 32χρονος που συνελήφθη για τις επιθέσεις στο Αιγάλεω είναι ο εμπρηστής του Υμηττού

Ελλάδα Χτες
Μπροστά σε μία έκπληξη έφτασαν οι αστυνομικές αρχές

Ιδρύεται Ελληνικό Ταμείο Καινοτομίας & Υποδομών ‑ Συνάντηση Μητσοτάκη με αντιπρόεδρο της BlackRock

Οικονομία Χτες
Κατά τη διάρκεια του Athens International Investors Summit, που διοργανώνεται από το Υπερταμείο και τη BlackRock, ανακοινώθηκε η ίδρυση του Ελληνικού Ταμείου Καινοτομίας & Υποδομών

Επίθεση του Ισραήλ και στην Υεμένη

Κόσμος Χτες
Ισραηλινό πλήγμα στο λιμάνι Χοντέιντα - Βίντεο

Marian Izaguirre: Η 23χρονη influencer βρέθηκε νεκρή

Κόσμος Χτες
H αινιγματική τελευταία ανάρτηση στο TikTok

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Ρόμπερτ Ρέντφορντ σε ηλικία 89 ετών

Κόσμος Χτες
Η 7η τέχνη θρηνεί την απώλεια ενός από τους μεγαλύτερους σταρ, του σπουδαίου ηθοποιού Ρόμπερτ Ρέντφορντ

Πρωταθλητές οι Έλληνες στη δυσπιστία για το πολιτικό σύστημα

Πολιτική Χτες
Έρευνα του αμερικανικού ινστιτούτου Pew Research Center