E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Two Islands, των Maria & Natalia Petschatnikov

Μια εικαστική διερεύνηση της ευρωπαϊκής διαφορετικότητας σε δύο μέρη

Δημοσίευση 24/2/2017 | 00:01

Two Islands, των Maria & Natalia Petschatnikov
ΑΘΗΝΑ - Beton7
Πύδνας 7, Tηλέφωνο: 210 7512625
http://www.beton7.com/
Ημερομηνίες: από 2/3/2017 έως 24/3/2017
ΜΑΡ 2017
ΔE ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ ΚΥ
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031


Εγκαίνια: 2 Μαρτίου, 20:00
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή, 14:00 – 19:00
Είσοδος ελεύθερη

Τo Beton7 Gallery παρουσιάζει την έκθεση των εικαστικών Maria & Natalia Petschatnikov με τον τίτλο «Two Islands».

Στο επίκεντρο του καλλιτεχνικού έργου «Two Islands» βρίσκεται η διερεύνηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας και διαφορετικότητας. Οι καλλιτέχνιδες κάνουν μια σύγκριση ανάμεσα σε δύο νησιά: το ένα στο Αιγαίο Πέλαγος, – το «νότιο» νησί, και το άλλο στην Καρελία – το «βόρειο» νησί. Αν και τα δύο νησιά βρίσκονται στην Ευρώπη, είναι πολύ διαφορετικά σε ότι αφορά το κλίμα, το φυσικό τοπίο και την ιστορία. Η καλλιτεχνική έρευνα των Maria & Natalia Petschatnikov θα παρουσιασθεί σε δύο εκθέσεις, μία στην Ελλάδα και μία στη Ρωσία.

Το Αύγουστο 2016 επισκεφθήκαμε το νησί στη Ρωσία. Το νησί Riekkalansari βρίσκεται στη Ladoga – τη μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού στην Ευρώπη – και είναι ένα από τα πιο θεαματικά μικρότερα βόρεια νησιά της Καρελίας. Η μετάφραση του ονόματος του νησιού σημαίνει το «ελληνικό νησί», το οποίο βέβαια έχει παίξει έναν εγγενή ρόλο στην επιλογή μας. Σύμφωνα με μία από τις εκδοχές το νησί πήρε το όνομά του λόγω της ορθόδοξης Ελληνικής εκκλησίας, που χτίστηκε εκεί στο μεσαίωνα. Το «ελληνικό νησί» έχει έκταση περίπου 55 χιλιόμετρα και περιλαμβάνει πέντε μικρά χωριά. Το Riekkalansari είναι βραχώδες και έχει δύο λίμνες. Η περιοχή διαθέτει μπλε μάρμαρο, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή και διακόσμηση μεγαλοπρεπών παλατιών της Αγίας Πετρούπολης. Τα δάση του είναι γεμάτα από άγρια μανιτάρια και μούρα από τα οποία οι κάτοικοι επωφελούνται. Κατά διαστήματα, το νησί ανήκε σε διαφορετικές χώρες: Φεουδαλική Δημοκρατία του Νόβγκοροντ, Σουηδία, Ρωσία, Φινλανδία, Σοβιετική Ένωση. Το Riekkalansari, κατοικείται από γηγενή πληθυσμό, καθώς και από απογόνους ανθρώπων που κατοίκησαν στο νησί κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εποχής. Στις μέρες μας, γίνονται προσπάθειες για αναβίωση της Καρελικής γλώσσας και πολιτισμού.

Η εντύπωσή μας για το νησί είναι γεμάτη αντιφάσεις. Είμαστε γοητευμένες από τη φυσική ομορφιά του τόπου. Ενδιαφέρον για εμάς έχει επίσης και ο «ερημικός» χαρακτήρας του νησιού που με κάποιο τρόπο αντανακλά την ιστορία του. Στη έκθεση, κάνουμε μια προσπάθεια να αποδώσουμε αυτό το συναίσθημα μέσα από μια σειρά μελετών, φωτογραφιών, αφηγήσεων, καθώς και με μια εγκατάσταση ειδικά για το Beton7.

Η επιλογή του ελληνικού νησιού πρόκειται να καθοριστεί κατά τη διάρκεια της έκθεσης στο Beton7. Θα θέλαμε να καλέσουμε τους επισκέπτες να προτείνουν το «νησί τους», ένα νησί αντίστοιχο με το «Ελληνικό Νησί» της Ρωσίας όπου σε ένα τοίχο της γκαλερί θα έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις σκέψεις και τις ιδέες τους. Πιστεύουμε ότι η διάδραση θα κάνει το έργο πιο ενδιαφέρον στο κοινό, αλλά και θα μας βοηθήσει να βρούμε το «πραγματικό» ελληνικό νησί που ταιριάζει με το Βόρειο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με τη συγκριτική καλλιτεχνική μας έρευνα.

Το Riekkalansari βρίσκεται στην περιοχή, όπου ξεκινούσε η αρχαία διαδρομή εμπορίου από τους Βαραγγούς (Βίκινγκ) στους Έλληνες. Θέλουμε να φέρουμε το «ελληνικό νησί» στην Ελλάδα και να αφηγηθούμε τη σύνθετη ιστορία του. Για το πρώτο μέρος του έργου θα θέλαμε να δώσουμε το τίτλο: «Το Ελληνικό Νησί» (υπονοώντας τόσο το νησί στην Καρελία όσο και ένα πιθανό νησί στην Ελλάδα).

Οι δίδυμες Maria & Natalia Petschatnikov (*1973, Αγία Πετρούπολη) εργάζονται μαζί στα όρια μεταξύ ζωγραφικής και εγκατάστασης. Έχουν σπουδάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Hunter College of the City University of New York) και στη Γαλλία (École nationale supérieure des beaux-arts de Paris). Στο έργο τους επιλέγουν να επικεντρωθούν σε φαινομενικά ασήμαντα φαινόμενα που αποτελούν μέρος της καθημερινής μας ζωής. Με φαντασία και χιούμορ, καταφέρνουν να δώσουν έμφαση και νέες προοπτικές στον καθημερινό κόσμο, να βρίσκουν το ιδιαίτερο μέσα στο συνηθισμένο. Έχουν παρουσιάσει το έργο τους σε όλη την Ευρώπη, και έχουν λάβει διάφορες διεθνείς υποτροφίες και επιχορηγήσεις. Ζουν και εργάζονται στο Βερολίνο.

Tα «Τwo Islands» είναι η δεύτερη έκθεση τους στο Beton7. Το 2011 παρουσίασαν την εγκατάσταση «Collecting the city» εμπνευσμένη από το Βερολίνο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Zagori Mountain Running 2025

Cityλάιφ 19.06.2025
Όπως έχει γραφτεί «μία ζωή δε φτάνει για να γνωρίσεις το Ζαγόρι», αλλά στις 18, 19 και 20 Ιουνίου μπορείς να είσαι εκεί!

Thessaloniki Pride 2025: Pride Forum

Cityλάιφ Χτες
Στο καθιερωμένο πια Pride Forum του Thessaloniki Pride ανοίγει ο δημόσιος διάλογος για τη βασική θεματική του φεστιβάλ

Anilio Park Festival

Φεστιβάλ Χτες
Σου θυμίζουμε γιατί πρέπει να είσαι και εσύ στο Anilio Park Festival

Έναρξη 13ου Thessaloniki Pride

Φεστιβάλ Χτες
Θεσσαλονίκη, 17/6/2025

Francis Mercier & Nitefreak στο Official Pre‑Primer Event

Μουσική 16.06.2025
ΑΘΗΝΑ26/06

Thessaloniki Pride 2025

Φεστιβάλ 15.06.2025
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗαπό 16/06 έως 21/06

Μην χάσεις την ευκαιρία να γίνεις μέρος του Official Pre‑Primer Event

Cityλάιφ 13.06.2025
Πέμπτη 26 Ιουνίου. Ιnternational co-headliners, σε μια βραδιά γεμάτη big reveals, exclusive content & uplifting music.

11ο Φεστιβάλ Bollywood και Πολυπολιτισμικών Χορών

Θέατρο+Χορός 13.06.2025
ΑΘΗΝΑαπό 27/06 έως 29/0615

Το ΑΤΙΤΛΟΝ finale της Αντωνίας Οικονόμου στο Σύγχρονο Θέατρο

Θέατρο+Χορός 12.06.2025
ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟαπό 12/06 έως 15/0610

10ο Edessa Short Film Festival

Φεστιβάλ 11.06.2025
ΕΔΕΣΣΑαπό 05/07 έως 06/07

Η Νατάσσα Μποφίλιου live στο Θέατρο Γης

Μουσική 11.06.2025
ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ30/0620