E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Φρένο» στην υποδοχή μουσουλμάνων μεταναστών και προσφύγων βάζει ο Τραμπ

«Θέλουμε να υποδεχόμαστε στη χώρα μας μόνο όσους θα την υποστηρίξουν και αγαπούν βαθιά τον λαό μας»

Δημοσίευση 28/1/2017 | 10:52

«Φρένο» στην υποδοχή μουσουλμάνων μεταναστών και προσφύγων βάζει ο Τραμπ

Μία εβδομάδα μετά από την έλευση του στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε διάταγμα με το οποίο αναστέλλεται το ομοσπονδιακό πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων για τη μετεγκατάσταση θυμάτων ένοπλων συρράξεων.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε το διάταγμα με το οποίο μπαίνουν εξαιρετικά αυστηροί έλεγχοι στην είσοδο ξένων, κατά βάση μουσουλμάνων, στη χώρα. Στόχος του Αμερικανού προέδρου είναι να προληφθεί η είσοδος ξένων «ριζοσπαστών ισλαμιστών τρομοκρατών» στη χώρα στις ΗΠΑ.

«Θέτω σε εφαρμογή νέα μέτρα ελέγχου για να μείνουν εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής οι ριζοσπάστες ισλαμιστές τρομοκράτες. Δεν τους θέλουμε εδώ», ήταν η δήλωση του Τραμπ μόλις έβαλε την υπογραφή στο αμφιλεγόμενο διάταγμα. Η υπογραφή του διατάγματος έγινε κατά τη διάρκεια μιας επίσημης τελετής στο Πεντάγωνο για την ανάληψη των καθηκόντων του νέου υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις. «Θέλουμε να υποδεχόμαστε στη χώρα μας μόνον όσους θα την υποστηρίξουν και αγαπούν βαθιά τον λαό μας», πρόσθεσε.

Με το νέο διάταγμα του Τραμπ, τίθεται σε πλήρη αναστολή για τέσσερις μήνες το πλέον φιλόδοξο πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων στις ΗΠΑ, ένα πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών. Με το διάταγμα απαγορεύεται οριστικά η εγκατάσταση προσφύγων από την εμπόλεμη Συρία, με μόνη εξαίρεση ορισμένους χριστιανούς. Εκατομμύρια Σύροι έχουν εγκαταλείψει την εμπόλεμη χώρα τους και εξ αυτών 18.000 έχουν μετεγκατασταθεί στις ΗΠΑ μετά το 2011.

Επιπλέον, παγώνει για τουλάχιστον 3 μήνες η εισδοχή στις ΗΠΑ οποιουδήποτε πολίτη επτά μουσουλμανικών χωρών: του Ιράκ, του Ιράν, της Λιβύης, της Σομαλίας, του Σουδάν, της Συρίας και της Υεμένης. Το πάγωμα αφορά ακόμη και απλούς επισκέπτες.

Τέλος στο φιλόδοξο πρόγραμμα του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ με το διάταγμα αναστέλει το ομοσπονδιακό πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων, ένα από τα πιο φιλόδοξα στον κόσμο για τη μετεγκατάσταση θυμάτων ένοπλων συρράξεων. Το ομοσπονδιακό πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων, το οποίο δημιουργήθηκε με νόμο που είχε εγκρίνει το Κογκρέσο το 1980, επέτρεψε την υποδοχή στις ΗΠΑ περίπου 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων, σύμφωνα με το ινστιτούτο μελετών Pew.

Το 2015 οι αμερικανικές αρχές μετεγκατέστησαν στο έδαφός τους το 64% του συνόλου των προσφύγων που πρότεινε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) σε κάθε κυβέρνηση.

Το οικονομικό έτος 2016 (1η Οκτωβρίου 2015-30ή Σεπτεμβρίου 2016) οι ΗΠΑ, υπό τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, υποδέχθηκαν στο έδαφός τους 84.994 πρόσφυγες όλων των εθνικοτήτων, συμπεριλαμβανομένων 10.000 και πλέον Σύρων.

Η κυβέρνηση του Τραμπ επιδιώκει να μην υποδεχθεί φέτος «πάνω από 50.000» πρόσφυγες όλων των εθνικοτήτων

Η κυβέρνηση Ομπάμα υπερηφανευόταν πως διέθετε ένα από τα πιο αυστηρά συστήματα διαλογής και υποδοχής προσφύγων στον πλανήτη, για να εξασφαλίζεται πως κανένας «τρομοκράτης» δεν θα κατάφερνε να μετεγκατασταθεί στις ΗΠΑ. Για παράδειγμα, πράκτορες του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας πήγαιναν τακτικά στη Μέση Ανατολή κι έπαιρναν συνεντεύξεις από τους υποψήφιους προς μετεγκατάσταση στις ΗΠΑ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε εξάλλου εξονυχιστικούς ελέγχους.

Η μόνη φορά που είχε παγώσει στο παρελθόν το πρόγραμμα αυτό ήταν αμέσως μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Ενισχύει το οπλοστάσιο των ΗΠΑ ο Τραμπ

Ακόμη, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε ένα διάταγμα με το οποίο διακήρυξε πως θα αρχίσει η «ανασυγκρότηση» των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, με την «κατάρτιση ενός σχεδίου για (να αποκτήσουν) νέα αεροσκάφη, νέα πλοία, νέους πόρους και νέα εργαλεία οι άνδρες και οι γυναίκες μας στο στράτευμα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο ΠΑΟΚ στους τελικούς του FIBA Europe Cup για 2η σερί χρονιά: «Γλυκιά» ήττα με 89‑85 από τη Μούρθια

Αθλητικά Νέα Χτες
Κράτησαν το +6 του πρώτου αγώνα οι «ασπρόμαυροι»

«Θα καταστρέψουμε όποιο πλοίο περάσει χωρίς άδεια»: Το μήνυμα του Ιράν για τα Στενά του Ορμούζ

Κόσμος Χτες
Αντίστοιχο μήνυμα έλαβαν και πλοιοκτήτες, στους οποίους επισημάνθηκε ότι η διέλευση παραμένει κλειστή χωρίς προηγούμενη έγκριση από τις ιρανικές δυνάμεις

Πρωτοπορεί η Ελλάδα: Εκτενής προβολή από διεθνή ΜΜΕ για την απόφαση να απαγορευτούν τα social media σε ανήλικους κάτω των 15 ετών

Κόσμος Χτες
Η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για την απόφαση αυτή, μιας και συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που νομοθετούν μέτρα για την προστασία παιδιών κι εφήβων

Apple: Πότε έρχεται το πρώτο foldable iPhone

Tech + Science Χτες
Πάνω από 2.000€ η τιμή

Το Ιράν θα αποσυρθεί από τη συμφωνία εκεχειρίας εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις στον Λίβανο

Κόσμος Χτες
Σταμάτησε η διέλευση δεξαμενόπλοιων από τα Στενά του Ορμούζ, σύμφωνα με ιρανικό πρακτορείο

Το Ιράν θα αποσυρθεί από τη συμφωνία εκεχειρίας εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις στον Λίβανο

Ελλάδα Χτες
Η κατάπαυση του πυρός πρέπει να ισχύει για όλα τα μέτωπα όπως προβλέπει η συμφωνία μας με την Ουάσινγκτον, τονίζει το Ιράν

Νέα απάτη σε εξέλιξη με παραπλανητικά SMS για το Fuel Pass, τι πρέπει να προσέξετε

Ελλάδα Χτες
Το επίσημο Fuel Pass δεν ζητά προσωπικά δεδομένα μέσω συνδέσμων - Αγνοήστε ύποπτα links που υποδύονται δημόσιες υπηρεσίες

Μεγάλη κατολίσθηση με μέτωπο 4 χιλιομέτρων έκοψε στα δύο την Ιταλία

Κόσμος Χτες
Ο Ιταλικός Τύπος μιλά για μια από τις μεγαλύτερες κατολισθήσεις της Ευρώπης

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα βρεφικού γάλακτος λόγω υπέρβασης του ορίου της τοξίνης cereulide

Ελλάδα Χτες
Οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει κάποιο προϊόν ALMIRON PROFUTURA 1, παρτίδα 111572333, με ημερομηνία λήξης 5 Νοεμβρίου 2027, καλούνται να μην το χρησιμοποιήσουν και να επιστρέψουν

Συναγερμός για ύποπτο αντικείμενο στην Ομόνοια – Διεκόπη η κυκλοφορία

Ελλάδα Χτες
Η κυκλοφορία έχει μάλιστα διακοπεί στο ύψος της οδού Αλκμήνης