E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

What is the time in Istanbul, έκθεση της Ardan Özmenoğlu

Δημοσίευση 30/1/2017 | 00:02

What is the time in Istanbul, έκθεση της Ardan Özmenoğlu
ΑΘΗΝΑ
Ημερομηνίες: από 26/1/2017 έως 25/2/2017
ΙΑΝ 2017
ΔE ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ ΚΥ
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
ΦΕΒ 2017
ΔE ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ ΚΥ
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728


Nitra Gallery Athens, Αλωπεκής 34

Εγκαίνια: Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017, 20.00
Διάρκεια έως 25 Φεβρουαρίου 2017

Η Nitra Gallery ανοίγει τις πόρτες της στην αθηναϊκή εικαστική σκηνή με την ατομική έκθεση της Τουρκάλας εικαστικού Ardan Özmenoğlu με τίτλο ‘What is the time in Istanbul’.

 
Με σημείο αναφοράς τις πρόσφατες αναταραχές στην Τουρκία, η δουλειά της Ardan Özmenoğlu αναφέρεται στη συνεχώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι της χώρας, έτσι όπως αυτή συμβολίζεται μέσα από μία απλή ερώτηση, η οποία θα μπορούσε να είναι και ειρωνική αν δεν στερείτο πραγματικής ουσίας στο παρελθόν.

Η Özmenoğlu αποκαλύπτει πτυχές της προσωπικές της εμπειρίας σε μια χώρα σε κρίση. Μεταφέροντας αυτό το βίωμα από το «εσωτερικό» στο «εξωτερικό» θέτει ζητήματα που αφορούν στη χώρα απέναντι στον «κόσμο», και τις στερεοτυπικές ερμηνείες της τουρκικής – αλλά και κάθε άλλης- ταυτότητας. Ερευνά το τι σημαίνει να φέρει κανείς αυτή τη συγκεκριμένη ταυτότητα σήμερα, είτε σε ένα εσωτερικό πλαίσιο, είτε σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο όταν είναι κανείς «ο άλλος». Η Özmenoğlu για αυτήν την ενότητα δουλεύει με την χαρακτηριστική πρακτική της πάνω σε σημειώματα post it, που αποτελεί πλέον και καλλιτεχνική υπογραφή.

Η δουλειά της Ozmenoglu χαρακτηρίζεται από μια εννοιολογική διάσταση και διερευνά τη διαδικασία της κατανάλωσης της εικόνας. Η επαναληψιμότητα αποτελεί ένα κοινωνικό σχόλιο από μόνο του αλλά και «μια αίσθηση της τελετουργίας για ένα πιο προσωπικό χώρο για μια στοχαστική διάθεση» σύμφωνα με Özmenoğlu.

Η Ιστορικός Τέχνης Berin Golonu γράφει για την καλλιτέχνιδα: «Η Özmenoğlu τοποθετεί εκατοντάδες post-it στους καμβάδες της και στη συνέχεια με τη μέθοδο της μεταξοτυπίας δημιουργεί πολύχρωμες, pop εικόνες από τις οι οποίες προκύπτει μια τρισδιάστατη επιφάνεια. Αυτή η μοναδική σύνθεση που κατασκευάζεται από ένα πλήθος στοιχείων προσδίδει στο έργο ένα ιδιαίτερο βάθος. Ακολουθώντας την τεχνική της μεταξοτυπίας κάθε post-it μπορεί τελικά να συμπεριφερθεί διαφορετικά. Κάποια θα παραμείνουν επίπεδα, ενώ άλλα μπορεί να διπλώσουν και να αποκαλύψουν τα πραγματικά τους χρώματα κάτω από την τυπωμένη εικόνα. Το τρισδιάστατο βάθος του έργου μεταφράζεται επίσης σε βάθος νοήματος: η επιφάνεια είναι πολύχρωμη, ανάλαφρη και εξαιρετικά διασκεδαστική, αλλά ένα εντελώς διαφορετικός χαρακτήρας και ύφος αναδύεται από κάτω ».



Ο κεντρικός χώρος της Nitra Gallery βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Η γκαλερί άνοιξε τις πόρτες της το 1994 ως Atrion Gallery, ενώ το 2013 μετονομάστηκε σε Nitra και μεταφέρθηκε το 2013 στην περιοχή της Ρωμαϊκής Αγοράς τροποποιώντας το προφίλ της. Με έμφαση στους γεωγραφικούς, ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ Θεσσαλονίκης και Κωνσταντινούπολης, η Nitra στόχευσε από την αρχή στη δημιουργία ενός εικαστικού διαλόγου μεταξύ των δύο πόλεων. Για το λόγο αυτό για την πρώτη επίσημη παρουσίασή της στο νέο χώρο της γκαλερί στην Αθήνα, η Nitra επέλεξε να εγκαινιάσει το εκθεσιακό της πρόγραμμα με την παρουσίαση μία από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της γενιάς της στην Τουρκική εικαστική σκηνή, την Ardan Özmenoğlu.

Η Ardan Özmenoglu (γ.1979, Τουρκία) σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Bilkent University στην Άγκυρα από όπου απέκτησε και το Μεταπτυχιακό της. Έχει παρακολουθήσει προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών στο Kala Art Institute στο Berkeley των ΗΠΑ, στο Ateliergemeinschaft Milchhof e.V. στο Βερολίνο, στο Frans Maserell Centrum στο Βέλγιο, στο Kulturkontakt της Αυστρίας στη Βιέννη και στο Glasstress στο Murano στη Βενετία. Έχει εκθέσει εκτενώς στην Ευρώπη και την Αμερική και έργα της συμμετέχουν σε σημαντικές ιδιωτικές και εταιρικές συλλογές.

http://ardanozmenoglu.net/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Athens Halloween Festival: Το φεστιβαλ που έρχεται για να φέρει το Halloween στην Ελλάδα!

Φεστιβάλ 17.10.2025
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΥΨΕΛΗΣαπό 30/10 έως 02/115

Open Secret Society Tour 2025: Dub Fx & Woodnote

Μουσική 15.10.2025
Support Act: SIGMATAF

Battle of the Best 2025

Φεστιβάλ 15.10.2025
ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΛΕΤΩΝ Α.Π.Θ.14/12

ΤOYCON: Το παγκόσμιο φαινόμενο ήρθε και στην Ελλάδα!

Φεστιβάλ 13.10.2025
ΓΗΠΕΔΟ TAE KWON DO ΦΑΛΗΡΟαπό 18/10 έως 19/108

«H συνάντηση» του Stephen Belber στο Θέατρο Μουσούρη

Σινεμά 13.10.2025
ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΥΣΟΥΡΗαπό 01/10 έως 16/1116

INTERVIEW ‑ Η παράσταση φαινόμενο της ομάδας Εμείς επιστρέφει!

Θέατρο+Χορός 12.10.2025
ΑΘΗΝΑαπό 17/10 έως 10/01

The Meet Market #FallEdition στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Cityλάιφ 10.10.2025
ΑΘΗΝΑαπό 25/10 έως 26/10