E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Συμφωνία τον Φεβρουάριο με πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ

Αυτό διαμηνύουν οι Βρυξέλλες

Δημοσίευση 25/1/2017 | 22:18

Συμφωνία τον Φεβρουάριο με πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ

Σαφή προθεσμία για ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι τον Φεβρουάριο έθεσε ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημέρωσε τον τύπο σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο Φεβρουάριος όπως εξήγησε είναι ο τελευταίος μήνας πριν ξεκινήσουν σημαντικές εκλογές σε κράτη μέλη ενώ σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει «καλή πιθανότητα» οι θεσμοί να συμφωνήσουν σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup του Φεβρουαρίου.

Αυτό που ξεκαθάρισε ο ίδιος αξιωματούχος είναι ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα. «Μία σειρά από υποθέσεις ότι το Ταμείο δεν θα είναι μέρος του προγράμματος έδειξαν πολύ καθαρά ότι θα δημιουργήσει τεράστια τεχνικά προβλήματα και καθυστερήσεις” είπε κάνοντας κριτική σε αυτούς που ευχόντουσαν την μη συμμετοχή του ΔΝΤ και εκτιμώντας την ως ένα θετικό σενάριο λέγοντας τους ότι “ οι άνθρωποι θα πρέπει να γνωρίζουν τι εύχονται και να σταματήσουν να το εύχονται»

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, την επόμενη εβδομάδα ή αμέσως μετά το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να συζητήσει την έκθεση του άρθρου 4 για την Ελλάδα και περιέχει ένα τμήμα για την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους.

«Παρότι όμως το χρέος δεν θα συζητηθεί αύριο, θα είναι στο πίσω μέρος του μυαλού των μετεχόντων στην συνάντηση. Ο Πώλ Τόμσεν θα εκπροσωπεί το ΔΝΤ», εξήγησε ο αξιωματούχος.

Όσον αφορά την επιστολή Τσακαλώτου, που στάλθηκε στις αρχές της εβδομάδας ο ευρωπαίος αξιωματούχος θα την χαρακτήριζε «καλό σημείο για έναρξη των συζητήσεων, αλλά αν συγκρίνουμε την έναρξη και την προσγείωση καταλαβαίνετε ότι είναι διαφορετικά πράγματα», συμπλήρωσε. Για να κλείσει η αξιολόγηση από την μεριά της η Αθήνα θα πρέπει να συμφωνήσει σε «μέτρα για την αγορά εργασίας, προϊόντων, υπηρεσιών κτλ, δεν έχουμε ακόμα συμφωνία στον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό μονοπάτι για μετά το πρόγραμμα», είπε.

Για τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2016, ο ευρωπαίος αξιωματούχος είπε πως «το 2016 ήταν μια πολύ καλή δημοσιονομικά χρονιά, δεν ξέρω πως όμως θα επηρεάσει το 2017, δεν έχουμε ακόμα κάποια ανάλυση, αλλά θεωρώ ότι και το 2017 θα έχει καλύτερη απόδοση από τις προβλέψεις».

Επιπλέον εξήγησε ότι «για να προτείνει όμως το ΔΝΤ ένα πρόγραμμα στο ΔΣ του, πρέπει να υπάρχει και συμφωνία για το μετά διάστημα. Και ο λόγος είναι ότι η ωρίμανση του ελληνικού χρέους φτάνει στο 2060 και ως εκ τούτου η βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει να εκτείνεται πολύ πέρα του κλασικού ορίου. Όμως πρέπει να ξέρουμε μια σειρά από παραμέτρους, όπως την απόδοση της οικονομίας, την ανάπτυξη και το συνολικό ύψος του χρέους».

«Τα βραχυπρόθεσμα τα κάναμε και τα μεσοπρόθεσμα είναι ήδη στη θέση τους, έχουν περιγραφεί και η απόδοσή τους είναι σημαντική. Τόσο είναι το πόσο λεπτομερείς μπορούμε λογικά να γίνουμε», είπε.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιάννης Καλλιάνος: 145 αγγειοχειρούργοι ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού

Πολιτική 29.04.2024
Με μία σκληρή επιστολή όλες οι επιστημονικές εταιρείες και ενώσεις Αγγειοχειρουργικής στην Ελλάδα καταδικάζουν τη στάση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Καλλιάνου

Ρένα Δούρου: «Η μάνα μου πέθανε με τον καημό ότι η κόρη της διασύρθηκε»

Ελλάδα 29.04.2024
Η πρώτη δήλωση της Ρένας Δούρου μετά την αθώωση για το Μάτι

Ποινές έως 111 έτη για το Μάτι, αλλά εξαγοράσιμες: Φυγαδεύτηκαν οι κατηγορούμενοι

Ελλάδα 29.04.2024
Απογοήτευση των συγγενών μετά την ανακοίνωση των ποινών - Το δικαστήριο μετέτρεψε τις ποινές σε χρηματικές προς 10 ευρώ ημερησίως

Πάσχα: Ξεκίνησε η έξοδος των εκδρομέων

Ελλάδα 29.04.2024
Αναχωρούν για τα νησιά, αυξημένη η κινητικότητα στο λιμάνι του Πειραιά

Προσποιήθηκε τον υπάλληλο του ΥΠΟΙΚ και απέσπασε από ιδιοκτήτη καφέ 2.000 ευρώ

Ελλάδα 29.04.2024
Ο δράστης συνελήφθη, απογευματινές ώρες χθες Κυριακή στην Τούμπα, στη Θεσσαλονίκη, τη στιγμή που παρέλαβε το συμφωνηθέν ποσό από τον παθόντα

Μπόνους παραγωγικότητας για τους δημόσιους υπαλλήλους ‑ Τι προβλέπει

Ελλάδα 29.04.2024
Θα είναι οι προϊστάμενοι εκείνοι που θα ανάβουν στους υπαλλήλους τους το πράσινο φως για το μπόνους παραγωγικότητας

Φωτιά στο Μάτι: Οργή για την απόφαση του δικαστηρίου από τους συγγενείς των θυμάτων

Ελλάδα 29.04.2024
«Έπρεπε από μόνοι τους να μπουν στη φυλακή! Όλοι αθώοι; Δεν υπάρχει δικαιοσύνη»

«Μπλόκο» στην υποβολή χιλιάδων φορολογικών δηλώσεων ‑ Τι πρέπει να κάνετε

Οικονομία 29.04.2024
Χιλιάδες δηλώσεις που είναι προσυμπληρωμένες από την ΑΑΔΕ, μπλοκάρονται από το σύστημα και δεν εκκαθαρίζονται

Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: Ένοχοι 6 κατηγορούμενοι

Ελλάδα 29.04.2024
Αθώοι Ρένα Δούρου και Ηλίας Ψινάκης