E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυτά είναι τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αποφάσισε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα

Δημοσίευση 23/1/2017 | 21:42

Αυτά είναι τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Tα Διοικητικά Συμβούλια του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και του Eυρωπαϊκού Μηχνισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ενέκριναν σήμερα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με ανακοίνωση του ESM.

Τα μέτρα που εγκρίθηκαν αποτελούν ένα «σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των διοικητικών συμβουλίων του ESM και EFSF που συνεδρίασαν σήμερα με τηλεδιάσκεψη.

Σύμφωνα με τον Κ. Ρέγκλινγκ, εκτιμάται ότι όταν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα εφαρμοστούν πλήρως, θα μειωθεί ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες ως το 2060. Αναμένεται, επίσης, ότι οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα μειωθούν κατά περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες ως το 2060.

Συνεχίζοντας, ο Κ. Ρέγκλινγ επισημαίνει ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δεν συνεπάγονται την ανάληψη επιπλέον κόστους από τα κράτη-μέλη του ESM και ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα ελαφρύνουν το ελληνικό χρέος.

Ο Κ. Ρέγκλινγκ καταλήγει λέγοντας ότι «η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος έγκειται στη συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση».

Συγκεκριμένα, το διοικητικό συμβούλιο του ESM ενέκρινε τους κανόνες που θα ισχύσουν για τρία βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Αυτά αφορούν:

1) Ανταλλαγή ομολόγων. Νέα ομόλογα σταθερού επιτοκίου θα εκδοθούν τα οποία θα αντικαταστήσουν τα ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Δεδομένου ότι τα νέα ομόλογα θα εκδοθούν με σταθερό επιτόκιο, το επιτοκιακό ρίσκο για την Ελλάδα θα μειωθεί.

2) Swaps επιτοκίων. Ο ESM θα παρέμβει στις συμφωνίες ανταλλαγής (swap) επιτοκίου, για να σταθεροποιήσει το κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας και να μειώσει τον κίνδυνο η χώρα να πληρώσει υψηλότερα επιτόκια στο μέλλον.

3) Προσαρμογή χρηματοδότησης. Ο ESM θα χρηματοδοτήσει μελλοντικές εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα με μακροπρόθεσμους τίτλους που θα προσαρμόζονται με τις ωριμάνσεις των ελληνικών δανείων. Αυτό επίσης θα σταθεροποιήσει το κόστος επιτοκίου για την Ελλάδα.
Εξάλλου, το διοικητικό συμβούλιο του EFSF επίσης ενέκρινε μια ανταλλαγή ομολόγων, παρόμοια με το σκοπό της ανταλλαγής των ομολόγων του ESM, η οποία θα αφορά τα χρεόγραφα κυμαινόμενου επιτοκίου του EFSF. Επιπλέον, ο EFSF παραιτήθηκε από το ενισχυμένο (step-up) επιτόκιο για το έτος 2017 στη δόση των 11,3 δισ. ευρώ που είχε χρησιμοποιηθεί για να χρηματοδοτηθεί η επαναγορά χρέους. Αρχικά είχε προβλεφθεί περιθώριο 2%, με έναρξη από το 2017.

Ένα πρόσθετο μέτρο -η εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής στον EFSF- θα διεξαχθεί σε τεχνικό επίπεδο από τον EFSF. Αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2017.

Ικανοποίηση Μοσκοβισί για την απόφαση

Την ικανοποίησή του για την απόφαση του ESM εκφράζει με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο twitter ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.
Συγκεκριμένα ο Ευρωπαίος Επίτροπος γράφει: Η ευρωζώνη ξεκλειδώνει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος. Χαίρομαι γιατί η ελάφρυνση που προσδοκούμε μπορεί τώρα να ξεκινήσει

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνελήφθησαν Ουκρανοί αξιωματούχοι με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Κόσμος 07.05.2024
Αναζητούσαν εκτελεστές μεταξύ των σωματοφυλάκων του Ουκρανού προέδρου

Δημήτρης Κόκοτας: 40 ημέρες στην εντατική – Όλα τα νεότερα για την εξέλιξη της υγείας του

Ελλάδα 07.05.2024
«Ανοιγοκλείνει τα μάτια του, αντιδρά στα ερεθίσματα αλλά χρειάζεται ακόμα μηχανική υποστήριξη»

«Δεν κουνιόταν, τα μάτια του ήταν ανοιχτά»: Σε σοκ οι γονείς του νεκρού βρέφους – Τραγωδία δίχως τέλος στη Θήβα

Ελλάδα 07.05.2024
Οι γονείς, πληγωμένοι από τον πόνο, αναμένουν απαντήσεις σχετικά με το πώς έχασαν το μωρό τους

Ουρές χιλιομέτρων για τους εκδρομείς του Πάσχα που επιστρέφουν ‑ Σε ποια σημεία έχουμε μποτιλιάρισμα

Ελλάδα 07.05.2024
Η επιστροφή αναμένεται να κορυφωθεί το απόγευμα προς το βράδυ

Οι ισραηλινές αρχές απαγόρευσαν την πρόσβαση του ΟΗΕ στο σημείο διέλευσης της Ράφας – Πάνω από 600.000 παιδιά στην περιοχή

Κόσμος 07.05.2024
Πρόκειται για τη βασική οδό που ακολουθούν οι αποστολές που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια

Αχαΐα: Ανατίναξαν ΑΤΜ σε σούπερ μάρκετ στην Οβρυά

Ελλάδα 07.05.2024
Αρπαξαν άγνωστο χρηματικό ποσό και εξαφανίστηκαν

Με αυτοκίνητα, ΚΤΕΛ και πλοία επιστρέφουν οι εκδρομείς του Πάσχα

Ελλάδα 07.05.2024
Υπολογίζεται πως είχαν φύγει πάνω από 700.000 ΙΧ

Γάζα: Η Χαμάς δηλώνει ότι δέχεται τους όρους για κατάπαυση πυρός

Κόσμος Χτες
Ο Χανίγιε ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου για την αποδοχή της πρότασής τους

Ξεκίνησε η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα – Αυξημένη η κίνηση στα διόδια των Εθνικών Οδών

Ελλάδα Χτες
Μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή αναμένεται να επιστρέψουν στην Αττική περίπου 400.000 οχήματα

Ποια καταστήματα είναι ανοικτά Δευτέρα και Τρίτη του Πάσχα – Πότε θα λειτουργήσουν οι τράπεζες

Ελλάδα Χτες
Εμπορικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ δεν θα λειτουργήσουν