E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κυπριακό: Κατατέθηκαν οι χάρτες ‑ 28,2% προτείνει ο Αναστασιάδης στους Τουρκοκύπριους

Ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα των επαφών στη Γενεύη

Δημοσίευση 11/1/2017 | 17:18

Κυπριακό: Κατατέθηκαν οι χάρτες ‑ 28,2% προτείνει ο Αναστασιάδης στους Τουρκοκύπριους

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 9 το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) στη Γενεύη η διαδικασία κατάθεσης των χαρτών από τις δύο πλευρές, σε μία κρίσιμη ημέρα που αναμένεται να επηρεάσει αναλόγως και την αυριανή Διάσκεψη για την Κύπρο.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε χάρτη στις συνομιλίες της Γενεύης με τον οποίο προτείνει το υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση τμήμα να είναι στο 28,2% των εδαφών του νησιού, ποσοστό που είναι κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μικρότερο από το σχέδιο Ανάν.

Ο χάρτης, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εξής περιοχές: Μόρφου, Κυθρέα, Άσσια, Βατυλή, Λύση και Κοντέα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει πρόταση, 12 ή 5 χωριά της Καρπασίας να είναι υπό ειδικό καθεστώς. Όσο για την Αμμόχωστο, παρεμβάλλεται μια περιοχή που θα παραμένει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Από την πλευρά της η τουρκοκυπριακή πλευρά ετοίμασε χάρτη με 29,2% και παραμένει ακόμα άγνωστο εάν σε αυτό περιλαμβάνεται ή όχι η Μόρφου.

Οι άλλες εκκρεμότητες

Οι κ.κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί αναμένεται να συζητήσουν επίσης και τις εκκρεμότητες στη διακυβέρνηση, την ΕΕ, την οικονομία, το περιουσιακό, τη χρηματοδότηση και την εφαρμογή της λύσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα έξι κεφάλαια που περιλαμβάνει η πτυχή της διακυβέρνησης, δεν συζητήθηκε μόνο ένα, που αφορά το καθεστώς των ξένων υπηκόων, ουσιαστικά δηλαδή το θέμα των Τούρκων εποίκων στην Κύπρο.

Χθες, Τρίτη, συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς απαιτείται εξωτερική χρηματοδότηση της λύσης περίπου 10 δισ. δολαρίων, για κάλυψη π.χ. των αποζημιώσεων ή του κόστους μετεγκατάστασης. Ένα μέρος μπορεί να καλυφθεί από εσωτερικές πηγές, ωστόσο θεωρήθηκε ότι πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ετοιμασίες για να προστατευθεί η ισορροπία και να μην υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις, όπως η επιπλέον επιβάρυνση των δημοσίων οικονομικών, πληθωρισμός και έλλειμμα στον προϋπολογισμό.

Κρίσιμη ημέρα

Καθοριστική ήταν η σημερινή μέρα για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό που πραγματοποιούνται στο Palais des Nations της Γενεύης, καθώς οι δυο πλευρές συζήτησαν το κεφάλαιο του Εδαφικού και παρουσιάσαν του χάρτες, που ήταν προαπαιτούμενο για την αυριανή πολυμερή διάσκεψη με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων.

Αυτό που βγαίνει από τις έως τώρα συζητήσεις εντός της ελληνοκυπριακής πλευράς, ηγεσίας και πολιτικών αρχηγών, είναι πως για να γίνει αποδεκτός ο χάρτης της τουρκοκυπριακής πλευράς αυτός θα πρέπει να καλύπτει μια περιοχή όπου θα διασφαλίζει την επιστροφή τουλάχιστον 90 χιλιάδων προσφύγων και μεγαλύτερη έκταση των ακτογραμμών που θα βρίσκονται υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατοχικός πρωθυπουργός Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν έστειλε επιστολή στον τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί να μην δώσει χάρτη αν δεν πάρει εκ περιτροπής προεδρία. Ο Οζγκιουργκιούν –όπως και ο υπουργός Εξωτερικών της κατοχικής κυβέρνησης, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου- βρίσκεται στην τροχιά της Αγκυρας και συχνά το τελευταίο διάστημα επισκέπτεται την Τουρκία, έχει επαφές με την τουρκική κυβέρνηση και η στάση του κάθε άλλο παρά εποικοδομητική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Η εξέλιξη της σημερινής μέρας θα επηρεάσει αναλόγως και την αυριανή διάσκεψη για την Κύπρο και θα κριθεί και το επίπεδο εκπροσώπησης των εγγυητριών δυνάμεων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το απόγευμα θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Ερντογάν. Ωστόσο η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώνεται από το Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς όμως και να αποκλείεται.

Προς το παρόν έχει αναχωρήσει από την Τουρκία για τη Γενεύη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Γιούνκερ: Τελευταία ευκαιρία

«Τελευταία ευκαιρία» για την επανένωση της Κύπρου αποκάλεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τις συνομιλίες που ξεκινούν αύριο στη Γενεύη για το Κυπριακό.  

Ο επικεφαλής της Κομισιόν, ο οποίος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε πως έχει έρθει η ώρα για την επανένωση του νησιού και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες θα έχουν αίσιο τέλος μέσα στις επόμενες «ώρες και ημέρες», ενώ επανέλαβε πως οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων κάνουν «εξαιρετική δουλειά» και πως για το ζήτημα. 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Πέταξε» στα 8,46 μέτρα ο Μίλτος Τεντόγλου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου Ομάδων

Αθλητικά Νέα Χτες
Κορυφαία επίδοση στον κόσμο για το 2025

Στα επείγοντα επτάχρονος μετά από επίθεση αδέσποτων σκύλων στον Βόλο

Ελλάδα Χτες
Δέχτηκε δαγκωνιές στα πόδια και την πλάτη

Οριστικά έκπτωτη η δήμαρχος Κασσάνδρας για το δυστύχημα στο λούνα παρκ

Ελλάδα Χτες
«Αναμένω επίσημη κοινοποίηση της απόφασης»

Αστυνομικός της Βουλής: «Δεν έχει βιάσει τα παιδιά του, θα τα ζητήσει πίσω όταν δικαιωθεί» λέει ο δικηγόρος του

Ελλάδα Χτες
«Όλα τα έχει βγάλει από το μυαλό της η σύζυγός μου και έχει βάλει και τις κόρες μας να καταθέσουν ψέματα»

Αγιος Νικόλαος: Αυτοκίνητο «βούτηξε» σε γκρεμό 80 μέτρων

Ελλάδα Χτες
Το όχημα το οδηγούσε μια γυναίκα ενώ η κατάσταση της υγείας της παραμένει άγνωστη

Καιρός: Σαρωτική μεταβολή του σκηνικού την Κυριακή ‑ Συναγερμός για έξι περιοχές

Καιρός Χτες
Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού από τον Σάκη Αρναούτογλου

19χρονη TikToker βρέθηκε διαμελισμένη σε σακούλες στο Περού ‑ Τι κρύβεται πίσω από το άγριο έγκλημα

Κόσμος Χτες
Η αστυνομία αναγνώρισε το πτώμα της κοπέλας από τα τατουάζ

Ο Θάνος Πλεύρης νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

Πολιτική Χτες
Η ορκωμοσία του νέου υπουργού και των νέων υφυπουργών θα γίνει τη Δευτέρα 30 Ιουνίου στις 10:00

Το Champion Jet 3 προσέκρουσε στο λιμάνι της Πάρου ‑ Ταλαιπωρία για τους επιβάτες

Ελλάδα Χτες
Πάνω από μία ώρα η αναμονή για τους επιβάτες, οι οποίοι θα συνεχίσουν το ταξίδι τους με άλλα πλοία, αναλόγως του προορισμού τους

Στο μικροσκόπιο των ελέγχων 3.000.000 οχήματα ‑ Πέλεκυς 400 ευρώ το πρόστιμο

Ελλάδα Χτες
Ανασφάλιστα οχήματα και όσα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ είναι αυτά που... απειλούνται