E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βερολίνο: Τέλος εποχής (1989‑2016), της Λουκίας Ρίτσαρντς

Δημοσίευση 6/1/2017 | 00:22

Βερολίνο: Τέλος εποχής (1989‑2016), της Λουκίας Ρίτσαρντς
ΑΘΗΝΑ - Τριανόν
ΚΟΔΡΙΓΚΤΩΝΟΣ 21 - (ΠΑΤΗΣΙΩΝ 101) (ΗΣΑΠ ΒΙΚΤΩΡΙΑ)
Ημερομηνίες: από 5/1/2017 έως 31/1/2017
ΙΑΝ 2017
ΔE ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ ΚΥ
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031


Μία από τις σημαντικότερες πόλεις της σύγχρονης ιστορίας περιγράφει η εικαστικός Λουκία Ρίτσαρντς με έργα από τρεις δεκαετίες που εκθέτει στο φουαγιέ του ιστορικού κινηματογράφου της Πατησίων, Τριανόν.

 
Από τις μεταβολές που επήλθαν στην πόλη μετά την πτώση του Τείχους μέχρι την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση, η Ρίτσαρντς καταγράφει την αλλαγή στην ταυτότητα της πόλης από ανοικτή πληγή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε μητροπολιτική πρωτεύουσα και στόχο της διεθνούς τρομοκρατίας.

Τα εικαστικά της μέσα είναι η φωτογραφία, το κολάζ, το ύφασμα και το κόσμημα. Η Ρίτσαρντς επιχειρεί ταυτόχρονα μία άτυπη αναδρομή σε τάσεις που χαρακτήρισαν το έργο εικαστικών της γενιάς της, σκιαγραφώντας τη μετάβαση από την ατομικότητα στη συλλογικότητα, από την εξειδίκευση σε ένα κλάδο στη μίξη των τεχνών, ώστε να προβληθεί μία πολιτική θέση, μία στάση ζωής, ένα 'artist’s statement' που ορίζει πλέον ολόκληρο το βίο.

Στην περίπτωση της Ρίτσαρντς, η εικαστικός θα υπερβεί τα φωτογράμματα που φτιάχνει από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 στην απομόνωση του σκοτεινού θαλάμου της και θα ανοίξει την πόρτα στον κόσμο καλώντας τους θεατές των θεατρικών περφόρμανς της να χαράξουν με μέσο τη βελόνα τις δικές τους σκέψεις πάνω στις γιγαντιαίες ταπισερί της.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, η εικαστικός οργώνει με τα πόδια το Βερολίνο και καταγράφει με μία αναλογική κάμερα τις όψεις μίας πόλης σε διαρκή μεταλλαγή. Τα χθεσινά είδωλα ρίπτονται στον κάλαθο των αχρήστων της ιστορίας, νέα γεννιούνται για να ανακυκλωθούν σε έναν ιδεολογικό πολτό.

'Ήρθε το τέλος της ιστορίας!' βροντοφωνάζει η δεκαετία του ’90 και η Ρίτσαρντς υπογραμμίζει με τις λήψεις της τη διακριτική παρουσία μίας ιστορίας που δεν έχει τελειώσει. Η πολιτική στάση της ίδιας αρθρώνεται είκοσι πέντε χρόνια αργότερα μέσα από μία διακοσμητική τέχνη, το κόσμημα, και μετατρέπεται σε επικοινωνιακό εργαλείο. 'Φορώντας το Je suis Charlie δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το τι πρεσβεύεις', λέει.

Η ίδια η έκθεση στο φουαγιέ του διατηρητέου κινηματογράφου Τριανόν αντανακλά την αγάπη της για μία μεταμοντέρνα 'agitprop' που και μέσα από την επιλογή αχαρτογράφητων εικαστικών χώρων επιδιώκει όχι πλέον να διαδώσει προκάτ απαντήσεις, αλλά να πυροδοτήσει αυτοσχέδιες προσεγγίσεις.

Δίνοντας έμφαση σε λεπτομέρειες, τολμώντας παράδοξους συσχετισμούς εικόνας και κειμένου και ενδύοντας τη μεταμοντέρνα χυδαιότητα με το μανδύα της αυτεπάγγελτης ειρωνείας, η Ρίτσαρντς καλεί τους θεατές να παρατηρήσουν έναν κόσμο σε μετάβαση και να κοιτάξουν αυτό που είναι εδώ.



Η Λουκία Ρίτσαρντς είναι εικαστικός κι επιμελήτρια εκθέσεων. Ζει κι εργάζεται μεταξύ Αμβούργου και Αθήνας. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου των Τεχνών του Βερολίνου, όπου σπούδασε με υποτροφία του Κοινωφελούς ιδρύματος Α.Σ.Ωνάσης. Είναι μέλος της ομάδας ZLR Betriebsimperium Hamburg που από τον Σεπτέμβριο του 2016 επιμελείται τη σειρά 'Η τέχνη στο Cine Trianon' πραγματοποιώντας ατομικές εκθέσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Η Ρίτσαρντς είναι υποψήφια για το βραβείο Herbert Hoffmann, αποκαλούμενο 'Όσκαρ του σύγχρονου κοσμήματος', κι εκπροσωπεί την Ελλάδα στην έκθεση των υποψηφίων 'Schmuck 2017' το Μάρτιο 2017 στο Μόναχο.


www.loukiarichards.de
www.zlr-betriebsimperium.tk
http://www.sieraadartfair.com/better-world/
http://www.dialogue-with-zen.tk/
www.myths2015.de

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

11ο Edessa Short Film Festival: Η μαγεία του κινηματογράφου επιστρέφει στην πόλη των νερών

Φεστιβάλ 18.06.2026
4 & 5 Ιουλίου 2026 - Cine Καταρράκτες, Περιοχή Μύλοι, Έδεσσα - Είσοδος Ελεύθερη

Οι Σκιαδαρέσες στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών: Μια βραδιά γεμάτη μουσική, χιούμορ και αυθεντική ενέργεια

Μουσική 18.06.2026
Το αγαπημένο μουσικό σχήμα επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για μια μεγάλη καλοκαιρινή συναυλία την Πέμπτη 25 Ιουνίου

Ο 12ος Πίθηκος στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών – Παρουσιάζει ζωντανά το «Ζούγκλα»

Μουσική 18.06.2026
Ο κορυφαίος εκπρόσωπος της ελληνικής hip hop σκηνής ανεβαίνει στη σκηνή της Σταυρούπολης την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2026.

ΜΠΛΙΠ ΦΕΣΤ 26: Ποιοι εμφανίζονται στο μεγάλο φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής της Εύβοιας;

E-Daily 3.Left 18.06.2026
Τρεις ημέρες non-stop μουσικής με δύο stages και πάνω από 50 καλλιτέχνες στο Platanenhof της Κύμης, από 3 έως 5 Ιουλίου 2026.

Avli Music Festival 2026: Ποιοι εμφανίζονται σε Ανδρο, Τήνο και Σύρο τον Ιούλιο;

E-Daily 3.Left 18.06.2026
Έξι βραδιές με ζωντανή μουσική στις Κυκλάδες από τις 17 έως τις 22 Ιουλίου 2026, με εισιτήρια διαθέσιμα στο ticketmaster.gr.

Akylas – Press Start Tour στη Μονή Λαζαριστών

Μουσική 17.06.2026
Ο καλλιτέχνης που έγινε viral με το «Ferto» φέρνει το πιο εκρηκτικό καλοκαιρινό party στη Θεσσαλονίκη

Πάνος Μουζουράκης στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών ‑ Τι να περιμένουμε τον Ιούνιο;

Μουσική 17.06.2026
Ο Πάνος Μουζουράκης εμφανίζεται στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα 22 Ιουνίου 2026, στις 21:05, παρουσιάζοντας live και το νέο του single «Τι Ωραίο».

14ο Thessaloniki Pride 2026: Ποιοι εμφανίζονται στη σκηνή και πότε γίνεται η πορεία

E-Daily 3.Left 15.06.2026
Το φεστιβάλ ξεκίνησε στις 15 Ιουνίου και κορυφώνεται το Σάββατο 20 Ιουνίου με την πορεία υπερηφάνειας και μεγάλη συναυλία στην πλατεία Λευκού Πύργου.

Οι Tripolism στο Bolivar Beach Club με τους Mayans

E-Daily 3.Left 15.06.2026
BOLIVAR BEACH BAR18/06

Οι Einstürzende Neubauten έρχονται στη Μονή Λαζαριστών

E-Daily 3.Left 15.06.2026
ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ17/06