E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τσίπρας: Το 2017 θα είναι έτος υψηλών ρυθμών ανάπτυξης

Το μήνυμα του πρωθυπουργού για τη νέα χρονιά

Δημοσίευση 31/12/2016 | 19:25

Τσίπρας: Το 2017 θα είναι έτος υψηλών ρυθμών ανάπτυξης

Το 2017 θα είναι έτος υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο μήνυμά του για τη νέα χρονιά, σημειώνοντας ότι φέτος, η λέξη ανάπτυξη δεν είναι απλά ευχή.

Ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά στους πολίτες που «δεν μπορούν να γιορτάσουν όπως οι υπόλοιποι»

«Σε αυτούς είναι που πηγαίνει το μυαλό μας. Στους ανθρώπους που η οικονομική κρίση οδήγησε στο περιθώριο. Στους άνεργους, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους. Τους ανθρώπους που κάθε μέρα παλεύουν για την επιβίωση» σημείωσε, τονίζοντας ότι «πρωτίστως γι' αυτούς δίνουμε τη μάχη για να βγει η χώρα μας από τον ασφυκτικό κλοιό των μνημονίων και της επιτροπείας».

Όπως επεσήμανε ο κ. Τσίπρας, «τη χρονιά που φεύγει καταφέραμε πολλά. Όχι όσα θα θέλαμε, αλλά πολλά. Σταθεροποιήσαμε την ελληνική οικονομία. Περάσαμε επιτέλους σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Μειώσαμε την ανεργία κατά τρεις επιπλέον μονάδες. 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας απόκτησαν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση διευρύνθηκε. Η Ελλάδα από τελευταία, έγινε πρώτη χώρα στις 28 της ΕΕ στην απορροφητικότητα πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για υπέρβαση των στόχων του προγράμματος «με σκληρή δουλειά» για πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια ενώ αναφέρθηκε στο επίδομα στους συνταξιούχους και στην αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται το βάρος των προσφυγικών ροών, για το 2017.

«Φιλοδοξούμε το 2017 να είναι η χρονιά που η θα επιβεβαιώσει τον αναντικατάστατο ρόλο της Ελλάδας, στο διεθνές και ευρωπαϊκό στερέωμα. Αλλά και η χρονιά όπου θα εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη και η σταθερότητα στην ελληνική οικονομία. Και αυτό για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια κρίσης, δεν είναι απλά μια κοινότυπη πρωτοχρονιάτικη ευχή. Αλλά μια ρεαλιστική προσδοκία. Γιατί το 2017 θα είναι έτος υψηλών ρυθμών ανάπτυξης».

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι με το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης, ανοίγει ο δρόμος για την ποσοτική χαλάρωση και την πρόσβαση στις αγορές, ενώ χαρακτήρισε το 2017 «έτος των επενδύσεων», αλλά και «χρονιά ολοκλήρωσης των μεγάλων έργων υποδομής που για χρόνια λίμναζαν, συσσωρεύοντας βάρη στα κρατικά ταμεία, προς όφελος των κατεστημένων συμφερόντων».

«Για να πιάσει τόπο και να επουλώσει τις πληγές της κρίσης, χρειάζεται η ανάπτυξη που έρχεται να είναι ταυτόχρονα και δίκαιη. Και είμαστε όλοι εμείς, που μαζί θα χαράξουμε το μονοπάτι της ανάπτυξης, με όρους αξιοπρέπειας, δικαιοσύνης και κοινωνικής προστασίας» διευκρίνισε.

Και πρόσθεσε: «Το 2017, όμως, πέρα από χρονιά ανάκαμψης, θα είναι και το έτος των μεγάλων θεσμικών τομών και αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος. Μέσα στο 2017 θα ολοκληρώσουμε το διάλογο και θα φέρουμε προς ψήφιση στη Βουλή τις προτάσεις για τη μεγάλη αναθεώρηση του Συντάγματος. Με στόχο την διεύρυνση και εμβάθυνση της δημοκρατίας. Αλλά και την ενίσχυση της λαϊκής συμμετοχής».

Τόνισε, ακόμη ότι το 2017 θα είναι και το έτος των μεγάλων θεσμικών τομών και αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος, ενώ προανήγγειλε μια «μεγάλη τομή» στο εκπαιδευτικό σύστημα εντός του έτους, «για να ξεφύγουμε επιτέλους από ένα σχολείο - εξεταστικό κέντρο», αλλά και αλλαγές στην υγεία και την τοπική αυτοδιοίκηση.

«Το 2017, τέλος, παλεύουμε, να είναι και έτος ορόσημο για τους εργαζόμενους στη χώρα μας, με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ώστε η Ελλάδα να σταματήσει να αποτελεί θλιβερή εξαίρεση στην Ευρώπη», πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι, παρά τις προκλήσεις «για πρώτη φορά ο δρόμος έχει ορίζοντα. Βλέπουμε πια το ξέφωτο. Ξέφωτο στην οικονομία, στην κοινωνία αλλά και στα μεγάλα εθνικά μας θέματα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βρέθηκε ο προμηθευτής των ύποπτων κοτόπουλων για τα κρούσματα σαλμονέλας στη Λαμία, έρευνες για τη μονάδα εκτροφής

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
«Προσπαθούμε να βρούμε την άκρη του νήματος γιατί υπάρχει τελικός προμηθευτής, ενδιάμεσος και η μονάδα εκτροφής» λέει ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας

Πάτρα: Δίχρονο κοριτσάκι εγκλωβίστηκε μέσα σε ΙΧ, έσπασαν το τζάμι για να το βγάλουν

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Η άμεση κινητοποίηση Πυροσβεστικής και Αστυνομίας είχε ως αποτέλεσμα τον ασφαλή απεγκλωβισμό του παιδιού, το οποίο παραδόθηκε σώο και καλά στην ανακουφισμένη μητέρα του

Marfin: Τα ντοκουμέντα και οι φωτογραφίες του 2009 από την Ικαρία που οδήγησαν στους υπόπτους

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και την εξέταση όλων των στοιχείων της υπόθεσης από το μηδέν, οι αστυνομικοί κατόρθωσαν να οδηγήσουν νέους υπόπτους ενώπιον της Δικαιοσύνης

Συναγερμός από την ΑΑΔΕ: Κατέσχεσε και κατέστρεψε δύο τόνους ακατάλληλων γαλακτοκομικών προϊόντων

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Τα προϊόντα ήταν άκρως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, λόγω της πλήρους απουσίας ψύξης

«Ήταν φρικτό»: Οργή στις ΗΠΑ μετά τη νέα δολοφονία νεαρού από πράκτορα της ICE

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Μία εβδομάδα μετά τον θάνατο ενός Μεξικανού, ένας 26χρονος Κολομβιανός με νόμιμη άδεια παραμονής και εργασίας πέφτει νεκρός από πυρά της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας

Χάος σε ρωσική στρατιωτική άσκηση: Χειριστής πολυβόλου χάνει τον έλεγχο σε ιλιγγιώδες γύρισμα του όπλου και εκσφενδονίζεται – Δείτε το βίντεο

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Πώς η απώλεια ελέγχου ενός περιστρεφόμενου όπλου εκθέτει τα κενά στην εκπαίδευση των ρωσικών κινητών ομάδων πυρός

Δώσαμε τη δυσκολότερη μάχη, αγωνιούμε και ελπίζουμε να τα καταφέρει: Συγκλονίζει ο γιατρός για τον 4χρονο που έπεσε σε πισίνα στην Καστοριά

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Πώς κατάφεραν να επαναφέρουν και να σταθεροποιήσουν το παιδάκι που νοσηλεύεται σε εξειδικευμένη ΜΕΘ Παίδων στη Θεσσαλονίκη

«Καλώς ήλθατε στη Βρετανία»: Αγρια συμπλοκή με μαχαίρια μέρα μεσημέρι σε δρόμο στο Μάντσεστερ, σκληρό βίντεο

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Το περιστατικό κατέγραψε οδηγός με το κινητό του από το αυτοκίνητό του, ενώ ακούγεται χαρακτηριστικά να λέει «καλώς ήλθατε στη Βρετανία, όλοι έχουν μαχαίρια»

Πάτρα: Νεκρό βρέφος 20 ημερών – Τραγωδία το πρωί της Δευτέρας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οδυνηρό περιστατικό σημειώθηκε νωρίς το πρωί στην Πάτρα, με θύμα ένα νεογέννητο μωρό μόλις 20 ημερών

Τροχαίο με θύμα 15χρονη αθλήτρια του ΠΑΟΚ: Ελέγχεται ως ύποπτος ο πατέρας της

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τι είπε ο δικηγόρος της οικογένειας της 15χρονης

Σαλμονέλα στη Λαμία: Πάνω από 30 κρούσματα στο νοσοκομείο – Οι 12 νοσηλεύονται βαριά και η πηγή μόλυνσης παραμένει άγνωστη

Ελλάδα Χτες
Οι 12 ασθενείς δεν συνδέονται μεταξύ τους ούτε έφαγαν ποτέ στο ίδιο τραπέζι – Έντονη ανησυχία για τον προμηθευτή του μολυσμένου προϊόντος

Σε ποιες περιφέρειες υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς για την Τρίτη

Ελλάδα Χτες
Ο χάρτης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας