E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του «Άγιου Βασίλη» δράστη στην Κωνσταντινούπολη

Η αστυνομία ψάχνει τον ένοπλο που θέρισε δεκάδες ανθρώπους

Δημοσίευση 1/1/2017 | 11:21

Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του «Άγιου Βασίλη» δράστη στην Κωνσταντινούπολη

Η αστυνομία έχει εξαπολύσει σήμερα ανθρωποκυνηγητό στην Κωνσταντινούπολη για να συλλάβει τον ύποπτο που σκότωσε τουλάχιστον 39 ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται πολλοί ξένοι, σε νυκτερινό κέντρο όπου γιόρταζαν το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, σε μια επίθεση που οι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τρομοκρατική ενέργεια.

Ο ένοπλος μπήκε πυροβολώντας στο νυκτερινό κέντρο Reina γύρω στη 1:15 π.μ. (00:15 ώρα Ελλάδας), λίγο περισσότερο από μία ώρα αφότου είχε μπει το Νέο Έτος, σκοτώνοντας κατά την είσοδό του έναν αστυνομικό κι έναν πολίτη πριν ανοίξει πυρ στα τυφλά μέσα στην ντισκοτέκ.

Μερικοί αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για πολλούς δράστες, όμως οι αξιωματούχοι δεν το επιβεβαίωσαν.

Ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε πως 15 ή 16 από τους νεκρούς είναι ξένοι, αλλά πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί μόνο 21 από τις σορούς. Πρόσθεσε πως 69 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και τέσσερις απ' αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

«Έχει εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του τρομοκράτη. Η αστυνομία διεξάγει επιχειρήσεις. Ελπίζουμε ότι ο δράστης θα συλληφθεί σύντομα», δήλωσε ο υπουργός στους δημοσιογράφους.

Η επίθεση συγκλόνισε και πάλι την Τουρκία σε μια περίοδο που η χώρα προσπαθεί να αναλάβει δυνάμεις έπειτα από μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο και σειρά πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων σε πόλεις μεταξύ των οποίων η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα, μερικές από τις οποίες αποδόθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος ενώ κούρδοι μαχητές ανέλαβαν την ευθύνη άλλων.

Το νυκτερινό κέντρο όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση είναι ένα από τα διασημότερα της Κωνσταντινούπολης, ιδιαίτερα δημοφιλές τόσο μεταξύ των ντόπιων όσο και μεταξύ των ξένων και βρίσκεται πάνω στα στενά του Βοσπόρου, στην κοσμοπολίτικη συνοικία Ορτακιόι.

Περίπου 500 ως 600 άνθρωποι πιστεύεται ότι βρίσκονταν μέσα σ' αυτό όταν ο ένοπλος άνοιξε πυρ, μετέδωσε το CNN Turk. Μερικοί πήδησαν στα νερά του Βοσπόρου για να σωθούν και διασώθηκαν από την αστυνομία.

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν δήλωσε πως ο δράστης χρησιμοποίησε ένα «όπλο μεγάλου βεληνεκούς» για να ανοιξει «με αγριότητα» πυρ εναντίον των ανθρώπων, αναφερόμενος προφανώς σε κάποιο είδος επιθετικού τουφεκιού.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος βρίσκεται για διακοπές στη Χαβάη, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και έδωσε εντολή στην ομάδα του να προσφέρει βοήθεια στις τουρκικές αρχές, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι Σαχίν και Σοϊλού μίλησαν αμφότεροι για έναν και μόνο δράστη, όμως άλλες πληροφορίες, μεταξύ των οποίων και στα μέσα ενημέρωσης, δείχνουν πως οι δράστες μπορεί να ήταν περισσότεροι. Τουλάχιστον ένας απ' αυτούς φορούσε στολή Άγιου Βασίλη, την οποία αργότερα πέταξε για να μπορέσει να διαφύγει.

Η εφημερίδα Hurriyet επικαλέσθηκε αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι είπαν ότι οι δράστες ήταν πολλοί και ότι φώναζαν στα αραβικά.

«Διασκεδάζαμε. Ξαφνικά άνθρωποι άρχισαν να τρέχουν. Ο σύζυγός μου είπε, μην φοβάσαι, και με κάλυψε με το σώμα του. Άνθρωποι έτρεχαν από πάνω μου. Ο σύζυγός μου τραυματίσθηκε σε τρία σημεία», είπε στην εφημερίδα η θαμώνας του νυκτερινού κέντρου Σινέμ Ουγιανίκ.

«Κατάφερα να σπρώξω και να βγω έξω, ήταν τρομερό», είπε ακόμη και πρόσθεσε ότι είδε ανθρώπους βουτηγμένους στο αίμα και ότι της φάνηκε πως οι ένοπλοι ήταν τουλάχιστον δύο.

«Η αστυνομία έφθασε γρήγορα»

Δεκάδες ασθενοφόρα και αστυνομικά οχήματα εστάλησαν στο νυκτερινό κέντρο στο Ορτακιόι, μια συνοικία στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης που βρίσκεται κάτω από μία από τις τρεις γέφυρες του Βοσπόρου και στην οποία υπάρχουν πολλά νυκτερινά κέντρα, εστιατόρια και αίθουσες τέχνης.

«Δεν είδα ποιος πυροβολούσε, αλλά άκουσα τους πυροβολισμούς και άνθρωποι έτρεχαν να φύγουν. Η αστυνομία έφθασε γρήγορα», έγραψε στο Twitter ο Σεφά Μποϊντάς, ένας τούρκος ποδοσφαιριστής.

«Η κοπέλα μου φορούσε ψηλά τακούνια. Τη σήκωσα και τη μετέφερα στην πλάτη μου, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη Hurriyet, ο ιδιοκτήτης της Reina, ο Μεχμέτ Κοτσαρσλάν, είπε πως τις 10 τελευταίες ημέρες είχαν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας, καθώς πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών έκαναν λόγο για ενδεχόμενη επίθεση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μαρούσι: Ανδρας μαχαίρωσε 17χρονο για να τον ληστέψει

Ελλάδα 09.04.2026
Αναζητείται από την ΕΛ.ΑΣ

Εορταστικό ωράριο: Τι ώρα κλείνουν σήμερα τα καταστήματα

Ελλάδα 09.04.2026
Πώς θα λειτουργήσουν μέχρι το Πάσχα

Προσοχή: Νέα απάτη με SMS για δήθεν Fuel Pass ‑ Μην πατήσετε το link

Ελλάδα 09.04.2026
Οι δράστες αποστέλλουν μηνύματα που δήθεν προέρχονται από το υπουργείο Οικονομικών

Σε μία εβδομάδα η ΑΑΔΕ θα πατήσει το κουμπί ...για σένα ‑ Οι παγίδες των προσυμπληρωμένων δηλώσεων

Οικονομία 09.04.2026
Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν ήδη ενημερωθεί από την ΑΑΔΕ

Σήμερα …πληρώνει: Ποιοι θα δουν το Fuel Pass στην κάρτα τους ή στην τράπεζα

Αθλητικά Νέα 09.04.2026
Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων και η προθεσμία

Τραμπ: Αν δεν τηρηθεί η «πραγματική συμφωνία» για εκεχειρία, «θα αρχίσει το πιστολίδι»

Κόσμος 09.04.2026
Όλα τα πλοία, αεροσκάφη και στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ θα παραμείνουν γύρω από το Ιράν, τονίζει

Μετρό Αθήνας: Αλλα τρία καλοκαίρια χωρίς κλιματισμό ‑ Αναβαθμίζονται μόνο 12 από τους 28 συρμούς

Ελλάδα 09.04.2026
Εντός του Μαίου ο διαγωνισμός για τον κλιματισμό στους συρμούς με τριετή διάρκεια

WSJ: Η Ελλάδα στις χώρες του ΝΑΤΟ που θα ανταμείψει ο Τραμπ – Ποιες θα υποστούν κυρώσεις

Κόσμος 09.04.2026
Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, συμμετέχοντας ενεργά στη Συμμαχία και στις δράσεις της για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην περιοχή.

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη: Κρούσμα μηνιγγίτιδας στο ΑΠΘ ‑ Στη ΜΕΘ 19χρονος φοιτητής

Ελλάδα 09.04.2026
Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε σχετικό έγγραφο, με το οποίο συνιστά τη χορήγηση χημειοπροφύλαξης σε άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή μαζί του και θεωρούνται υψηλού κινδύνου

Τέμπη: Δεκτό έγινε αίτημα συγγενούς θύματος για αποστολή δειγμάτων της σορού του για εξέταση στο εξωτερικό

Ελλάδα 09.04.2026
Ανοίγει ο δρόμος για εκταφές και αποστολές δειγμάτων σε εργαστήρια του εξωτερικού προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια θανάτου