E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δημοσίευμα Deutsche Welle: Σε χρεοκοπία η Ελλάδα

Δεν πληρώνει ποτέ τα χρέη της

Δημοσίευση 28/12/2016 | 12:02

Δημοσίευμα Deutsche Welle: Σε χρεοκοπία η Ελλάδα

Οι επενδυτές Ματίας Βάικ και Μαρκ Φρίντριχ προβλέπουν ζοφερό το 2017 για την Ελλάδα. Θεωρούν ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα γίνει ελάφρυνση ή κούρεμα του χρέους. «Μετατίθεται συνεχώς η χρεοκοπία της».

Οι δύο επενδυτές και επιτυχημένοι συγγραφείς οικονομικών βιβλίων περιγράφουν την Ελλάδα ως χρεοκοπημένη χώρα που από καιρό τώρα αντιμετωπίζεται με μια πολιτική που ουσιαστικά μετέθετε την χρεοκοπία της για αργότερα. Και περιγράφουν με σκοτεινά χρώματα την Ελλάδα του 2017.

«Ελάφρυνση ή κούρεμα μετά τις γερμανικές εκλογές»

«Δεν πρόκειται να ξαναδούμε τα χρήματα των φορολογουμένων που δόθηκαν για τα πακέτα διάσωσης, αυτό θα πρέπει να μας είναι σαφές», υποστηρίζουν και αναφερόμενοι στην τελευταία δόση των 2,8 δις ευρώ, που εγκρίθηκε τέλος Οκτωβρίου, σημειώνουν ότι μοναδική προϋπόθεση ήταν η συμμετοχή του ΔΝΤ, την οποία απέκρουσε το Ταμείο με την αιτιολογία ότι η Ελλάδα δεν θα είναι ποτέ σε θέση να επιστρέψει τα χρέη της. «Κανένας πολιτικός δεν ήταν ποτέ σε θέση να μας πει, πώς θα μπορέσει η χρεοκοπημένη Ελλάδα να πληρώσει αυτά τα χρήματα, όταν ακόμη και η Γερμανία, πρωταθλήτρια στις εξαγωγές με ρεκόρ στα έσοδα από φόρους, δεν είναι σε θέση να πληρώσει τα δικά της. Έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να πετάμε χρήματα που βγήκαν με κόπο σε κάποιον που δεν μπορεί να τα διαχειριστεί».

Το μέλλον για την Ελλάδα, όπως το προοιωνίζονται οι Ματίας Βάικ και Μαρκ Φρίντριχ, δεν προκαλεί αισιοδοξία. Τουναντίον. Και οι δύο υποστηρίζουν ότι η χώρα θα παραμείνει κρεμασμένη στον ορό της ΕΕ, η οικονομική της κατάσταση θα χειροτερέψει, οι ιδιωτικοποιήσεις θα συνεχιστούν και νέοι άνθρωποι ελλείψει προοπτικής θα εγκαταλείψουν τη χώρα τους. «Έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ δεν βλέπουμε για το 2017», τονίζουν. «Αλλά υποθέτουμε ότι η απόλυτα αναγκαία ελάφρυνση του χρέους ή ακόμη και το κούρεμα, θα έρθει το αργότερα μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, δεδομένου ότι η χώρα δεν μπορεί να πληρώσει τα χρέη της». Και οι δύο συστήνουν να μην γίνονται επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα, όπως πχ. ασφάλειες ζωής, αλλά μόνο σε κινητά και ακίνητα.

«Καιρός για ρεαλισμό»

Οξεία κριτική κάνουν στην ΕΕ, τον καπιταλισμό, την ελεύθερη οικονομία και την παγκόσμια οικονομία, οι οποίες έχουν εγκλωβιστεί στην ιστορικά πιο σοβαρή και διαρκή κρίση. «Όργια χρεών παγκοσμίως, πλημμύρα από φτηνό χρήμα, φούσκες στον τομέα επενδύσεων, κατάρρευση τραπεζών και κίνδυνος πληθωρισμού συνιστούν κινδύνους για αποταμιευτές και όσους προνοούν για τα γηρατειά τους». Και υπογραμμίζουν: «Δεν είναι καιρός ούτε για απαισιοδοξία, ούτε για αισιοδοξία, αλλά για ρεαλισμό». Για την Ιταλία εκφράζουν την υπόθεση ότι θα έρθει στιγμή που θα γίνει δημοψήφισμα για το ευρώ, ενώ στη Γαλλία θα κερδίσει τις εκλογές η πολέμια του ευρώ Μαρίν Λεπέν.

Οι δύο οικονομολόγοι, που πάνε ενάντια στο ρεύμα, έγραψαν βιβλία που έχουν γίνει μπεστ σέλερ. Το πρώτο κυκλοφόρησε το 2012 με τον τίτλο «Η μεγαλύτερη κλοπή της ιστορίας – Γιατί οι επιμελείς γίνονται όλο και πιο φτωχοί και οι πλούσιοι ακόμη πιο πλούσιοι». Στο δεύτερο με τον τίτλο «Το κρας είναι η λύση», όπου πρόβλεψαν μεταξύ άλλων τη μείωση των βασικών επιτοκίων από την ΕΚΤ και την έκβαση των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανακηρύχθηκε στο πιο επιτυχημένο οικονομικό βιβλίο του 2014. Φέτος τον Μάιο κυκλοφόρησαν το τρίτο βιβλίο τους με τον τίτλο «Βασικό λάθος – Πώς καταστρέφεται η ευημερία μας και γιατί χρειαζόμαστε νέο τρόπο οικονομικής σκέψης». Αρχές του 2017 οι αναγνώστες περιμένουν με ανυπομονησία το τέταρτο βιβλίο με αίτημα την ανάγκη ριζικής αλλαγής στους τομείς οικονομίας και πολιτικής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κομισιόν: Εγκρίθηκε σχεδιασμός για ευκολότερα διασυνοριακά ταξίδια σε όλη την Ευρώπη

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Οι τρεις προτάσεις που εγκρίθηκαν σήμερα απλοποιούν τον σχεδιασμό και τις κρατήσεις για διασυνοριακά ταξίδια

Θρίλερ στα Χανιά: Σορός σε αποσύνθεση εντοπίστηκε στις παλιές δικαστικές φυλακές Χανίων

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Πολίτες αντίκρισαν το αποτρόπαιο θέαμα και ενημέρωσαν τις Αρχές

Επτά χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο €300.000 πρότεινε στο Εφετείο η Εισαγγελία για τον Σαρκοζί

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Η πρόταση της εισαγγελίας είναι ίδια με εκείνη που είχε κατατεθεί και σε πρώτο βαθμό

O διάφανος εξωγήινος: Η φωτογραφία ενός πλάσματος που το FBI χαρακτηρίζει «αληθινή»

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Η αρχική εικόνα αναλύθηκε τόσο στην Ταϊβάν όσο και στις ΗΠΑ, και δεν διαπιστώθηκαν σημάδια επεξεργασίας, αλλοίωσης ή σύνθεσης

Προσοχή στα «μεθυσμένα» ελάφια ‑ Η γαλλική αστυνομία προειδοποιεί τους οδηγούς

E-Daily 3.Left 13.05.2026
Η κατανάλωση «δασικού απεριτίφ» μπορεί να φέρει σοβαρά προβλήματα σύμφωνα με τις συστάσεις των αρχών

Φρίκη στο Μπράιτον: Εντοπίστηκαν τρία πτώματα γυναικών σε παραλία, άγνωστη η ταυτότητά τους

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Οι Αρχές προσπαθούν να διαπιστώσουν τα αίτια και τις συνθήκες του τραγικού περιστατικού

«Σεισμός» στο Mέγαρο των Ηλυσίων: Το SMS σε Ιρανή ηθοποιό που «έκαψε» τον Eμανουέλ Μακρόν

E-Daily 3.Left 13.05.2026
Η Ιρανή ηθοποιός Γκολσιφτέ Φαραχανί ήταν η πέτρα του σκανδάλου πίσω από το μνημειώδες χαστούκι της πρώτης κυρίας στον συζυγό της το 2025, αποκαλύπτει δημοσιογράφος του «Paris Match»

Δικαίωση ΕΚΠΟΙΖΩ για την επιβολή μηνιαίας χρέωσης 0,80 ευρώ σε καταθετικούς λογαριασμούς

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Αμεσα εκτελεστή η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου

Βυθίστηκε πολυτελής θαλαμηγός ανοιχτά του Καστελόριζου – Τρεις συλλήψεις

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Στο πολυτελές σκάφος επέβαιναν συνολικά έξι άτομα, πέντε υπήκοοι Μαλαισίας και ένας υπήκοος Μεγάλης Βρετανίας

Γερμανία: Ο 26χρονος Έλληνας ομολόγησε τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου ελεγκτή τρένου

Κόσμος 13.05.2026
Τι είπε στην ομολογία του ο 26χρονος κατηγορούμενος - Διατάχθηκε ψυχιατρική αξιολόγηση

Συναγερμός με νοροϊό στη Γαλλία: Σε καραντίνα κρουαζιερόπλοιο με 1.700 άτομα στο λιμάνι του Μπορντό

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Ένας 90χρονος επιβάτης είχε πεθάνει και περίπου 50 άτομα εμφάνισαν συμπτώματα νοροϊού, δήλωσαν αξιωματούχοι υγείας

Βαλένθια – Παναθηναϊκός: Ο Γιαννακόπουλος προανήγγειλε ότι θα βρίσκεται στο Game 5 και αποθέωσε τον δικηγόρο του που βρήκε τον τρόπο

E-Daily 3.Left 13.05.2026
Στη Βαλένθια βρίσκεται ήδη ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ενόψει του Game 5 με την Βαλένθια, αν και παραμένει τιμωρημένος από την Euroleague για ένα ακόμα παιχνίδι