E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ζητούν μεγαλύτερο πλεόνασμα για το 2016 οι θεσμοί μετά τον «μποναμά»

Από 0,5% που προέβλεπε το πρόγραμμα, τώρα ζητά 0,75%, όσο ισχυρίζεται πως πέτυχε η κυβέρνηση

Δημοσίευση 23/12/2016 | 15:31

Ζητούν μεγαλύτερο πλεόνασμα για το 2016 οι θεσμοί μετά τον «μποναμά»

Να κλείσει με υψηλότερο πλεόνασμα το 2016 ζητούν οι θεσμοί από την ελληνική κυβέρνηση, μετά τις παροχές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τους συνταξιούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και το πρόγραμμα προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% για το τρέχον έτος, η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως έχει πετύχει 0,75% και αυτό απαιτούν τώρα οι δανειστές.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή, η απαίτηση αυτή υπάρχει στο έγγραφο που έστειλαν οι θεσμοί χθες στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Πλέον η απόφαση για το «ξεπάγωμα» ή μη των μέτρων θα ληφθεί στο Euroworking Group (EWG) της 12ης Ιανουαρίου, καθώς μέχρι τότε θα βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία διαρκούς ανταλλαγής στοιχείων μεταξύ Αθήνας και θεσμών για το θέμα που έχει ανακύψει, κάτι που το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ονομάζει «συνδιαμόρφωση ενός κειμένου» με τους θεσμούς.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το EWG που συνεδρίασε την Τρίτη έχει ήδη δώσει οδηγίες προς Αθήνα και θεσμούς να προχωρήσουν στις απαραίτητες διευκρινίσεις και έχει ενημερώσει πως το θέμα θα εξεταστεί εκ νέου στο αμέσως επόμενο προγραμματισμένο EWG που είναι για τις 12 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται πως οι θεσμοί έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να δεσμευθεί ότι:

  1. Η παροχή προς τους συνταξιούχους είναι έκτακτη και εφάπαξ, ενώ θα πρέπει να είναι σαφές ότι και η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά θα αφορά μόνο το 2017. Να σημειωθεί ότι για το μέτρο αναστολής του ΦΠΑ στα νησιά, ο νόμος που ψηφίστηκε προβλέπει ρητώς ότι την 1η Ιανουαρίου 2018 θα αυξηθούν οι συντελεστές ΦΠΑ.
  2. Στην περίπτωση που καταγραφεί απόκλιση από το πρωτογενές πλεόνασμα επί του οποίου η ελληνική κυβέρνηση έχει υπολογίσει τις παροχές, (το 0,75% του ΑΕΠ), τότε θα πρέπει να πάρει ισοδύναμα μέτρα.
  3. Στο μέλλον, όταν θα υπάρχει υπέρβαση έναντι του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, θα τηρούνται τα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Αθήνας και θεσμών και τα οποία αποτυπώνονται στο μνημόνιο. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η υπεραπόδοση θα κατευθύνεται για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και για τη μείωση των φορολογικών βαρών.

Εφόσον οικονομικό επιτελείο και θεσμοί καταλήξουν σε ένα κείμενο κοινής αποδοχής, τότε το EWG της 12ης Ιανουαρίου δεν θα έχει ουσιαστικό λόγο να μην «ξεπαγώσει» την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, η υλοποίησή τους θα έχει καθυστερήσει τουλάχιστον κατά ένα μήνα, δεδομένου ότι η εφαρμογή τους έχει εγκριθεί από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Πέραν αυτού, όμως, στο EWG της 12ης Ιανουαρίου θα γίνει και μία επισκόπηση της κατάστασης των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση. Στις επόμενες δύο εβδομάδες δεν αναμένεται κάποια σημαντική πρόοδος, λόγω εορτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει κάποια προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο επικεφαλής των θεσμών με τον κ. Τσακαλώτο. Αντιθέτως, έχει συμφωνηθεί να υπάρξει ανταλλαγή στοιχείων για διάφορα θέματα της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο.

Αν δεν υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή στον υφιστάμενο σχεδιασμό, τότε το EWG θα αποφασίσει και το εάν συντρέχει λόγος να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα για διαβουλεύσεις έως τις 23 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι στις 26 του ίδιου μήνα είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει το πρώτο Eurogroup του 2017, αλλά αρμόδιοι παράγοντες θεωρούν πολύ δύσκολο να υπάρξει μία «συνολική συμφωνία» που θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, τη ρύθμιση του ζητήματος με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα από το 2019 και μετά, το θέμα του χρέους και τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γαλλία: Αφησαν μωρό 18 μηνών μέσα στο αυτοκίνητο εν μέσω καύσωνα και πέθανε

E-Daily 2.TopNews Χτες
Δύο παιδιά, ηλικίας 2 και 4 ετών, βρέθηκαν νεκρά τη Δευτέρα μέσα στο αυτοκίνητο

Βενεζουέλα: Γυναίκα γέννησε στα ερείπια κτηρίου χωρίς ρεύμα ‑ Βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Εθελοντές βοήθησαν και έφεραν το μωρό στον κόσμο με τη βοήθεια των ακτίνων των φακών τους

Τραμπ: Ανόητη παραβίαση της εκεχειρίας από το Ιράν ‑ Εκτόξευσε drones κατά πλοίων στο Ορμούζ, ζημιές σε τάνκερ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Όπως υποστήριξε, ένα από τα drones έπληξε το κατάστρωμα μεγάλου φορτηγού πλοίου, προκαλώντας ζημιές, χωρίς ωστόσο να διακοπεί η πορεία του - Τα υπόλοιπα τρία, καταρρίφθηκαν

Βίντεο: Μικρό αεροπλάνο προσέκρουσε στον ψηλότερο ουρανοξύστη του Πεκίνου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Αγνωστος μέχρι στιγμής ο συνολικός αριθμός των θυμάτων - Το κτίριο εκκενώθηκε

Μυστήριο στο Λος Αντζελες: Συλλογή hypercars αξίας έως 100 εκατ. δολαρίων βρέθηκε εγκαταλελειμμένη στο αεροδρόμιο

E-Daily 3.Left Χτες
Μια σπάνια συλλογή hypercars, με Ferrari LaFerrari, McLaren Speedtail, Porsche 918 Spyder και Koenigsegg, εντοπίστηκε σε χώρο του αεροδρομίου

Βίντεο που προκαλεί οργή: Μητέρα χαστουκίζει το παιδί της δυνατά και πέφτει στο οδόστρωμα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή των Αμπελόκηπων

Apple: Ανακοίνωσε αυξήσεις τιμών σε iPad, Macbook και Mac

E-Daily 3.Left Χτες
Σημαντικές αυξήσεις τιμών σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων της ανακοίνωσε η Apple

«Γιατί να μην ρίξουμε πυρηνικά;»: Σκληροπυρηνικοί καλούν τον Πούτιν να αφήσει τη διπλωματία και να κλιμακώσει στην Ουκρανία

Κόσμος Χτες
Η οργή για ουκρανικά πλήγματα με drones βαθιά μέσα στη Ρωσία, σε στόχους σε Μόσχα και σε Αγία Πετρούπολη, φέρνει πίεση για στρατιωτική κλιμάκωση

Τραγικός θάνατος: Πατέρας δύο παιδιών αποκοιμήθηκε κατά λάθος πάνω σε μαχαίρι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Συνελήφθησαν τρία άτομα, μέχρι να αποκαλυφθεί το τραγικό ατύχημα

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί high protein πουτίγκα με γεύση σοκολάτας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τι διαπιστώθηκε κατά τον έλεγχο του Φορέα Ελέγχου Τροφίμων - Η ανακοίνωση

Αλάσκα: Η στιγμή που αεροσκάφος πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση σε απομονωμένη περιοχή

Κόσμος Χτες
Βίντεο που δημοσίευσε ο Μπρετ Φιλίπι, ένας από τους επιβάτες του αεροσκάφους, δείχνει την κατάσταση που επικράτησε μέσα στην καμπίνα, αλλά και τι συνέβη μετά την αναγκαστική προσγείωση

Σταυρούλα Λεβεντάκη: Συγγνώμη της συντρόφου του 43χρονου Σκοπιανού στην οικογένεια

Ελλάδα Χτες
Ολόκληρη η δήλωση της συντρόφου του 43χρονου μέσω του δικηγόρου της