E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ζητούν μεγαλύτερο πλεόνασμα για το 2016 οι θεσμοί μετά τον «μποναμά»

Από 0,5% που προέβλεπε το πρόγραμμα, τώρα ζητά 0,75%, όσο ισχυρίζεται πως πέτυχε η κυβέρνηση

Δημοσίευση 23/12/2016 | 15:31

Ζητούν μεγαλύτερο πλεόνασμα για το 2016 οι θεσμοί μετά τον «μποναμά»

Να κλείσει με υψηλότερο πλεόνασμα το 2016 ζητούν οι θεσμοί από την ελληνική κυβέρνηση, μετά τις παροχές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τους συνταξιούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και το πρόγραμμα προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% για το τρέχον έτος, η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως έχει πετύχει 0,75% και αυτό απαιτούν τώρα οι δανειστές.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή, η απαίτηση αυτή υπάρχει στο έγγραφο που έστειλαν οι θεσμοί χθες στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Πλέον η απόφαση για το «ξεπάγωμα» ή μη των μέτρων θα ληφθεί στο Euroworking Group (EWG) της 12ης Ιανουαρίου, καθώς μέχρι τότε θα βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία διαρκούς ανταλλαγής στοιχείων μεταξύ Αθήνας και θεσμών για το θέμα που έχει ανακύψει, κάτι που το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ονομάζει «συνδιαμόρφωση ενός κειμένου» με τους θεσμούς.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το EWG που συνεδρίασε την Τρίτη έχει ήδη δώσει οδηγίες προς Αθήνα και θεσμούς να προχωρήσουν στις απαραίτητες διευκρινίσεις και έχει ενημερώσει πως το θέμα θα εξεταστεί εκ νέου στο αμέσως επόμενο προγραμματισμένο EWG που είναι για τις 12 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται πως οι θεσμοί έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να δεσμευθεί ότι:

  1. Η παροχή προς τους συνταξιούχους είναι έκτακτη και εφάπαξ, ενώ θα πρέπει να είναι σαφές ότι και η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά θα αφορά μόνο το 2017. Να σημειωθεί ότι για το μέτρο αναστολής του ΦΠΑ στα νησιά, ο νόμος που ψηφίστηκε προβλέπει ρητώς ότι την 1η Ιανουαρίου 2018 θα αυξηθούν οι συντελεστές ΦΠΑ.
  2. Στην περίπτωση που καταγραφεί απόκλιση από το πρωτογενές πλεόνασμα επί του οποίου η ελληνική κυβέρνηση έχει υπολογίσει τις παροχές, (το 0,75% του ΑΕΠ), τότε θα πρέπει να πάρει ισοδύναμα μέτρα.
  3. Στο μέλλον, όταν θα υπάρχει υπέρβαση έναντι του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, θα τηρούνται τα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Αθήνας και θεσμών και τα οποία αποτυπώνονται στο μνημόνιο. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η υπεραπόδοση θα κατευθύνεται για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και για τη μείωση των φορολογικών βαρών.

Εφόσον οικονομικό επιτελείο και θεσμοί καταλήξουν σε ένα κείμενο κοινής αποδοχής, τότε το EWG της 12ης Ιανουαρίου δεν θα έχει ουσιαστικό λόγο να μην «ξεπαγώσει» την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, η υλοποίησή τους θα έχει καθυστερήσει τουλάχιστον κατά ένα μήνα, δεδομένου ότι η εφαρμογή τους έχει εγκριθεί από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Πέραν αυτού, όμως, στο EWG της 12ης Ιανουαρίου θα γίνει και μία επισκόπηση της κατάστασης των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση. Στις επόμενες δύο εβδομάδες δεν αναμένεται κάποια σημαντική πρόοδος, λόγω εορτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει κάποια προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο επικεφαλής των θεσμών με τον κ. Τσακαλώτο. Αντιθέτως, έχει συμφωνηθεί να υπάρξει ανταλλαγή στοιχείων για διάφορα θέματα της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο.

Αν δεν υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή στον υφιστάμενο σχεδιασμό, τότε το EWG θα αποφασίσει και το εάν συντρέχει λόγος να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα για διαβουλεύσεις έως τις 23 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι στις 26 του ίδιου μήνα είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει το πρώτο Eurogroup του 2017, αλλά αρμόδιοι παράγοντες θεωρούν πολύ δύσκολο να υπάρξει μία «συνολική συμφωνία» που θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, τη ρύθμιση του ζητήματος με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα από το 2019 και μετά, το θέμα του χρέους και τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οπαδοί της Γουέστ Χαμ «πέταξαν» φίλο της Αρσεναλ από τα σκαλιά του γηπέδου μετά το γκολ τίτλου των «κανονιέρηδων»

E-Daily 3.Left 11.05.2026
Το νικητήριο γκολ του Τροσάρ έφερε τους πανηυρισμούς των οπαδών της Αρσεναλ στην κερκίδα των γηπεδούχων

Δολοφονία 54χρονου στον Λουδία: Tον σκότωσαν γιατί πίστευαν ότι τους έκλεψε περιστέρια

E-Daily 2.TopNews 11.05.2026
Ενώπιον της δικαιοσύνης οι 2 συλληφθέντες

Politico: Χώρες της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιτρέπουν τη θανάτωση της άγριας ζωής για την ανάπτυξη βιομηχανικών έργων

E-Daily 2.TopNews 11.05.2026
Η ευρωπαϊκή βιομηχανία υποστηρίζει ότι οι αυστηρές περιβαλλοντικές διατάξεις την εμποδίζουν να επεκταθεί

Τρόμος σε τράπεζα στην Κάτω Τιθορέα Φθιώτιδας: Εισέβαλαν ένοπλοι και άρπαξαν 200.000 ευρώ

E-Daily 2.TopNews 11.05.2026
Είναι η τέταρτη μεγάλη ληστεία στην επαρχία το τελευταίο χρονικό διάστημα που απασχολεί την ΕΛ.ΑΣ.

Πόθεν έσχες: Τι δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ‑ Εισοδήματα και ακίνητα

E-Daily 2.TopNews 11.05.2026
Στη δημοσιότητα τα πόθεν έσχες των πολιτικών

Στη δημοσιότητα τα Πόθεν Έσχες των πολιτικών

E-Daily 2.TopNews 11.05.2026
Δείτε όλα τα Πόθεν Έσχες για το έτος 2025

Φθιώτιδα – Συναγερμός στην Κάτω Τιθορέα: Ένοπλη ληστεία με καλάσνικοφ σε τράπεζα

Ελλάδα 11.05.2026
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μέσα στην τράπεζα βρίσκονταν τρία άτομα

Χανταϊός: «Ο χρόνος επώασης μπορεί να είναι ακόμη και 45 ημέρες» – Τι αναφέρουν ειδικοί

Tech + Science 11.05.2026
Η μετάδοση του ιού γίνεται κυρίως από τρωκτικά