E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Facebook: «Η Ελλάδα μας ζήτησε στοιχεία για 311 χρήστες»

«Και επιπλεόν 61 απαγορεύσεις για πρόσβαση στο περιεχόμενο»

Δημοσίευση 22/12/2016 | 10:48

Facebook: «Η Ελλάδα μας ζήτησε στοιχεία για 311 χρήστες»

Στο πλαίσιο της διαφάνειας και της προσπάθειάς του να κοινοποιεί περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αιτήματα που λαμβάνει από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, το Facebook δημοσιεύει ανά περιόδους την έκθεση για τα κυβερνητικά αιτήματα που λαμβάνει.  

«Δημοσιεύουμε αυτές τις πληροφορίες για τα αιτήματα που αφορούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας (συμπεριλαμβανομένων των Facebook, Messenger, WhatsApp και Instagram) επειδή θέλουμε να κατανοήσει το κοινό τη φύση και το εύρος αυτών των αιτημάτων, καθώς και τις αυστηρές πολιτικές και διαδικασίες που εφαρμόζουμε κατά το χειρισμό τους», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το Facebook.  

Σε ό,τι αφορά τα κυβερνητικά αιτήματα για δεδομένα λογαριασμών, η έκθεση αυτή περιλαμβάνει τη χώρα που υπέβαλε το αίτημα, τον αριθμό των αιτημάτων που υπέβαλε κάθε χώρα, τον αριθμό των λογαριασμών που προσδιορίζονταν στα αιτήματα, καθώς και το ποσοστό των αιτημάτων για τα οποία το Facebook γνωστοποίησε τουλάχιστον κάποια δεδομένα.  

Σε ό,τι αφορά τα κυβερνητικά αιτήματα για την απαγόρευση της πρόσβασης σε συγκεκριμένο περιεχόμενο, η έκθεση αυτή περιλαμβάνει τον αριθμό των στοιχείων στα οποία απαγορεύτηκε η πρόσβαση λόγω παραβίασης της νομοθεσίας στις χώρες στις οποίες παρέχουμε υπηρεσίες.  

Κυβερνητικά αιτήματα για δεδομένα

«Ορισμένες φορές, στο πλαίσιο επίσημων ερευνών, λαμβάνουμε αιτήματα από κυβερνητικούς αξιωματούχους για τη γνωστοποίηση δεδομένων χρηστών του Facebook. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των αιτημάτων αφορά ποινικές υποθέσεις, όπως ληστείες και απαγωγές. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, τα κυβερνητικά αιτήματα ζητούν βασικές πληροφορίες για τους συνδρομητές, π.χ. το όνομα και πότε γράφτηκαν στο Facebook. Επίσης, μπορεί να ζητούν αρχεία καταγραφής διευθύνσεων IP ή περιεχόμενο λογαριασμών, αναφέρει η έκθεση.  

«Έχουμε θεσπίσει αυστηρές διαδικασίες για το χειρισμό αυτών των κυβερνητικών αιτημάτων. Κάθε αίτημα που λαμβάνουμε ελέγχεται ως προς τη νομική του επάρκεια. Ζητάμε από τους αξιωματούχους να παρέχουν λεπτομερή περιγραφή της νομικής και πραγματικής βάσης του αιτήματός τους και απορρίπτουμε αιτήματα για γνωστοποίηση πληροφοριών όταν διαπιστώνουμε ότι δεν έχουν επαρκή νομική βάση ή είναι υπερβολικά γενικά ή ασαφή. Συχνά, γνωστοποιούμε μόνο τις βασικές πληροφορίες των συνδρομητών», καταλήγει.    

Κυβερνητικά αιτήματα για απαγόρευση πρόσβασης σε περιεχόμενο

Όταν οι κυβερνήσεις πιστεύουν ότι ορισμένες πληροφορίες στο διαδίκτυο παραβιάζουν τη νομοθεσία, μπορεί να επικοινωνήσουν με εταιρείες όπως το Facebook προκειμένου να ζητήσουν να απαγορευτεί η πρόσβαση σε αυτό το περιεχόμενο. «Όταν λαμβάνουμε ένα τέτοιο αίτημα, το ελέγχουμε διεξοδικά προκειμένου να διαπιστωθεί αν το συγκεκριμένο περιεχόμενο παραβιάζει όντως την τοπική νομοθεσία. Αν διαπιστώσουμε ότι παραβιάζεται η νομοθεσία, τότε απαγορεύουμε την πρόσβαση στο συγκεκριμένο περιεχόμενο στην εν λόγω χώρα ή περιοχή. Για παράδειγμα, η μη αναγνώριση του Ολοκαυτώματος είναι παράνομη στη Γερμανία και επομένως, εφόσον υπάρξει σχετική αναφορά, θα απαγορεύσουμε την πρόσβαση σε αυτό το περιεχόμενο για όσους διαμένουν στη Γερμανία», εξηγεί το Facebook.  

Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει επίσης πληροφορίες σε επίπεδο χώρας για την απαγόρευση περιεχομένου σε τοποθεσίες όπου, κατά τα λοιπά, διατίθενται οι υπηρεσίες μας. Έχουμε συμπεριλάβει παραδείγματα περιπτώσεων στις οποίες αφαιρέσαμε περιεχόμενο που οι κυβερνήσεις είχαν εντοπίσει ως παράνομο, καθώς και περιπτώσεις για τις οποίες ενημερωθήκαμε από μη κυβερνητικούς φορείς, π.χ. μη κυβερνητικές ή φιλανθρωπικές οργανώσεις και μέλη της κοινότητας του Facebook.  

Tα στοιχεία για την Ελλάδα από το πρώτο εξάμηνο του 2016  

Τύπος αιτήματος: Κυβερνητικά αιτήματα για δεδομένα: 242 - Xρήστες/ Λογαριασμοί που ζητήθηκαν: 311 - Ποσοστό των αιτημάτων για τα οποία το Facebook γνωστοποίησε τουλάχιστον κάποια δεδομένα: 66.94%  

Τύπος αιτήματος: Eπείγοντα: 84 - Χρήστες/Λογαριασμοί που ζητήθηκαν: 87 - Ποσοστό των αιτημάτων για τα οποία το Facebook γνωστοποίησε τουλάχιστον κάποια δεδομένα: 86.90%

Σύνολο 326    

Τύπος αιτήματος: Aιτήματα για απαγόρευση πρόσβασης σε περιεχόμενο: 61  Χρήστες/Λογαριασμοί που ζητήθηκαν: 79 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Βράζουν» στις Βρυξέλλες με την Ούρσουλα: Κλιματισμός στο κτήριο της Κομισιόν μόνο στα γραφεία της

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Για «επιστροφή στη φεουδαρχία» κατηγορούν την Ευρωπαία Επίτροπο οι εργαζόμενοι

Φωτιά τώρα σε διώροφο κτίριο στην Καλλιθέα, γυναίκα πήδηξε από το μπαλκόνι για να σωθεί, δείτε βίντεο και φωτογραφίες

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Επιχειρούν 24 πυροσβέστες με οχτώ οχήματα - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή - Αυτή τη στιγμή διεξάγονται έρευνες για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν εγκλωβισμένοι μέσα στο κτίριο

«Εγώ ζήτησα από την Τζάκρη να παραιτηθεί» λέει ο Κασσελάκης και δηλώνει ότι πλέον οι Δημοκράτες κινούνται στο φιλελεύθερο κέντρο

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Και επίσημα επήλθε το πολιτικό διαζύγιο Κασσελάκη - Τζάκρη - Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema ο πρόεδρος των Δημοκρατών είχε ζητήσει εδώ και ημέρες από την αντιπρόεδρό του να παραιτηθεί

Δύο συλλήψεις για τον αυτοπυροβολισμό της 43χρονης στο Σκοπευτήριο Μαλεβιζίου – «Το είχε προσχεδιάσει» λέει ο εκπαιδευτής

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Υπό εξέταση το προσωρινό δελτίο αθλητικής ιδιότητας της γυναίκας – Διατάχθηκε γραφολογική πραγματογνωμοσύνη για την υπογραφή

Πυρκαγιά σε δάσος στο Αμμόνι Κορινθίας – Επίγειες και εναέριες δυνάμεις στη μάχη με τις φλόγες

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Εξήντα δύο πυροσβέστες, επτά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα συμμετέχουν στην επιχείρηση κατάσβεσης

Υπό έλεγχο η φωτιά σε ξενοδοχείο στην πλατεία Κάνιγγος ‑ Ξεκίνησε από ηλεκτρικό πατίνι που εξερράγη

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Συντονισμένες προσπάθειες για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των ενοίκων - 40χρονος παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με εγκαύματα στα άκρα

Βίντεο αποκαλύπτει την άτακτη πορεία φλεγόμενου αυτοκινήτου που κατέληξε σε κολόνα της ΔΕΗ στη Βούλα

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Το αυτοκίνητο, που φαίνεται να ανάφτηκε από βραχυκύκλωμα, έπεσε πάνω στην κολόνα προκαλώντας διακοπή ρεύματος στην περιοχή

Τα ζευγάρια των «32» του Μουντιάλ και οι ημερομηνίες των αγώνων

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Συμπληρώθηκε το παζλ της φάσης των «32» του Παγκοσμίου Κυπέλλου - Τα 16 ζευγάρια των νοκ-άουτ και οι ημερομηνίες των αγώνων

Η Μέση Ανατολή στα πρόθυρα νέου γενικευμένου πολέμου – Η συμφωνία ΗΠΑ‑Ιράν καταρρέει

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Η αλληλουχία νέων στρατιωτικών πληγμάτων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, σε συνδυασμό με την ένταση στον Λίβανο, φέρνει εκ νέου την περιοχή «στο κόκκινο»

Τροχαίο με νεκρό στη Βαρυμπόμπη: Οδηγός απανθρακώθηκε μετά από πρόσκρουση σε τοιχίο

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Ανδρας έχασε τη ζωή του όταν το αυτοκίνητό του προσέκρουσε σε τοιχίο και άρπαξε φωτιά

Μουντιάλ 2026: Τριάρα Αργεντινής με Μέσι, κορυφή για Αγγλία‑Κολομβία και ιστορική Λ.Δ. Κονγκό

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Η Αργεντινή έκανε το 3/3 με νέα γκολάρα του Μέσι, ενώ Αγγλία και Κολομβία πήραν την πρωτιά στους ομίλους τους και η Λ.Δ. Κονγκό έγραψε ιστορία με πρόκριση στους «32».