E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Facebook: «Η Ελλάδα μας ζήτησε στοιχεία για 311 χρήστες»

«Και επιπλεόν 61 απαγορεύσεις για πρόσβαση στο περιεχόμενο»

Δημοσίευση 22/12/2016 | 10:48

Facebook: «Η Ελλάδα μας ζήτησε στοιχεία για 311 χρήστες»

Στο πλαίσιο της διαφάνειας και της προσπάθειάς του να κοινοποιεί περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αιτήματα που λαμβάνει από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, το Facebook δημοσιεύει ανά περιόδους την έκθεση για τα κυβερνητικά αιτήματα που λαμβάνει.  

«Δημοσιεύουμε αυτές τις πληροφορίες για τα αιτήματα που αφορούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας (συμπεριλαμβανομένων των Facebook, Messenger, WhatsApp και Instagram) επειδή θέλουμε να κατανοήσει το κοινό τη φύση και το εύρος αυτών των αιτημάτων, καθώς και τις αυστηρές πολιτικές και διαδικασίες που εφαρμόζουμε κατά το χειρισμό τους», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το Facebook.  

Σε ό,τι αφορά τα κυβερνητικά αιτήματα για δεδομένα λογαριασμών, η έκθεση αυτή περιλαμβάνει τη χώρα που υπέβαλε το αίτημα, τον αριθμό των αιτημάτων που υπέβαλε κάθε χώρα, τον αριθμό των λογαριασμών που προσδιορίζονταν στα αιτήματα, καθώς και το ποσοστό των αιτημάτων για τα οποία το Facebook γνωστοποίησε τουλάχιστον κάποια δεδομένα.  

Σε ό,τι αφορά τα κυβερνητικά αιτήματα για την απαγόρευση της πρόσβασης σε συγκεκριμένο περιεχόμενο, η έκθεση αυτή περιλαμβάνει τον αριθμό των στοιχείων στα οποία απαγορεύτηκε η πρόσβαση λόγω παραβίασης της νομοθεσίας στις χώρες στις οποίες παρέχουμε υπηρεσίες.  

Κυβερνητικά αιτήματα για δεδομένα

«Ορισμένες φορές, στο πλαίσιο επίσημων ερευνών, λαμβάνουμε αιτήματα από κυβερνητικούς αξιωματούχους για τη γνωστοποίηση δεδομένων χρηστών του Facebook. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των αιτημάτων αφορά ποινικές υποθέσεις, όπως ληστείες και απαγωγές. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, τα κυβερνητικά αιτήματα ζητούν βασικές πληροφορίες για τους συνδρομητές, π.χ. το όνομα και πότε γράφτηκαν στο Facebook. Επίσης, μπορεί να ζητούν αρχεία καταγραφής διευθύνσεων IP ή περιεχόμενο λογαριασμών, αναφέρει η έκθεση.  

«Έχουμε θεσπίσει αυστηρές διαδικασίες για το χειρισμό αυτών των κυβερνητικών αιτημάτων. Κάθε αίτημα που λαμβάνουμε ελέγχεται ως προς τη νομική του επάρκεια. Ζητάμε από τους αξιωματούχους να παρέχουν λεπτομερή περιγραφή της νομικής και πραγματικής βάσης του αιτήματός τους και απορρίπτουμε αιτήματα για γνωστοποίηση πληροφοριών όταν διαπιστώνουμε ότι δεν έχουν επαρκή νομική βάση ή είναι υπερβολικά γενικά ή ασαφή. Συχνά, γνωστοποιούμε μόνο τις βασικές πληροφορίες των συνδρομητών», καταλήγει.    

Κυβερνητικά αιτήματα για απαγόρευση πρόσβασης σε περιεχόμενο

Όταν οι κυβερνήσεις πιστεύουν ότι ορισμένες πληροφορίες στο διαδίκτυο παραβιάζουν τη νομοθεσία, μπορεί να επικοινωνήσουν με εταιρείες όπως το Facebook προκειμένου να ζητήσουν να απαγορευτεί η πρόσβαση σε αυτό το περιεχόμενο. «Όταν λαμβάνουμε ένα τέτοιο αίτημα, το ελέγχουμε διεξοδικά προκειμένου να διαπιστωθεί αν το συγκεκριμένο περιεχόμενο παραβιάζει όντως την τοπική νομοθεσία. Αν διαπιστώσουμε ότι παραβιάζεται η νομοθεσία, τότε απαγορεύουμε την πρόσβαση στο συγκεκριμένο περιεχόμενο στην εν λόγω χώρα ή περιοχή. Για παράδειγμα, η μη αναγνώριση του Ολοκαυτώματος είναι παράνομη στη Γερμανία και επομένως, εφόσον υπάρξει σχετική αναφορά, θα απαγορεύσουμε την πρόσβαση σε αυτό το περιεχόμενο για όσους διαμένουν στη Γερμανία», εξηγεί το Facebook.  

Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει επίσης πληροφορίες σε επίπεδο χώρας για την απαγόρευση περιεχομένου σε τοποθεσίες όπου, κατά τα λοιπά, διατίθενται οι υπηρεσίες μας. Έχουμε συμπεριλάβει παραδείγματα περιπτώσεων στις οποίες αφαιρέσαμε περιεχόμενο που οι κυβερνήσεις είχαν εντοπίσει ως παράνομο, καθώς και περιπτώσεις για τις οποίες ενημερωθήκαμε από μη κυβερνητικούς φορείς, π.χ. μη κυβερνητικές ή φιλανθρωπικές οργανώσεις και μέλη της κοινότητας του Facebook.  

Tα στοιχεία για την Ελλάδα από το πρώτο εξάμηνο του 2016  

Τύπος αιτήματος: Κυβερνητικά αιτήματα για δεδομένα: 242 - Xρήστες/ Λογαριασμοί που ζητήθηκαν: 311 - Ποσοστό των αιτημάτων για τα οποία το Facebook γνωστοποίησε τουλάχιστον κάποια δεδομένα: 66.94%  

Τύπος αιτήματος: Eπείγοντα: 84 - Χρήστες/Λογαριασμοί που ζητήθηκαν: 87 - Ποσοστό των αιτημάτων για τα οποία το Facebook γνωστοποίησε τουλάχιστον κάποια δεδομένα: 86.90%

Σύνολο 326    

Τύπος αιτήματος: Aιτήματα για απαγόρευση πρόσβασης σε περιεχόμενο: 61  Χρήστες/Λογαριασμοί που ζητήθηκαν: 79 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Καλό ταξίδι καπετάνιε μου»: Η ανάρτηση του ταξίαρχου της ΕΛΑΣ για τον 25χρονο γιο του

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Ο αξιωματικός της Αστυνομίας όταν έμαθε για το περιστατικό στον Αγιο Δημήτριο έφθασε στο σημείο για να δει τι συμβαίνει και χωρίς να το ξέρει, αντίκρισε νεκρό τον ίδιο του τον γιο

Πώς έγινε η δολοφονία στον Αγιο Δημήτριο: Ο αξιωματικός πήγε στο σημείο χωρίς να γνωρίζει ότι θύμα ήταν ο γιος του

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Ο 25χρονος δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι μέσα στο Πάρκο Ασυρμάτου

FIFA: Απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε να αντικατασταθεί το Ιράν με την Ιταλία

E-Daily 3.Left 23.04.2026
Η Ιταλία είχε αποκλειστεί από το τουρνουά, μετά την αποτυχία της στα προκριματικά

Απόβαση ΜΑΤ στη Γαύδο: «Σήμερα δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή»

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Για πρωτοφανείς πρακτικές κάνουν λόγο άνθρωποι που βρίσκονταν στη Γαύδο, αναφερόμενοι στην επιχείρηση των ΜΑΤ στον Λαυρακά, που άφησε πίσω της κατεδαφισμένα καλύβια και εικόνες καταστροφής

Γαύδος: Επέμβαση ΜΑΤ για αυτοσχέδιες καλύβες σε παραλίες

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Στις παραλίες του Λαυρακά και του Αι Γιάννη

Δολοφονία 27χρονου στον Αγιο Δημήτριο: «Χτενίζει» τις κάμερες ασφαλείας η ΕΛΑΣ

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Έρευνες για τη δολοφονία στον Αγιο Δημήτριο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη

Κοβέσι: Συμφωνώ με την ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες

Ελλάδα 23.04.2026
«Η απάντηση που έδωσε χθες το ελληνικό κοινοβούλιο δείχνει ότι όλοι θέλουν να μάθουν τι συνέβη»

Ζευγάρι γέννησε παιδί που δεν είναι δικό του λόγω λάθους σε κλινική γονιμότητας

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Βρέθηκαν οι βιολογικοί γονείς, ένα απίστευτο μπέρδεμα!

Μενίδι: Οργή από τους γονείς του Μάριου ‑ «Οι Ρομά μας ειρωνεύονταν στη δίκη για το παιδί μας»

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Το μοιραίο βράδυ υπήρχαν πολλοί άνθρωποι στην περιοχή και ότι έπεσαν πάνω από 25 πυροβολισμοί από τον καταυλισμό

Ελευθερία Γιακουμάκη: «Κατέστρεψε δύο οικογένειες» – Η συγγνώμη των αδελφών του γυναικοκτόνου

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Κηδεύεται σήμερα ο 40χρονος δράστης - Το θέατρο που έπαιξε πριν αυτοκτονήσει