E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Facebook: «Η Ελλάδα μας ζήτησε στοιχεία για 311 χρήστες»

«Και επιπλεόν 61 απαγορεύσεις για πρόσβαση στο περιεχόμενο»

Δημοσίευση 22/12/2016 | 10:48

Facebook: «Η Ελλάδα μας ζήτησε στοιχεία για 311 χρήστες»

Στο πλαίσιο της διαφάνειας και της προσπάθειάς του να κοινοποιεί περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αιτήματα που λαμβάνει από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, το Facebook δημοσιεύει ανά περιόδους την έκθεση για τα κυβερνητικά αιτήματα που λαμβάνει.  

«Δημοσιεύουμε αυτές τις πληροφορίες για τα αιτήματα που αφορούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας (συμπεριλαμβανομένων των Facebook, Messenger, WhatsApp και Instagram) επειδή θέλουμε να κατανοήσει το κοινό τη φύση και το εύρος αυτών των αιτημάτων, καθώς και τις αυστηρές πολιτικές και διαδικασίες που εφαρμόζουμε κατά το χειρισμό τους», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το Facebook.  

Σε ό,τι αφορά τα κυβερνητικά αιτήματα για δεδομένα λογαριασμών, η έκθεση αυτή περιλαμβάνει τη χώρα που υπέβαλε το αίτημα, τον αριθμό των αιτημάτων που υπέβαλε κάθε χώρα, τον αριθμό των λογαριασμών που προσδιορίζονταν στα αιτήματα, καθώς και το ποσοστό των αιτημάτων για τα οποία το Facebook γνωστοποίησε τουλάχιστον κάποια δεδομένα.  

Σε ό,τι αφορά τα κυβερνητικά αιτήματα για την απαγόρευση της πρόσβασης σε συγκεκριμένο περιεχόμενο, η έκθεση αυτή περιλαμβάνει τον αριθμό των στοιχείων στα οποία απαγορεύτηκε η πρόσβαση λόγω παραβίασης της νομοθεσίας στις χώρες στις οποίες παρέχουμε υπηρεσίες.  

Κυβερνητικά αιτήματα για δεδομένα

«Ορισμένες φορές, στο πλαίσιο επίσημων ερευνών, λαμβάνουμε αιτήματα από κυβερνητικούς αξιωματούχους για τη γνωστοποίηση δεδομένων χρηστών του Facebook. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των αιτημάτων αφορά ποινικές υποθέσεις, όπως ληστείες και απαγωγές. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, τα κυβερνητικά αιτήματα ζητούν βασικές πληροφορίες για τους συνδρομητές, π.χ. το όνομα και πότε γράφτηκαν στο Facebook. Επίσης, μπορεί να ζητούν αρχεία καταγραφής διευθύνσεων IP ή περιεχόμενο λογαριασμών, αναφέρει η έκθεση.  

«Έχουμε θεσπίσει αυστηρές διαδικασίες για το χειρισμό αυτών των κυβερνητικών αιτημάτων. Κάθε αίτημα που λαμβάνουμε ελέγχεται ως προς τη νομική του επάρκεια. Ζητάμε από τους αξιωματούχους να παρέχουν λεπτομερή περιγραφή της νομικής και πραγματικής βάσης του αιτήματός τους και απορρίπτουμε αιτήματα για γνωστοποίηση πληροφοριών όταν διαπιστώνουμε ότι δεν έχουν επαρκή νομική βάση ή είναι υπερβολικά γενικά ή ασαφή. Συχνά, γνωστοποιούμε μόνο τις βασικές πληροφορίες των συνδρομητών», καταλήγει.    

Κυβερνητικά αιτήματα για απαγόρευση πρόσβασης σε περιεχόμενο

Όταν οι κυβερνήσεις πιστεύουν ότι ορισμένες πληροφορίες στο διαδίκτυο παραβιάζουν τη νομοθεσία, μπορεί να επικοινωνήσουν με εταιρείες όπως το Facebook προκειμένου να ζητήσουν να απαγορευτεί η πρόσβαση σε αυτό το περιεχόμενο. «Όταν λαμβάνουμε ένα τέτοιο αίτημα, το ελέγχουμε διεξοδικά προκειμένου να διαπιστωθεί αν το συγκεκριμένο περιεχόμενο παραβιάζει όντως την τοπική νομοθεσία. Αν διαπιστώσουμε ότι παραβιάζεται η νομοθεσία, τότε απαγορεύουμε την πρόσβαση στο συγκεκριμένο περιεχόμενο στην εν λόγω χώρα ή περιοχή. Για παράδειγμα, η μη αναγνώριση του Ολοκαυτώματος είναι παράνομη στη Γερμανία και επομένως, εφόσον υπάρξει σχετική αναφορά, θα απαγορεύσουμε την πρόσβαση σε αυτό το περιεχόμενο για όσους διαμένουν στη Γερμανία», εξηγεί το Facebook.  

Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει επίσης πληροφορίες σε επίπεδο χώρας για την απαγόρευση περιεχομένου σε τοποθεσίες όπου, κατά τα λοιπά, διατίθενται οι υπηρεσίες μας. Έχουμε συμπεριλάβει παραδείγματα περιπτώσεων στις οποίες αφαιρέσαμε περιεχόμενο που οι κυβερνήσεις είχαν εντοπίσει ως παράνομο, καθώς και περιπτώσεις για τις οποίες ενημερωθήκαμε από μη κυβερνητικούς φορείς, π.χ. μη κυβερνητικές ή φιλανθρωπικές οργανώσεις και μέλη της κοινότητας του Facebook.  

Tα στοιχεία για την Ελλάδα από το πρώτο εξάμηνο του 2016  

Τύπος αιτήματος: Κυβερνητικά αιτήματα για δεδομένα: 242 - Xρήστες/ Λογαριασμοί που ζητήθηκαν: 311 - Ποσοστό των αιτημάτων για τα οποία το Facebook γνωστοποίησε τουλάχιστον κάποια δεδομένα: 66.94%  

Τύπος αιτήματος: Eπείγοντα: 84 - Χρήστες/Λογαριασμοί που ζητήθηκαν: 87 - Ποσοστό των αιτημάτων για τα οποία το Facebook γνωστοποίησε τουλάχιστον κάποια δεδομένα: 86.90%

Σύνολο 326    

Τύπος αιτήματος: Aιτήματα για απαγόρευση πρόσβασης σε περιεχόμενο: 61  Χρήστες/Λογαριασμοί που ζητήθηκαν: 79 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πόσο αυξάνεται το πρόστιμο για όσους δεν έχουν εισιτήριο στα ΜΜΜ

Οικονομία 24.03.2026
Το πρόστιμο για όσους δικαιούνται μειωμένο εισιτήριο και δεν έχουν

Τι καιρό έκανε την 25η Μαρτίου το 1821 ‑ Η αναλυτική έρευνα του Θοδωρή Κολυδά

Καιρός 24.03.2026
Με αφορμή την εθνική επέτειο, ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, επιχείρησε μέσω μελέτης του να παρουσιάσει τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν 205 πριν!

Απάτη στον ΕΦΚΑ: Ποινική δίωξη για εγκληματική οργάνωση στους 22 συλληφθέντες

Ελλάδα 24.03.2026
Η δικογραφία ανατέθηκε σε ανακριτή ενώπιον του οποίου θα κληθούν να απολογηθούν οι κατηγορούμενοι

Μπιλ Κόσμπι: Κρίθηκε ένοχος για νάρκωση και κακoπoίηση γυναίκας

Κόσμος 24.03.2026
«Κουβαλώ το βάρος αυτού που μου συνέβη για περισσότερα από 50 χρόνια» δήλωσε η επιζώσα

Γιώργος Τσαγκαράκης: «Είμαι αθώος» ‑ Οι πρώτες δηλώσεις μέσω του δικηγόρου του μετά την απολογία

Ελλάδα 24.03.2026
Βίντεο από την στιγμή που ο γνωστός γκαλερίστας έφτασε στον ανακριτή

Ιράν: Χτυπά ξανά το Ισραήλ παρά το μήνυμα Τραμπ – Βομβαρδισμός στη Βηρυτό

Κόσμος 24.03.2026
Ο Μοτζτάμπα Χαμενεϊ θέλει «να κλείσει σύντομα το ζήτημα»

A23a: Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου έχει «μόνο λίγες εβδομάδες ακόμη» πριν λιώσει εντελώς

Κόσμος 24.03.2026
Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την πορεία του καθώς το A23a λειτουργεί ως ένα «φυσικό εργαστήριο»

Μην αναζητήσετε ποτέ αυτές τις 6 λέξεις στην Google, κίνδυνος να σας χακάρουν

Tech + Science 24.03.2026
Οι χάκερ επινοούν συνεχώς νέες και εξελιγμένες επιθέσεις σε βάρος χρηστών του διαδικτύου

Θεσσαλονίκη: Ανδρας έκλεψε 250 λίτρα πετρέλαιο από φορτηγό και συνελήφθη

Ελλάδα 24.03.2026
Με τη χρήση λάστιχου κήπου τοποθέτησε τα καύσιμα σε πλαστικά δοχεία και αποχώρησε με ΙΧ αυτοκίνητο

Μετρό: Οι σταθμοί που θα κλείνουν νωρίτερα από σήμερα λόγω εργασιών

Ελλάδα 24.03.2026
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από σήμερα στη Γραμμή 2 του Μετρό λόγω εργασιών στο τμήμα «Ομόνοια – Πανεπιστήμιο»

Επείγουσα ανάκληση αερόσακων Takata σε χιλιάδες οχήματα

Ελλάδα 24.03.2026
Συνολικά, εμπλέκονται 19 διαφορετικές μάρκες αυτοκινήτων