E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Βερολίνο

Τι αναφέρει η δήλωση που ανέβηκε στο πρακτορείο Amaq

Δημοσίευση 20/12/2016 | 23:11

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Βερολίνο

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για την επίθεση με φορτηγό σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, η οποία στοίχισε τη ζωή 12 ανθρώπων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο προπαγάνδας της τζιχαντιστικής οργάνωσης Amaq.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Το πρόσωπο που ανέλαβε την εκτέλεση της επιχείρησης (...) στο Βερολίνο είναι ένας στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους και εκτέλεσε την επιχείρηση ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα να στοχοθετηθούν οι υπήκοοι των χωρών που συμμετέχουν στον διεθνή συνασπισμό» που πολεμά το ΙΚ, διευκρινίζεται από το Amaq.

Ο κίνδυνος εξακολουθεί να είναι μεγάλος και η αστυνoμική παρουσία στο Βερολίνο θα αυξηθεί κατά πολύ, υπογράμμισαν σε συνέντευξη τύπου ο δήμαρχος του Βερολίνου, ο επικεφαλής της αστυνομίας και ο υπ. Εσωτερικών

«Είμαστε όλοι άναυδοι. Ολόκληρο το Βερολίνο είναι βαθιά συγκλονισμένο από το χτεσινοβραδινό γεγονός. Η σκέψη μας είναι μαζί με τα θύματα και τους οικείους τους. Θα μπορούσε να είναι ο καθένας από μας. Καταφέραμε να κινητοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε ελάχιστο χρόνο και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους. Ευχαριστώ την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και την Υπηρεσία μεταφοράς ασθενών. Η αλληλεγγύη η οποία εκφράστηκε τόσο από την Γερμανία όσο και από όλον τον κόσμο ήταν συγκινητική. Στις έξι το απόγευμα (τοπική ώρα) θα γίνει μια σύντομη επιμνημόσυνη δέηση στην Εκκλησία της Μνήμης/Ged?chtniskirche (δίπλα δηλαδή στην πλατεία όπου που διαδραματίστηκε το χθεσινοβραδυνό τραγικό γεγονός), ενώ την ίδια ώρα θα φωταγωγηθεί η Πύλη του Βραδενβούργου με τα εθνικά χρώματα και οι πολίτες θα μπορέσουν με την παρουσία τους να εκφράσουν το πένθος τους», είπε ο Σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Βερολίνου Μίχαελ Μίλερ κατά τη συνέντευξη Τύπου, η οποία δόθηκε στο Δημαρχείο της γερμανικής πρωτεύουσας.

«Η αστυνoμική παρουσία στο Βερολίνο θα αυξηθεί κατά πολύ», είπε ο επίσης Σοσιαλδημοκράτης γερουσιαστής (υπουργός) Εσωτερικών της πόλης- κρατίδιο του Βερολίνου Αντρέας Γκάιζελ. «Και μάλιστα όχι μόνο στις εισόδους των χριστουγεννιάτικων αγορών, αλλά σε ολόκληρη την πόλη. Επίσης, είπε ότι επανεξετάζεται το σχέδιο ασφάλειας για τις εκδηλώσεις της Πρωτοχρονιάς στην πόλη. «Παρακαλούμε τους Βερολινέζους να μην αποθαρρύνονται», προσέθεσε ο Α. Γκάιζελ. Εν τούτοις η κίνηση στο μετρό και την πόλη ήταν ακόμα σήμερα το μεσημέρι υποτονική.

Ο επικεφαλής της Αστυνομίας του Βερολίνου Κλάους Καντ αναφέρθηκε στο χτεσινό τραγικό γεγονός και τις προσπάθειες τις οποίες κατέβαλε η Αστυνομία για την αντιμετώπιση του έκτακτου αυτού γεγονότος. Δεν θέλησε όμως να απαντήσει στο ερώτημα εάν έχει συλληφθεί το σωστό πρόσωπο. Όλες οι -ελάχιστες- ερωτήσεις τις οποίες δέχθηκαν εξάλλου να απαντήσουν και οι τρεις ήταν αόριστες και παρέπεμπαν στο γεγονός ότι οι έρευνες συνεχίζονται. Ο Κλ. Καντ είπε επίσης ότι ο κίνδυνος εξακολουθεί να είναι μεγάλος, δεν έχει αλλάξει κάτι, αλλά προς το παρόν δεν μπορεί να εκτιμηθεί η κατάσταση στο σύνολό της.

Όλοι υπογράμμισαν επίσης ότι τα ΜΜΕ συνέβαλαν ιδιαίτερα στο να μην δημιουργηθεί πανικός, μεταδίδοντας μόνο διασταυρωμένες πληροφορίες, οι οποίες προέρχονταν από την ίδια την αστυνομία και όχι φήμες ή εικασίες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

FIFA: Απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε να αντικατασταθεί το Ιράν με την Ιταλία

E-Daily 3.Left 23.04.2026
Η Ιταλία είχε αποκλειστεί από το τουρνουά, μετά την αποτυχία της στα προκριματικά

Απόβαση ΜΑΤ στη Γαύδο: «Σήμερα δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή»

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Για πρωτοφανείς πρακτικές κάνουν λόγο άνθρωποι που βρίσκονταν στη Γαύδο, αναφερόμενοι στην επιχείρηση των ΜΑΤ στον Λαυρακά, που άφησε πίσω της κατεδαφισμένα καλύβια και εικόνες καταστροφής

Γαύδος: Επέμβαση ΜΑΤ για αυτοσχέδιες καλύβες σε παραλίες

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Στις παραλίες του Λαυρακά και του Αι Γιάννη

Δολοφονία 27χρονου στον Αγιο Δημήτριο: «Χτενίζει» τις κάμερες ασφαλείας η ΕΛΑΣ

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Έρευνες για τη δολοφονία στον Αγιο Δημήτριο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη

Κοβέσι: Συμφωνώ με την ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
«Η απάντηση που έδωσε χθες το ελληνικό κοινοβούλιο δείχνει ότι όλοι θέλουν να μάθουν τι συνέβη»

Ζευγάρι γέννησε παιδί που δεν είναι δικό του λόγω λάθους σε κλινική γονιμότητας

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Βρέθηκαν οι βιολογικοί γονείς, ένα απίστευτο μπέρδεμα!

Μενίδι: Οργή από τους γονείς του Μάριου ‑ «Οι Ρομά μας ειρωνεύονταν στη δίκη για το παιδί μας»

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Το μοιραίο βράδυ υπήρχαν πολλοί άνθρωποι στην περιοχή και ότι έπεσαν πάνω από 25 πυροβολισμοί από τον καταυλισμό

Ελευθερία Γιακουμάκη: «Κατέστρεψε δύο οικογένειες» – Η συγγνώμη των αδελφών του γυναικοκτόνου

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Κηδεύεται σήμερα ο 40χρονος δράστης - Το θέατρο που έπαιξε πριν αυτοκτονήσει

Σύγκρουση τρένων στη Δανία: Στους 17 οι τραυματίες, τέσσερις σε κρίσιμη κατάσταση

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Τα σιδηροδρομικά ατυχήματα είναι σπάνια στη Δανία

Στο σκοτάδι τα κίνητρα της δολοφονίας 25χρονου γιου ταξίαρχου

Ελλάδα 23.04.2026
Στα χέρια του ελληνικού FBI οι έρευνες - Τα σενάρια που εξετάζονται