E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Βερολίνο

Τι αναφέρει η δήλωση που ανέβηκε στο πρακτορείο Amaq

Δημοσίευση 20/12/2016 | 23:11

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Βερολίνο

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για την επίθεση με φορτηγό σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, η οποία στοίχισε τη ζωή 12 ανθρώπων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο προπαγάνδας της τζιχαντιστικής οργάνωσης Amaq.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Το πρόσωπο που ανέλαβε την εκτέλεση της επιχείρησης (...) στο Βερολίνο είναι ένας στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους και εκτέλεσε την επιχείρηση ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα να στοχοθετηθούν οι υπήκοοι των χωρών που συμμετέχουν στον διεθνή συνασπισμό» που πολεμά το ΙΚ, διευκρινίζεται από το Amaq.

Ο κίνδυνος εξακολουθεί να είναι μεγάλος και η αστυνoμική παρουσία στο Βερολίνο θα αυξηθεί κατά πολύ, υπογράμμισαν σε συνέντευξη τύπου ο δήμαρχος του Βερολίνου, ο επικεφαλής της αστυνομίας και ο υπ. Εσωτερικών

«Είμαστε όλοι άναυδοι. Ολόκληρο το Βερολίνο είναι βαθιά συγκλονισμένο από το χτεσινοβραδινό γεγονός. Η σκέψη μας είναι μαζί με τα θύματα και τους οικείους τους. Θα μπορούσε να είναι ο καθένας από μας. Καταφέραμε να κινητοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε ελάχιστο χρόνο και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους. Ευχαριστώ την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και την Υπηρεσία μεταφοράς ασθενών. Η αλληλεγγύη η οποία εκφράστηκε τόσο από την Γερμανία όσο και από όλον τον κόσμο ήταν συγκινητική. Στις έξι το απόγευμα (τοπική ώρα) θα γίνει μια σύντομη επιμνημόσυνη δέηση στην Εκκλησία της Μνήμης/Ged?chtniskirche (δίπλα δηλαδή στην πλατεία όπου που διαδραματίστηκε το χθεσινοβραδυνό τραγικό γεγονός), ενώ την ίδια ώρα θα φωταγωγηθεί η Πύλη του Βραδενβούργου με τα εθνικά χρώματα και οι πολίτες θα μπορέσουν με την παρουσία τους να εκφράσουν το πένθος τους», είπε ο Σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Βερολίνου Μίχαελ Μίλερ κατά τη συνέντευξη Τύπου, η οποία δόθηκε στο Δημαρχείο της γερμανικής πρωτεύουσας.

«Η αστυνoμική παρουσία στο Βερολίνο θα αυξηθεί κατά πολύ», είπε ο επίσης Σοσιαλδημοκράτης γερουσιαστής (υπουργός) Εσωτερικών της πόλης- κρατίδιο του Βερολίνου Αντρέας Γκάιζελ. «Και μάλιστα όχι μόνο στις εισόδους των χριστουγεννιάτικων αγορών, αλλά σε ολόκληρη την πόλη. Επίσης, είπε ότι επανεξετάζεται το σχέδιο ασφάλειας για τις εκδηλώσεις της Πρωτοχρονιάς στην πόλη. «Παρακαλούμε τους Βερολινέζους να μην αποθαρρύνονται», προσέθεσε ο Α. Γκάιζελ. Εν τούτοις η κίνηση στο μετρό και την πόλη ήταν ακόμα σήμερα το μεσημέρι υποτονική.

Ο επικεφαλής της Αστυνομίας του Βερολίνου Κλάους Καντ αναφέρθηκε στο χτεσινό τραγικό γεγονός και τις προσπάθειες τις οποίες κατέβαλε η Αστυνομία για την αντιμετώπιση του έκτακτου αυτού γεγονότος. Δεν θέλησε όμως να απαντήσει στο ερώτημα εάν έχει συλληφθεί το σωστό πρόσωπο. Όλες οι -ελάχιστες- ερωτήσεις τις οποίες δέχθηκαν εξάλλου να απαντήσουν και οι τρεις ήταν αόριστες και παρέπεμπαν στο γεγονός ότι οι έρευνες συνεχίζονται. Ο Κλ. Καντ είπε επίσης ότι ο κίνδυνος εξακολουθεί να είναι μεγάλος, δεν έχει αλλάξει κάτι, αλλά προς το παρόν δεν μπορεί να εκτιμηθεί η κατάσταση στο σύνολό της.

Όλοι υπογράμμισαν επίσης ότι τα ΜΜΕ συνέβαλαν ιδιαίτερα στο να μην δημιουργηθεί πανικός, μεταδίδοντας μόνο διασταυρωμένες πληροφορίες, οι οποίες προέρχονταν από την ίδια την αστυνομία και όχι φήμες ή εικασίες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βίντεο μετά την πτώση ελικοπτέρου στη λίμνη Αώου: Ο χειριστής κολυμπά στα νερά και εξετάζει το βυθισμένο Bell

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στο νέο υλικό αποτυπώνεται η στιγμή που ένας από τους κυβερνήτες βρίσκεται ήδη μέσα στο νερό και βουτά, ενώ λίγα μέτρα μακριά του το ελικόπτερο είναι βυθισμένο - με το περίγραμμά του να διακρίνεται καθαρά κάτω από την επιφάνεια της λίμνης

Η Σουηδή υπουργός Περιβάλλοντος εμφανίστηκε με τον 3 μηνών γιο της στο Συμβούλιο της ΕΕ

E-Daily 3.Left Χτες
Η Ρομίνα Πουρμοχτάρι θέλησε να αναδείξει τα οφέλη των πολιτικών γονικής άδειας, φέρνοντας στο Συμβούλιο των υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξμβούργο τον 3 μηνών γιο της, Ανταμ

Σύγκρουση τρένων στη δυτική Πολωνία – Τραυματίστηκαν δύο άτομα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα - 16 ομάδες της Πυροσβεστικής έσπευσαν στον τόπο του συμβάντος

Επιληπτική κρίση πιλότου σε πτήση της Air Canada προκάλεσε τρόμο σε 61 επιβάτες

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Για σαράντα λεπτά προσπαθούσαμε να τον συγκρατήσουμε»

«Σε δύο λεπτά έφυγε»: Συγκλονισμένος ο σύντροφος της 23χρονης που πέθανε αιφνιδίως στα Κουφονήσια

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Το κορίτσι εκείνο το βράδυ δεν είχε φάει σχεδόν τίποτα - ήταν ουσιαστικά νηστική»

Τροχαίο στη Χαλκιδική: Γυναίκα εγκλωβίστηκε σε αυτοκίνητο και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο

Ελλάδα Χτες
Η τραυματίας παραλήφθηκε από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο έχοντας τις αισθήσεις της

Ο 93χρονος εξηγεί γιατί προσπαθούσε να μπει στον θάλαμο της Μάρως Κοντού με μαχαίρι: «Κι εγώ είμαι ορφανός»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο ηλικιωμένος εντοπίστηκε να περιφέρεται στους διαδρόμους του νοσοκομείου γύρω στις 10 το βράδυ

Μουντιάλ 2026: Το Κατάρ «αγόρασε» οπαδούς για τα τρία παιχνίδια του

Αθλητικά Νέα Χτες
Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία χρηματοδότησε τη μετακίνηση εκατοντάδων φιλάθλων

Τάκης Γκώνιας: Το τελευταίο «αντίο» στον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή στη Λιβαδειά

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο παλαίμαχος αθλητής έφυγε από τη ζωή στα 54 του χρόνια

Σεισμοί στη Βενεζουέλα: Συγκινεί άνδρας που κρατάει τα χέρια της γυναίκας του με κινητικά προβλήματα

Κόσμος Χτες
Πάνω από 27.000 άτομα έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενοι -Εντοπίστηκαν 1.200 άτομα

Μάρω Κοντού: «Πάντα θα κουβαλώ μαχαίρι πάνω μου», είπε ο 93χρονος που εισέβαλε στο νοσοκομείο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τα πρώτα λόγια του 93χρονου που μπήκε με μαχαίρι στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται η Μάρω Κοντού