E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Βερολίνο

Τι αναφέρει η δήλωση που ανέβηκε στο πρακτορείο Amaq

Δημοσίευση 20/12/2016 | 23:11

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Βερολίνο

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για την επίθεση με φορτηγό σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, η οποία στοίχισε τη ζωή 12 ανθρώπων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο προπαγάνδας της τζιχαντιστικής οργάνωσης Amaq.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Το πρόσωπο που ανέλαβε την εκτέλεση της επιχείρησης (...) στο Βερολίνο είναι ένας στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους και εκτέλεσε την επιχείρηση ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα να στοχοθετηθούν οι υπήκοοι των χωρών που συμμετέχουν στον διεθνή συνασπισμό» που πολεμά το ΙΚ, διευκρινίζεται από το Amaq.

Ο κίνδυνος εξακολουθεί να είναι μεγάλος και η αστυνoμική παρουσία στο Βερολίνο θα αυξηθεί κατά πολύ, υπογράμμισαν σε συνέντευξη τύπου ο δήμαρχος του Βερολίνου, ο επικεφαλής της αστυνομίας και ο υπ. Εσωτερικών

«Είμαστε όλοι άναυδοι. Ολόκληρο το Βερολίνο είναι βαθιά συγκλονισμένο από το χτεσινοβραδινό γεγονός. Η σκέψη μας είναι μαζί με τα θύματα και τους οικείους τους. Θα μπορούσε να είναι ο καθένας από μας. Καταφέραμε να κινητοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε ελάχιστο χρόνο και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους. Ευχαριστώ την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και την Υπηρεσία μεταφοράς ασθενών. Η αλληλεγγύη η οποία εκφράστηκε τόσο από την Γερμανία όσο και από όλον τον κόσμο ήταν συγκινητική. Στις έξι το απόγευμα (τοπική ώρα) θα γίνει μια σύντομη επιμνημόσυνη δέηση στην Εκκλησία της Μνήμης/Ged?chtniskirche (δίπλα δηλαδή στην πλατεία όπου που διαδραματίστηκε το χθεσινοβραδυνό τραγικό γεγονός), ενώ την ίδια ώρα θα φωταγωγηθεί η Πύλη του Βραδενβούργου με τα εθνικά χρώματα και οι πολίτες θα μπορέσουν με την παρουσία τους να εκφράσουν το πένθος τους», είπε ο Σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Βερολίνου Μίχαελ Μίλερ κατά τη συνέντευξη Τύπου, η οποία δόθηκε στο Δημαρχείο της γερμανικής πρωτεύουσας.

«Η αστυνoμική παρουσία στο Βερολίνο θα αυξηθεί κατά πολύ», είπε ο επίσης Σοσιαλδημοκράτης γερουσιαστής (υπουργός) Εσωτερικών της πόλης- κρατίδιο του Βερολίνου Αντρέας Γκάιζελ. «Και μάλιστα όχι μόνο στις εισόδους των χριστουγεννιάτικων αγορών, αλλά σε ολόκληρη την πόλη. Επίσης, είπε ότι επανεξετάζεται το σχέδιο ασφάλειας για τις εκδηλώσεις της Πρωτοχρονιάς στην πόλη. «Παρακαλούμε τους Βερολινέζους να μην αποθαρρύνονται», προσέθεσε ο Α. Γκάιζελ. Εν τούτοις η κίνηση στο μετρό και την πόλη ήταν ακόμα σήμερα το μεσημέρι υποτονική.

Ο επικεφαλής της Αστυνομίας του Βερολίνου Κλάους Καντ αναφέρθηκε στο χτεσινό τραγικό γεγονός και τις προσπάθειες τις οποίες κατέβαλε η Αστυνομία για την αντιμετώπιση του έκτακτου αυτού γεγονότος. Δεν θέλησε όμως να απαντήσει στο ερώτημα εάν έχει συλληφθεί το σωστό πρόσωπο. Όλες οι -ελάχιστες- ερωτήσεις τις οποίες δέχθηκαν εξάλλου να απαντήσουν και οι τρεις ήταν αόριστες και παρέπεμπαν στο γεγονός ότι οι έρευνες συνεχίζονται. Ο Κλ. Καντ είπε επίσης ότι ο κίνδυνος εξακολουθεί να είναι μεγάλος, δεν έχει αλλάξει κάτι, αλλά προς το παρόν δεν μπορεί να εκτιμηθεί η κατάσταση στο σύνολό της.

Όλοι υπογράμμισαν επίσης ότι τα ΜΜΕ συνέβαλαν ιδιαίτερα στο να μην δημιουργηθεί πανικός, μεταδίδοντας μόνο διασταυρωμένες πληροφορίες, οι οποίες προέρχονταν από την ίδια την αστυνομία και όχι φήμες ή εικασίες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τέμπη ‑ Καρυστιανού / Οργή στη δίκη για τα «χαμένα» βίντεο ‑ «Ο Μπακαϊμης είναι ο πρώτος που έβαλε χέρι»

Ελλάδα 28.11.2025
«ελπίζω ότι τουλάχιστον θα κληθεί και θα καταθέσει ως μάρτυρας και θα μας εξηγήσει για ποιο λόγο ενώ πήρε τα βίντεο, στη συνέχεια όχι απλά τα έκρυψε, κάθισε να μας κοροϊδεύει με το να ζητάει σε διάφορες υπηρεσίες να του παραδοθούν ξανά τα βίντεο, μετά από κάποιους μήνες»

Εξεταστική: Στις 11 Δεκέμβρη καταθέτει ο «Φραπές» – Ποιος ο σχεδιασμός για τα πολιτικά πρόσωπα

Ελλάδα 28.11.2025
Μια μέρα αργότερα τη Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου, στην εξεταστική θα καταθέσουν οι Χρήστος Μπουκώρος και Μανώλης Χνάρης

Ελεύθερη η πρώην επόπτρια Δυτικής Αττικής για την υπόθεση δολοφονίας της Κυριακής Γρίβα

Ελλάδα 28.11.2025
Η κατηγορούμενη επανέλαβε ότι δεν ήταν παρούσα στο περιστατικό, υποστηρίζοντας πως είδε την Κυριακή μόνο όταν έφευγε

Ανησυχία στην Ισπανία: Εμφανίστηκαν έπειτα από 31 χρόνια κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Κόσμος 28.11.2025
Ο ιός, που είναι ακίνδυνος για τον άνθρωπο αλλά φονικός για τους χοίρους, επεκτείνεται στη δυτική Ευρώπη τα τελευταία χρόνια

Θεσσαλονίκη: 37χρονος έδωσε τέλος στη ζωή μου με όπλο – Τον βρήκε μέσα στο ΙΧ του περαστικός

Ελλάδα 28.11.2025
Μπροστά σε ένα σοκαριστικό θέαμα βρέθηκε πολίτης το πρωί της περασμένης Κυριακής σε περιοχή της Καλαμαριάς, στη Θεσσαλονίκη

Πολιτικό σκάνδαλο στη Ρουμανία: Ο υπουργός Αμυνας παραιτήθηκε επειδή είπε ψέματα στο βιογραφικό του

Κόσμος 28.11.2025
Το βιογραφικό του Ιονούτ Μοστεάνου περιείχε εσφαλμένες πληροφορίες σχετικά με το πότε αποφοίτησε και από ποιο πανεπιστήμιο

Μερομήνια: Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα ‑ Τι αναφέρει η παραδοσιακή μέθοδος

Ελλάδα 28.11.2025
Τα Μερομήνια αποτελούν την παραδοσιακή μέθοδο πρόβλεψης του καιρού

Αντρες δολοφόνησαν και πέταξαν σε βάλτο την έφηβη αδερφή τους, επειδή «αμαύρωσε την τιμή τους»

Κόσμος 28.11.2025
Φρικτό έγκλημα στην Ολλανδία, ακόμα ένα, το οποίο έγινε στο όνομα της «τιμής» μουσουλμανικής οικογένειας

Οι ηλικιωμένοι στη Νότια Κορέα ξορκίζουν τη μοναξιά με «εγγόνια» ρομπότ ‑ «Σε περίμενα όλη μέρα»

Κόσμος 28.11.2025
Κάθε μέρα, περίπου 10 ηλικιωμένοι ενήλικες στη Νότια Κορέα αυτοκτονούν. Στην Ασία έχουν την τιμητική τους τα ρομπότ φροντίδας ηλικιωμένων, μία αγορά που αναμένεται να φτάσει τα 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030

Πολίτες ύψωσαν σταυρό 10 μέτρων στο όρος Αυγό στην Ξάνθη: Κλήθηκαν σε απολογία από τη δασική υπηρεσία

Ελλάδα 28.11.2025
Η Δασική Υπηρεσία ξεκίνησε έρευνα για τη διαδικασία τοποθέτησης και το εάν είχαν ληφθεί οι απαραίτητες άδειες

Ολυμπιακός: Πλημμύρισε ξανά το ΣΕΦ

Αθλητικά Νέα 28.11.2025
Έπειτα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Αθήνα

Φρίκη στο Μενίδι: 14χρονη πήγε σε αστυνομικό τμήμα με νεκρό βρέφος σε σακούλα

Ελλάδα 28.11.2025
Τη χτύπησε άσχημα η μητέρα της και απέβαλε