E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Περίμεναν χτύπημα μέσα στα Χριστούγεννα όπως αναφέρεται σε έκθεση της Europol

Ποιες χώρες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο

Δημοσίευση 20/12/2016 | 14:10

Περίμεναν χτύπημα μέσα στα Χριστούγεννα όπως αναφέρεται σε έκθεση της Europol

Έκθεση της Europol, η οποία είχε δοθεί στη δημοσιότητα πριν από λίγες εβδομάδες, αποκάλυπτε πως η Ευρώπη είναι στόχος τρομοκρατών την περίοδο των εορτών.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι χώρες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο είναι η Γαλλία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Βρετανία. Oι φόβοι επιβεβαιώθηκαν με τον χειρότερο τρόπο, αφού 12 άτομα έχασαν τη ζωή τους χθες στην «καρδιά» του Βερολίνου από επίθεση με φορτηγό, όπως είχε γίνει το καλοκαίρι στη Νίκαια της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ο μακελάρης του Βερολίνου είναι πρόσφυγας από το Πακιστάν.

Τι ανέφερε η έκθεση της Europol

Το Ισλαμικό Χαλιφάτο έχει εκπαιδεύσει αρκετές δεκάδες στελέχη του στην Ευρώπη, ώστε να εξαπολύσουν στο «εγγύς μέλλον» τρομοκρατικές επιθέσεις κατά «μαλακών στόχων» για να σπείρουν τον φόβο στο κοινό, αναφέρει η έκθεση της Europol.

Η τρομοκρατική οργάνωση «έχει τη βούληση και την ικανότητα» να πλήξει «σκληρούς» και «μαλακούς» στόχους στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στις χώρες που μετέχουν στον διεθνή συνασπισμό κατά του λεγόμενου Ισλαμικού Χαλιφάτου, αναφέρει η υπηρεσία. «Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που συμμετέχουν στον συνασπισμό αυτό θεωρούνται νόμιμοι στόχοι από το Ισλαμικό Χαλιφάτο» λέει η Europol, υποστηρίζοντας ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο η Γαλλία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Βρετανία.

Η έκθεση προειδοποιεί ότι, καθώς το Ισλαμικό Χαλιφάτο αποδυναμώνεται και υφίσταται ήττες στη Συρία και στο Ιράκ, ξένοι μαχητές μπορεί να επιστρέψουν με τις οικογένειές τους στην Ευρώπη συνιστώντας μια μακροπρόθεσμη απειλή για την ασφάλεια. «Σύμφωνα με εκτιμήσεις ορισμένων μυστικών υπηρεσιών, αρκετές δεκάδες άτομα που λαμβάνουν εντολές από το Ισλαμικό Χαλιφάτο ενδέχεται να βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη και να ετοιμάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις» τονίζει η Europol.

Παράλληλα, προειδοποιεί ότι τρομοκρατικοί πυρήνες ή «μοναχικοί λύκοι» μπορεί να χρησιμοποιήσουν τακτικές που αναπτύχθηκαν στη Συρία και στο Ιράκ -περιλαμβανομένων των παγιδευμένων με εκρηκτικά αυτοκινήτων- για να πλήξουν στόχους στην Ευρώπη. Δεν αποκλείεται, δε, να χρησιμοποιήσουν στις επιθέσεις τους αυτόματα όπλα με λεπίδες και οχήματα.

Η Europol λέει ότι το Ισλαμικό Χαλιφάτο ενδέχεται να εξαπολύσει επιθέσεις κυρίως κατά «μαλακών στόχων» αντί καλύτερα προστατευμένων στόχων, όπως εγκαταστάσεις της αστυνομίας, του στρατού και υποδομές.

Ως «μαλακοί στόχοι» περιγράφονται χώροι μεγάλης συγκέντρωσης πολιτών, οι οποίοι δεν είναι «οχυρωμένοι». Θεωρούνται ευάλωτοι, απροστάτευτοι κι η ασφάλειά τους δεν είναι πρωταρχική αποστολή. «Μαλακοί στόχοι» θεωρούνται σχολεία, εμπορικά κέντρα, υπαίθριες αγορές, συρμοί τρένων-μετρό-τραμ, αθλητικές εγκαταστάσεις.

«Τα ''τυφλά'' χτυπήματα ασκούν τεράστια επίδραση στον ψυχισμό των ανθρώπων, πράγμα που είναι κι ένας από τους βασικούς στόχους της τρομοκρατίας: να σπείρουν τον πανικό στον πληθυσμό» επισημαίνει η έκθεση.

Στρατολογούν ευάλωτους πρόσφυγες

Παράλληλα, η Europol προειδοποιεί ότι οι στρατολόγοι του Ισλαμικού Χαλιφάτου βάζουν στο στόχαστρό τους ευάλωτους πρόσφυγες στην Ευρώπη για να τους ριζοσπαστικοποιήσουν σε μια προσπάθεια να φουντώσουν ακόμη περισσότερο το αντιμεταναστευτικό μένος στη γηραιά ήπειρο.

«Δεδομένου ότι συμφέρει τους τζιχαντιστές να φουντώσουν τη μεταναστευτική κρίση και να στρέψουν μερίδα του ευρωπαϊκού πληθυσμού κατά εκείνων που ζητούν άσυλο, υπάρχει ο κίνδυνος διείσδυσης σε προσφυγικούς καταυλισμούς» αναφέρει η έκθεση. Ωστόσο, δεν είναι σαφής η έκταση μιας τέτοιας διείσδυσης, λέει η Europol, επισημαίνοντας ότι λαϊκιστικές ομάδες και ακροδεξιά κόμματα μπορεί να διογκώσουν το όλο θέμα προς εκμετάλλευση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

28χρονη travel blogger πέθανε από σφαίρα: Η τελευταία της ανάρτηση

Κόσμος Χτες
Μια 28χρονη travel blogger από τη Βραζιλία έχασε τη ζωή της από σφαίρα κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών στη Βραζιλία

Αλκοόλ: Διαθέσιμα στα φαρμακεία τα self tests για τους οδηγούς

Ελλάδα Χτες
Είναι εύκολα στη χρήση και πωλούνται σε συσκευασία των δύο, με την τιμή να κυμαίνεται από τα 7 έως τα 8 ευρώ

Σενάριο τρόμου στις ΗΠΑ καθολικού κλεισίματος του εναέριου χώρου λόγω του shutdown

Κόσμος Χτες
Ο διευθύνων σύμβουλος της United Airlines, Σκοτ Κίρμπι, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η παρατεταμένη αναστολή λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών έχει ήδη αρνητικό αντίκτυπο στις κρατήσεις πτήσεων

ALCO: Στις 11,6 μονάδες το προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, διαρκής αύξηση των αναποφάσιστων

Πολιτική Χτες
Δυόμισι μονάδες μέσα σε έναν μήνα ανέβηκε το ποσοστό των αναποφάσιστων

Ρωσία: «Ο στρατός μας προωθείται μέσα στην στρατηγική σημασίας πόλη του Ποκρόφσκ» – Διαψεύδει η Ουκρανία

Κόσμος Χτες
Ο λόγος που η Μόσχα προσπαθεί να καταλάβει την ουκρανική πόλη για περισσότερο από έναν χρόνο - Το σχέδιο του Κιέβου για να «ανακουφίσει» την άμυνά της

Υπόθεση «Σούντγκρεν»: «Ντροπή σου» ‑ Οργισμένη απάντηση και μήνυση του Βόλου στον Σουηδό

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Βόλος εξέδωσε ανακοίνωση για τις δηλώσεις του Ντάνιελ Σούντγκρεν κι υπέβαλε μήνυση κατά του Σουηδού.

Αυξήθηκαν οι πράξεις υιοθεσίας στη χώρα

Ελλάδα Χτες
301 πράξεις υιοθεσίας σημειώθηκαν στη χώρα το 2024

Ο δήμος που δίνει 3.000 ευρώ για την απόκτηση τρίτου παιδιού ‑ Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Ελλάδα Χτες
Αυτός ο δήμος δίνει οικονομική ενίσχυση σε τρίτεκνες οικογένειες.

Σκάνδαλο με κούκλες του σeξ: Η Γαλλία απειλεί να πετάξει εκτός αγοράς την Shein

Κόσμος Χτες
Οι απειλές τις Γαλλίας έρχονται λίγες ημέρες πριν το άνοιγμα του πρώτου φυσικού καταστήματος της Shein στο Παρίσι