LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Περίμεναν χτύπημα μέσα στα Χριστούγεννα όπως αναφέρεται σε έκθεση της Europol

Ποιες χώρες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο

Δημοσίευση 20/12/2016 | 14:10

Περίμεναν χτύπημα μέσα στα Χριστούγεννα όπως αναφέρεται σε έκθεση της Europol

Έκθεση της Europol, η οποία είχε δοθεί στη δημοσιότητα πριν από λίγες εβδομάδες, αποκάλυπτε πως η Ευρώπη είναι στόχος τρομοκρατών την περίοδο των εορτών.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι χώρες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο είναι η Γαλλία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Βρετανία. Oι φόβοι επιβεβαιώθηκαν με τον χειρότερο τρόπο, αφού 12 άτομα έχασαν τη ζωή τους χθες στην «καρδιά» του Βερολίνου από επίθεση με φορτηγό, όπως είχε γίνει το καλοκαίρι στη Νίκαια της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ο μακελάρης του Βερολίνου είναι πρόσφυγας από το Πακιστάν.

Τι ανέφερε η έκθεση της Europol

Το Ισλαμικό Χαλιφάτο έχει εκπαιδεύσει αρκετές δεκάδες στελέχη του στην Ευρώπη, ώστε να εξαπολύσουν στο «εγγύς μέλλον» τρομοκρατικές επιθέσεις κατά «μαλακών στόχων» για να σπείρουν τον φόβο στο κοινό, αναφέρει η έκθεση της Europol.

Η τρομοκρατική οργάνωση «έχει τη βούληση και την ικανότητα» να πλήξει «σκληρούς» και «μαλακούς» στόχους στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στις χώρες που μετέχουν στον διεθνή συνασπισμό κατά του λεγόμενου Ισλαμικού Χαλιφάτου, αναφέρει η υπηρεσία. «Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που συμμετέχουν στον συνασπισμό αυτό θεωρούνται νόμιμοι στόχοι από το Ισλαμικό Χαλιφάτο» λέει η Europol, υποστηρίζοντας ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο η Γαλλία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Βρετανία.

Η έκθεση προειδοποιεί ότι, καθώς το Ισλαμικό Χαλιφάτο αποδυναμώνεται και υφίσταται ήττες στη Συρία και στο Ιράκ, ξένοι μαχητές μπορεί να επιστρέψουν με τις οικογένειές τους στην Ευρώπη συνιστώντας μια μακροπρόθεσμη απειλή για την ασφάλεια. «Σύμφωνα με εκτιμήσεις ορισμένων μυστικών υπηρεσιών, αρκετές δεκάδες άτομα που λαμβάνουν εντολές από το Ισλαμικό Χαλιφάτο ενδέχεται να βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη και να ετοιμάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις» τονίζει η Europol.

Παράλληλα, προειδοποιεί ότι τρομοκρατικοί πυρήνες ή «μοναχικοί λύκοι» μπορεί να χρησιμοποιήσουν τακτικές που αναπτύχθηκαν στη Συρία και στο Ιράκ -περιλαμβανομένων των παγιδευμένων με εκρηκτικά αυτοκινήτων- για να πλήξουν στόχους στην Ευρώπη. Δεν αποκλείεται, δε, να χρησιμοποιήσουν στις επιθέσεις τους αυτόματα όπλα με λεπίδες και οχήματα.

Η Europol λέει ότι το Ισλαμικό Χαλιφάτο ενδέχεται να εξαπολύσει επιθέσεις κυρίως κατά «μαλακών στόχων» αντί καλύτερα προστατευμένων στόχων, όπως εγκαταστάσεις της αστυνομίας, του στρατού και υποδομές.

Ως «μαλακοί στόχοι» περιγράφονται χώροι μεγάλης συγκέντρωσης πολιτών, οι οποίοι δεν είναι «οχυρωμένοι». Θεωρούνται ευάλωτοι, απροστάτευτοι κι η ασφάλειά τους δεν είναι πρωταρχική αποστολή. «Μαλακοί στόχοι» θεωρούνται σχολεία, εμπορικά κέντρα, υπαίθριες αγορές, συρμοί τρένων-μετρό-τραμ, αθλητικές εγκαταστάσεις.

«Τα ''τυφλά'' χτυπήματα ασκούν τεράστια επίδραση στον ψυχισμό των ανθρώπων, πράγμα που είναι κι ένας από τους βασικούς στόχους της τρομοκρατίας: να σπείρουν τον πανικό στον πληθυσμό» επισημαίνει η έκθεση.

Στρατολογούν ευάλωτους πρόσφυγες

Παράλληλα, η Europol προειδοποιεί ότι οι στρατολόγοι του Ισλαμικού Χαλιφάτου βάζουν στο στόχαστρό τους ευάλωτους πρόσφυγες στην Ευρώπη για να τους ριζοσπαστικοποιήσουν σε μια προσπάθεια να φουντώσουν ακόμη περισσότερο το αντιμεταναστευτικό μένος στη γηραιά ήπειρο.

«Δεδομένου ότι συμφέρει τους τζιχαντιστές να φουντώσουν τη μεταναστευτική κρίση και να στρέψουν μερίδα του ευρωπαϊκού πληθυσμού κατά εκείνων που ζητούν άσυλο, υπάρχει ο κίνδυνος διείσδυσης σε προσφυγικούς καταυλισμούς» αναφέρει η έκθεση. Ωστόσο, δεν είναι σαφής η έκταση μιας τέτοιας διείσδυσης, λέει η Europol, επισημαίνοντας ότι λαϊκιστικές ομάδες και ακροδεξιά κόμματα μπορεί να διογκώσουν το όλο θέμα προς εκμετάλλευση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιοι Έλληνες celebrities θα είναι υποψήφιοι στις Ευρωεκλογές

Άνθρωποι 17.04.2024
ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει στα ψηφοδέλτιά τους πολλά γνωστά ονόματα

Συνελήφθη ο εργολάβος του κτιρίου που κατέρρευσε στο Πασαλιμάνι

Ελλάδα Χτες
Τα χαλάσματα του κτιρίου καταπλάκωσαν και σκότωσαν έναν αστυνομικό

Βραζιλία: Τη μαχαίρωσε μέχρι θανάτου... επειδή του δάγκωσε το δάχτυλο ενώ έκαναν σeξ

Κόσμος Χτες
Ο δράστης ομολόγησε πως εκνευρίστηκε από το δάγκωμα στο δάχτυλο του χεριού του

Η ομιλία Μητσοτάκη στη διάσκεψη «Our Ocean Conference»

Πολιτική Χτες
Ο πρωθυπουργός υποδέχτηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου εκπροσώπους ιδρυμάτων που ειδικεύονται στην προστασία των ωκεανών

Τρόμος στην Κοπεγχάγη: Εργάτες σώζονται τελευταία στιγμή από τη φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Κόσμος Χτες
Πολιτιστική καταστροφή στη Δανία από την πυρκαγιά στο εμβληματικό κτίριο

Βρετανία: Πήραν «κατά λάθος» διαζύγιο ‑ Το τραγικό λάθος των δικηγόρων

Κόσμος Χτες
Το διαζύγιο για το ζευγάρι στη Βρετανία που μετρούσε 21 χρόνια κοινής ζωής, οριστικοποιήθηκε 21 λεπτά αφού πραγματοποίησαν την αίτηση

Φρίκη στη Βραζιλία: Ψαράδες εντόπισαν βάρκα με τουλάχιστον 20 σορούς σε προχωρημένη αποσύνθεση

Κόσμος Χτες
Οι νεκροί πιθανότατα προέρχονται από την Καραϊβική

Η EasyJet αναστέλλει τις πτήσεις προς Τελ Αβίβ έως τα τέλη Οκτωβρίου

Κόσμος Χτες
Νεότερη ενημέρωση της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας, για τις πτήσεις προς το Τελ Αβίβ, στον απόηχο της ανάφλεξης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ

Αποκαΐδια έγιναν 400 χρόνια ιστορίας στην Κοπεγχάγη – Συγκλονιστικές εικόνες

Κόσμος Χτες
Τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί