E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Είναι δυνατόν ν’ αλλάξει ο τρόπος που πίνουμε το ουίσκι;

Το Johnnie Walker Red Rye Finish ήρθε για να αλλάξει όχι μόνο τον τρόπο που πίνουμε το ουίσκι αλλά κυρίως τον τρόπο με τον οποίο το αντιλαμβανόμαστε!

Δημοσίευση 14/12/2016 | 17:22

Είναι δυνατόν ν’ αλλάξει ο τρόπος που πίνουμε το ουίσκι;

Μοιάζει σχεδόν τρομακτικό να έχει δώσει κανείς όλο του το είναι σε ένα project και να τολμάει να το παραδίδει στους ειδικούς, στων οποίων τα χέρια μπορεί δυνητικά να κατακερματιστεί.

Αυτό ακριβώς έκανε η Emma Walker, η master blender του οίκου Johnnie Walker, όταν για τη δοκιμή του νέου προϊόντος αποφάσισε να πάει το Johnnie Walker Red Rye Finish σε ένα οδοιπορικό από τη Σκωτία μέχρι τη Νέα Υόρκη. Η πορεία από το «σπίτι» του ουίσκι μέχρι τον τόπο του Manhattan, ήταν ένα αβέβαιο ταξίδι ανακαλύψεων. Όταν η Emma βγήκε στους δρόμους του Manhattan η εμπιστοσύνη της στο Johnnie Walker Red Rye Finish συνοδευόταν από κάποιες πινελιές ρεαλισμού, αισιοδοξίας και ελπίδας.

Το κλασσικό manhattan φτιάχνεται με βάση του το αμερικανικό ουίσκι. Θα μπορέσουν οι Νεοϋορκέζοι να δεχτούν την παραλλαγή ενός blended ουίσκι στην «μητρική» τους γεύση;

Κι αυτοί δεν ήταν απλοί Νεοϋορκέζοι· η Emma πήρε το Johnnie Walker Red Rye Finish και το έθεσε υπό το βλέμμα, την όσφρηση και τον ουρανίσκο μερικών εκ των σπουδαιότερων mixologists της πόλης. Στην δοκιμή συμμετείχαν ο Dave Arnold, ιδρυτής και πρόεδρος του Μουσείου Τροφίμων και Ποτών και ιδιοκτήτης του πειραματικού cocktail μπαρ Booker & Dax, ο θρυλικός μπάρμαν-φιλόσοφος Peter Napolitano του Brooklyn’s Melody Lanes Bowling Alley και ο master mixologist Sother Teague, διευθυντής στο Amor y Amargo στο East Village του Μανχάταν.

Η Emma χρειαζόταν αυτούς τους μάγους του cocktail ως οδηγούς σε μια δοκιμή του Johnnie Walker Red Rye Finish με όσο το δυνατόν πιο ανοιχτό μυαλό. Ένας άθλος, εύκολος στα λόγια μα δύσκολος στην πράξη όταν έχεις να κάνεις με προσωπικότητες αυτού του βεληνεκούς.

Όσον αφορά στο ίδιο το ουίσκι το Red Rye Finish είναι το πρώτο προϊόν της σειράς Johnnie Walker Blenders’ Batch· μια σειρά από πειραματικές παρτίδες σε περιορισμένη κυκλοφορία που δημιουργούνται από την Emma και μια μικρή ομάδα master blenders με αρχηγό τον διάσημο Jim Beveridge.

Το Johnnie Walker Red Rye Finish σχεδιάστηκε πίσω από το μπαραπό την ομάδα των master blenders του Johnnie Walker και πήρε το χρίσμα της έγκρισης από τους καλύτερους bartenders και mixologists στον κόσμο.

Για να επιτευχθεί αυτό το ιδανικό χαρμάνι, χρειάστηκαν περισσότερα από 50 πειράματα και εξερεύνηση 203 δειγμάτων για να επιτευχθεί η γεύση του Johnnie Walker Red Rye Finish. Δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας ένα blend από μόλις τέσσερα ουίσκι, συμπεριλαμβανομένων του Cardhu single malt για τη ζωντάνια του, ουίσκι από το αποστακτήριο Port Dundas (που δεν είναι πλέον σε λειτουργία) για την φρουτώδη, κρεμώδη γεύση του με ίχνη βανίλιας.

Το Johnnie Walker Red Rye Finish είναι ένα blend που ωριμάζει σε βαρέλια bourbon και τελειώνει την ωρίμανσή του τους τελευταίους 6 μήνες σε βαρέλια σίκαλης (rye).

«Το Johnnie Walker Red Rye Finish είναι εμπνευσμένο από τις γεύσεις των αμερικανικών ουίσκι και ήθελα μια ειλικρινή ανταπόκριση σχετικά με την επιτυχία ή την αποτυχία του από τους ανθρώπους που γνωρίζουν» εξηγεί η Emma Walker. «Ήμουν λίγο νευρική και ήταν ένα αρκετά δύσκολο έργο· να πάρω την έγκριση των τοπικών ειδικών της Νέας Υόρκης για ένα manhattan που θα διαθέτει ένα νέο blend του Johnnie Walker αντί για το παραδοσιακό αμερικάνικο ουίσκι».

Το ταξίδι της Emma μετατράπηκε σε ένα ντοκιμαντέρ για το νέο blend του Johnnie Walker για το οποίο καθίσταται σαφές ότι η Emma δεν χρειάζεται να ανησυχεί άλλο.

Πρώτος, στη σειρά των δοκιμών ο Dave Arnold, δήλωσε εξ αρχής πως μισεί το Rob Roys – ένα old-style manhattan με ουίσκι – το Red Rye Finishmanhattan, όμως, τον σόκαρε θετικά. «Είναι σαν να πίνεις ένα κανονικό manhattan!» είπε μετά την πρώτη δοκιμή. Ο θρυλικός Peter Napolitano, στην πρώτη του επαφή με το Johnnie Walker Red Rye Finish έσπευσε να δημιουργήσει νέα ποτά με βάση τη γεύση του. Ο ειδικός μπάρμαν Sother Teague επιδοκιμάζοντας τη νέα γεύση είπε «Αντιμετωπίζω το ποτό όπως και το φαγητό- εποχή, περίσταση, ατμόσφαιρα – και αυτό το ουίσκι καλύπτει τις απαιτήσεις μου».

Και έτσι το ταξίδι πέτυχε τον στόχο του, η Emma έλαβε συγχαρητήρια από τρεις από τους πιο δύσκολους κριτικούς ποτών της Νέας Υόρκης. «Πήρα πραγματικά πολύτιμες σημειώσεις και ιδέες από τα παιδιά στη Νέα Υόρκη. Και την αφθονία της σοφίας που μου έδωσαν θα την πάρω πίσω στη Σκωτία και χωρίς αμφιβολία, θα τη χρησιμοποιήσω σε μελλοντικά blends», δήλωσε η Emma.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Από ramen μέχρι bao buns: πού τρως καλό ασιατικό στα νότια προάστια

Eat + Drink Χτες
Τα νότια έχουν πλέον τη δική τους ταυτότητα στην ασιατική γαστρονομία

Βρήκαμε πού θα φας στην Αθήνα το πιο αμφιλεγόμενο πιάτο του κόσμου

Eat + Drink Προχτές
Κι όμως είναι ελληνική πατέντα!

5 κορυφαίες ψαροταβέρνες για ουζάκι και ψάρι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Eat + Drink 05.10.2025
Αν σε βγάλει ο δρόμος προς τα ‘κει μετά το μπάνιο σου, πήγαινε οπωσδήποτε!

Τα παλιότερα ταβερνάκια της Αθήνας που κρύβουν ιστορίες και αυθεντικές γεύσεις

Eat + Drink 04.10.2025
Νιώθεις σαν να παίζεις σε παλιά ελληνική ταινία!

Σε αυτά τα μαγαζιά ο χρόνος πάγωσε στα τέλη του 20ου αιώνα

Eat + Drink 04.10.2025
Καφέ, μπαρ και ταβέρνες βγαλμένες από τις ""χρυσές"" δεκαετίες του ... `60-`70`-80-`90`!

5 αυλές στην Αθήνα για φαγητό και κρασάκι με την παρέα σου

Eat + Drink 28.09.2025
Όσο ο καιρός είναι καλός, τα ταβερνάκια έχουν την τιμητική τους!

4 ταβερνάκια στην Αθήνα βγαλμένα από άλλη εποχή

Eat + Drink 27.09.2025
Θρυλικές ταβέρνες με μεγάλη ιστορία που σε ταξιδεύουν στο χρόνο!

Ο Dub FX στο Fuzz στις 18 Οκτωβρίου: Κλείσε το εισιτήριό σου σήμερα

Exodos 25.09.2025
Ένα εκρηκτικό μουσικό υπερθέαμα στην Αθήνα

6 εστιατόρια στην Αθήνα που ξέρουν από καλό ψάρι

Eat + Drink 21.09.2025
Πάρε την παρέα σου και πήγαινε οπωσδήποτε!

Τα πιο juicy burgers στην Αθήνα αυτή τη στιγμή

Eat + Drink 19.09.2025
Αν ψάχνεις πού να φας το επόμενο burger σου, κράτα αυτή τη λίστα!

Τα νέα coffee shops της Αθήνας που μοιάζουν με Βερολίνο

Eat + Drink 17.09.2025
Γιατί όλοι μιλάνε γι’ αυτά;