E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μέθεξις, ομαδική εικαστική έκθεση σε επιμέλεια Κωνσταντίνου Βαφειάδη

Με την υποστήριξη του E-Daily.gr

Δημοσίευση 12/12/2016 | 15:00

Μέθεξις, ομαδική εικαστική έκθεση σε επιμέλεια Κωνσταντίνου Βαφειάδη
ΑΘΗΝΑ
Ημερομηνίες: από 20/12/2016 έως 18/1/2017
ΔΕΚ 2016
ΔE ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ ΚΥ
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
ΙΑΝ 2017
ΔE ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ ΚΥ
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031


D?p?t Αrt gallery, Νεοφύτου Βάμβα 5, Κολωνάκι

Εγκαίνια: Τρίτη 20 Δεκεμβρίου και ώρες 19:00 έως 23:00
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 12:00 – 20:30, Σάββατο 12:00 –16:00

Είσοδος ελευθερη

Μέθεξις σημαίνει συνάντηση, επαφή, επικοινωνία. Στη φιλοσοφία σημαίνει επικοινωνία με τον κόσμο των αισθήσεων και βεβαίως των ιδεών. Σύγχρονοι εικαστικοί συναντούν, έρχονται σε επαφή κι επικοινωνούν μέσα από τα έργα τους, εγείροντας αισθήσεις και ιδέες, αναζητώντας το ιδεατό, πέρα από την πραγματικότητα που μας περιβάλλει.

Ο δρ. Ιστορίας της Τέχνης και Ερευνητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Κωνσταντίνος Βαφειάδης σημειώνει:

«Κάθε εικαστικός δημιουργός, ορμώμενος από τον πραγματικό κόσμο στον οποίο ζει και δραστηριοποιείται, «ταξιδεύει» την ψυχή, το νου και αισθήματά του, στη χώρα των ωραίων ιδεατών μορφών και καταστάσεων. Και αυτό έχοντας ως μόνο εισιτήριο τη βούληση για έμπνευση και ως «αποσκευές»  σπαράγματα εικόνων από τον εσωτερικό του κόσμο. Ο καλλιτέχνης, αποζητώντας την ανέλιξη της ψυχής του, άλλο δεν κάνει από το να στρέφει συνεχώς την όρασή του από το επίγειο στο ουράνιο, από το απτό στο ιδεατό, από το ομοίωμα στο πρωτότυπο, σύμφωνα με τα νεοπλατωνικά αξιώματα. Αυτή η διαδικασία συνεχούς αναζήτησης και προσέγγισης του απόλυτου ιδεατού δημιουργήματος, το οποίο απαγορεύει οποιαδήποτε «βέβηλη» και «ανίερη» επέμβαση, και το οποίο κινητοποιεί τον καλλιτέχνη να μεταφέρει αυτό στο πεδίο της επίγειας πραγματικότητας, αποτελεί τη μέθεξή του στη δύσβατη πορεία του ίδιου προς την αθανασία.

Στην αρχή, μια τέτοιου είδους πορεία-διαδικασία βιώνεται μέσα στην απόλυτη μοναξιά και απομόνωση, η οποία ενίοτε μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Στη συνέχεια όμως, κατά την εμφάνιση των πρώτων εικαστικών δειγμάτων της ένωσης-ταύτισης απτού και ιδεατού κόσμου, η πορεία-διαδικασία αυτή ουσιώνεται, καθώς «σταθεροποιεί» την αλήθεια των όντων στο μεταίχμιο  του ορατού με το αόρατο. Όσον αφορά στους θεατές των τεχνουργημάτων - δηλαδή τους θεατές των ορατών εκδηλώσεων της πραγματικότητας στην πληρότητά της - αυτοί οικειοποιούνται τόσο τη διαδικασία αυτή όσο και τα αποτελέσματά της, καθώς αποζητούν τον εξαγνισμό και τη λύτρωσή τους από τις φοβίες και ενοχές του κόσμου τούτου. Και αυτό είναι μέθεξη.

Μέσα λοιπόν από τα κατακερματισμένα και αμφίβολα διαγράμματα του συνειδητού και του ασύνειδου, οι συμμετέχοντες στην έκθεση εικαστικοί «ενεργοποιούν» την ορατή αλήθεια των πραγμάτων, ώστε αυτή να προσεγγίσει το ιδεατό της πρότυπο, «μετέχοντας» έτσι της ουσίας της. Αναζητούν με αυτόν τον τρόπο τη δική τους μέθεξη στην πορεία τους προς τη λύτρωση, την απελευθέρωση, που ίσως αποτελεί και το προσωπικό τους στοίχημα για την προσέγγιση της ιδεατής αθανασίας τους. Ταυτόχρονα όμως, τα έργα της έκθεσης αυτής αποτελούν μέσο και όχημα μετοχής των θεατών τους στην απελευθέρωση και κάθαρση του νοητικού και συναισθηματικού τους δυναμικού. Κάθε έργο της Έκθεσης, κάθε ματιά σε αυτό βελτιώνει και αναγάγει το νου και την ψυχή τους στη σφαίρα εναλλακτικών πραγματικοτήτων. Τούτο γιατί κάθε εικαστικό έργο αποτελεί ακένωτη πηγή δυνατοτήτων συναισθηματικής, ηθικής, νοητικής αλλά και κοινωνικής ολοκλήρωσης.  

Μέθεξις τεχνών, μέθεξις ψυχής, μέθεξις πραγματικού, μέθεξις ιδεών, μέθεξις αναγκών και συναισθημάτων σε οποιαδήποτε σειρά γεννιούνται και σαρκώνονται μέσα μας.»

Συμμετέχουν οι εικαστικοί:
Ακριώτη Εύη // Αποστόλου Μάγδα // Αποστόλου Μαρία // Αντζουλίδης Αντώνης // Βουλγαρέλη Κική // Γιαννίκου Μαρία // Γκινάκη Αναστασία // Δήμος Τάσος // Δραγάτση Λουκία // Δρίτσας Γιώργος // Δρογώση Τάνια // Καλλινίκου Μάρα // Καμπανάκης Λεωνίδας // Κανέλλου Εβίτα // Καράλη Αγγέλα // Κούρκουλου Μάγδα // Κοσμίδου Rose Σοφία // Κουτεντάκη Κατερίνα // Κυρκιλή Έλενα // Κύρκου Ευδοκία // Κωνσταντίνου Πένυ // Λύτρας Σπύρος // Μαλτέζου Μαρίνα // Μαναβή Πένη // Bildjuga – Lemodeti Κατερίνα // Μπλούκου Βασιλική // Μπόμπορη Αγγελική // Νάκου Αλεξάνδρα // Νέζης Παναγιώτης // Οθωναίου Φωτεινή // Παπαδάκη Σταυρούλα // Παπαδημητρίου Γιώργος // Παπαδοπούλου Σοφία // Πάστρα Μαρία // Πετρανάκη Άντα // Ράπτη Νάντια // Σοφιανέσα Πανδώρα // Σταύρου Σοφία // Σωτήρχος Στάθης // Τουλιάτου Κερασιά // Φίλη Μαρία // Χρυσανθόπουλος Αριστείδης

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί από την κα Όλγα Κεφαλογιάννη, βουλευτή Α' Αθηνών, πρώην Υπουργό Τουρισμού, Τομεάρχη Πολιτισμού της ΝΔ.


Επιμέλεια έκθεσης: Κωνσταντίνος Βαφειάδης
Οργάνωση – Επικοινωνία: Δημήτρης Λαζάρου
Μεταφράσεις στα Αγγλικά: Συρρή Μάρα

Έργο: Ράπτη Νάντια,  Absorbed in the sunset, 60x60, Ακρυλικό σε καμβά (λεπτομέρεια)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Kapten album presentation @Thessaloniki ‑ Eightball Club

Μουσική 12.12.2025
New Date Added!

Super Stereo live στη Θεσσαλονίκη

Μουσική 11.12.2025
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ12/12

Afterglow Party στην Αρχιτεκτονική Live Stage στο Γκάζι

Nightλάιφ 09.12.2025
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ27/128€

ALTERN 8 ‑ 35 years Anniversary Tour ‑ Plex

Μουσική 09.12.2025
Resident Dj’ s: Greg Staikos – Junior SP - Show Starts: 22:00 | Entrance fee: 15€

Το Red Xmas ξαναχτυπά στον παλμό της πόλης!

Nightλάιφ 09.12.2025
Οι εθελοντές του InfinityGreece σε περιμένουν για να διασκεδάσετε παρέα τα Χριστούγεννα με νέους από όλη την πόλη σε ένα πάρτι που δεν έχει προηγούμενο

Battle of the best 2025

Θέατρο+Χορός 05.12.2025
ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΛΕΤΩΝ Α.Π.Θ.14/12

The Meet Market Xmas Edition ‑ 10 μέρες Χριστουγέννων

Cityλάιφ 03.12.2025
ΠΑΛΙΟ ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟ ΟΣΥαπό 12/12 έως 21/12

Χριστούγεννα στην Παραμυθοχώρα: Μαγική Απόδραση στη Λουτρόπολη Πόζαρ!

Φεστιβάλ 02.12.2025
Το νέο θεματικό πάρκο Χριστουγέννων στην καρδιά της Βόρειας Ελλάδας, υπόσχεται να σας χαρίσει τις ωραιότερες γιορτινές αναμνήσεις!

Job Fair ELSA Greece

Cityλάιφ 01.12.2025
Ένα διήμερο Job Fair που φέρνει σε άμεση επαφή φοιτητές Νομικής με κορυφαίους νομικούς φορείς και ευκαιρίες πρακτικής άσκησης

Το Χωριό του Αϊ Βασίλη στα Ιωάννινα

Φεστιβάλ 30.11.2025
12 Δεκεμβρίου 2025 – 4 Ιανουαρίου 2026

Franchise Summit & Expo: Κόμβος επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης

Cityλάιφ 26.11.2025
ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟαπό 03/04 έως 04/04

Super Stereo Live Ίλιον Plus

Μουσική 25.11.2025
ΙΛΙΟΝ PLUS05/12