E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Όταν η Ελλάδα μύριζε Μυρτώ

Χαρακτηριστικό άρωμα της δεκαετίας του 1980

Δημοσίευση 8/12/2016 | 00:09

Όταν η Ελλάδα μύριζε Μυρτώ

Οι επιστήμονες λένε ότι όταν πάψουμε να βλέπουμε ένα πρόσωπο, η ανάμνηση του χάνεται σιγά σιγά, στο πέρασμα του χρόνου. Αντίθετα η φωνή κάποιου και η μυρωδιά αποθηκεύονται για πάντα στο σκληρό δίσκο μας.

Έτσι λοιπόν μπαίνοντας στο ασανσέρ, δεν ήταν δυνατόν να μην αναγνωρίσω τη μυρωδιά της κολώνιας Μυρτώ, που έχει σημαδέψει όλους όσους γεννήθηκαν στα 80ς. 

Ποιο παιδικό πάρτυ δεν μύριζε Μυρτώ, σαν είχε σπάσει μπουκάλι πάνω στο χαλί. Ποιο πρώτο φιλί δεν συνοδευόταν από το άρωμα λεμόνι της θρυλικής κολώνιας; Η μόνη μυρωδιά που μπορώ να σκεφτώ ότι μπορεί να συναγωνιστεί αυτές τις παιδικές αναμνήσεις, είναι του πασίγνωστου σαπουνιού με το χαραγμένο καραβάκι. Το 1990 είναι η χρονιά μεταίχμιο για τον Έλληνα καταναλωτή, είναι η χρονιά που βλέπει τα εισοδήματά του να αυξάνονται, και η ιδιωτική τηλεόραση που έχει εισχωρήσει σε όλα τα σπίτια, έχει καταιγιστεί από διαφημίσεις εισαγόμενων προϊόντων, από τη προηγμένη και πιο μοδάτη Ευρώπη. 

Η μάζα μαθαίνει τους ακριβούς οίκους μόδας, που μόνο οι κυρίες της υψηλής κοινωνίας είχαν πρόσβαση μέχρι τότε. Η κολώνια Μυρτώ σύμβολο, για δεκαετίες του καλλωπισμού των παιδιών για τις οικογενειακές επισκέψεις, αρχίζει και χάνει τα πρωτεία. Τα περιοδικά χρησιμοποιούν όρους όπως τα γήινα αρώματα, τα πικάντικα αρώματα, τα δροσερά, τα αέρινα. Και κάπως έτσι η Μυρτώ περνάει στο χρονοντούλαπο, για τους 90ς Έλληνες. 

Οι μόνοι που αντιμάχονται στην εξέλιξη, οι αγαπημένες μας γιαγιάδες, που όποτε πέφταμε στα χέρια τους μας ράντιζαν με Μυρτώ, σαν να έδιωχναν από πάνω μας το κακό. Και φυσικά οι παππούδες που κάθε τους ξύρισμα συνοδευόταν με το απαλό χτύπημα στο μάγουλο με επικάλυψη κολώνιας Μυρτώ.

Από το 1959 η θρυλική κολώνια υπάρχει στο εμπόριο και ακόμα παλεύει με την παγκοσμοποιημένη αγορά αρωμάτων. Σε όσους νοσταλγούν την αθωότητα, των 90s ένα μπουκάλι Μυρτώ μπορεί να σας φέρει πολλές αναμνήσεις, δοκιμάστε το.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στα πιο δυνατά διαβατήρια του πλανήτη το ελληνικό – Σαρώνει στις κατατάξεις για το 2026

Νέα Εποχή 26.01.2026
Με ελεύθερη είσοδο σε 185 χώρες, το ελληνικό διαβατήριο συγκαταλέγεται ξανά στα κορυφαία παγκοσμίως σύμφωνα με τον δείκτη Henley

Η Γη… τρέχει και δεν μας προλαβαίνει: Γιατί οι μέρες μικραίνουν και τι σημαίνει αυτό για τον χρόνο

Νέα Εποχή 26.01.2026
Οι επιστήμονες μετρούν τις πιο «γρήγορες» ημέρες που έχουν καταγραφεί ποτέ και εξετάζουν μια ιστορική αλλαγή στα ρολόγια

Γιατί η Κίνα θέλει να κατακτήσει ο Τραμπ τη Γροιλανδία

Stories 26.01.2026
Ο «Πολικός Δρόμος του Μεταξιού» και η κινεζική αντεπίθεση

Explainer: Τι συζήτησαν φέτος στο Νταβός; Το συνέδριο που προβλέπει κρίσεις πριν γίνουν ειδήσεις

Stories 26.01.2026
Από πολέμους μέχρι AI: Όσα λέγονται στο Νταβός πριν φτάσουν στη ζωή μας

10 ρητά αρχαίων Ελλήνων που παραμένουν διαχρονικά

Stories 26.01.2026
Έχει μεγάλη σημασία να τα γνωρίζουμε και να τα κατανοούμε

Η πιο πρωτότυπη ιδέα: Η ευρωπαϊκή πόλη που έβαλε βιβλιοθήκες στα βαγόνια του μετρό

Νέα Εποχή Χτες
Metroteka: Το project που μετατρέπει το μετρό σε παράδεισο για βιβλιοφάγους

Οι «ασφαλείς» δουλειές που κινδυνεύουν πρώτες από την τεχνητή νοημοσύνη

Νέα Εποχή Χτες
Η τεχνητή νοημοσύνη ανεβάζει τον κίνδυνο μιας «jobless recovery» – μιας οικονομικής ανάκαμψης χωρίς ανάλογη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η γυναίκα που πέθανε στην ίδια της την κηδεία

Stories Χτες
Ένα φρικτό περιστατικό

Η χώρα που δεν έχει φυλακές

Stories Χτες
Που εντοπίζονται οι λιγότεροι φυλακισμένοι

Γάμοι χωρισμού: Το κοινωνικό φαινόμενο της Ιαπωνίας που εξαπλώνεται

Stories Χτες
Πόσο βιώσιμη είναι μια τέτοια λύση; Οι Ιάπωνες θα σου πουν