E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Και με ένα τσιγάρο την ημέρα κίνδυνος για πρόωρο θάνατο

Έρευνα δείχνει εννεαπλάσιο κίνδυνος για θάνατο από καρκίνο του πνεύμονα

Δημοσίευση 5/12/2016 | 20:50

Και με ένα τσιγάρο την ημέρα κίνδυνος για πρόωρο θάνατο

Είναι μύθος ότι υπάρχει ασφαλές επίπεδο καπνίσματος. Ακόμη και όσοι επί χρόνια καπνίζουν συστηματικά το πολύ ένα τσιγάρο τη μέρα, κατά μέσο όρο, αντιμετωπίζουν 64% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε σχέση με τους μη καπνιστές, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.  

Όποιος καπνίζει λιγότερο από ένα τσιγάρο τη μέρα σε καθημερινή βάση, έχει εννεαπλάσια πιθανότητα να πεθάνει από καρκίνο των πνευμόνων, σε σχέση με έναν που δεν έχει καπνίσει ποτέ στη ζωή του.  

Εκείνοι που καπνίζουν ένα έως δέκα τσιγάρα τη μέρα, έχουν κατά μέσο όρο 87% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, ενώ έχουν σχεδόν 12 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν ειδικά από καρκίνο των πνευμόνων. Έχουν επίσης, τουλάχιστον εξαπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν από εμφύσημα και άλλες παθήσεις των πνευμόνων, πλην καρκίνου.  

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος γι’ αυτόν που συνεχίζει να καπνίζει έστω κι ένα τσιγάρο, σε σχέση με εκείνον που κάποτε κάπνιζε λιγάκι, αλλά κάποια στιγμή το έκοψε. Όσο πιο νωρίς το κόβει κανείς, τόσο μικραίνει ο κίνδυνος, σύμφωνα με την έρευνα.  

Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, που ανήκει στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 290.000 άτομα ηλικίας 59 έως 82 ετών, από τους οποίους το 8% ήσαν καπνιστές, το 54% πρώην και το 38% δεν είχαν καπνίσει ποτέ.  

«Τα νέα ευρήματα παρέχουν περαιτέρω στοιχεία ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο στο κάπνισμα των τσιγάρων. Όλοι οι καπνιστές πρέπει να το κόψουν, ανεξάρτητα με το πόσα τσιγάρα καπνίζουν μέσα στη μέρα», καταλήγει η μελέτη.  

Το κάπνισμα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, συνιστά πρόβλημα δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο. Υπολογίζεται ότι προκαλεί περίπου πέντε εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μετρό Θεσσαλονίκης: Κλείνει για 15 ημέρες ‑ Τι ανέφερε ο Ταχιάος

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Νέες αλλαγές στο Μετρό Θεσσαλονίκης - Οι ημερομηνίες που θα είναι κλειστό

Καθαρισμός οικοπέδων: Νέα προθεσμία και αυστηρότερα πρόστιμα ‑ Έως και έξι φυλάκισης προβλέπει ο νόμος

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Τι προβλέπει η σχετική ΚΥΑ, ποιους αφορά και πώς διαμορφώνεται το πλαίσιο των κυρώσεων και των προστίμων

Υποκλοπές: Συγκάλυψη με υπογραφή Αρείου Πάγου – Δεν ανασύρει την υπόθεση

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αποφάνθηκε ότι δεν ανασύρεται από το αρχείο η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Σρι Λάνκα: Χειροπέδες σε 22 βουδιστές μοναχούς για μεταφορά 110 κιλών ισχυρού είδους κάνναβης

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Η σύλληψη έγινε στο αεροδρόμιο της Σρι Λάνκα και οι βουδιστές μοναχοί είχαν κρύψει την κάνναβη στα τοιχώματα από τις βαλίτσες τους

Χάος σε αγώνα πυγμαχίας στην Τραπεζούντα, Τούρκος βγήκε νοκ άουτ από Ρώσο και ακολούθησε συμπλοκή στο ρινγκ

Κόσμος 27.04.2026
Ο Σεργκέι Γκορόκοφ πανηγύριζε πολύ έντονα και όταν ο προπονητής του πλησίασε την γωνία του Τούρκου, η σπίθα έγινε... πυρκαγιά

Ζωντανοί οι Ρόκετς, διέλυσαν τους Λέικερς και έστειλαν τη σειρά σε Game 5

Αθλητικά Νέα 27.04.2026
Το Χιούστον επικράτησε άνετα των Λος Αντζελες Λέϊκερς και απέτρεψε τη σαρωτική ήττα σε σειρά.

Πώς ο πράκτορος των Μυστικών Υπηρεσιών σώθηκε από τον ένοπλο που είχε ανοίξει πυρ χάρη στο κινητό του

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Ο πράκτορας, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο

Αδιανόητο περιστατικό στο Παγκράτι: Οδηγός μηχανής επιτέθηκε και έσπασε το πόδι 23χρονης επειδή δεν μπορούσε να περιμένει να παρκάρει

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Για το περιστατικό έχουν ενημερωθεί οι Αρχές, οι οποίες προχωρούν στη διερεύνηση της υπόθεσης

Συναγερμός στην Πολεμική Αεροπορία: Έκτακτη προσγείωση ελικοπτέρου στην Κρήτη

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Στο σημείο μετέβησαν οι Αρχές καθώς και κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μινώα