E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Και με ένα τσιγάρο την ημέρα κίνδυνος για πρόωρο θάνατο

Έρευνα δείχνει εννεαπλάσιο κίνδυνος για θάνατο από καρκίνο του πνεύμονα

Δημοσίευση 5/12/2016 | 20:50

Και με ένα τσιγάρο την ημέρα κίνδυνος για πρόωρο θάνατο

Είναι μύθος ότι υπάρχει ασφαλές επίπεδο καπνίσματος. Ακόμη και όσοι επί χρόνια καπνίζουν συστηματικά το πολύ ένα τσιγάρο τη μέρα, κατά μέσο όρο, αντιμετωπίζουν 64% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε σχέση με τους μη καπνιστές, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.  

Όποιος καπνίζει λιγότερο από ένα τσιγάρο τη μέρα σε καθημερινή βάση, έχει εννεαπλάσια πιθανότητα να πεθάνει από καρκίνο των πνευμόνων, σε σχέση με έναν που δεν έχει καπνίσει ποτέ στη ζωή του.  

Εκείνοι που καπνίζουν ένα έως δέκα τσιγάρα τη μέρα, έχουν κατά μέσο όρο 87% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, ενώ έχουν σχεδόν 12 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν ειδικά από καρκίνο των πνευμόνων. Έχουν επίσης, τουλάχιστον εξαπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν από εμφύσημα και άλλες παθήσεις των πνευμόνων, πλην καρκίνου.  

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος γι’ αυτόν που συνεχίζει να καπνίζει έστω κι ένα τσιγάρο, σε σχέση με εκείνον που κάποτε κάπνιζε λιγάκι, αλλά κάποια στιγμή το έκοψε. Όσο πιο νωρίς το κόβει κανείς, τόσο μικραίνει ο κίνδυνος, σύμφωνα με την έρευνα.  

Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, που ανήκει στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 290.000 άτομα ηλικίας 59 έως 82 ετών, από τους οποίους το 8% ήσαν καπνιστές, το 54% πρώην και το 38% δεν είχαν καπνίσει ποτέ.  

«Τα νέα ευρήματα παρέχουν περαιτέρω στοιχεία ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο στο κάπνισμα των τσιγάρων. Όλοι οι καπνιστές πρέπει να το κόψουν, ανεξάρτητα με το πόσα τσιγάρα καπνίζουν μέσα στη μέρα», καταλήγει η μελέτη.  

Το κάπνισμα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, συνιστά πρόβλημα δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο. Υπολογίζεται ότι προκαλεί περίπου πέντε εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι ΗΠΑ μπλοκάρουν την πρόσβαση αλλοδαπών στα δύο κορυφαία μοντέλα AI της Anthropic

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Η αμερικανική κυβέρνηση διέταξε την Anthropic να αναστείλει την πρόσβαση στα μοντέλα Fable 5 και Mythos 5, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας - Αφορά κυβερνήσεις, εταιρείες ακόμη και τους χρήστες

Πατέρας δικάστηκε και αθωώθηκε γιατί αποκοιμήθηκε δίπλα στην 9χρονη κόρη του, τον κατήγγειλε η πρώην σύζυγός του

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πατρών τον απάλλαξε από την κατηγορία της ενδοοικογενειακής προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας – Τι υποστήριξε η υπεράσπιση

Διευθυντής εστιατορίου σώζει κοριτσάκι που κρέμεται από το μπαλκόνι

E-Daily 3.Left 13.06.2026
Αγνωστο πώς το παιδί βρέθηκε να κρέμεται στο κενό

Αγοράκι έκανε τρύπα σε ένα από τα πιο γνωστά έργα του Ρενέ Μαγκρίτ

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Ένα απρόσμενο περιστατικό σε μουσείο της Ιερουσαλήμ

Κλειστές οι πόρτες των ΑΕΙ για 9 στα 10 παιδιά από χαμηλά στρώματα

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Η έκθεση του ΙΟΒΕ αποκαλύπτει πώς η παραπαιδεία, οι «καλές» σχολές και οι χαμηλοί μισθοί συντηρούν τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες στην Ελλάδα

Ανω Λιόσια: Λεωφορείο έπεσε σε κολώνα ρεύματος – Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Τα αίτια του ατυχήματος δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά και διερευνώνται

Νέα κτηνωδία στην Κοζάνη: Νεκρή αρκούδα από πυροβολισμούς στην Εγνατία Οδό

Ελλάδα 13.06.2026
Το άτυχο ζώο βρέθηκε νεκρό έχοντας δεχθεί πυροβολισμούς στον λαιμό και την πλάτη

Ιράν και ΗΠΑ κοντά σε συμφωνία: Τι προβλέπει το μνημόνιο και πότε θα υπογραφεί

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αραγτσί εμφανίζεται αισιόδοξος για ψηφιακή υπογραφή μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ παράλληλα αμερικανικές δυνάμεις κατέρριψαν ιρανικά drones κοντά στα Στενά του Ορμούζ.

Μουντιάλ 2026: Με νίκη 4‑1 επί της Παραγουάης οι ΗΠΑ άνοιξαν με το δεξί τον 4ο όμιλο

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Από τα πρώτα λεπτά, οι Αμερικανοί φανέρωσαν τις προθέσεις τους στο τουρνουά

Μουντιάλ 2026: Καναδάς και Βοσνία/Ερζεγοβίνη χώρισαν με 1‑1

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Ο Λάριν μπήκε ως αλλαγή στο 77` και έναν μόλις λεπτό αργότερα ισοφάρισε για τον Καναδά, διαμορφώνοντας το τελικό 1-1