E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Και με ένα τσιγάρο την ημέρα κίνδυνος για πρόωρο θάνατο

Έρευνα δείχνει εννεαπλάσιο κίνδυνος για θάνατο από καρκίνο του πνεύμονα

Δημοσίευση 5/12/2016 | 20:50

Και με ένα τσιγάρο την ημέρα κίνδυνος για πρόωρο θάνατο

Είναι μύθος ότι υπάρχει ασφαλές επίπεδο καπνίσματος. Ακόμη και όσοι επί χρόνια καπνίζουν συστηματικά το πολύ ένα τσιγάρο τη μέρα, κατά μέσο όρο, αντιμετωπίζουν 64% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε σχέση με τους μη καπνιστές, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.  

Όποιος καπνίζει λιγότερο από ένα τσιγάρο τη μέρα σε καθημερινή βάση, έχει εννεαπλάσια πιθανότητα να πεθάνει από καρκίνο των πνευμόνων, σε σχέση με έναν που δεν έχει καπνίσει ποτέ στη ζωή του.  

Εκείνοι που καπνίζουν ένα έως δέκα τσιγάρα τη μέρα, έχουν κατά μέσο όρο 87% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, ενώ έχουν σχεδόν 12 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν ειδικά από καρκίνο των πνευμόνων. Έχουν επίσης, τουλάχιστον εξαπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν από εμφύσημα και άλλες παθήσεις των πνευμόνων, πλην καρκίνου.  

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος γι’ αυτόν που συνεχίζει να καπνίζει έστω κι ένα τσιγάρο, σε σχέση με εκείνον που κάποτε κάπνιζε λιγάκι, αλλά κάποια στιγμή το έκοψε. Όσο πιο νωρίς το κόβει κανείς, τόσο μικραίνει ο κίνδυνος, σύμφωνα με την έρευνα.  

Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, που ανήκει στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 290.000 άτομα ηλικίας 59 έως 82 ετών, από τους οποίους το 8% ήσαν καπνιστές, το 54% πρώην και το 38% δεν είχαν καπνίσει ποτέ.  

«Τα νέα ευρήματα παρέχουν περαιτέρω στοιχεία ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο στο κάπνισμα των τσιγάρων. Όλοι οι καπνιστές πρέπει να το κόψουν, ανεξάρτητα με το πόσα τσιγάρα καπνίζουν μέσα στη μέρα», καταλήγει η μελέτη.  

Το κάπνισμα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, συνιστά πρόβλημα δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο. Υπολογίζεται ότι προκαλεί περίπου πέντε εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βρέθηκε το κινητό της αγνοούμενης Κινέζας στο κέντρο της Αθήνας, το ενεργοποίησε ένας άνδρας από την Αλβανία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι αστυνομικοί πήραν τη συσκευή προκειμένου να την εξετάσουν - Οι έρευνες για τον εντοπισμό της γυναίκας βρίσκονται σε εξέλιξη

Τι ώρα ανακοινώνονται οι βάσεις για τις Πανελλήνιες: Οι εκτιμήσεις για όλα τα πεδία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, οι υποψήφιοι θα μάθουν σε ποια σχολή εισάγονται

Γλυπτά του Παρθενώνα: Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας είναι υπέρ της επιστροφής

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Αντι Μπέρναμ έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών, ωστόσο το νομικό και πολιτικό πλαίσιο παραμένει πολύπλοκο.

Ο Μαδούρο θα βρεθεί ξανά σήμερα στο δικαστήριο – Το χρονοδιάγραμμα της δίκης του στις ΗΠΑ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο ανατραπείς πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγορείται για ναρκωτρομοκρατία και διακίνηση κοκαΐνης

Ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ ανέβηκε σε σκάφος οικογένειας στην Κρήτη ‑ δείτε τι έκανε όταν το παιδί είπε «Ολυμπιακός»

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Ισπανός φόργουορντ του Παναθηναϊκού απόλαυσε τις διακοπές του στην Κρήτη με χιούμορ, ανεβαίνοντας σε σκάφος και κάνοντας πλάκα σε παιδιά για το ποια ομάδα υποστηρίζουν.

Η Ντόρτμουντ είναι έτοιμη να αποκτήσει τον Καρέτσα με συμβόλαιο έως και το 2031

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Έλληνας διεθνής είναι μια ανάσα από τους Βεστφαλούς, με τη Μίλαν να προσπαθεί να αλλάξει τα δεδομένα

Πειραιάς: Γιατί υπήρξε διαρροή υγραερίου σε κλειστό βενζινάδικο – Το σκοτεινό ιστορικό του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το πρατήριο είχε δεχτεί βομβιστική επίθεση το 2024 και σφραγίστηκε λόγω παρατυπιών, ενώ φερόταν να συνδέεται με δολοφονηθέν πρόσωπο της νύχτας.

Φωτιές στην Καλαβρία: Οι εμπρηστές έδεναν υφάσματα σε γάτες και τους έβαζαν φωτιά

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ιταλοί ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων κατήγγειλαν πράξεις άνευ προηγουμένου βαρβαρότητας, με αμοιβή 1.000 ευρώ για όποιον οδηγήσει στον εντοπισμό των δραστών.

Αλλάζει ο καιρός: Έρχεται κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τι είναι οι άνεμοι τύπου foehn που «εκτινάσσουν» θερμοκρασία και πότε αναμένεται πτώση έως και 10 βαθμών - Η πρόγνωση του Γιώργου Τσατραφύλια

Πανσέληνος Ιουλίου 2026: Πότε θα εμφανιστεί το «Φεγγάρι του Κόκκινου Ελαφιού»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η προέλευση της ονομασίας της πανσελήνου του Ιουλίου – Τι φταίει για το μέγεθος και την πορτοκαλί απόχρωσή της

«Φέρτε φίλους στο Ντουμπάι και κερδίστε» – Το εμιράτο μοιράζει 700 ευρώ σε κατοίκους που προσκαλούν τουρίστες

Κόσμος Χτες
Η κυβέρνηση διοχετεύει χρήματα για να στηρίξει τις επιχειρήσεις που έχουν δεχτεί το πλήγμα του πολέμου