E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δέκα χρόνια τρομερά σκληρής λιτότητας ζητά το Βερολίνο

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Eurogroup

Δημοσίευση 5/12/2016 | 14:05

Δέκα χρόνια τρομερά σκληρής λιτότητας ζητά το Βερολίνο

Süddeutsche Zeitung: H γερμανική κυβέρνηση πιέζει να παραταθεί για άλλα δέκα χρόνια το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% - Σενάριο και για παράταση του δημοσιονομικού κόστους

Σοκ προκαλεί η πληροφορία που μεταφέρει ο ανταποκριτής της Süddeutsche Zeitung στις Βρυξέλλες ότι το Βερολίνο πιέζει να παραταθεί για άλλα δέκα χρόνια το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% που έχει συμφωνηθεί για την Ελλάδα μέχρι το 2018.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η SZ περιγράφει σκηνικό καβγά μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με αντικείμενο τα μέτρα λιτότητας που θα πρέπει να επιβληθούν στην Ελλάδα.

«Στραγγαλισμός της ανάπτυξης»

«Ενώ η γερμανική κυβέρνηση πιέζει να παραταθεί για άλλα δέκα χρόνια το πρωτογενές πλεόνασμα που συμφωνήθηκε μέχρι το 2018, η Γαλλία και η Ιταλία βλέπουν σε αυτό κίνδυνο για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας και αντ΄ αυτού επιθυμούν την προώθηση συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους», γράφει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες. Η εφημερίδα εξηγεί στους αναγνώστες την αιτία γι' αυτή τη διαφωνία που ανάγεται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την άπωσή του να συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα, απαράβατος όρος για τη Γερμανία και την Ολλανδία. «Επειδή η Γερμανία είναι διατεθειμένη να συζητήσει για ελάφρυνση του χρέους μετά το 2018, ζητά από τώρα να αποφασιστούν δεσμευτικά μακροχρόνιοι δημοσιονομικοί στόχοι. Μέχρι τώρα οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν σε πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%. Αυτόν τον στόχο θέλει η Γερμανία να τον επιβάλει για άλλα δέκα χρόνια, κάτι που το Ταμείο το θεωρεί μη ρεαλιστικό, όπως κι ένα μεγάλο τμήμα του Eurogroup. Από κύκλους της ΕΕ μάλιστα λέγεται ότι οικονομικά δεν έχει νόημα, γιατί θα οδηγούσε σε στραγγαλισμό της ανάπτυξης».

Ο αρθρογράφος αναφέρεται και στον αυτόματο μηχανισμό λήψης μέτρων, τον λεγόμενο «κόφτη», σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν εφαρμόζει τους όρους του προγράμματος, μέτρο που θα μπορούσε να παραταθεί, όπως γράφει, για να δώσει μεγαλύτερη βεβαιότητα στο Ταμείο.

«Ελλάδα, αποικία του ευρώ»

Η εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου επιγράφει το σχόλιό της με τον τίτλο «Ελλάδα, η αποικία του ευρώ». Σε αυτό η σχολιάστρια κατακεραυνώνει την πολιτική της ΕΕ απέναντι στη χώρα. «Σχεδόν κάθε ελληνική οικογένεια πένεται. Το εισόδημα έχει μειωθεί κατά 35%. Παρ' όλα αυτά οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης καμώνονται ότι δεν τρέχει τίποτα. Θέλουν να μειώσουν κι άλλο τους μισθούς παραβιάζοντας όλες τις διεθνείς συνθήκες, που προστατεύουν τα δικαιώματα των συνδικάτων. Οι υπουργοί Οικονομικών μετατρέπουν την Ελλάδα σε μια αποικία, όπου οι νόμοι δεν ισχύουν, παρά μόνο οι επιταγές».

Σε άλλο σημείο του σχολίου επιτίθεται εναντίον του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με αφορμή τις χθεσινές του δηλώσεις στην κυριακάτικη Bild για την αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων και όχι ελάφρυνσης του χρέους. «Ο Σόιμπλε ξέχασε το βασικότερο», σημειώνει η αρθρογράφος. «Οι Ευρωπαίοι απαιτούν πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%. (…) ακόμη και οι φετιχιστές των μηδενικών ελλειμμάτων όπως ο Σόιμπλε δεν μπορεί να επιτύχει πλεονάσματα άνω του 1%, παρά το χαμηλό ποσοστό ανεργίας, παρά τους φόρους που αναβλύζουν. Πώς θα καταφέρει λοιπόν η Ελλάδα ένα τόσο υψηλό πλεόνασμα, που το ΔΝΤ θεωρεί μη ρεαλιστικό;».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έφυγε από τη ζωή με υποβοηθούμενο θάvατo ο άνθρωπος που νομιμοποίησε την πρακτική στην Ελβετία

Κόσμος Χτες
Ο Λούντβιχ Μινέλι, ιδρυτής της ελβετικής οργάνωσης Dignitas, πέθανε λίγες ημέρες πριν από τα 93α γενέθλιά του

Αυστραλία: Ακτιβιστές παραλύουν το μεγαλύτερο λιμάνι άνθρακα στον κόσμο

Κόσμος Χτες
Μέχρι την Κυριακή, τρία πλοία είχαν αναγκαστεί να αλλάξουν πορεία, ενώ έχουν γίνει 141 συλλήψεις

Απεργία: Χωρίς ταξί η χώρα για δύο ημέρες

Ελλάδα Χτες
Ποιες ημέρες τραβούν χειρόφρενο οι οδηγοί ταξί

IRIS: Υποχρεωτικό από αύριο για όλες τις επιχειρήσεις ‑ Τι αλλάζει

Οικονομία Χτες
Καθιερώθηκαν και τα όρια των συναλλαγών με IRIS - Τι αλλάζει από αύριο

Τέλος εποχής για το ταχυδρομείο της Δανίας – Διακόπτεται η διανομή γραμμάτων

Κόσμος Χτες
Από τις 30 Δεκεμβρίου, η Δανία θα σταματήσει εντελώς τη συλλογή και διανομή επιστολών, βάζοντας τέλος σε μια παράδοση περίπου 400 ετών

Χονγκ Κονγκ: Στους 146 οι νεκροί από την πυρκαγιά σε συγκρότημα πολυκατοικιών

Κόσμος Χτες
Η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης (26/11) στο συγκρότημα κατοικιών Wang Fuk Court στην βόρεια περιοχή Tai Po

Πλοίο 500 ετών αναδύεται μέσα από την άμμο: Αποκαλύπτει 2.000 χρυσά νομίσματα

Κόσμος Χτες
Ένα ναυάγιο που χάθηκε το 1533 αποκαλύπτεται στη Ναμίμπια, φέρνοντας στο φως χρυσό και πολύτιμα φορτία

Diddy: Xρηματοδότησε γεύμα για περίπου 1.000 συγκρατουμένους του

Κόσμος Χτες
Αγόρασαν επίσης, επιπλέον τρόφιμα από το κυλικείο των φυλακών και τα μοίρασαν στους υπόλοιπους εγκλείστους

Ανοιχτά καταστήματα σήμερα Κυριακή: Τι ώρα κλείνουν

Ελλάδα Χτες
Μια επιπλέον ευκαιρία να ψωνίσουν έχουν σήμερα οι καταναλωτές

Λούτσα: Αυτοκίνητο παρέσυρε πεζούς ‑ Ένας vεκρός και δύο τραυματίες

Ελλάδα Χτες
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το αυτοκίνητο φέρεται να είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Έγραψε ιστορία με 21.000 πόντους στο NBA

Αθλητικά Νέα Χτες
Επιστροφή στις νίκες για τους Μπακς κόντρα στους Νετς με διαστημικό Αντετοκούνμπο