E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δέκα χρόνια τρομερά σκληρής λιτότητας ζητά το Βερολίνο

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Eurogroup

Δημοσίευση 5/12/2016 | 14:05

Δέκα χρόνια τρομερά σκληρής λιτότητας ζητά το Βερολίνο

Süddeutsche Zeitung: H γερμανική κυβέρνηση πιέζει να παραταθεί για άλλα δέκα χρόνια το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% - Σενάριο και για παράταση του δημοσιονομικού κόστους

Σοκ προκαλεί η πληροφορία που μεταφέρει ο ανταποκριτής της Süddeutsche Zeitung στις Βρυξέλλες ότι το Βερολίνο πιέζει να παραταθεί για άλλα δέκα χρόνια το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% που έχει συμφωνηθεί για την Ελλάδα μέχρι το 2018.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η SZ περιγράφει σκηνικό καβγά μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με αντικείμενο τα μέτρα λιτότητας που θα πρέπει να επιβληθούν στην Ελλάδα.

«Στραγγαλισμός της ανάπτυξης»

«Ενώ η γερμανική κυβέρνηση πιέζει να παραταθεί για άλλα δέκα χρόνια το πρωτογενές πλεόνασμα που συμφωνήθηκε μέχρι το 2018, η Γαλλία και η Ιταλία βλέπουν σε αυτό κίνδυνο για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας και αντ΄ αυτού επιθυμούν την προώθηση συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους», γράφει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες. Η εφημερίδα εξηγεί στους αναγνώστες την αιτία γι' αυτή τη διαφωνία που ανάγεται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την άπωσή του να συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα, απαράβατος όρος για τη Γερμανία και την Ολλανδία. «Επειδή η Γερμανία είναι διατεθειμένη να συζητήσει για ελάφρυνση του χρέους μετά το 2018, ζητά από τώρα να αποφασιστούν δεσμευτικά μακροχρόνιοι δημοσιονομικοί στόχοι. Μέχρι τώρα οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν σε πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%. Αυτόν τον στόχο θέλει η Γερμανία να τον επιβάλει για άλλα δέκα χρόνια, κάτι που το Ταμείο το θεωρεί μη ρεαλιστικό, όπως κι ένα μεγάλο τμήμα του Eurogroup. Από κύκλους της ΕΕ μάλιστα λέγεται ότι οικονομικά δεν έχει νόημα, γιατί θα οδηγούσε σε στραγγαλισμό της ανάπτυξης».

Ο αρθρογράφος αναφέρεται και στον αυτόματο μηχανισμό λήψης μέτρων, τον λεγόμενο «κόφτη», σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν εφαρμόζει τους όρους του προγράμματος, μέτρο που θα μπορούσε να παραταθεί, όπως γράφει, για να δώσει μεγαλύτερη βεβαιότητα στο Ταμείο.

«Ελλάδα, αποικία του ευρώ»

Η εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου επιγράφει το σχόλιό της με τον τίτλο «Ελλάδα, η αποικία του ευρώ». Σε αυτό η σχολιάστρια κατακεραυνώνει την πολιτική της ΕΕ απέναντι στη χώρα. «Σχεδόν κάθε ελληνική οικογένεια πένεται. Το εισόδημα έχει μειωθεί κατά 35%. Παρ' όλα αυτά οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης καμώνονται ότι δεν τρέχει τίποτα. Θέλουν να μειώσουν κι άλλο τους μισθούς παραβιάζοντας όλες τις διεθνείς συνθήκες, που προστατεύουν τα δικαιώματα των συνδικάτων. Οι υπουργοί Οικονομικών μετατρέπουν την Ελλάδα σε μια αποικία, όπου οι νόμοι δεν ισχύουν, παρά μόνο οι επιταγές».

Σε άλλο σημείο του σχολίου επιτίθεται εναντίον του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με αφορμή τις χθεσινές του δηλώσεις στην κυριακάτικη Bild για την αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων και όχι ελάφρυνσης του χρέους. «Ο Σόιμπλε ξέχασε το βασικότερο», σημειώνει η αρθρογράφος. «Οι Ευρωπαίοι απαιτούν πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%. (…) ακόμη και οι φετιχιστές των μηδενικών ελλειμμάτων όπως ο Σόιμπλε δεν μπορεί να επιτύχει πλεονάσματα άνω του 1%, παρά το χαμηλό ποσοστό ανεργίας, παρά τους φόρους που αναβλύζουν. Πώς θα καταφέρει λοιπόν η Ελλάδα ένα τόσο υψηλό πλεόνασμα, που το ΔΝΤ θεωρεί μη ρεαλιστικό;».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη: Λεωφορείο τυλίχθηκε στις φλόγες στη Σίνδο, απεγκλωβίστηκε σώος ο οδηγός

Ελλάδα 03.02.2026
Kατευθυνόταν προς την έναρξη του δρομολογίου του

Χωρίς ταξί για δύο μέρες η Αττική

Ελλάδα 03.02.2026
Ξεκίνησε η απεργία του ΣΑΤΑ

Δολοφονία 27χρονου στη Νέα Πέραμο: Συγκλονίζει η μητέρα του – «Δεν είχε πειράξει κανέναν»

Ελλάδα 03.02.2026
Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για την απαγωγή και τη δολοφονία 27χρονου επιχειρηματία - Η μητέρα του ζητά δικαιοσύνη και απαντήσεις για το έγκλημα

Καιρός εβδομάδας: Καταιγίδες, λασποβροχές, αλλά και άνοδος της θερμοκρασίας

Καιρός 03.02.2026
4-6 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά -για την εποχή- επίπεδα

Εύβοια: Ξυλοκόπησε τη σύζυγό του μπροστά στο παιδί τους – Έφυγε τρέχοντας για να σωθεί

Ελλάδα 03.02.2026
Μετά τη μήνυση οι αρχές αναζητούν τον φερόμενο ως δράστη

Θρίλερ χωρίς τέλος για τη Λόρα – Ο πατέρας της αποκάλυψε την πτήση για Φρανκφούρτη

Ελλάδα 03.02.2026
Οι κινήσεις της 16χρονης χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς ως εξαιρετικά μεθοδικές

Δημοσκόπηση Alco: «Απογοήτευση και ανασφάλεια» τα κυρίαρχα συναισθήματα των πολιτών

Ελλάδα Χτες
Πώς κρίνουν οι πολίτες τις πολιτικές και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης; Τα αποτελέσματα της νέας δημοσκόπησης,

Ευάγγελος Βενιζέλος: Πρέπει η χώρα να καταστεί έστω τυπικά διακυβερνήσιμη πριν το Σύνταγμα καταστεί αναθεωρήσιμο

Πολιτική Χτες
«Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι συνταγματικό, είναι η βαθιά κρίση αξιοπιστίας των θεσμών και η διάρρηξη του κοινωνικού συμβολαίου της Μεταπολίτευσης»

Έκτακτο επίδομα Πάσχα έως 250 ευρώ ‑ Ποιοι θα το λάβουν

Οικονομία Χτες
Έρχεται οικονομική ενίσχυση ενόψει Πάσχα - Θα βασιστεί σε εισοδηματικά κριτήρια η επιλογή των δικαιούχων