E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιούνκερ: Δεν γίνεται να αφήσουμε μόνες Ελλάδα και Ιταλία στο προσφυγικό

«Δεν θα δεχθώ ποτέ το ό,τι κάποιες χώρες δεν σέβονται το σχετικό νομικό πλαίσιο»

Δημοσίευση 27/11/2016 | 15:45

Γιούνκερ: Δεν γίνεται να αφήσουμε μόνες Ελλάδα και Ιταλία στο προσφυγικό

«Είπα από την αρχή ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα και την Ιταλία μόνες τους, αντιμέτωπες με το πρόβλημα της μετανάστευσης», δήλωσε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Λα Στάμπα" ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κομισιόν αναγνωρίζει ότι η Ιταλία αντέδρασε με «ενάρετο τρόπο» στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, και υπενθυμίζει ότι συνολικά στην Μεσόγειο σώθηκαν από το θάνατο τετρακόσιες χιλιάδες άνθρωποι.

«Εγκρίναμε για το προσφυγικό έκτακτα κονδύλια δεκαπέντε δισ. ευρώ και θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με αυτό τον τρόπο», εξηγεί στην "Λα Στάμπα" ο λουξεμβουργιανός πολιτικός. Επιμένει, δε, ότι οι επανεγκαταστάσεις των προσφύγων σε όλες τις χώρες μέλη της Ένωσης πρέπει να γίνουν πράξη, αν και παραδέχεται ότι «τα αποτελέσματα είναι γελοιωδώς ανεπαρκή» από την στιγμή που «επανεγκαταστάθηκαν μόνον 7.500 άνθρωποι, σε σύνολο 160.000 που προβλέπονταν για το διάστημα δυο ετών».

«Δεν θα δεχθώ ποτέ το ό,τι κάποιες χώρες δεν σέβονται το σχετικό νομικό πλαίσιο, όπως δεν θα δεχθώ και το να λέει, ένας πρωθυπουργός: "δεν θα υποδεχθώ στην χώρα μου έναν μουσουλμάνο". Eίναι φράσεις που ακυρώνουν το σύνολο της ευρωπαϊκής ιστορίας», σημειώνει ο κ. Γιούνκερ. Δηλώνει πως «δεν ανήκει στη δεξιά πτέρυγα της χριστιανοδημοκρατίας» και προσθέτει πως συμμερίζεται τη φράση του Φρανσουά Μιτεράν ότι «ο εθνικισμός οδηγεί στον πόλεμο», διότι «είναι μια τραγικά ορθή διαπίστωση».

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν στηρίζει, πάντως, την πρόταση του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματτέο Ρέντσι, να περικοπούν οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις στις χώρες-μέλη που δεν υποδέχονται πρόσφυγες και μετανάστες, από τη στιγμή που «μπορείς να πείσεις τον άλλον να φανεί αλληλέγγυος, μόνον δίνοντας ένα θετικό παράδειγμα».

«Υποστήριξα πάντα ότι οι δαπάνες για το προσφυγικό και για την αντισεισμική προστασία της Ιταλίας δεν πρέπει να ενταχθούν στα πάγια έξοδα του δημόσιου προϋπολογισμού της», αλλά «δυσκολεύομαι να δεχθώ τις οξείες κριτικές που ασκούνται στην Επιτροπή, όταν την χαρακτηρίζουν μια ομάδα τεχνοκρατών και γραφειοκρατών, διότι είναι κάτι που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση», υπογραμμίζει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στη συνέντευξή του στην Λα Στάμπα δηλώνει, επίσης, πως όταν συναντά τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματτέο Ρέντσι, «σε θέματα κύριας σημασίας δεν διαπιστώνει να υπάρχουν μεγάλες διαφορές», ενώ σε σχέση με το ιταλικό συνταγματικό δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου, τονίζει: «Δεν ξέρω αν θα ήμουν χρήσιμος στον Ρέντσι, λέγοντας ότι θα ήθελα να κερδίσει το "ναι". Περιορίζομαι στο να πω ότι δεν θα ήθελα να κερδίσει το "όχι". Η Ιταλία είναι μια μεγάλη χώρα και ο Ματτέο Ρέντσι συνέβαλε σε αυτό». Αναφορικά, τέλος, με την απόφαση του Μάρτιν Σουλτς να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου του ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Γιούνκερ ξεκαθαρίζει ότι «έστω και αν είναι κάτι που τον στεναχώρησε πολύ, δεν εννοεί να εγκαταλείψει τις αρμοδιότητές του».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς μπορεί η Ευρώπη να κρατήσει τα παιδιά μακριά από τα social media: Το παράδειγμα της Αυστραλίας

Tech + Science Χτες
Τα «παραθυράκια», οι προκλήσεις για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες

Ξυλοκόπησαν μέσα στο σπίτι του τον Γερμανό διαιτητή που έκανε πρόταση γάμου στον φίλο του σε αγώνα της Bundesliga

LGBTQI+ Χτες
Ο διαιτητής ειδοποίησε τις αρχές για τις απειλές που δεχόταν, αλλά τον διαβεβαίωσαν ότι δεν υπήρχε άμεσος κίνδυνος

Πύλος: Ποινή φυλάκισης σε 25χρονο που ξυλοκόπησε κουρέα γιατί δεν του άρεσε το κούρεμα

Ελλάδα Χτες
Ο δράστης της επίθεσης στην Πύλο κατηγορείται για επικίνδυνες σωματικές βλάβες

Ο «εμμονικός με το σeξ» Ασαντ κοιμόταν με συζύγους αξιωματούχων, που του τις «σύστηνε» πρώην δημοσιογράφος ερωμένη του

Κόσμος Χτες
Σeξ, ίντριγκες, μυστηριώδεις θάνατοι και βιντεοπαιχνίδια, λίγο πριν την κατάρρευση του πρώην προέδρου

Τρομακτικές εικόνες στη Βραζιλία: Ποδοσφαιριστής κατέρρευσε την ώρα του αγώνα κι υπέστη σπασμούς

Αθλητικά Νέα Χτες
«Πάγωσαν» στο θρυλικό Μαρακανά, όπου κατά τη διάρκεια του αγώνα της Φλαμένγκο με την Σαμπάιο Κορέα, ο Αλεξάντρε της δεύτερης κατέρρευσε κι υπέστη σπασμούς

Ιωάννινα: Φωτιά σε σπίτι στη Βρυσέλλα Φιλιατών ‑ Έχουν σημειωθεί υλικές ζημιές

Ελλάδα Χτες
Την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά οι εργάτες που διαμένουν στο σπίτι απουσίαζαν, με αποτέλεσμα να μην κινδυνεύσει κανείς

Υπό αστυνομική προστασία ο Ζακ Λανγκ και η σύζυγός του μετά από απειλές στα social media

Κόσμος Χτες
Οι απειλές έρχονται μετά τις αποκαλύψεις για τις σχέσεις του πρώην υπουργού Πολιτισμού της Γαλλίας με τον Τζέφρι Επστάιν

Ενοχος για έναν βιασμό και δύο απόπειρες ο ηθοποιός και σκηνοθέτης

Ελλάδα Χτες
Του επιβλήθηκε ποινή τεσσάρων ετών με αναστολή στην έφεση