E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εξοικονομούμε έως 450 Ευρώ το χρόνο με οικολογικές ηλεκτρικές συσκευές

Τι αποκαλύπτει ευρωπαϊκή μελέτη της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καταναλωτών

Δημοσίευση 24/11/2016 | 22:51

Εξοικονομούμε έως 450 Ευρώ το χρόνο με οικολογικές ηλεκτρικές συσκευές

Οι καταναλωτές μπορούν να εξοικονομούν κάθε χρόνο έως και 450 ευρώ, χάρη στον οικολογικό σχεδιασμό των ηλεκτρικών συσκευών, όπως προκύπτει από ευρωπαϊκή μελέτη την οποία έχει αναρτήσει στην ηλεκτρονική της σελίδα η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ).

Η μελέτη, αξιολογεί τις εξοικονομήσεις που προκύπτουν από τον οικολογικό σχεδιασμό και την αναφορά στην ετικέτα της κατανάλωσης ενέργειας για το μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό. Το συμπέρασμα είναι πως αν οι καταναλωτές επιλέγουν ένα προϊόν το οποίο καταναλώνει την λιγότερη δυνατή ενέργεια (δηλαδή είναι στην κορυφή της κατηγορίας της ενεργειακής ετικέτας) η εξοικονόμηση χρημάτων μπορεί να φτάσει τα 450 ευρώ ανά έτος. Ίσως και παραπάνω.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται, η υψηλότερη τιμή αγοράς αυτών των συσκευών, έχει προσμετρηθεί στους υπολογισμούς και, ακόμη και με αυτό το στοιχείο, προκύπτει ξεκάθαρα οικονομικό όφελος για όσους αποφασίσουν να αγοράσουν οικολογικά σχεδιασμένες συσκευές. Η μελέτη τονίζει επίσης, ότι η εξοικονόμηση για τους καταναλωτές θα μπορούσε να είναι σημαντικά υψηλότερη, εάν πιο φιλόδοξα πρότυπα στον οικολογικό σχεδιασμό επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ.

Σημειώνεται από την ΕΚΠΟΙΖΩ, ότι τα στοιχεία της έρευνας αφορούν στη μέση οικογένεια. Δηλαδή, ως μελέτη περίπτωσης, υπολογίζεται ένα ζευγάρι και ένα παιδί, οι οποίοι ζουν σε ένα σπίτι 3 υπνοδωματίων και έχουν περίπου 20 συσκευές και 45 λαμπτήρες και η μεθοδολογία της μελέτης βασίζεται στον υπολογισμό του συνολικού κόστους αγοράς του συνόλου των συσκευών τους.

Ο οικολογικός σχεδιασμός αποτελεί ναυαρχίδα στις πολιτικές της ΕΕ και άπτεται της ενεργειακής χρήσης των συσκευών, με την απαγόρευση των λιγότερο αποδοτικών.









Η μελέτη που διενέργησε η εταιρεία Ecofys, ήταν παραγγελία της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καταναλωτών BEUC και της επίσης Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καταναλωτών για την Τυποποίηση ANEC (μέλος των οποίων είναι και η ΕΚΠΟΙΖΩ).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εξαμίλια Κορινθίας: Εγκυος η 17χρονη που σκοτώθηκε στο τροχαίο μαζί με τον 18χρονο

Ελλάδα 10.01.2026
Οι συγγενείς της ανήλικης ενημερώθηκαν για την εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια της ιατροδικαστικής εξέτασης της σορού της

Νέο βίντεο: «Δεν πειράζει, δεν σου έχω θυμώσει» λέει σε πράκτορα της ICE η 37χρονη πριν την πυροβολήσουν

Κόσμος 10.01.2026
Η Ρενέ Νικόλ Γκουντ που σκοτώθηκε στη Μινεάπολη από τα πυρά πράκτορα της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνειακής Επιβολής των ΗΠΑ (ICE)

Ακινητοποιήθηκε τρένο της Hellenic Train στο δρομολόγιο Καμίνια ‑ Αγιος Ανδρέας λόγω «αστοχίας υποδομής»

Ελλάδα Χτες
Λόγω αστοχίας υποδομής, σύμφωνα με την εταιρεία, σταμάτησε η αμαξοστοιχία 13353 – Με λεωφορεία τα δρομολόγια στο τμήμα Αγ. Ανδρέας – Καμίνια

Κινητοποιήσεις αγροτών: Στο τραπέζι του διαλόγου μετά από εβδομάδες στα μπλόκα – Ανοίγουν οι δρόμοι, χωρίς να αποσύρονται τα τρακτέρ

Ελλάδα Χτες
Εν αναμονή της συνάντησης στο Μαξίμου, οι αποκλεισμοί χαλαρώνουν, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται

Ντόναλντ Τραμπ: Προανήγγειλε επίθεση στο Μεξικό;

Κόσμος Χτες
Ο Αμερικανός πρόεδρος ακύρωσε μία δεύτερη επίθεση στη Βενεζουέλα, δηλώνοντας πως η χώρα συνεργάζεται καλά με τις ΗΠΑ

Σέρρες: Προφυλακιστέος ο 15χρονος για τον θανάσιμο ξυλοδαρμού του 17χρονου

Ελλάδα Χτες
Φυγαδεύτηκε από το δικαστικό μέγαρο

Χαμενεΐ: Ο αλαζόνας Τραμπ θα «πέσει» σαν τον Φαραώ και τον Σάχη, έχει τα χέρια του λερωμένα με αίμα

Κόσμος Χτες
Αναφερόμενος στα επεισόδια στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις, υποστήριξε ότι ομάδες ανθρώπων «με πρόθεση την καταστροφή» προκάλεσαν ζημιές σε κτίρια της χώρας, με στόχο να ικανοποιήσουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ

Καραϊβική: Καρέ καρέ η κατάληψη του πετρελαιοφόρου της Βενεζουέλας από Αμερικανούς πεζοναύτες

Κόσμος Χτες
Αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάστηκαν από ελικόπτερο στο κατάστρωμα του «Olina»

Συρία: Τανκ χτύπησε ρεπόρτερ που κάλυπτε τις φονικές συγκρούσεις στο Χαλέπι – Σώθηκε από θαύμα

Κόσμος Χτες
Ο ρεπόρτερ επέζησε με ελαφριά τραύματα, παρά την αιμοραγγία που του προκάλεσε το χτύπημα