E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εξοικονομούμε έως 450 Ευρώ το χρόνο με οικολογικές ηλεκτρικές συσκευές

Τι αποκαλύπτει ευρωπαϊκή μελέτη της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καταναλωτών

Δημοσίευση 24/11/2016 | 22:51

Εξοικονομούμε έως 450 Ευρώ το χρόνο με οικολογικές ηλεκτρικές συσκευές

Οι καταναλωτές μπορούν να εξοικονομούν κάθε χρόνο έως και 450 ευρώ, χάρη στον οικολογικό σχεδιασμό των ηλεκτρικών συσκευών, όπως προκύπτει από ευρωπαϊκή μελέτη την οποία έχει αναρτήσει στην ηλεκτρονική της σελίδα η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ).

Η μελέτη, αξιολογεί τις εξοικονομήσεις που προκύπτουν από τον οικολογικό σχεδιασμό και την αναφορά στην ετικέτα της κατανάλωσης ενέργειας για το μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό. Το συμπέρασμα είναι πως αν οι καταναλωτές επιλέγουν ένα προϊόν το οποίο καταναλώνει την λιγότερη δυνατή ενέργεια (δηλαδή είναι στην κορυφή της κατηγορίας της ενεργειακής ετικέτας) η εξοικονόμηση χρημάτων μπορεί να φτάσει τα 450 ευρώ ανά έτος. Ίσως και παραπάνω.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται, η υψηλότερη τιμή αγοράς αυτών των συσκευών, έχει προσμετρηθεί στους υπολογισμούς και, ακόμη και με αυτό το στοιχείο, προκύπτει ξεκάθαρα οικονομικό όφελος για όσους αποφασίσουν να αγοράσουν οικολογικά σχεδιασμένες συσκευές. Η μελέτη τονίζει επίσης, ότι η εξοικονόμηση για τους καταναλωτές θα μπορούσε να είναι σημαντικά υψηλότερη, εάν πιο φιλόδοξα πρότυπα στον οικολογικό σχεδιασμό επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ.

Σημειώνεται από την ΕΚΠΟΙΖΩ, ότι τα στοιχεία της έρευνας αφορούν στη μέση οικογένεια. Δηλαδή, ως μελέτη περίπτωσης, υπολογίζεται ένα ζευγάρι και ένα παιδί, οι οποίοι ζουν σε ένα σπίτι 3 υπνοδωματίων και έχουν περίπου 20 συσκευές και 45 λαμπτήρες και η μεθοδολογία της μελέτης βασίζεται στον υπολογισμό του συνολικού κόστους αγοράς του συνόλου των συσκευών τους.

Ο οικολογικός σχεδιασμός αποτελεί ναυαρχίδα στις πολιτικές της ΕΕ και άπτεται της ενεργειακής χρήσης των συσκευών, με την απαγόρευση των λιγότερο αποδοτικών.









Η μελέτη που διενέργησε η εταιρεία Ecofys, ήταν παραγγελία της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καταναλωτών BEUC και της επίσης Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καταναλωτών για την Τυποποίηση ANEC (μέλος των οποίων είναι και η ΕΚΠΟΙΖΩ).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καβγάς Έλον Μασκ με τον CEO της Ryanair: «Είσαι εντελώς ηλίθιος»

Κόσμος 17.01.2026
Aναρωτήθηκε μήπως να αγοράσει την εταιρεία

Πέθανε στα 94 του ο πατριάρχης της Βιοχάλκο Νίκος Στασινόπουλος

Ελλάδα 17.01.2026
«Το μεγάλο του έργο άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη σύγχρονη βιομηχανία της Ελλάδας»

Λάρισα: Έκανε όπισθεν και τραυμάτισε τρίχρονο κοριτσάκι– Νοσηλεύεται στο νοσοκομείo

Ελλάδα 17.01.2026
To κοριτσάκι που διέμενε σε χωριό του δήμου Τυρνάβου

Χειμερινές εκπτώσεις: Ποιες Κυριακές είναι ανοικτά τα καταστήματα

Οικονομία 17.01.2026
Λόγω χειμερινών εκπτώσεων, τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν τις Κυριακές, 18 και 25 Ιανουαρίου

Κωνσταντινούπολη: Ανήλικος μαχαίρωσε θανάσιμα 17χρονο – Σοκάρει η ομολογία του

Κόσμος 17.01.2026
Αγρια δολοφονία μπροστά σε κάμερα ασφαλείας

Αγρίνιο: Ομολόγησε ο δράστης για τη δολοφονία του 50χρονου – Στο μικροσκόπιο ερωτικό κίνητρο

Ελλάδα 17.01.2026
Σοκ στη Μακρύνεια από τον θάνατο του Κώστα Αλεξανδρή

«Κόκκινος Συναγερμός» για την επιτραπέζια ελιά – Απειλείται από τη συμφωνία με τη Mercosur

Οικονομία 17.01.2026
Η συμφωνία ΕΕ – Mercosur απειλεί τη βιωσιμότητα του κλάδου και στρεβλώνει τον ανταγωνισμό

«Να μάθουμε τι συνέβη» – Πέντε οικογένειες μηνύουν το TikTok για τους θανάτους των παιδιών τους

Κόσμος 17.01.2026
Βρετανοί γονείς οδηγούν το TikTok σε αμερικανικό δικαστήριο σε μια υπόθεση-ορόσημο για την ευθύνη των social media

«Η Λόρα είναι στην Αθήνα»: Ο λόγος που δεν ταξιδεύουν οι γονείς της στην πρωτεύουσα

Ελλάδα 17.01.2026
Για ένατη συνεχόμενη ημέρα παραμένει αγνοούμενη η 16χρονη