E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αναστασιάδης: Είμαι και θα παραμείνω έτοιμος να συνεχίσω το διάλογο

Συνέντευξη Τύπου του Κύπριου προέδρου

Δημοσίευση 23/11/2016 | 20:56

Αναστασιάδης: Είμαι και θα παραμείνω έτοιμος να συνεχίσω το διάλογο

«Δεν θα εμπλακώ στη λογική της επίρριψης ευθυνών. Οι διαπραγματεύσεις στο Μον Πελεράν θα επικεντρώνονταν κυρίως στο εδαφικό. Για να υπάρξει πρόοδος έπρεπε να προσδιοριστούν τα κριτήρια και μετά να οριστεί ημερομηνία διάσκεψης», τόνισε, μεταξύ άλλων, στη διακαναλική συνέντευξή του ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις.

«Στο Μον Πελεράν συμφωνήθηκε ότι τα τρία κριτήρια θα ήταν:

  • ο έδαφος  μετά τις αναπροσαρμογές,
  • ο αριθμός των προσφύγων,
  • η ακτογραμμή.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και προς απόδειξη της βούλησής μου αποδέχθηκα αντί της αρχικής συμφωνίας να καθορίσουμε κριτήρια με ελαφρά απόκλιση. Πρόσθετα εξέφρασα ετοιμότητα να εξετάσω ειδικές ρυθμίσεις για τους τουρκοκύπριους που θα έμεναν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Με βάση τα παραπάνω στις διαπραγματεύσεις επιτεύχθηκε κατ'αρχήν συμφωνία στην έκταση της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας, μεταξύ 28,2-29,2. Έγινε κατόπιν συζήτηση για τα άλλα δύο κριτήρια.

Μετά ορίστηκε κατ' αρχήν ημερομηνία πολυμερούς διάσκεψης. Πρόθεση της τουρκοκυπριακής πλευράς ήταν η σύνδεση του εδαφικού με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Απέρριψα την πρόταση. Προσπάθησα να καταβάλω συμβιβαστικές προτάσεις. Ωστόσο, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν επέδειξε την απαραίτητη ευελιξία και οδηγηθήκαμε στη διακοπή του διαλόγου», ανέφερε ο Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε αποφασισμένος να προβεί σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα για να αρχίσει εκ νέου ο διάλογος. «Είμαι και θα παραμείνω έτοιμος να συνεχίσω το διάλογο από το σημείο που διακόπηκε στο Μον Πελεράν», τόνισε.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη σωστή του στάση και αμέριστη στήριξη που παρείχε καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, όχι μόνο κατά την παρουσία μας στο Μον Πελεράν, αλλά και προηγουμένως.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τους ενόχλησε η παρατήρηση και απάντησαν με ξύλο: Τρεις νεαροί συνελήφθησαν στο Ηράκλειο

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Περαστικοί που έγιναν μάρτυρες της επίθεσης ειδοποίησαν αμέσως την αστυνομία - Συνελήφθησαν τρεις νεαροί 20, 22 και 23 ετών

Tρόμος για τον υπερτυφώνα «Μπάβι» ‑Σε κατάσταση έκτακτης ετοιμότητας τα αμερικανικά εδάφη του Ειρηνικού

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Ο υπερτυφώνας κατηγορίας 5 με ριπές έως 314 χλμ/ώρα αναμένεται να πλήξει Γκουάμ και Βόρειες Μαριάνες, μόλις δύο μήνες μετά τον καταστροφικό Σινλάκου.

Σάλος στο Μπέρμιγχαμ: Χτύπησαν νεαρό και έφυγαν ‑ συνέλαβαν τον ίδιο

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Το βίντεο που έγινε viral αναζωπύρωσε την πολιτική διαμάχη για «αστυνόμευση δύο ταχυτήτων» στη Βρετανία, με την αστυνομία να ζητά να μην αναδημοσιευτεί.

Τροχαίο στη Ζάκυνθο: Σύγκρουση «γουρούνας» με λεωφορείο – Νεαρός τουρίστας σε κρίσιμη κατάσταση

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Το ατύχημα έγινε στον κεντρικό δρόμο του Λαγανά – Και οι δύο τραυματίες νοσηλεύονται στο τοπικό νοσοκομείο

Κολυδάς κατά ΕΜΥ: «Να το κλείσουμε το μαγαζί!»

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Ο Κολυδάς ασκεί κριτική στην ΕΜΥ. Ζητήστε πολιτική δράση τώρα για ενίσχυση της υπηρεσίας. Μάθετε περισσότερα!

Ο φονικότερος καύσωνας στην ιστορία της Ευρώπης: Πόσοι νεκροί καταγράφηκαν σε Γαλλία, Βέλγιο και Ολλανδία

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Πάνω από 3.700 επιπλέον θάνατοι καταγράφηκαν στις τρεις χώρες κατά τη διάρκεια του καύσωνα του Ιουνίου, με τις αρχές να προειδοποιούν ότι ο τελικός απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί.

Αργεντινή ‑ Πράσινο Ακρωτήρι 3‑2 παρ. (1‑1 κ.δ.): Πρόκριση με... κόπο και ψυχή στο στόμα

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Αυτογκόλ έκρινε την πρόκριση - Οι Αφρικανοί έγραψαν ιστορία ακόμα και στην ήττα

Λαοθάλασσα στην Τεχεράνη: Σε λαϊκό προσκύνημα ο Χαμενεΐ ενώπιον 20 εκατομμυρίων πιστών

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Σε λαϊκό προσκύνημα στην Τεχεράνη η σορός του Αλί Χαμενεΐ. Κλίμα οργής, συνθήματα εκδίκησης και αναμονή για 20 εκατομμύρια πιστούς.

Η στιγμή που ένοπλοι εισβάλλουν στο σπίτι της δημοσιογράφου που απήγαγαν στο Μεξικό ‑ Βρέθηκε νεκρή μετά από 15 μερες

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Καλυμμένοι με κουκούλες και όπλα - Συνελήφθησαν οκτώ άτομα, ανάμεσά τους και τέσσερις δημοτικοί αστυνομικοί

Σπαρακτική σκηνή στο Μαϊάμι: Ο Nούνο Ντα Κόστα και ο γιος του κλαίνε μαζί μετά τον αποκλεισμό από την Αργεντινή ‑ Βίντεο

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Ο επιθετικός του Πράσινου Ακρωτηρίου μοιράστηκε μία συγκινητική στιγμή με τον μικρό γιο του μετά το τέλος της πορείας στο Μουντιάλ

Αφροδίτη Νέστορα: Το πρώτο μήνυμα μετά τον θάνατο της μητέρας της

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Με το μήνυμά της αυτό, η κ. Νέστορα θέλησε να ευχαριστήσει δημόσια τους πολίτες για τα αμέτρητα μηνύματα αγάπης, συμπαράστασης και ενδιαφέροντος

Διπλώματα οδήγησης: Ξανά στο τραπέζι οι ψηφιακές εξετάσεις που έμειναν 5 χρόνια στα χαρτιά

Ελλάδα 04.07.2026
Αλλη μία απόπειρα να εφαρμόσει τον νόμο που η ίδια ψήφισε το 2021 για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό των εξετάσεων υποψηφίων οδηγών κάνει η κυβέρνηση