E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αναστασιάδης: Είμαι και θα παραμείνω έτοιμος να συνεχίσω το διάλογο

Συνέντευξη Τύπου του Κύπριου προέδρου

Δημοσίευση 23/11/2016 | 20:56

Αναστασιάδης: Είμαι και θα παραμείνω έτοιμος να συνεχίσω το διάλογο

«Δεν θα εμπλακώ στη λογική της επίρριψης ευθυνών. Οι διαπραγματεύσεις στο Μον Πελεράν θα επικεντρώνονταν κυρίως στο εδαφικό. Για να υπάρξει πρόοδος έπρεπε να προσδιοριστούν τα κριτήρια και μετά να οριστεί ημερομηνία διάσκεψης», τόνισε, μεταξύ άλλων, στη διακαναλική συνέντευξή του ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις.

«Στο Μον Πελεράν συμφωνήθηκε ότι τα τρία κριτήρια θα ήταν:

  • ο έδαφος  μετά τις αναπροσαρμογές,
  • ο αριθμός των προσφύγων,
  • η ακτογραμμή.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και προς απόδειξη της βούλησής μου αποδέχθηκα αντί της αρχικής συμφωνίας να καθορίσουμε κριτήρια με ελαφρά απόκλιση. Πρόσθετα εξέφρασα ετοιμότητα να εξετάσω ειδικές ρυθμίσεις για τους τουρκοκύπριους που θα έμεναν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Με βάση τα παραπάνω στις διαπραγματεύσεις επιτεύχθηκε κατ'αρχήν συμφωνία στην έκταση της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας, μεταξύ 28,2-29,2. Έγινε κατόπιν συζήτηση για τα άλλα δύο κριτήρια.

Μετά ορίστηκε κατ' αρχήν ημερομηνία πολυμερούς διάσκεψης. Πρόθεση της τουρκοκυπριακής πλευράς ήταν η σύνδεση του εδαφικού με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Απέρριψα την πρόταση. Προσπάθησα να καταβάλω συμβιβαστικές προτάσεις. Ωστόσο, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν επέδειξε την απαραίτητη ευελιξία και οδηγηθήκαμε στη διακοπή του διαλόγου», ανέφερε ο Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε αποφασισμένος να προβεί σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα για να αρχίσει εκ νέου ο διάλογος. «Είμαι και θα παραμείνω έτοιμος να συνεχίσω το διάλογο από το σημείο που διακόπηκε στο Μον Πελεράν», τόνισε.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη σωστή του στάση και αμέριστη στήριξη που παρείχε καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, όχι μόνο κατά την παρουσία μας στο Μον Πελεράν, αλλά και προηγουμένως.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Τσιλιαδόροι» μπαίνουν στη θέση μεθυσμένων οδηγών και περνούν τα αλκοτέστ στα μπλόκα

Ελλάδα 19.02.2026
Κάποιοι οδηγοί αντί να συμμορφωθούν με τους νόμους αποφασίζουν να βρουν τρόπους να τους παρακάμψουν

Χωρίς ταξί για τρίτη μέρα ‑Το πρωί πορεία προς το Μαξίμου, επεισόδιο με απεργοσπάστη

Ελλάδα 19.02.2026
Ένταση με απεργοσπάστη και τραυματισμός οδηγού ταξί

Μυτιλήνη: Nηπιαγωγός τρομοκρατούσε παιδιά και συναδέλφους

Ελλάδα 19.02.2026
Για τη συγκεκριμένη νηπιαγωγό υπήρχαν πολλές καταγγελίες

CNN: Έτοιμες οι ΗΠΑ να χτυπήσουν το Ιράν ακόμα και αυτό το Σαββατοκύριακο

Κόσμος 19.02.2026
Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ακόμα λάβει την τελική του απόφαση, ανέφεραν πηγές στο αμερικανικό δίκτυο

Αλλάζει το σκηνικό – Πώς θα επηρεάσει η νέα κακοκαιρία το τριήμερο

Καιρός 19.02.2026
Kαταιγίδες και ισχυροί νοτιάδες στα δυτικά

Προφυλάκιση του ιδιοκτήτη του εργοστασίου Βιολάντα: Τα στοιχεία που τον «έκαψαν»

Ελλάδα 19.02.2026
Οι προειδοποιήσεις που δεν εισακούστηκαν και το πόρισμα «καταπέλτης» της Πυροσβεστικής

Το Ισραήλ βρίσκεται σε υψηλό συναγερμό καθώς εκτιμά πως επίκεται επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν

Κόσμος Χτες
Η αμερικανική υπομονή με το Ιράν μπορεί να εξαντληθεί πιο γρήγορα απ` ό,τι νομίζει η Τεχεράνη, ανέφερε διπλωματική πηγή

«Έξυπνες» κάμερες: Τα έξι σημεία που θα τοποθετηθούν ‑ Θα μπουν και σε λεωφορεία

Ελλάδα Χτες
Το υλικό που θα καταγράφουν οι κάμερες θα χρησιμοποιηθεί για τη βεβαίωση προστίμων κατά οδηγών που παραβιάζουν τον ΚΟΚ