E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αναστασιάδης: Είμαι και θα παραμείνω έτοιμος να συνεχίσω το διάλογο

Συνέντευξη Τύπου του Κύπριου προέδρου

Δημοσίευση 23/11/2016 | 20:56

Αναστασιάδης: Είμαι και θα παραμείνω έτοιμος να συνεχίσω το διάλογο

«Δεν θα εμπλακώ στη λογική της επίρριψης ευθυνών. Οι διαπραγματεύσεις στο Μον Πελεράν θα επικεντρώνονταν κυρίως στο εδαφικό. Για να υπάρξει πρόοδος έπρεπε να προσδιοριστούν τα κριτήρια και μετά να οριστεί ημερομηνία διάσκεψης», τόνισε, μεταξύ άλλων, στη διακαναλική συνέντευξή του ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις.

«Στο Μον Πελεράν συμφωνήθηκε ότι τα τρία κριτήρια θα ήταν:

  • ο έδαφος  μετά τις αναπροσαρμογές,
  • ο αριθμός των προσφύγων,
  • η ακτογραμμή.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και προς απόδειξη της βούλησής μου αποδέχθηκα αντί της αρχικής συμφωνίας να καθορίσουμε κριτήρια με ελαφρά απόκλιση. Πρόσθετα εξέφρασα ετοιμότητα να εξετάσω ειδικές ρυθμίσεις για τους τουρκοκύπριους που θα έμεναν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Με βάση τα παραπάνω στις διαπραγματεύσεις επιτεύχθηκε κατ'αρχήν συμφωνία στην έκταση της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας, μεταξύ 28,2-29,2. Έγινε κατόπιν συζήτηση για τα άλλα δύο κριτήρια.

Μετά ορίστηκε κατ' αρχήν ημερομηνία πολυμερούς διάσκεψης. Πρόθεση της τουρκοκυπριακής πλευράς ήταν η σύνδεση του εδαφικού με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Απέρριψα την πρόταση. Προσπάθησα να καταβάλω συμβιβαστικές προτάσεις. Ωστόσο, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν επέδειξε την απαραίτητη ευελιξία και οδηγηθήκαμε στη διακοπή του διαλόγου», ανέφερε ο Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε αποφασισμένος να προβεί σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα για να αρχίσει εκ νέου ο διάλογος. «Είμαι και θα παραμείνω έτοιμος να συνεχίσω το διάλογο από το σημείο που διακόπηκε στο Μον Πελεράν», τόνισε.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη σωστή του στάση και αμέριστη στήριξη που παρείχε καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, όχι μόνο κατά την παρουσία μας στο Μον Πελεράν, αλλά και προηγουμένως.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι αγρότες έκλεισαν την εθνική και στο ύψος των Μαλγάρων: Ένταση με οδηγούς, δείτε πού υπάρχουν μπλόκα

Ελλάδα 01.12.2025
Κλειστή από χθες η εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης στη Νίκαια Λάρισας και ο Ε65

Απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών στον Κηφισό από τις 07:00 έως τις 10:00 συζητά το υπουργείο Μεταφορών

Ελλάδα 01.12.2025
«Αυτή την περίοδο μετράμε ήδη με drones την ακριβή αποτύπωση αυτού του προβλήματος»

Απεργία 3/12: Ποιοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις

Ελλάδα 01.12.2025
Νέες συγκεντρώσεις ενώ συνεχίζονται και οι αγροτικές κινητοποιήσεις

BBC: Η σφαγή αιγοπροβάτων στην Ελλάδα προκαλεί φόβους για έλλειψη φέτας

Ελλάδα 01.12.2025
Η ευλογιά ενδέχεται να επηρεάσει την παραγωγή

Δικηγόρος για τη 46χρονη που δολοφόνησε την πεθερά της στη Σαλαμίνα: «Απειλούσε εμένα, τα παιδιά μου»

Ελλάδα 01.12.2025
Τα «ανθρωποειδή που ενδύονται τον μανδύα του ηθικού ανθρώπου στο διαδίκτυο, είναι ακραία επικίνδυνες προσωπικότητες που κρύβουν το τέρας που ζει μέσα τους»

Τηλέφωνο για βόμβα στα δικαστήρια της Ευελπίδων

Ελλάδα 01.12.2025
Οι Αρχές σπεύδουν στο σημείο για τις απαραίτητες ενέργειες

Έρχονται τα ρομπότ που λένε τα… κάλαντα στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα 01.12.2025
Τα ρομπότ θα είναι έτοιμα και για την Πρωτοχρονιά, αφού γίνονται ήδη δοκιμές

Λακωνία: Έκρηξη και φωτιά σε καφετέρια γεμάτη κόσμο στη Νεάπολη – Δεν υπήρξαν τραυματίες

Ελλάδα 01.12.2025
Οι θαμώνες αντιλήφθηκαν έντονη οσμή υγραερίου και απομακρύνθηκαν πριν σημειωθεί η έκρηξη – Βίντεο από το σημείο της φωτιάς στη Νεάπολη

Τέλος το «δέχομαι μόνο μετρητά»: Από σήμερα όλες οι επιχειρήσεις με IRIS

Οικονομία 01.12.2025
Οι πληρωμές IRIS διασυνδέονται πλήρως με την ΑΑΔΕ

ΝΑΤΟ: Eξετάζει το ενδεχόμενο να γίνει «πιο επιθετικό» απέναντι στη Ρωσία

Κόσμος 01.12.2025
Ο ανώτατος στρατιωτικός αξιωματικός του ΝΑΤΟ λέει στους Financial Times ότι η Συμμαχία θα μπορούσε να αναλάβει προληπτική δράση για να αντιμετωπίσει την απειλή που θέτει η Μόσχα