E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αναστασιάδης: Είμαι και θα παραμείνω έτοιμος να συνεχίσω το διάλογο

Συνέντευξη Τύπου του Κύπριου προέδρου

Δημοσίευση 23/11/2016 | 20:56

Αναστασιάδης: Είμαι και θα παραμείνω έτοιμος να συνεχίσω το διάλογο

«Δεν θα εμπλακώ στη λογική της επίρριψης ευθυνών. Οι διαπραγματεύσεις στο Μον Πελεράν θα επικεντρώνονταν κυρίως στο εδαφικό. Για να υπάρξει πρόοδος έπρεπε να προσδιοριστούν τα κριτήρια και μετά να οριστεί ημερομηνία διάσκεψης», τόνισε, μεταξύ άλλων, στη διακαναλική συνέντευξή του ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις.

«Στο Μον Πελεράν συμφωνήθηκε ότι τα τρία κριτήρια θα ήταν:

  • ο έδαφος  μετά τις αναπροσαρμογές,
  • ο αριθμός των προσφύγων,
  • η ακτογραμμή.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και προς απόδειξη της βούλησής μου αποδέχθηκα αντί της αρχικής συμφωνίας να καθορίσουμε κριτήρια με ελαφρά απόκλιση. Πρόσθετα εξέφρασα ετοιμότητα να εξετάσω ειδικές ρυθμίσεις για τους τουρκοκύπριους που θα έμεναν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Με βάση τα παραπάνω στις διαπραγματεύσεις επιτεύχθηκε κατ'αρχήν συμφωνία στην έκταση της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας, μεταξύ 28,2-29,2. Έγινε κατόπιν συζήτηση για τα άλλα δύο κριτήρια.

Μετά ορίστηκε κατ' αρχήν ημερομηνία πολυμερούς διάσκεψης. Πρόθεση της τουρκοκυπριακής πλευράς ήταν η σύνδεση του εδαφικού με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Απέρριψα την πρόταση. Προσπάθησα να καταβάλω συμβιβαστικές προτάσεις. Ωστόσο, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν επέδειξε την απαραίτητη ευελιξία και οδηγηθήκαμε στη διακοπή του διαλόγου», ανέφερε ο Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε αποφασισμένος να προβεί σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα για να αρχίσει εκ νέου ο διάλογος. «Είμαι και θα παραμείνω έτοιμος να συνεχίσω το διάλογο από το σημείο που διακόπηκε στο Μον Πελεράν», τόνισε.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη σωστή του στάση και αμέριστη στήριξη που παρείχε καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, όχι μόνο κατά την παρουσία μας στο Μον Πελεράν, αλλά και προηγουμένως.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κυψέλη: Μαχαιρώθηκαν μαθήτριες μέσα σε σχολείο

Ελλάδα 15.12.2025
Σοβαρό περιστατικό στο 60ο Γυμνάσιο στην Κυψέλη

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπ. Αμυνας: Δείτε τις αλλαγές σε μισθούς και βαθμολόγιο στις Ένοπλες Δυνάμεις

Ελλάδα 15.12.2025
Ρυθμίσεις για τη σταδιοδρομία και την εξέλιξη Αξιωματικών, μονίμων Υπαξιωματικών και Επαγγελματιών Οπλιτών

Σίδνεϊ: Εξετάζονται δεσμοί των δραστών με το ΙSΙS ‑ Τι βρήκαν οι αστυνομικοί μέσα στο όχημά τους

Κόσμος 15.12.2025
Οι ερευνητές εκτιμούν πως οι δύο δράστες που είπαν ψέματα στην οικογένειά τους για το πού βρίσκονται, είχαν ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος - Τι λένε γείτονές τους

Τέλη κυκλοφορίας 2026: Πότε λήγει η προθεσμία και ποιο το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής

Ελλάδα 15.12.2025
Η ΑΑΔΕ μέσα από 11 ερωταπαντήσεις δίνει διευκρινίσεις σε βασικά ερωτήματα των πολιτών

Τιμές τροφίμων στην Ευρώπη: Ποιες χώρες είναι οι πιο ακριβές ‑ Η θέση της Ελλάδας

Οικονομία 15.12.2025
Τα νοικοκυριά σε αυτές τις χώρες συχνά δαπανούν μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού τους σε τρόφιμα.

Συνεχίζεται το θρίλερ με τον 33χρονο γιατρό στα Χανιά ‑ Ακαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό του

Ελλάδα 15.12.2025
Μια εβδομάδα έχει πλέον συμπληρωθεί από την ημέρα που τα ίχνη του χάθηκαν

Σαφάρι ελέγχων από την ΑΑΔΕ για «ύποπτες» επιστροφές ΦΠΑ

Οικονομία 15.12.2025
Ποιες υποθέσεις μπαίνουν στο στόχαστρο

Σκάφος ελληνικών συμφερόντων με κοκαΐνη εντοπίστηκε στον Ατλαντικό ‑ Συνελήφθη ο «Έλληνας Εσκομπάρ»

Κόσμος 15.12.2025
Μεγάλη επιχείρηση της Δίωξης Ναρκωτικών. Το σκάφος ρυμουλκείται με τη συμβολή του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ποιοι πάνε ταμείο αυτήν την εβδομάδα

Οικονομία 15.12.2025
Όλες οι πληρωμές για συντάξεις, επιδόματα και δώρα

Έρχεται νέος φόρος για τα ακίνητα το 2027 ‑ Τι είναι το Τέλος Τοπικής Ανάπτυξης

Οικονομία 15.12.2025
Τι καταγγέλλει η ΠΟΜΙΔΑ για τον νέο φόρο