E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η ανάλυση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών για την νέα εποχή Τραμπ

Τι είπε ο Νίκος Κοτζιάς

Δημοσίευση 14/11/2016 | 10:31

Η ανάλυση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών για την νέα εποχή Τραμπ

Την ανάγκη επίδειξης σεβασμού στο εκλογικό αποτέλεσμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά τη χθεσινοβραδινή έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών που είχε συγκαλέσει η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, με θέμα το μέλλον των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ στην προεδρία της χώρας.

Στη συζήτηση, εκφράστηκε έντονος προβληματισμός από αρκετές πλευρές, ενώ διερευνήθηκαν οι αλλαγές που μπορεί να φέρει η εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ, σε θέματα των ευρω-ατλαντικών σχέσεων και σε ζητήματα που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την Ευρώπη, όπως η υλοποίηση των συμφωνιών για το Ιράν και την κλιματική αλλαγή.

Ο κ. Κοτζιάς είπε στους ομολόγους του ότι πρέπει να επιδειχθεί σεβασμός, ανεξάρτητα από το πως εκτιμά ο καθένας το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς κοινό μέλημα όλων πρέπει να είναι να γίνουν κατανοητές οι θέσεις της Ευρώπης και να συνεχιστεί η συνεργασία ΗΠΑ- ΕΕ.

«Πρέπει να κατανοηθεί» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών «ότι η εκλογή του Τραμπ δεν ήταν κάτι τυχαίο, αλλά ήταν αποτέλεσμα μεγάλων δομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ και που θα αντιμετωπίσει ή αντιμετωπίζει ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως είναι η συμπίεση του εισοδήματος των μεσαίων στρωμάτων, η αδυναμία έκφρασης των εργατικών στρωμάτων, η αίσθηση μεγάλου τμήματος των πολιτών ότι είναι εγκαταλελειμμένοι και ότι είναι οι ηττημένοι της παγκοσμιοποίησης».

«Κατά συνέπεια» πρόσθεσε «δομικά προβλήματα που συνδέονται με την εφαρμογή του νεοφιλελευθερισμού και των πολιτικών λιτότητας οδηγούν σε αλλαγές πολιτικής και, εκεί που υπάρχει, η αριστερά τους δίνει μια κατεύθυνση που παραμένει και διεθνιστική και φιλοευρωπαϊκή. Σε άλλες χώρες που δεν υπάρχει η αριστερά αυτά τα αιτήματα βρίσκουν έκφραση σε αποδιεθνοποιημένες αντιλήψεις ή και αντιευρωπαϊκές.

«Επίσης» επισήμανε ο κ. Κοτζιάς «υπάρχει μεγάλο τμήμα του αμερικανικού πληθυσμού που θεωρεί ότι ο ηγετικός ρόλος που παίζει η Αμερική στη διεθνή πολιτική είναι πάρα πολύ ακριβός και δεν μπορεί η Αμερική να επωμίζεται μόνη της μέσα σ' αυτές τις συνθήκες τα έξοδα αυτά».

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι -κατά τη γνώμη του- η επόμενη αμερικανική διακυβέρνηση θα ενδιαφέρεται πιο πολύ για την οικονομία. Με βάση αυτό το κριτήριο πιθανόν να δει λιγότερο εχθρικά τη Ρωσία και ν' αντιμετωπίσει ενδεχομένως προβλήματα στις οικονομικές της σχέσεις με την Κίνα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έρχονται μέτρα για να μπει φρένο στις αυξήσεις τιμών στα σούπερ μάρκετ

Οικονομία 30.08.2025
Όσα βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων

Κύπρος – Ελλάδα: Συγκίνηση και ιστορική στιγμή, με τον κοινό εθνικό ύμνο σε live εκτέλεση στο “Σπύρος Κυπριανού” ‑ Δείτε βίντεο

Αθλητικά Νέα 30.08.2025
Συγκίνηση και έντονα συναισθήματα πριν το τζάμπολ, με τον κοινό εθνικό ύμνο σε ζωντανή εκτέλεση να ενώνει τις φωνές και τις καρδιές στο κατάμεστο κλειστό της Λεμεσού.

Πρώην μοντέλο επιτίθεται σε άντρα ενώ αυτός γιόρταζε την ανάρρωσή του από καρκίνο

Κόσμος 30.08.2025
Έξαλλο το θύμα ζητά την τιμωρία της: «Αισθάνθηκα παραβιασμένος... Αν ήταν άντρας, θα ήταν στη φυλακή»

Η στιγμή της δολοφονίας του πρώην προέδρου του ουκρανικού κοινοβουλίου από δήθεν ντελιβερά

Κόσμος 30.08.2025
Ο φερόμενος ως ντελιβεράς πυροβόλησε οκτώ φορές τον Ουκρανό βουλευτή Αντρίι Παρούμπι

Τροχαίο με Πόρσε στη Θεσσαλονίκη: Στη ΜΕΘ η 26χρονη που τραυματίστηκε

Ελλάδα 30.08.2025
Η κατάσταση της υγείας των δύο νεαρών παιδιών που τραυματίστηκαν

Καιρός: «Θύελλα» καταιγίδων ‑ Ποιες περιοχές κινδυνεύουν από το οργανωμένο σύστημα

Καιρός 30.08.2025
Από σήμερα το απόγευμα έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής

Flotilla: Ο στόλος της Ελευθερίας ξεκινά με δεκάδες πλοία για να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας

Ελλάδα 30.08.2025
Ο στόλος της Ελευθερίας Global Sumud Flotilla σαλπάρει την Κυριακή 31 Αυγούστου για τη Γάζα - Στους επιβαίνοντες η Σούζαν Σάραντον και η Γκρέτα Τούνμπεργκ - Συναυλία στην Αθήνα

«Δεν υπάρχει αλκοόλ στο αίμα της – Αν οδηγούσε LADA δεν θα ήμασταν εδώ», λένε οι δικηγόροι της 45χρονης με την Porsche στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα 30.08.2025
«Από το χτύπημα δεν κατάλαβε τι έγινε. Η πελάτισσά μας έχει σακατευτεί, είναι διαλυμένη εδώ και δύο μέρες»

Πρέβεζα: Φωτιά σε γνωστό beach bar στο Μονολίθι – Κάηκε ολοσχερώς

Ελλάδα 30.08.2025
Από τη φωτιά δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ενώ η πυροσβεστική υπηρεσία διερευνά τα αίτια και τις συνθήκες που προκλήθηκε το περιστατικό

«Θυσίασε τη ζωή της για να σώσει την κόρη μου» – Συνελήφθη 46χρονος για τη θανατηφόρα παράσυρση ηλικιωμένης με το κοριτσάκι στην Πάτρα

Ελλάδα 30.08.2025
Το παιδί διακομίστηκε ελαφρά τραυματισμένο στο «Καραμανδάνειο» νοσοκομείο