E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κι όμως: το ταχύτερο πετούμενο του κόσμου δεν είναι πτηνό

Νυχτερίδα με βάρος 12 γραμμάρια πιάνει... 160 χιλιόμετρα την ώρα!

Δημοσίευση 11/11/2016 | 19:55

Κι όμως: το ταχύτερο πετούμενο του κόσμου δεν είναι πτηνό

Υπάρχει ένα θηλαστικό που προσπερνά με άνεση ακόμα και τα ταχύτερα πτηνά. Πρόκειται για μια νυχτερίδα από τη Βραζιλία με βάρος που δεν ξεπερνά τα 12 γραμμάρια μετρήθηκε να αναπτύσσει ταχύτητα 160 χιλιομέτρων την ώρα σε οριζόντια πτήση.

«Στην αρχή δυσκολευτήκαμε να πιστέψουμε τις μετρήσεις μας, αποδείχθηκαν όμως σωστές» λέει ο Kamran Safi του Ινστιτούτου Ορνιθολογίας Max Plank στη Γερμανία, μέλος της ομάδας που ανακοινώνει το ρεκόρ στην επιθεώρηση Open Science της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας.

Σε γενικές γραμμές είναι δύσκολο να μετρήσει κανείς με ακρίβεια την ταχύτητα ιπτάμενων ζώων στη φύση. Αν και υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες αναφορές για ταχύτητες άνω των 145 χλμ/ώρα σε οριζόντια πτήση, επισήμως το ρεκόρ ανήκε μέχρι σήμερα στη μαυροσταχτούρα (Apus apus), ένα κοινό είδος που ονομάζεται στην Ελλάδα και «πετροχελίδονο» (αν και δεν έχει καμία σχέση με τα χελιδόνια) και φτάνει τα 129 χιλιόμετρα την ώρα.

Πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες αναπτύσσουν βέβαια ορισμένα αρπακτικά πτηνά την ώρα που βουτούν προς τη λεία τους, με το γεράκι πετρίτη (Falco peregrinus) να έχει μετρηθεί να ξεπερνά τα 300 χιλιόμετρα την ώρα. Αυτό, όμως, δεν είναι ακριβώς «πτήση», αφού οι βουτιές έχουν και την βοήθεια της βαρύτητα.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι οι περισσότερες νυχτερίδες είναι μάλλον αργές, αφού τα φτερά τους τείνουν να είναι κοντόχοντρα αντί μακρόστενα όπως στα γρήγορα πτηνά. Από την άλλη τα πτηνά έχουν κούφια οστά που διευκολύνουν την πτήση καθώς και πιο αεροδυναμικό σώμα, μεταξύ άλλων προσαρμογών.

Όπως φαίνεται, όμως, υπάρχει τουλάχιστον μια νυχτερίδα που αριστεύει στους αιθέρες. Η βραζιλιάνικη νυχτερίδα Tadarida brasiliensis ήταν ήδη γνωστή για τα μακρόστενα φτερά και τη σβελτάδα της, μέχρι σήμερα όμως η ταχύτητά της δεν είχε μετρηθεί με ακρίβεια. Οι ορνιθολόγοι της μελέτης παγίδευσαν άγριες νυχτερίδες και κόλλησαν πάνω τους μικρούς ραδιοπομπούς, σχεδιασμένους να ξεκολλούν και να πέφτουν από μόνοι τους έπειτα από μια-δυο ημέρες. Στη συνέχεια τις άφησαν ελεύθερες και παρακολουθούσαν τη θέση των πομπών με ένα μικρό αεροσκάφος.

Όλες οι νυχτερίδες βρέθηκαν να πετούν συχνά με ταχύτητες άνω των 100 χιλιομέτρων. Ενίοτε, όμως, οι θηλυκές νυχτερίδες έπιαναν τα 160 καθώς κυνηγούσαν έντομα στον αέρα. Για να βεβαιωθούν πάντως ότι οι μετρήσεις ήταν αξιόπιστες, οι ερευνητές φρόντισαν να ελέγξουν τα δεδομένα από τον πλησιέστερο μετεωρολογικό σταθμό. Όπως διαβεβαιώνουν, «η τοπογραφία του εδάφους και οι ούριοι άνεμοι δεν μπορούν να εξηγήσουν αυτά τα αποτελέσματα, δεδομένου ότι δεν έχουν επίδραση στις μέγιστες ταχύτητες».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Oι κούκλες κόρες της Nicole Kidman

Tabloid 04.05.2024
Η Nicole Kidman μόλις έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο κόκκινο χαλί με τις «απίστευτα αγαπημένες» έφηβες κόρες της

Τα «έψαλε» ο Λαμπρόπουλος σε όσους πάνε στα νησιά το Πάσχα: «Πώς μου γίνατε όλοι τόσο κοσμοπολίτες, αφού είστε από τα Σούρμενα»»

Χιούμορ Χτες
Ξέσπασε ο Φάνης Λαμπρόπουλος με όσους συμπολίτες μας αποφάσισαν να πάνε για Πάσχα στα ελληνικά νησιά

Η περιφορά του Επιταφίου είναι η μοναδική στιγμή που ο Εύζωνας σκύβει το κεφάλι: Γιατί γυρίζει την κάνη του όπλου ανάποδα

Social Χτες
Ενώπιον του Επιταφίου ο Εύζωνας δείχνει σεβασμό και κατάνυξη με τη στάση «επί των όπλων»

Το μήνυμα που έστειλε ο χάκερ της Μαρίας Αντωνά στην Μπέττυ Μαγγίρα

Social Χτες
Η ραδιοφωνική παραγωγός έπεσε θύμα διαδικτυακής απάτης καθώς παραβίασαν το προφίλ της στο Instagram

Τούρκος ηθοποιός αγόρασε το σχολείο του και το κατεδάφισε για να εκδικηθεί τους δασκάλους του

Παράξενα Χτες
Ο Caglar Ertugrul φωτογραφήθηκε μπροστά από τα ερείπια του δημοτικού σχολείου του και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στα Τουρκικά social media

Πώς είναι σήμερα, 47 χρόνια μετά, οι πρωταγωνιστές της σειράς «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»

TV Buzz Χτες
Κάθε χρόνο η μίνι σειρά «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» προβάλλεται κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και μάλιστα με τεράστια επιτυχία

Γνωστή τραγουδίστρια αποκάλυψε ότι είχε σχέση με τον Αλκη Κούρκουλο: «Είχαμε σχέση, ήταν η μεγάλη μου αγάπη!»

Tabloid Χτες
Η Τερέζα παραχώρησε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην εφημερίδα On Time Σαββατοκύριακο και αναφέρθηκε και στον Αλκη Κούρκουλο

«Ο γιατρός μου είπε πως πεθαίνω, ήμουν 37 κιλά»

Tabloid Χτες
Η γνωστή τραγουδίστρια αποκαλύπτει το σοβαρό πρόβλημα υγείας που την ταλαιπώρησε.

Eurovision 2024: Υποχωρεί η Ελλάδα στα στοιχήματα ‑ Ξανά στην κορυφή η Κροατία

Eurovision Χτες
Οι εντυπώσεις μετά τη δεύτερη πρόβα της Μαρίνας Σάττι