E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η ηττημένη Χίλαρι έλαβε περισσότερες ψήφους από τον Τραμπ!

Το αντιδημοκρατικό παράδοξο του αμερικανικού συστήματος εμφανίζεται για άλλη μια φορά

Δημοσίευση 10/11/2016 | 16:37

Η ηττημένη Χίλαρι έλαβε περισσότερες ψήφους από τον Τραμπ!

Αν και η καταμέτρηση των ψήφων στην Αμερική δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να επαναληφθεί το παράδοξο, ο νικητής των εκλογών να έχει συγκεντρώσει λιγότερες ψήφους από τον αντίπαλό του!

Σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής καταμέτρηση, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ξεπεράσει τον «μαγικό» αριθμό των 270 εκλεκτόρων που χρειάζεται (συγκεκριμένα μέχρι τώρα έχει 276), έχοντας λάβει 59.054.701 ψήφους.

Στον αντίποδα, η Χίλαρι Κλίντον έχει λάβει… 59.198.567 σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το AP. Παρά όμως τη διαφορά έχει κερδίσει ήδη μόλις 218 εκλέκτορες.

Το παράδοξο αυτό φαινόμενο που οφείλεται στο εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ είχε επαναληφθεί και στο παρελθόν, την πλέον πρόσφατη στις εκλογές του 2000, όταν ο Αλ Γκορ των Δημοκρατικών κέρδισε σε αριθμό ψήφο, όμως στο Λευκό Οίκο πήγε ο Τζορτζ Μπους. Το ίδιο είχε συμβεί και άλλες παλιότερα!

Για όλα φταίει το σύστημα με τους εκλέκτορες. Όταν οι Αμερικανοί ψηφίζουν στην πραγματικότητα δεν επιλέγουν απευθείας πρόεδρο, αλλά «αντιπροσώπους», τους εκλέκτορες, οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν δεσμευτεί να ψηφίσουν τον υποψήφιο εκείνο που ο λαός επέλεξε, στο Εκλεκτορικό Κολέγιο.

Ο υποψήφιος λοιπόν που κερδίσει την πλειοψηφία σε κάθε πολιτεία παίρνει τους εκλέκτορες. Ο αριθμός των εκλεκτόρων κάθε πολιτείας προκύπτει ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε πολιτείας, με τη σημείωση όμως ότι καμία πολιτεία δεν μπορεί να έχει λιγότερους από 3. Έτσι, δεν υπάρχει αναλογική εκπροσώπηση όλων των πολιτειών στο Εκλεκτορικό Κολέγιο. Από το σύστημα ευνοούνται οι μικρότερες σε αριθμό κατοίκων πολιτείες και οι ζημιώνονται οι μεγαλύτερες, όπως λχ. Τέξας και Καλιφόρνια.

Επιπλέον, εξαιρουμένων των πολιτειών του Μέιν και της Νεμπράσκα, όλες οι πολιτείες έχουν υιοθετήσει από το 1880 το μοντέλο «ο νικητής τους παίρνει όλους», με τον υποψήφιο που θα έχει έστω ένα ψήφο περισσότερο να λαμβάνει και την υποστήριξη του συνόλου των εκλεκτόρων της πολιτείας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έλληνες με πατίνια προκάλεσαν κυκλοφοριακό κομφούζιο στο Όσλο

Κόσμος 19.12.2025
Απίστευτο περιστατικό στο Όσλο: δύο Έλληνες τουρίστες κινήθηκαν με πατίνια μέσα σε τούνελ, προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Γαλλία: Μέτρα επαλήθευσης της ηλικίας των πελατών της θα πρέπει να εφαρμόσει η Shein

Κόσμος 19.12.2025
Η Shein βρίσκεται στο επίκεντρο ενός σκανδάλου αφού στο διαδικτυακό κατάστημά της διαπιστώθηκε ότι πωλούνταν απαγορευμένα όπλα και ερωτικές κούκλες που έμοιαζαν με παιδιά

Θεσσαλονίκη: Αφησαν τα ανήλικα παιδιά τους να κοιμηθούν στην αυλή ‑ Συνελήφθησαν οι γονείς

Ελλάδα 19.12.2025
Πρόκειται για ένα παιδί 11 χρονών και ένα βρέφος λίγων μηνών

To «trend του Διαβόλου»: Νεκρή φοιτήτρια από το διαδικτυακό challenge του ChatGPT

Κόσμος 19.12.2025
Σύμφωνα με στοιχεία του Harris County Institute of Forensic Sciences, οι αρχές έκριναν τον θάνατό της ως αυτοκτονία, με αιτία «ασφυξία λόγω εκτόπισης οξυγόνου από ήλιο»

Βουλγαρία: Μαζικές διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς – Απαίτηση για δίκαιες εκλογές

Κόσμος 19.12.2025
Χιλιάδες Βούλγαροι διαδήλωσαν το βράδυ της Πέμπτης

Ουρές χιλιομέτρων με αυτοκίνητα σε Λάρισα, Ριτσώνα και Προμαχώνα

Ελλάδα 19.12.2025
Oι αγρότες από το μπλόκο της Χαλκίδας ετοιμάζονται κλείσουν τόσο την υψηλή γέφυρα όσο και την παλαιά γέφυρα

Τέλος τα ενοίκια ‑ μαϊμού των 20 και 30 ευρώ: Πώς θα φακελωθούν τα ακίνητα με τον ΜΙΔΑ

Οικονομία 19.12.2025
Το νέο μητρώο ιδιοκτησίας ακινήτων έρχεται για να `χτυπήσει` τα υποδηλωμένα ενοίκια.

«Έπεσε» το YouTube: Τεράστια προβλήματα για χιλιάδες χρήστες ‑ Το μήνυμα που εμφανίζεται

Κόσμος 19.12.2025
Οι χρήστες βλέπουν το σφάλμα 502 όταν επιχειρούν να μπουν στο Youtube

Φορολοταρία Νοεμβρίου: Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση – Δείτε αν κερδίσατε έως 50.000 ευρώ

Ελλάδα 19.12.2025
Τα χρήματα της φορολοταρίας κυμαίνονται από 1.000 έως 50.000 ευρώ

Βουλή: Εγκρίθηκε με 159 «ναι» η ένταξη του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ

Πολιτική 19.12.2025
Η αντιπολίτευση, σύσσωμη, καταψήφισε τη διάταξη

Χτυπήθηκε πετρελαιοφόρο του «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας νότια της Κρήτης

Ελλάδα 19.12.2025
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφτασε στη Μεσόγειο