E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αστακός η Αθήνα για την άφιξη Ομπάμα

Κλειστοί δρόμοι, 3.000 αστυνομικοί, ελεύθεροι σκοπευτές και περιπολίες με τη συνοδεία σκύλων

Δημοσίευση 10/11/2016 | 08:32

Αστακός η Αθήνα για την άφιξη Ομπάμα

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έρχεται στην Αθήνα την ερχόμενη Τετάρτη 16 Νοεμβρίου και στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ επικρατεί αναβρασμός, καθώς τα μέτρα ασφαλείας που θα ληφθούν θα είναι δρακόντεια.

Αν και ακόμη δεν έχει δηλωθεί το επίσημο πρόγραμμα των κινήσεων, των επαφών και της διαμονής του, οι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα «αποστειρωμένο» περιβάλλον ασφαλείας γύρω του, όπως και στο παρελθόν κατά τη διάρκεια επισκέψεων αρχηγών κρατών, σαν εκείνα που είχαν ληφθεί στην επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο αρχαιολογικός χώρος που παραχωρήθηκε για την ανοιχτή ομιλία του αμερικανού προέδρου στο δυτικό λόφο του Φιλοπάππου τις επόμενες ημέρες θα εξερευνηθεί εξονυχιστικά από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και στη συνέχεια θα περιφρουρηθεί έντονα έως την ημέρα της ομιλίας του, αναφέρει το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου.

Κλιμάκιο τουλάχιστον 30 Αμερικανών πρακτόρων της Secret Service και ανθρώπων της ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου είχε έλθει τις προηγούμενες ημέρες στην Ελλάδα και ήρθε σε επαφές με στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας. Σε κάποιες πρώτες συναντήσεις με εκπροσώπους των ελληνικών αρχών ασφαλείας αλλά και με υπευθύνους αρμοδίων υπηρεσιών συζητήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας, τα δρομολόγια του Αμερικανού προέδρου στο κέντρο της Αθήνας αλλά και όλα τα δεδομένα σε θέματα περίθαλψης των Αμερικανών διπλωματών σε περίπτωση κάποιου ατυχήματος ή ένοπλης επίθεσης κ.λπ.

Οι Αμερικανοί πράκτορες έχουν προβεί στη διαδικασία επιλογής του ξενοδοχείου όπου θα διαμείνουν ο κ. Ομπάμα και η συνοδεία του, χωρίς προς το παρόν να έχει ανακοινωθεί στις ελληνικές αρχές, κάτι που θα γίνει το τελευταίο διήμερο πριν από την έλευσή του. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δώσει πολλά σημεία διαμονής, όπως και κινήσεων και επισκέψεων, προκειμένου αυτά να «αποστειρωθούν» έτσι ώστε να είναι έτοιμα για την τελική επιλογή.

Τις επόμενες ημέρες η αμερικανική πλευρά θα δώσει τον ακριβή αριθμό της ελίτ των πρακτόρων που θα βρίσκονται στο πλευρό του κ. Ομπάμα (θα κυμαίνεται μεταξύ 200 και 300 πρακτόρων), ενώ θα δηλωθεί ο οπλισμός και ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός ασφαλείας.

Σε μία πρώτη σύσκεψη στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., για τις ανάγκες του σχεδιασμού των μέτρων ασφαλείας του υψηλού προσκεκλημένου, θα επιστρατευτούν τουλάχιστον 3.000 αστυνομικοί, ενώ συνολικά το προσωπικό που υπηρετεί στην Αττική θα βρίσκεται σε συναγερμό. Όλο το αστυνομικό προσωπικό θα βρίσκεται στους δρόμους, ενώ ως μέτρο πρόληψης θα τοποθετηθούν μηχανισμοί εντοπισμού βομβών σε διάφορα σημεία και συσκευές απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων.

Οι μετακινήσεις του Αμερικανού προέδρου προς το κέντρο της Αθήνας θα είναι σύντομες, ενώ σύμφωνα με τα πλάνα της Τροχαίας οι δρόμοι που θα διέρχεται η αυτοκινητοπομπή θα αποκλείονται τουλάχιστον μισή ώρα πριν από τη διέλευση των οχημάτων του Αμερικανού προέδρου.

Εκτός από το Air Force One που θα μεταφέρει τον Μπαράκ Ομπάμα, νωρίτερα θα φθάσουν άλλα αεροσκάφη που θα μεταφέρουν τουλάχιστον τρία θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς του, βαρύ οπλισμό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό ασφαλείας που θα βρίσκεται σε συνοδευτικά οχήματα.

Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός έχει τη δυνατότητα κατάρριψης απειλητικών drones, εντοπισμού εναέριων απειλών και ασφαλών συνομιλιών του προέδρου.

Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι πιο αυστηρά σε σχέση με άλλες επισκέψεις του κ. Ομπάμα, καθώς η έξαρση της ισλαμικής τρομοκρατίας στην Ευρώπη δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστο το σχεδιασμό.

Στις 15 Νοεμβρίου 2016, ημέρα άφιξής του, η Αττική θα θυμίζει αποκλεισμένη ζώνη. Κλιμάκια της ΕΥΠ, της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της Κρατικής Ασφάλειας θα βρίσκονται ανεπτυγμένα στην πόλη, ενώ στελέχη του ΤΕΕΜ και συνοδοί σκύλων ανίχνευσης εκρηκτικών θα περιπολούν νωρίτερα στα σημεία επισκέψεων και προσέγγισης του Αμερικανού προέδρου. Παράλληλα, σε πολλές ταράτσες κτιρίων της πόλης, κοντά σε σημεία διέλευσης της αυτοκινητοπομπής θα βρίσκονται ελεύθεροι σκοπευτές της ΕΚΑΜ.

Ένας άλλος σχεδιασμός ασφαλείας αφορά την έντονη περιφρούρηση των δεκάδων συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων που έχουν εξαγγελθεί από διάφορα συνδικάτα και κοινωνικούς φορείς, προκειμένου οι συμμετέχοντες να βρίσκονται σε απομακρυσμένα σημεία από εκείνα της κίνησης του κ. Ομπάμα, ενώ δεν αποκλείεται να εκδοθεί και σχετική διαταγή απαγόρευσης και περιορισμού τους.

Στο μεταξύ στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. θα επιτηρούν πρωτοκλασάτα μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου, που πρόσφατα συμμετείχαν σε επεισόδια στα Προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας, μέλη της «Συνέλευσης Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους» και μέλη της αναρχικής συλλογικότητας Ρουβίκωνας, η οποία πρόσφατα σε κείμενό της καλούσε τον κόσμο σε αγωνιστικό παρών στους δρόμους και κατέληγε: «Να υποδεχτούμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ όπως του αναλογεί»… Χθες τα μέλη της συγκεκριμένης συλλογικότητας έκαναν παρέμβαση στο αμερικανικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χαλάνδρι: Συνελήφθη υπάλληλος περιπτέρου που πούλησε αλκοόλ στον 17χρονο που έπεσε από μπαλκόνι ξενοδοχείου

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Προκειμένου μάλιστα να τους επιτραπεί η αγορά επέδειξαν πλαστό δίπλωμα οδήγησης - Το ατύχημα που οδήγησε στον σοβαρότατο τραυματισμό του 17χρονου συνέβη σήμερα τα ξημερώματα

Κρήτη: Επικίνδυνος οδηγός βυτιοφόρου «έπαιζε τα φώτα» και έκανε παράνομη προσπέραση κοντά στο αεροδρόμιο Χανίων, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Το βίντεο αποτυπώνει όσα γίνονται τόσο από την πίσω, όσο και από την μπροστινή πλευρά του αυτοκινήτου, πριν και μετά την προσπέραση

Πώς σκαρφάλωσε το ζευγάρι στην κορυφή του Εmpire State Building χωρίς να τους καταλάβει κανείς;

Κόσμος 03.07.2026
Το ζευγάρι αφέθηκε ελεύθερο μετά την ακρόαση στο Ποινικό Δικαστήριο του Μανχάταν, αντιμέτωπο με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα που προβλέπουν ποινή έως επτά ετών.

Γάμοι, βαπτίσεις και δεξιώσεις στο ψηφιακό «ραντάρ» της ΑΑΔΕ

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Ηλεκτρονική καταγραφή συναλλαγών και διασταυρώσεις με το myDATA για τον εντοπισμό αποκρυμμένων εσόδων

Χαλάνδρι: 17χρονος έπεσε από μπαλκόνι ξενοδοχείου

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Τα αίτια της πτώσης του εξετάζονται

Μεσσηνία: Πώς έγινε η τραγωδία με τον πνιγμό του 6χρονου στην πισίνα

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Δραματικές στιγμές ζει η μητέρα του 6χρονου παιδιού που πνίγηκε σε πισίνα στη Μεσσηνία με την 32χρονη να μην μπορεί να πιστέψει ότι το μικρό της αγγελούδι δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή.

Γνωστός τράπερ, διάσημο μοντέλο‑επιχειρηματίας και influencer κατηγορούνται για παράνομη διαφήμιση τυχερών παιχνιδιών

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εμπορική επικοινωνία τυχερών παιγνίων που διοργανώνονται ή διεξάγονται χωρίς άδεια, ως διαφημιστές, υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή

Εθνικιστικό ντελίριο στον τουρκικό Τύπο για το Κυπριακό

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Σε μια συντονισμένη προσπάθεια να καλλιεργήσουν κλίμα ανησυχίας και να προλάβουν τυχόν εξελίξεις στο Κυπριακό επιδίδονται κορυφαίοι αρθρογράφοι του τουρκικού

Πάνω από τρεις οι δράστες του φονικού χτυπήματος σε βάρος στελεχών της ΝΔ: Tα στοιχεία που εξετάζει η Αντιτρομοκρατική

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκονται τα ευρήματα από τα σημεία των επιθέσεων, αλλά και το υλικό που έχει συλλεχθεί, προκειμένου να φτάσουν στην ταυτοποίηση των εμπλεκομένων

«Πού είναι οι γονείς σου;»: 8χρονος έκανε μόνος του τζετ σκι στον ωκεανό

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Ο πατέρας του παιδιού παραδέχθηκε ότι γνώριζε πως η οδήγηση ήταν πιθανώς παράνομη και αντιμετωπίζει κατηγορίες για πλημμέλημα.

Τι αλλάζει στις πολυκατοικίες: Ποιος νόμος καταργείται μετά από 97 χρόνια και τι προβλέπει το νέο πλαίσιο

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Κατάτμηση και ένωση διαμερισμάτων, είσπραξη κοινοχρήστων και υπερεξουσίες διαχειριστών στο νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί έως το φθινόπωρο.

Νέα Υόρκη: Καύσωνας 46°C και ο δήμαρχος θέλει οικονομία στα κλιματιστικά

Κόσμος 03.07.2026
Η αίσθηση της θερμοκρασίας στην πόλη αναμένεται να φτάσει τους 43°C, ενώ στα προάστια μπορεί να αγγίξει ακόμη και τους 46°C