E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σε Έλληνα επιστήμονα το διεθνές βραβείο «Paolo Farinella»

Βραβεύτηκε για τις μελέτες του πάνω στη δυναμική του ηλιακού συστήματος

Δημοσίευση 25/10/2016 | 15:01

Σε Έλληνα επιστήμονα το διεθνές βραβείο «Paolo Farinella»

Τον τίτλο του έκτου επιστήμονα στον κόσμο, που έλαβε το διεθνές βραβείο «Paolo Farinella», κατέκτησε ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Κλεομένης Τσιγάνης. Ο Έλληνας επιστήμονας βραβεύτηκε για τις μελέτες του πάνω στη δυναμική του ηλιακού συστήματος και άλλων πλανητικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένης της συμβολής του στην ανάπτυξη του «Μοντέλου της Νίκαιας», που αφορά στην εξέλιξη του πρώιμου ηλιακού συστήματος, κάτι που ο ίδιος αποκαλεί «ουράνια μηχανική».

Η βράβευσή του έγινε στο πλαίσιο της 48ης Συνεδρίασης της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας και του 11ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Πλανητικής Επιστήμης για τη δουλειά που έκανε στη δυναμική των πλανητικών συστημάτων, την εφαρμογή δηλαδή, όπως εξηγεί στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή «Με τα Χίλια», των κανόνων της μηχανικής «πάνω σε συστήματα μαζών τα οποία κινούνται το ένα από στο άλλο σε πολύ μεγάλες χρονικές κλίμακες» και την επιστημονική ερμηνεία του των κινήσεων αυτών. Τη μελέτη δηλαδή εκείνου που αποκαλούμε «χάος, αυτού που έχει κάποιος στο μυαλό του ως συνώνυμο της πλήρους αταξίας, συνδυάζει στο μυαλό του με μια σύγκρουση με Γη», αναλύει ο έλληνας επιστήμονας.

Επόμενη πρόκληση για τον κ. Τσιγάνη αλλά και ομάδα επιστημόνων από όλο τον κόσμο με την οποία συνεργάζεται, ένα άλλο παγκόσμιο πρόβλημα, αυτό των «διαστημικών σκουπιδιών». Αυτή τη στιγμή, ο κ.Τσιγάνης με την ομάδα του και άλλες επιστημονικές ομάδες συνεργάζεται μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος, με στόχο καταρχήν να βρεθεί «ένας τρόπος με τον οποίο θα σχεδιάζονται οι μελλοντικές διαστημικές αποστολές προκειμένου να μην ρυπαίνουν άλλο».

Ο Έλληνας επιστήμονας σχεδιάζει το πώς στο τέλος της ζωής ενός δορυφόρου αυτός θα στέλνεται «σε μια τροχιά, που αυτομάτως με κάποιο τρόπο θα τον φέρει να πέσει μέσα στην ατμόσφαιρα της Γης και να καεί ολοσχερώς», κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να διερευνηθεί το πώς θα τοποθετηθεί στην καλύτερη τροχιά ενώ «και τα υλικά θα είναι τέτοια που θα καίγονται ολοσχερώς για να μην δημιουργούν προβλήματα.»

Ένα διαστημικό «σκάφος-καθαριστής»

Πέρα από λύσεις που μελετά ο κ.Τσιγάνης για τη μη περαιτέρω ρύπανση του διαστήματος, έτερο θέμα προς διερεύνηση είναι αυτό του καθαρισμού των νυν διαστημικών σκουπιδιών, δηλαδή των «μη ενεργών κομματιών δορυφόρων ή και ολόκληρων δορυφόρων, των οποίων έχει ολοκληρωθεί η αποστολή» και μπορούν στο μέλλον να είναι εμπόδιο για τον σχεδιασμό διαστημικών αποστολών και δικτύων δορυφόρων.

Μια λύση που μελετάται, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, είναι ένα ειδικό σκάφος καθαρισμού του διαστήματος: «ένα μεγάλο διαστημόπλοιο το οποίο θα κουβαλάει είτε μεγάλα ηλιακά πανιά είτε μεγάλα ηλεκτροστατικά καλώδια, σαν εκείνα του χταποδιού και θα κινείται συνεχώς σε κάποια περιοχή και με τον στατικό ηλεκτρισμό στα καλώδια αυτά θα επιτρέπει στα πολύ μικρά αντικείμενα να κολλάνε πάνω του».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δείτε βίντεο: Το μοναδικό γιγάντιο πάντα αλμπίνος στον πλανήτη εντοπίστηκε σε καταφύγιο στην Κίνα

E-Daily 3.Left Χτες
Το εντυπωσιακό ζώο, το οποίο ξεχωρίζει για το εντελώς λευκό τρίχωμά του, εντοπίστηκε να κινείται στην προστατευόμενη περιοχή, προσφέροντας στους επιστήμονες νέα στοιχεία για τη ζωή του στην άγρια φύση

Τουρκία: Παιδιά πηγαίνουν σχολείο πεινασμένα και δουλεύουν 9ωρα – Σοκαριστική έκθεση για τα Αδανα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Έκθεση του συνδικάτου Eğitim Sen αποκαλύπτει εκτεταμένη παιδική φτώχεια στα Αδανα της Τουρκίας

Ένας άνδρας βγήκε ζωντανός από το σπήλαιο στο Λάος, συνεχίζονται οι προσπάθειες για τους υπόλοιπους

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι επτά άνδρες μπήκαν στο σπήλαιο στην επαρχία Σαϊσομπούν την περασμένη εβδομάδα για να ψάξουν για χρυσό, αλλά κατολίσθηση που προκλήθηκε από καταρρακτώδεις βροχές απέκλεισε το σημείο εξόδου

Ελεύθεροι τρεις έφηβοι που βίαζαν κορίτσια – Θα πληρώσουν 30 ευρώ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Θα παρακολουθούνται από υπηρεσίες, παρά τις σκληρές πράξεις τους

Κακοκαιρία: Υπερχείλισε ο Πηνειός ποταμός στην Ηλεία από τις ισχυρές καταιγίδες ‑ Βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Πώς θα εξελιχθούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες

Ηράκλειο: 20 χρόνια κάθειρξη στον Γάλλο που σκότωσε με το αμάξι γυναίκα που παρακολουθούσε

Ελλάδα Χτες
Κατά την απολογία του, ανέφερε ότι φοβάται την φυλακή

Φωτιστικό έπεσε πάνω σε δικηγόρο κατά τη διάρκεια της δίκης στη Νάουσα

E-Daily 3.Left Χτες
«Ήμουν τόσο τυχερή, που κι εγώ δεν μπορώ να πιστέψω. Έπεσε ακριβώς από πάνω μου, διαλύθηκε το φωτιστικό και δεν έπαθα τίποτα» λέει η δικηγόρος

Αλωση Κωνσταντινούπολης: Το βίντεο με τεχνητή νοημοσύνη του τουρκικού TRT για την πτώση της Πόλης

E-Daily 3.Left Χτες
Με σύγχρονα μέσα αναπαρίστανται οι οθωμανικές πολιορκητικές επιχειρήσεις - από τα γιγαντιαία κανόνια και τις υπόγειες σήραγγες έως τη μεταφορά πλοίων διά ξηράς προς τον Κεράτιο Κόλπο.

Μπορεί ο Αρειος Πάγος να μην εγκρίνει το όνομα ΕΛΑΣ για το νέο κόμμα Τσίπρα;

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τι προβλέπει η σχετική νομοθεσία και τί δηλώνει η εκπρόσωπος του νέου φορέα Θεώνη Κουφονικολάκου

Βρετανία: Ελληνας συνελήφθη για υπόθεση κατασκοπείας υπέρ του Ιράν

Κόσμος Χτες
Η Μητροπολιτική Αστυνομία ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος τελεί υπό κράτηση από τη σύλληψή του στις 16 Μαΐου

Μήνυμα Μεντβέντεφ προς Ευρωπαίους: «Βρίσκεστε σε πόλεμο με τη Ρωσία, ο γαλήνιος ύπνος τελείωσε»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ξεκάθαρο μήνυμα στους Ευρωπαίους έστειλε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας

Για προσευχή στην Αγία Σοφία ο Ερντογάν ανήμερα της Αλωσης της Κωνσταντινούπολης

E-Daily 3.Left Χτες
Σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε τόσο στη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου όσο και στις εκδηλώσεις που ακολουθούν στην Κωνσταντινούπολη