E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σε Έλληνα επιστήμονα το διεθνές βραβείο «Paolo Farinella»

Βραβεύτηκε για τις μελέτες του πάνω στη δυναμική του ηλιακού συστήματος

Δημοσίευση 25/10/2016 | 15:01

Σε Έλληνα επιστήμονα το διεθνές βραβείο «Paolo Farinella»

Τον τίτλο του έκτου επιστήμονα στον κόσμο, που έλαβε το διεθνές βραβείο «Paolo Farinella», κατέκτησε ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Κλεομένης Τσιγάνης. Ο Έλληνας επιστήμονας βραβεύτηκε για τις μελέτες του πάνω στη δυναμική του ηλιακού συστήματος και άλλων πλανητικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένης της συμβολής του στην ανάπτυξη του «Μοντέλου της Νίκαιας», που αφορά στην εξέλιξη του πρώιμου ηλιακού συστήματος, κάτι που ο ίδιος αποκαλεί «ουράνια μηχανική».

Η βράβευσή του έγινε στο πλαίσιο της 48ης Συνεδρίασης της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας και του 11ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Πλανητικής Επιστήμης για τη δουλειά που έκανε στη δυναμική των πλανητικών συστημάτων, την εφαρμογή δηλαδή, όπως εξηγεί στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή «Με τα Χίλια», των κανόνων της μηχανικής «πάνω σε συστήματα μαζών τα οποία κινούνται το ένα από στο άλλο σε πολύ μεγάλες χρονικές κλίμακες» και την επιστημονική ερμηνεία του των κινήσεων αυτών. Τη μελέτη δηλαδή εκείνου που αποκαλούμε «χάος, αυτού που έχει κάποιος στο μυαλό του ως συνώνυμο της πλήρους αταξίας, συνδυάζει στο μυαλό του με μια σύγκρουση με Γη», αναλύει ο έλληνας επιστήμονας.

Επόμενη πρόκληση για τον κ. Τσιγάνη αλλά και ομάδα επιστημόνων από όλο τον κόσμο με την οποία συνεργάζεται, ένα άλλο παγκόσμιο πρόβλημα, αυτό των «διαστημικών σκουπιδιών». Αυτή τη στιγμή, ο κ.Τσιγάνης με την ομάδα του και άλλες επιστημονικές ομάδες συνεργάζεται μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος, με στόχο καταρχήν να βρεθεί «ένας τρόπος με τον οποίο θα σχεδιάζονται οι μελλοντικές διαστημικές αποστολές προκειμένου να μην ρυπαίνουν άλλο».

Ο Έλληνας επιστήμονας σχεδιάζει το πώς στο τέλος της ζωής ενός δορυφόρου αυτός θα στέλνεται «σε μια τροχιά, που αυτομάτως με κάποιο τρόπο θα τον φέρει να πέσει μέσα στην ατμόσφαιρα της Γης και να καεί ολοσχερώς», κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να διερευνηθεί το πώς θα τοποθετηθεί στην καλύτερη τροχιά ενώ «και τα υλικά θα είναι τέτοια που θα καίγονται ολοσχερώς για να μην δημιουργούν προβλήματα.»

Ένα διαστημικό «σκάφος-καθαριστής»

Πέρα από λύσεις που μελετά ο κ.Τσιγάνης για τη μη περαιτέρω ρύπανση του διαστήματος, έτερο θέμα προς διερεύνηση είναι αυτό του καθαρισμού των νυν διαστημικών σκουπιδιών, δηλαδή των «μη ενεργών κομματιών δορυφόρων ή και ολόκληρων δορυφόρων, των οποίων έχει ολοκληρωθεί η αποστολή» και μπορούν στο μέλλον να είναι εμπόδιο για τον σχεδιασμό διαστημικών αποστολών και δικτύων δορυφόρων.

Μια λύση που μελετάται, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, είναι ένα ειδικό σκάφος καθαρισμού του διαστήματος: «ένα μεγάλο διαστημόπλοιο το οποίο θα κουβαλάει είτε μεγάλα ηλιακά πανιά είτε μεγάλα ηλεκτροστατικά καλώδια, σαν εκείνα του χταποδιού και θα κινείται συνεχώς σε κάποια περιοχή και με τον στατικό ηλεκτρισμό στα καλώδια αυτά θα επιτρέπει στα πολύ μικρά αντικείμενα να κολλάνε πάνω του».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιστορική πτήση στο διάστημα: Γυναίκα ταξίδεψε με αναπηρικό αμαξίδιο σε πύραυλο του Τζεφ Μπέζος

Κόσμος Χτες
Η απογείωση έγινε από το δυτικό Τέξας, με τη Μικαέλα Μπέντχαους, Γερμανίδα μηχανικό αεροδιαστημικής που έμεινε παραπληγική έπειτα από ατύχημα, να επιβαίνει σε πύραυλο της Blue Origin, της διαστημικής εταιρείας του Τζεφ Μπέζος

Guardian για την υπόθεση Έπσταϊν: «Θάψιμο της υπόθεσης Έπσταϊν με δόσεις» – «Πώς θόλωσαν τις σχέσεις με τον Τραμπ»

Κόσμος Χτες
Επιλεκτικές αποκαλύψεις και νέος γύρος πολιτικής σύγκρουσης στις ΗΠΑ

Γιορτές στα μπλόκα με ανοιχτά διόδια – Με δικογραφία απαντά η κυβέρνηση

Ελλάδα Χτες
Συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις με ανοιχτά διόδια για τις γιορτές, ενώ η κυβέρνηση απαντά με εισαγγελικές παρεμβάσεις και δικογραφίες, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης σε Ελλάδα και Ευρώπη

Ρωσικό drone στην Τουρκία

Κόσμος Χτες
Ρωσικό drone συνετρίβη στο Μπαλικεσίρ

Κραυγή αγωνίας από εμπόρους, ξενοδόχους και εστίαση για την τεράστια ζημιά από τα αγροτικά μπλόκα

Ελλάδα Χτες
Έντονη ανησυχία και δυσαρέσκεια για τις απανωτές ακυρώσεις και κάλεσμα προς τους αγρότες να προσέλθουν σε διάλογο και να ανοίξουν τους δρόμους

Βασάνιζαν όσους δεν υπάκουαν εντολές, συλλήψεις για διακίνηση κοκαΐνης σε σχολεία της Αττικής

Ελλάδα Χτες
Δείτε βίντεο από την επιχείρηση της ΕΛΑΣ - Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και έξι ανήλικοι

Θεσσαλονίκη: Ανήλικος που είχε εξαφανιστεί βρέθηκε σε σπίτι Τούρκων

Ελλάδα Χτες
Στο σπίτι των Τούρκων βρέθηκε μικροποσότητα ναρκωτικών - Συνολικά, προσήχθησαν τέσσερα άτομα

Έφυγε από τη ζωή η τραγουδίστρια Κλαούντια Ντελμέρ, έδωσε για ένα χρόνο σκληρή μάχη με τον καρκίνο στο πάγκρεας

Ελλάδα Χτες
Ήταν μητέρα τεσσάρων παιδιών και ζούσε στη Μεσσηνία – Πώς περιέγραφε η ίδια τη μάχη της με την ασθένεια - Η συνεργασία της με τον Μίμη Πλέσσα και η αγάπη της για την Ελλάδα

Ο Σπανούλης ήταν μόνος του στη συνέντευξη Τύπου της Μονακο: «Καλησπέρα στον κανέναν», δείτε βίντεο

Αθλητικά Νέα Χτες
Με χιούμορ αντιμετώπισε ο Έλληνας τεχνικός το γεγονός ότι δεν υπήρχε ούτε ένας δημοσιογράφος στη συνέντευξη Τύπου μετά το Μονακό – Μπάγερν

Σεισμός 2 Ρίχτερ στη Νέα Φιλαδέλφεια

Ελλάδα Χτες
O σεισμός έγινε αισθητός στην Αττική

Έξαρση ιώσεων στις γιορτές με ιδιαίτερα μεταδοτική υποπαραλλαγή της γρίπης Α

Ελλάδα Χτες
Ανοσοκατεσταλμένοι και ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο - Τα μέτρα προστασίας

Χανιά: Η αποκάλυψη της σπιτονοικοκυράς του 33χρονου ‑ «Πήγαινε σε ένα καφέ για διάβασμα»

Ελλάδα Χτες
Η αποκάλυψη της σπιτονοικοκυράς του 33χρονου αγνοουμένου γιατρού