E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σε Έλληνα επιστήμονα το διεθνές βραβείο «Paolo Farinella»

Βραβεύτηκε για τις μελέτες του πάνω στη δυναμική του ηλιακού συστήματος

Δημοσίευση 25/10/2016 | 15:01

Σε Έλληνα επιστήμονα το διεθνές βραβείο «Paolo Farinella»

Τον τίτλο του έκτου επιστήμονα στον κόσμο, που έλαβε το διεθνές βραβείο «Paolo Farinella», κατέκτησε ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Κλεομένης Τσιγάνης. Ο Έλληνας επιστήμονας βραβεύτηκε για τις μελέτες του πάνω στη δυναμική του ηλιακού συστήματος και άλλων πλανητικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένης της συμβολής του στην ανάπτυξη του «Μοντέλου της Νίκαιας», που αφορά στην εξέλιξη του πρώιμου ηλιακού συστήματος, κάτι που ο ίδιος αποκαλεί «ουράνια μηχανική».

Η βράβευσή του έγινε στο πλαίσιο της 48ης Συνεδρίασης της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας και του 11ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Πλανητικής Επιστήμης για τη δουλειά που έκανε στη δυναμική των πλανητικών συστημάτων, την εφαρμογή δηλαδή, όπως εξηγεί στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή «Με τα Χίλια», των κανόνων της μηχανικής «πάνω σε συστήματα μαζών τα οποία κινούνται το ένα από στο άλλο σε πολύ μεγάλες χρονικές κλίμακες» και την επιστημονική ερμηνεία του των κινήσεων αυτών. Τη μελέτη δηλαδή εκείνου που αποκαλούμε «χάος, αυτού που έχει κάποιος στο μυαλό του ως συνώνυμο της πλήρους αταξίας, συνδυάζει στο μυαλό του με μια σύγκρουση με Γη», αναλύει ο έλληνας επιστήμονας.

Επόμενη πρόκληση για τον κ. Τσιγάνη αλλά και ομάδα επιστημόνων από όλο τον κόσμο με την οποία συνεργάζεται, ένα άλλο παγκόσμιο πρόβλημα, αυτό των «διαστημικών σκουπιδιών». Αυτή τη στιγμή, ο κ.Τσιγάνης με την ομάδα του και άλλες επιστημονικές ομάδες συνεργάζεται μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος, με στόχο καταρχήν να βρεθεί «ένας τρόπος με τον οποίο θα σχεδιάζονται οι μελλοντικές διαστημικές αποστολές προκειμένου να μην ρυπαίνουν άλλο».

Ο Έλληνας επιστήμονας σχεδιάζει το πώς στο τέλος της ζωής ενός δορυφόρου αυτός θα στέλνεται «σε μια τροχιά, που αυτομάτως με κάποιο τρόπο θα τον φέρει να πέσει μέσα στην ατμόσφαιρα της Γης και να καεί ολοσχερώς», κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να διερευνηθεί το πώς θα τοποθετηθεί στην καλύτερη τροχιά ενώ «και τα υλικά θα είναι τέτοια που θα καίγονται ολοσχερώς για να μην δημιουργούν προβλήματα.»

Ένα διαστημικό «σκάφος-καθαριστής»

Πέρα από λύσεις που μελετά ο κ.Τσιγάνης για τη μη περαιτέρω ρύπανση του διαστήματος, έτερο θέμα προς διερεύνηση είναι αυτό του καθαρισμού των νυν διαστημικών σκουπιδιών, δηλαδή των «μη ενεργών κομματιών δορυφόρων ή και ολόκληρων δορυφόρων, των οποίων έχει ολοκληρωθεί η αποστολή» και μπορούν στο μέλλον να είναι εμπόδιο για τον σχεδιασμό διαστημικών αποστολών και δικτύων δορυφόρων.

Μια λύση που μελετάται, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, είναι ένα ειδικό σκάφος καθαρισμού του διαστήματος: «ένα μεγάλο διαστημόπλοιο το οποίο θα κουβαλάει είτε μεγάλα ηλιακά πανιά είτε μεγάλα ηλεκτροστατικά καλώδια, σαν εκείνα του χταποδιού και θα κινείται συνεχώς σε κάποια περιοχή και με τον στατικό ηλεκτρισμό στα καλώδια αυτά θα επιτρέπει στα πολύ μικρά αντικείμενα να κολλάνε πάνω του».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ραγίζει καρδιές ο πατέρας της 19χρονης Μυρτώς: «Είχαν σχέδιο, η κόρη μου δεν ενέδωσε και έφεραν κάποιον μέσω Facebook»

Ελλάδα 16.04.2026
«Με κατέστρεψαν. Τα υποκείμενα αυτά μου χάλασαν το αύριο, μου χάλασαν το ενδιαφέρον να υπάρχω»

Παλιές ταυτότητες: Αντίστροφη μέτρηση για την κατάργησή τους ‑ Από πότε παύουν να ισχύουν

Ελλάδα 16.04.2026
Αυξάνεται η ζήτηση για ραντεβού για έκδοση νέας ταυτότητας

Νέα δήλωση Λαζαρίδη: Ζητώ τον πλήρη καταλογισμό οποιωνδήποτε αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών

Ελλάδα 16.04.2026
Υποστηρίζει πως «δεν έχω τίποτα να φοβηθώ» αλλά «δεν θα επιτρέψω από κανέναν τη ``δολοφονία`` του χαρακτήρα μου»

Fuel Pass: Πώς διαμορφώνονται τα ποσά της επιδότησης καυσίμων ανά περιοχή

Οικονομία 16.04.2026
Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων είναι απλή και πραγματοποιείται ηλεκτρονικά

Ακαθάριστα Οικόπεδα: Όλες οι αλλαγές στις νέες δηλώσεις ‑ Πόσο θα σας στοιχίσει ο καθαρισμός

Ελλάδα 16.04.2026
Στόχος η μείωση του κινδύνου της φωτιάς σε κατοικίες κατά την αντιπυρική περίοδο, δεδομένου ότι με την έλλειψη καύσιμης ύλης υπάρχουν καλύτερες πιθανότητες αυτή να μην ξεφύγει

Θεσσαλονίκη: 61χρονος κατηγορείται ότι βiαζε για οκτώ χρόνια την ανήλικη ανιψιά του

Ελλάδα 16.04.2026
Ο εφιάλτης του κοριτσιού ξεκίνησε από το 2017, όταν ήταν μόλις πέντε ετών και φέρεται να κράτησε έως το 2025

Απίστευτη κακοποίηση στην Ολλανδία: Έκανε τατουάζ 250 φορές το όνομά του στο κορμί της κοπέλας του

Κόσμος 16.04.2026
Ο Ολλανδός κακοποιητής αγόρασε online ένα φτηνό μηχάνημα για τατουάζ και με αυτό κάλυψε σχεδόν το 90% του σώματος της τότε κοπέλας του για να δείξει ότι είναι «ιδιοκτησία» του

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Aυτόματη οριστικοποίηση σήμερα ‑ Πώς θα αποφύγετε λάθη και πρόστιμα

Ελλάδα 16.04.2026
Παρότι η πλατφόρμα προβλέπει την αυτόματη υποβολή, οι φορολογούμενοι έχουν τη «δεύτερη ευκαιρία» να διορθώσουν πιθανά λάθη που μπορεί να επηρεάσουν το εκκαθαριστικό τους

Αφρικανική σκόνη: Η ημέρα που υποχωρεί και καθαρίζει η ατμόσφαιρα

Καιρός 16.04.2026
Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν αυξημένη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης