E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έτσι θα φορολογηθεί η ενοικίαση μέσω Airbnb

50.000 ευρώ πρόστιμο προβλέπει το νομοσχέδιο

Δημοσίευση 13/10/2016 | 13:57

Έτσι θα φορολογηθεί η ενοικίαση μέσω Airbnb

Θέμα χρόνου είναι, η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη λεγόμενη οικονομία του διαμοιρασμού (sharing economy) στον χώρο του τουρισμού, που αφορά εκατοντάδες ιδιώτες που νοικιάζουν τα ακίνητά τους μέσω Airbnb.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται απαλλαγή από ΦΠΑ αλλά και καθιέρωση φόρου «Βραχυχρόνιας Διαμονής».

Βραχυπρόθεσμη μίσθωση

Σύμφωνα με τις προωθούμενες διατάξεις, βραχυπρόθεσμη μίσθωση μπορεί να γίνει μόνο σε ακίνητο που είναι διαμέρισμα ή μονοκατοικία, διαθέτει όλες τις νόμιμες άδειες, έχει εμβαδόν τουλάχιστον 9 τ.μ. και διαθέτει φυσικό φωτισμό, αερισμό και θέρμανση.

Εγγραφή στο μητρώο

Για να μπορεί να πραγματοποιηθεί νόμιμα μια βραχυπρόθεσμη μίσθωση ενός διαμερίσματος ή μονοκατοικίας θα πρέπει ο εκμισθωτής ή υπεκμισθωτής να είναι φυσικό πρόσωπο και να είναι εγγεγραμμένος στο «Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων», το οποίο θα τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών.

Έως δύο ακίνητα

Ορίζεται, ταυτόχρονα, πως δεν θα επιτρέπεται η εκμίσθωση περισσότερων από δύο ακίνητα ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος.

90 ημέρες μόνο

Η διάρκεια της μίσθωσης του ακινήτου δεν μπορεί να ξεπερνά συνολικά τις 90 μέρες κάθε χρόνο, ενώ στα νησιά κάτω των 100.000 κατοίκων η μέγιστη διάρκεια μίσθωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 40 μέρες τον χρόνο.
Τα διαμερίσματα ή μονοκατοικίες πρέπει να μισθώνονται επιπλωμένα, αλλά χωρίς πρόσθετες υπηρεσίες εκτός από την παροχή κλινοσκεπασμάτων.

Πρόστιμο 50.000 ευρώ

Σε περίπτωση που ο εκμισθωτής ή ο υπεκμισθωτής (μια ψηφιακή πλατφόρμα για παράδειγμα) δεν είναι εγγεγραμμένοι στο ειδικό Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων ή μισθώσουν περισσότερα από 2 ακίνητα, προβλέπεται η επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους 50.000 ευρώ. Το πρόστιμο επιβάλλεται από τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, βεβαιώνεται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. και εισπράττεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).

Με αυτό τον τρόπο επιδιώκεται να υποχρεωθούν μεταξύ άλλων οι ψηφιακές πλατφόρμες να συνάπτουν συμφωνίες συνεργασίας με το Ελληνικό Δημόσιο, αλλιώς θα απειλούνται σωρευτικά με απαγορευτικά πρόστιμα. Κυρώσεις προβλέπονται και για τις περιπτώσεις παραβίασης και των άλλων προϋποθέσεων που ορίζονται για τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις.

Απαλλαγή από ΦΠΑ αλλά ειδικό φόρο 5%

Η βραχυπρόθεσμη μίσθωση ακινήτου θα απαλλάσσεται από ΦΠΑ. Καθιερώνεται, ωστόσο, ειδικός φόρος υπέρ του Δημοσίου για τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακινήτων αυτού του είδους, με την ονομασία «Φόρος Βραχυχρόνιας Διαμονής». Ο ειδικός φόρος θα επιβάλλεται ανά διανυκτέρευση και θα ανέρχεται στο 5% της αξίας της. Δηλαδή, στα 50 ευρώ θα δίνονται 2,5 ευρώ σε φόρο.

Ο ειδικός φόρος θα παρακρατείται από τα φυσικά πρόσωπα ή τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες κατά την πραγματοποίηση της συναλλαγής. Προβλέπεται, μάλιστα, πως θα αποδίδεται στις αρμόδιες φορολογικές αρχές με πανομοιότυπο τρόπο που γίνεται η απόδοση του ΦΠΑ. Προβλέπεται πως η απόδοση θα γίνεται ανά τρίμηνο κατά τους μήνες Απρίλιο, Ιούλιο, Οκτώβριο και Ιανουάριο και όχι αργότερα από την 16η των συγκεκριμένων μηνών.

Η διαδικασία επιβολής και είσπραξης όπως και ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης απόδοσής του θα καθορίζονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.

Τα έσοδα από τη βραχυπρόθεσμη μίσθωση ακινήτων θα θεωρούνται εισόδημα από ακίνητη περιουσία και οι ιδιοκτήτες ή υπεκμισθωτές θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας».
Τέλος, προβλέπεται η διενέργεια ελέγχων στα ακίνητα από μεικτά κλιμάκια που θα συγκροτούνται από υπαλλήλους των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες θα είναι, επιπλέον, υποχρεωμένες να παρέχουν στο υπ. Οικονομικών όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την ταυτοποίηση του εκμισθωτή ή υπεκμισθωτή του ακινήτου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στην Ηλιούπολη: Υπέκυψε και δεύτερη 17χρονη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Έφυγε από τη ζωή και η δεύτερη ανήλικη που έπεσε από την ταράτσα

Συνελήφθη μεθυσμένος στο Αγρίνιο που προκάλεσε υλικές ζημιές σε κατάστημα εστίασης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Αρχικά τον έδιωξαν από το κατάστημα, αλλά λίγο αργότερα επέστρεψε και πέταγε καρέκλες και τραπέζια, ενώ έσπασε μία από τις τζαμαρίες του μαγαζιού

Γαλάζια Σημαία 2026: Η Ελλάδα στη 2η θέση παγκοσμίως ‑ Βραβεύτηκαν 624 ελληνικές ακτές

E-Daily 2.TopNews Χτες
624 ελληνικές ακτές, 17 μαρίνες και 17 τουριστικά σκάφη κέρδισαν φέτος το διεθνές βραβείο ποιότητας «Γαλάζια Σημαία»

FedEx: Διαψεύδει ότι αποχωρεί από το αεροδρόμιο «Mακεδονία» της Θεσσαλονίκης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Δημοσιεύματα έκαναν λόγο για διακοπή της παρουσίας της εταιρείας στο αεροδρόμιο

Σατανικό σχέδιο: Ενορχήστρωσε τη δολοφονία του συζύγου της με οξύ ‑ Πίστευε πως θα γίνει πλούσια

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Κάρφωσε» στο «αφεντικό» ναρκωτικών τον εν διαστάσει σύζυγό της

Τρομακτικά βίντεο από Τουρκία: Τεράστιοι ανεμοστρόβιλοι έπληξαν Σμύρνη και άλλες περιοχές

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με διαδοχικούς ανεμοστρόβιλους, με τα πιο χαρακτηριστικά περιστατικά να καταγράφονται σε Σμύρνη, Τσόρουμ και Γάγγρα

Λαμία: Οχιά δάγκωσε 75χρονο ‑ Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 75χρονος πήγε να μετακινήσει έναν τσιμεντόλιθο και το φίδι βρισκόταν μέσα και τον δάγκωσε

Μαλδίβες: Πέντε Ιταλοί τουρίστες νεκροί ‑ Είχαν πάει για κατάδυση σε σπηλιά βάθους 50 μέτρων

Κόσμος Χτες
Οι καιρικές συνθήκες στο σημείο κατάδυσης ήταν δυσμενείς - Η μετεωρολογική υπηρεσία είχε εκδώσει κίτρινο συναγερμό

Θρίλερ στον Κόλπο του Ομάν: Το Ιράν κατέσχεσε πλωτό οπλοστάσιο

Κόσμος Χτες
Το Hui Chuan χρησιμοποιούνταν ως πλωτή αποθήκη όπλων για εταιρείες ασφαλείας που προστατεύουν εμπορικά πλοία από πειρατικές επιθέσεις

Χαμός στη Χαλκίδα: Μαθητές σχολείου από την Αθήνα πολιορκούν ξενοδοχείο μετά από επίθεση ηλικιωμένης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μαθητές φωνάζουν και διαμαρτύρονται έξω από ξενοδοχείο, όπου διαμένει ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία φέρεται να επιτέθηκε σε συμμαθήτριά τους

Αυστηρό μήνυμα Δένδια για το ουκρανικό drone: «Μας οφείλονται σαφείς εξηγήσεις»

Ελλάδα Χτες
«Δεν θέλω καν να σκεφτώ τι θα σήμαινε η σύγκρουση επιβατικού πλοίου ή οποιουδήποτε άλλου πλοίου με αυτό το drone» τόνισε ο υπουργός Αμυνας