E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φυσική άμυνα έναντι του AIDS φαίνεται να έχει ένα στα δέκα παιδιά

Νέα διεθνής επιστημονική έρευνα ρίχνει φως στον τρόπο δράσης του ιού

Δημοσίευση 29/9/2016 | 18:14

Φυσική άμυνα έναντι του AIDS φαίνεται να έχει ένα στα δέκα παιδιά

Το 10% των παιδιών - ένα στα δέκα- φαίνεται να αναπτύσσει αντίσταση στον ιό του AIDS, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημά τους αντιστέκεται και δεν καταστρέφεται από τη νόσο, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνονται με τον ιό HIV, αναπτύσσουν AIDS, σπάνια μερικοί διατηρούν ανοσία έναντι του ιού, ένα φαινόμενο το οποίο παρατηρείται πολύ συχνότερα στις μαϊμούδες που είναι φορείς του συγγενικού ιού SIV.

Κανονικά, το 60% των παιδιών που κολλάνε AIDS και δεν κάνουν θεραπεία, πεθαίνουν μετά από δυόμιση χρόνια. Όμως οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι, όπως ακριβώς συμβαίνει στις μαϊμούδες, ένα όχι αμελητέο ποσοστό παιδιών δεν αρρωσταίνει, παρά την υψηλή παρουσία του ιού HIV στο αίμα τους και παρόλο που δεν κάνουν καμία αντιική θεραπεί. Η μελέτη αυτών των παιδιών ελπίζεται ότι θα οδηγήσει σε νέες θεραπείες για τη νόσο.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Φίλιπ Γκούλντερ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν το αίμα 170 παιδιών από τη Νότια Αφρική που είχαν τον ιό HIV, δεν είχαν κάνει θεραπεία και, παρόλα αυτά, δεν είχαν αναπτύξει AIDS.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι τα παιδιά αυτά είχαν δεκάδες χιλιάδες ιούς HIV σε κάθε χιλιοστόλιτρο του αίματός τους, πράγμα που θα έπρεπε να προκαλέσει υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματός τους, στην προσπάθειά του να καταπολεμήσει τη λοίμωξη, ή απλώς θα έπρεπε να είχαν ήδη αρρωστήσει. Όμως τίποτε από τα δύο δεν είχε συμβεί.

«Ουσιαστικά το ανοσοποιητικό σύστημά τους αγνοεί τον ιό όσο είναι δυνατό. Η κήρυξη πολέμου εναντίον του ιού είναι στις περισσότερες περιπτώσεις λάθος», δήλωσε ο Γκούλντερ. Η ηρεμία του ανοσοποιητικού συστήματος το διασώζει, επειδή ο ιός το καταστρέφει, όταν αυτό στρέφεται εναντίον του. Επειδή η φυσική άμυνα του οργανισμού διατηρείται, το παιδί δεν μένει ευάλωτο σε άλλες λοιμώξεις.

Όπως επεσήμανε ο Γκούλντερ, «αυτό που προκύπτει από τη νέα μελέτη, είναι ότι η νόσος δεν έχει να κάνει τόσο με τον ίδιο τον ιό HIV, όσο με την ανοσολογική αντίδραση απέναντί του».

Αυτή η φυσική άμυνα έναντι του AIDS είναι σχεδόν μοναδική στα παιδιά και παρατηρείται πολύ σπάνια στους ενηλίκους, το ανοσοποιητικό σύστημα των οποίων συνήθως εξαπολύει έναν αυτοκαταστροφικό πόλεμο κατά του ιού, που σχεδόν πάντα καταλήγει σε αποτυχία. Ενώ στα παιδιά το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο ανεκτικό, στους μεγάλους γίνεται πιο επιθετικό και αυτό γυρνάει μπούμερανγκ εναντίον του στην περίπτωση του AIDS. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην ανεμοβλογιά, την οποία οι ενήλικες την περνάνε πολύ πιο σοβαρά απ' ό,τι τα παιδιά. Όταν τα παιδιά με τον ιό HIV μεγαλώνουν, μερικά αναπτύσσουν AIDS, ενώ άλλα όχι. Μετά και τη νέα μελέτη, οι γιατροί δεν είναι σίγουροι κατά πόσο είναι κλινικά ασφαλές να μην κάνουν καμία θεραπεία στα παιδιά που δεν έχουν εκδηλώσει ακόμη τη νόσο.

Αν παίρνουν κανονικά τα αντιικά φάρμακά τους, οι ασθενείς με AIDS μπορούν να προσβλέπουν σε ένα φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής, αλλά επειδή το ανοσοποιητικό σύστημά των ενηλίκων δεν επιστρέφει στη φυσική κατάστασή του, μένουν πιο ευάλωτοι σε άλλες ασθένειες (καρδιοπάθειες, καρκίνο, άνοια κ.α.).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκαριστικό περιστατικό στο Κιάτο: 40χρονη στο νοσοκομείο – Είχε αφαιρεθεί το δέρμα της από τα μάτια έως τον σβέρκο

Ελλάδα 02.04.2026
Οι γιατροί σοκαρισμένοι από την κατάστασή της, ειδοποίησαν την αστυνομία

Το Πακιστάν πρότεινε σε πλοία να υψώσουν τη σημαία του για να περάσουν με ασφάλεια από τα Στενά του Ορμούζ

Κόσμος 02.04.2026
Το Ισλαμαμπάντ άρχισε, σύμφωνα με το Bloomberg, να επικοινωνεί με μεγάλους εμπορικούς διαμεσολαβητές για να δει αν υπήρχαν πλοία που θα μπορούσαν να περάσουν το Στενό συνοδεία ιρανικών δυνάμεων, ενώ θα ύψωναν προσωρινά την πακιστανική σημαία

«Δηλώνω αποχή, έχω δεχθεί πολλές προσβολές», λέει η πρόεδρος στη δίκη για τα βίντεο των Τεμπών

Ελλάδα 02.04.2026
Σοβαρό επεισόδιο, διαμαρτυρίες της Ζωής Κωνσταντοπούλου

Γιατί ο ουρανός της Κρήτης βάφτηκε κόκκινος; Η επιστημονική εξήγηση πίσω από το σκηνικό

Ελλάδα 02.04.2026
Ειδικοί εφιστούν την προσοχή όταν οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης ξεπερνούν το προβλεπόμενο όριο

Ζωγράφου: Μυστήριο με τους θανάτους μητέρας και κόρης – Τα δύο σενάρια που εξετάζουν οι αρχές

Ελλάδα 02.04.2026
Οι αστυνομικοί, δεν αποκλείουν το γεγονός να έγινε κάποιο επεισόδιο με τον 54χρονο και την μητέρα του και αυτός να τη δολοφόνησε

CNN: Τα «μεγάλα, πιεστικά ερωτήματα» στα οποία δεν απάντησε ο Τραμπ στο διάγγελμά του

Κόσμος 02.04.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε «τα καλύτερα επιχειρήματά του» υπέρ του πολέμου αλλά δεν κατάφερε να κατευνάσει τις ανησυχίες για το πώς θα τελειώσει

Πασχαλινό τραπέζι: Πόσο θα κοστίσει φέτος ‑ Οι τιμές σε αρνί, κοκορέτσι, τσουρέκι

Ελλάδα 02.04.2026
Ακριβότερο κατά 14% με 20% το πασχαλινό τραπέζι για φέτος

Έβερεστ: Απάτη 20 εκατ. δολαρίων, πώς κύκλωμα δηλητηρίαζε ορειβάτες για να δικαιολογεί αεροδιακομιδές

Κόσμος 02.04.2026
Οδηγοί που συνεργάζονταν με εταιρείες που διοργάνωναν αναρριχήσεις, δηλητηρίαζαν ορειβάτες βάζοντας μαγειρική σόδα στο φαγητό τους για να τους προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα

Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέα δικογραφία στη Βουλή για ακόμη δύο εν ενεργεία βουλευτές

Ελλάδα 02.04.2026
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η δικογραφία που αφορά στους εν ενέργεια βουλευτές περιλαμβάνει κυρίως απομαγνητοφωνήσεις από νόμιμες παρακολουθήσεις

Σε Αττική και Ρόδο τα πρώτα πρόστιμα σε πρατήρια για παραβίαση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους

Ελλάδα 02.04.2026
Εντοπίστηκαν παραβάσεις στο 50% των ελέγχων στη Ρόδο και έπεσαν πρόστιμα 65.000 ευρώ - Στα 40.000 ευρώ τα πρόστιμα στην Αττική

Βέροια: Πέθαvε ο 7χρονος που είχε τραυματιστεί σοβαρά σε παιδική χαρά

Ελλάδα 02.04.2026
Ο 7χρονος είχε τραυματιστεί βαριά την ώρα που έπαιζε με τους φίλους του

Βραζιλία: Εγκρίθηκε νομοσχέδιο για την κοινή κηδεμονία των κατοικιδίων μετά το διαζύγιο

Κόσμος 02.04.2026
Τι προβλέπει ο νέος νόμος και ποιες οι εξαιρέσεις