E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυξάνονται οι επικίνδυνες αναταράξεις στα αεροσκάφη

Οι ειδικοί προειδοποιούν για την αύξηση λόγω κλιματικής αλλαγής

Δημοσίευση 12/9/2016 | 13:08

Αυξάνονται οι επικίνδυνες αναταράξεις στα αεροσκάφη

Όλοι όσοι έχουν διανύσει μεγάλες αποστάσεις με το αεροπλάνο έχουν ζήσει αυτό που ονομάζουμε ατμοσφαιρικές αναταράξεις. Το αεροσκάφος πέφτει σε αυτό που αποκαλούμε «κενά αέρος» (αν και ο όρος είναι απόλυτα αδόκιμος καθώς δεν υπάρχουν ποτέ κενά στην ατμόσφαιρα), δηλαδή θερμές ή ψυχρές αέριες μάζες που μετακινούνται, με αποτέλεσμα να αρχίσει να «χορεύει» στον αέρα και οι επιβάτες να νιώθουν ότι πρόκειται να πέσουν στο κενό.

Ορισμένες φορές, οι αναταράξεις είναι τόσο ισχυρές που οι επιβάτες, εάν δεν φορούν ζώνη ασφαλείας, καταλήγουν να χτυπούν στην οροφή της καμπίνας. Οι ειδικοί έλεγαν πως τέτοιες περιπτώσεις είναι σπάνιες, όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Όπως αναφέρει ο Guardian, οι αλλαγές στην ατμόσφαιρα έχουν αυξήσει τις ισχυρές, ξαφνικές και εν δυνάμει επικίνδυνες αναταράξεις. Πρόσφατα, 23 επιβάτες που πετούσαν με την πτήση 880 της United Airlines από το Τέξας στο Λονδίνο βρέθηκαν στην οροφή του αεροσκάφους, όταν αυτό έπεσε σε μεγάλο «κενό αέρος», με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά. Τα τελευταία χρόνια ακούμε για ολοένα και περισσότερα τέτοιου είδους περιστατικά τα οποία, σε μικρότερα ιδιωτικά τζετ μπορεί να είναι και θανάσιμα.

«Είναι αναμενόμενο να αυξηθούν ολοένα και περισσότερο οι σοβαρές αναταράξεις λόγω των κινήσεων των αερίων μαζών, οι οποίες προκύπτουν ξαφνικά χωρίς προειδοποίηση, όσο η κλιματική αλλαγή φέρνει αλλαγές στην στρατόσφαιρα», εξηγεί ο δόκτορας Πωλ Γουίλιαμς, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Reading, προσθέτοντας ότι ένας από τους λόγους είναι η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

«Έχει ήδη υπάρξει μια σταδιακή αύξηση στα περιστατικά σοβαρών αναταράξεων σε πτήσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι αναταράξεις έχουν ως αποτέλεσμα δεκάδες θανάτους τον χρόνο σε μικρά, ιδιωτικά τζετ και εκατοντάδες τραυματισμούς σε μεγάλα αεροσκάφη. Και όσο τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα συνεχίζουν να αυξάνονται, το ίδιο θα συμβεί και με τα περιστατικά», είπε.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι εκτός από τα συναισθήματα φόβου που προκαλούν οι αναταράξεις, υπάρχει και ο παράγοντας της οικονομικής επιβάρυνσης των αεροπορικών εταιρειών. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, το κόστος των επισκευών και των καθυστερήσεων από αυτές, υπολογίζονται στα 500 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Διανομέας στον Κορυδαλλό δάγκωσε και έκοψε δάχτυλο οδηγού για μια θέση πάρκινγκ

Ελλάδα 17.09.2025
Κατά τη διάρκεια καβγά ο διανομέας δέχτηκε απανωτά χτυπήματα και απάντησε με δάγκωμα

Champions League: Απίθανη πρεμιέρα με θέαμα και ανατροπές ‑ Δείτε τα 23 γκολ της βραδιάς

Αθλητικά Νέα 17.09.2025
Η αυλαία της κορυφαίας ποδοσφαιρικής γιορτής άνοιξε με ιδανικό τρόπο

Εξώδικο–φωτιά για τα Τέμπη: Ρούτσι & Καρυστιανού σε μάχη για την εκταφή θυμάτων

Ελλάδα Χτες
Το παρασκήνιο πίσω από το εξώδικο Ρούτσι και Καρυστιανού για τις εκταφές

Αιτωλοακαρνανία: Σοβαρό περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας– Γρονθοκόπησε τη γυναίκα και την κόρη του

Ελλάδα Χτες
Ο δράστης πέρασε αυτόφωρο και στη συνέχεια εξετάστηκε και από ψυχίατρους

Τραγωδία στη Βρετανία: Λάθος σύλληψη άνδρα οδήγησε τη σύντροφό του σε αυτοκτονία ‑ Μετά πέθανε κι εκείνος

Κόσμος Χτες
Η έφοδος ενόπλων αστυνομικών και η σύλληψη του άνδρα προκάλεσε ισχυρό σοκ στη σύντροφό του - Ήταν μαζί από 13 ετών, λένε οι δικοί τους

Σουηδία: Συμμορίες στρατολογούν ανήλικα κορίτσια ως δολοφόνους ‑ «Διψούν για αίμα»

Ελλάδα Χτες
Ανήλικα κορίτσια, στην εφηβεία, από 14 έως 17 ετών στρατολογούνται στην Δουηδία ως πληρωμένες δολοφόνοι

Ο 32χρονος που συνελήφθη για τις επιθέσεις στο Αιγάλεω είναι ο εμπρηστής του Υμηττού

Ελλάδα Χτες
Μπροστά σε μία έκπληξη έφτασαν οι αστυνομικές αρχές

Ιδρύεται Ελληνικό Ταμείο Καινοτομίας & Υποδομών ‑ Συνάντηση Μητσοτάκη με αντιπρόεδρο της BlackRock

Οικονομία Χτες
Κατά τη διάρκεια του Athens International Investors Summit, που διοργανώνεται από το Υπερταμείο και τη BlackRock, ανακοινώθηκε η ίδρυση του Ελληνικού Ταμείου Καινοτομίας & Υποδομών

Επίθεση του Ισραήλ και στην Υεμένη

Κόσμος Χτες
Ισραηλινό πλήγμα στο λιμάνι Χοντέιντα - Βίντεο