E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ανασκόπηση: Ζήσαμε ένα από τα πιο ταραχώδη καλοκαίρια των τελευταίων χρόνων

Το πραξικόπημα στην Τουρκία, οι τρομοκρατικές επιθέσεις, οι αναταραχές

Δημοσίευση 29/8/2016 | 00:06

Ανασκόπηση: Ζήσαμε ένα από τα πιο ταραχώδη καλοκαίρια των τελευταίων χρόνων

Ήταν ομολογουμένως ένα καλοκαίρι που δεν πέρασε ανώδυνα για τον κόσμο. Από το Brexit ως τις τρομοκρατικές επιθέσεις και το πραξικόπημα στην Τουρκία, οι μέρες είχαν ένταση και αναστάτωση.

Στη Γαλλία, στις 14 Ιούνη, τζιχαντιστής είχε δολοφονήσει τον 42χρονο αστυνομικό, Ζαν Μπαπτίστ Σαλβέν, με μαχαίρι χτυπώντας τον εννιά φορές στο στομάχι αλλά και τη γυναίκα του αστυνομικού, και στη συνέχεια είχε ταμπουρωθεί στο σπίτι του στην περιοχή Ιβλίν κοντά στο Παρίσι.

Στις 24 Ιούνη, Brexit επέλεξαν, τελικά, η πλειοψηφία των περισσότερων από 33 εκατομμύρια Βρετανών που προσήλθαν στις κάλπες για το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις 29 Ιούνη χάος επικράτησε στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης μετά το νέο τρομοκρατικό χτύπημα που άφησε πίσω του τουλάχιστον 41 νεκρούς και 239 τραυματίες. Τρεις βομβιστές αυτοκτονίας οπλισμένοι με καλάσνικοφ άνοιξαν πυρ αδιακρίτως στους χώρους του αεροδρομίου πριν ενεργοποιήσουν τα εκρηκτικά που έφεραν. Πρόκειται για μια από τις πιο φονικές τρομοκρατικές επιθέσεις μεταξύ των πολλών που έχουν συγκλονίσει την Τουρκία εδώ και περίπου ένα χρόνο.

Στις 8 Ιουλίου, ο ISIS πραγματοποίησε τριπλή βομβιστική επίθεση σε σιιτικό μαυσωλείο βόρεια της Βαγδάτης με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 35 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 60.

Τουλάχιστον 84 ήταν οι νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας στις 15 Ιούλη, για την οποία ανέλαβε ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) όταν ένα φορτηγό έπεσε στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να δει τη ρίψη πυροτεχνημάτων για την εθνική εορτή της χώρας. Περίπου 200 οι τραυματίες. Ο Φρανσουά Ολάντ κήρυξε επιστράτευση εφέδρων για την ασφάλεια της χώρας και ανακοίνωσε πως θα να αναπτυχθούν 10.000 στρατιώτες στα σύνορα και σε στρατηγικά σημεία της Γαλλίας.

Στα μέσα Ιούλη έγινε και το πραξικόπημα στην Τουρκία. Ήταν βράδυ Παρασκευής όταν ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε πως κατέλαβε την εξουσία για να αποκαταστήσει την δημοκρατική τάξη. Η χώρα βρέθηκε για αρκετές ώρες στα πρόθυρα της εμφύλιας σύρραξης καθώς ουδείς μπορούσε με ασφάλεια να προβλέψει πως θα εξελιχθεί η μάχη για την εξουσία. Ο Ερντογάν προσγειώθηκε τελικά στην Κωνσταντινούπολη και έγινε δεκτός ως ήρωας από χιλιάδες υποστηρικτές του. Σε διάγγελμα που έδωσε μίλησε για προδοσία και είπε ότι όσοι διοργάνωσαν το πραξικόπημα ή συμμετείχαν σε αυτό θα πληρώσουν «βαρύ τίμημα».

Στις 19 Ιουλίου τζιχαντιστής επιτέθηκε σε πολίτες κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό του Βούρτσμπουργκ. Στις 22 Ιουλίου ένας άνδρας 18 ετών σκόρπισε τον θάνατο στο Μόναχο. Ο ίδιος μετά αυτοκτόνησε αφήνοντας πίσω του 9 νεκρούς.

Στη Γερμανία, πριν καλά καλά συνέλθουν από το σοκ της δολοφονικής επίθεσης στο Μόναχο αλλά και την επίθεση με ματσέτα ενός Σύρου πρόσφυγα που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μια έγκυος γυναίκα, ένας επίσης Σύρος πρόσφυγας ανατινάχτηκε τραυματίζοντας 12 άτομα έξω από ένα φεστιβάλ μουσικής στην πόλη Άνσμπαχ.

Στις 26 Ιουλίου, ένας ιερέας έχασε τη ζωή του κατά τη σύλληψη ομήρων στην εκκλησία Σεντ-Ετιέν-ντι-Ρουβρέ, στα περίχωρα της Ρουέν, στη Νορμανδία, στη βορειοδυτική Γαλλία, από δύο άνδρες οπλισμένους με μαχαίρι, μία επίθεση που ενίσχυσε την ένταση που επικρατεί στη χώρα, η οποία έχει γίνει στόχος σειράς τζιχανιστικών επιθέσεων τους τελευταίους 18 μήνες.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κυριακή των Βαΐων: Τι γιορτάζουμε σήμερα ‑ Τα βάγια, οι παραδόσεις και τα έθιμα

Ιστορικά 28.04.2024
Πρόκειται για την τελευταία Κυριακή της Σαρακοστής και ταυτόχρονα την πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας

Οι έρευνες που θα αλλάξουν την ιατρική

Νέα Εποχή 28.04.2024
Ελπιδοφόρα μηνύματα

Πώς ένα μέντιουμ, η Ελένη Ζακυνθινού οδήγησε την αστυνομία στην εξιχνίαση μιας υπόθεσης το 1934

Ιστορικά 28.04.2024
«Πώς ένα μέντιουμ οδήγησε τας αστυνομικάς αρχάς εις την ανακάλυψιν δύο διαρρηκτών»

Βίλα Μαργαρίτα, η έπαυλη των Αθηνών που δεν υπάρχει πια

Ιστορικά 28.04.2024
Βρισκόταν στη συνοικία των Αμπελοκήπων

Πώς η Βιέννη κράτησε τις τιμές των κατοικιών της σε λογικά επίπεδα και γκρέμισε τα ταμπού

Stories 28.04.2024
Τι είναι τα Gemeindebau που κάνουν τη Βιέννη να ξεχωρίζει στον ευρωπαϊκό χάρτη για τη σταθερότητα της πολιτικής της στη στέγαση

Γιατί οι γυναίκες στη Νότια Κορέα αρνούνται να βγαίνουν με άνδρες

Stories 28.04.2024
Ο πόλεμος των φύλων στη Νότια Κορέα

Η ηθοποιός Jean Spangler εξαφανίστηκε μια νύχτα. Το μόνο που βρήκαν ήταν ένα σημείωμα

Πρόσωπα 28.04.2024
Η περίπτωση της Jean Spangler, της επίδοξης ηθοποιού που εξαφανίστηκε χωρίς ίχνη το 1949

Οι κήποι των celebrities που έγιναν viral

Αρχιτεκτονική Χτες
Αν έχεις χρήματα όλα είναι κάπως πιο εύκολα

Οι χώρες με το χαμηλότερο IQ παγκοσμίως

Νέα Εποχή Χτες
Ο παγκόσμιος μέσος όρος IQ είναι 82,12

Ο ερασιτέχνης αστρονόμος που τελικά ανακάλυψε έναν πλανήτη

Ιστορικά Χτες
Αλλά δεν τον ονόμασε αυτός