Κατάφερε να αναρριχηθεί στα 4.478 μέτρα με προσθετικά χέρια και πόδια
Η γεμάτη ελπίδα ιστορία του Βρετανού Τζέιμι Αντριου
Δημοσίευση 10/8/2016 | 12:24

Ένας Βρετανός ορειβάτης, ο Τζέιμι Άντριου κατόρθωσε να ανέβει στην κορυφή του όρους Μάττερχορν και έγινε ο πρώτος άνθρωπος χωρίς άκρα που τα κατάφερε.
Ο 47χρονος άντρας έχασε τα χέρια και τα πόδια του από κρυοπαγήματα, όταν εγκλωβίστηκε για πέντε μέρες μετά από θύελλα σε ένα βουνό στις Γαλλικές Άλπεις το 1999. Ο ορειβάτης που τον συνόδευε έχασε τη ζωή του.


Ο Άντριου, όμως, δεν εγκατέλειψε το όνειρό του και έμαθε από την αρχή να περπατά, να κάνει σκι και να τρέχει σε μαραθώνιους, αλλά και να κάνει ορειβασία.
Ο ίδιος μίλησε για το επίτευγμά του, αποκαλύπτοντας πως: «Το να ανέβω στο Μάττερχορν ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Όταν το επιχείρησα την πρώτη φορά το 2013 ήταν τόσο δύσκολο και έφτασα στα 4.200 μέτρα πριν γυρίσω πίσω. Τότε σκέφτηκα πως δεν θα το έκανα ποτέ, αλλά επέμεινα, προπονήθηκα σκληρά, δούλεψα στο να αναπτύξω νέες τεχνικές για αναρρίχηση χωρίς χέρια και πόδια και περίμενα υπομονετικά ώστε να έρθουν οι κατάλληλες συνθήκες».

Ο Βρετανός ορειβάτης συμπλήρωσε πως: «Η αναρρίχηση ήταν συναρπαστική. Έφτασα εντελώς στα όριά μου και ήξερα ότι πλησίαζαν άσχημες καιρικές συνθήκες, οπότε ήταν σημαντικό να κινηθούμε αρκετά γρήγορα, ώστε να φύγουμε από το βουνό πριν τη θύελλα. Στο τέλος ήμουν πολύ χαρούμενος για την πρόοδό μας και φτάσαμε στον στόχο μας σε καλό χρόνο. Ήταν μια από τις πιο αξέχαστες εμπειρίες της ζωής μου».

Μάλιστα, ο Άντριου δεν δίστασε να δηλώσει πως η αναρρίχηση στο βουνό ήταν πιο εύκολη συγκριτικά με την περίοδο αποκατάστασης μετά τον ακρωτηριασμό του.
Τα προσθετικά πόδια και χέρια που χρησιμοποίησε για την αναρρίχηση ήταν ειδικά σχεδιασμένα για να τον βοηθούν να διατηρεί την ισορροπία του.
Ένας «αληθινός» βρικόλακας που τον αποκεφάλισαν για να μην… επιστρέψει
Το διάσημο ιταλικό νησί που βάζει αυστηρότατους κανόνες στους τουρίστες το επόμενο καλοκαίρι
Ο λόγος που ο βρετανικός στρατός έφτιαξε ένα ψεύτικο χωριό στην Αγγλία
Ο άνθρωπος που πούλησε τον Πύργο του Αιφελ – Και το έκανε δύο φορές
Η Δούκισσα της Πλακεντίας επιστρέφει! Η αληθινή ιστορία πίσω από την παράσταση που θα συζητηθεί φέτος
Αυτή είναι η χώρα της Ευρώπης με το μεγαλύτερο πρόβλημα αδέσποτων – Και η Ελλάδα στη «μαύρη» λίστα
Οδηγός delivery έσωσε γυναίκα που ήταν παγιδευμένη για 30 ώρες: Πώς την εντόπισε
Πώς είναι η ζωή για μια Ελληνίδα μαμά στο εξωτερικό
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Stories 15.02.2026
Τα αεροπλάνα που θα πετάνε καίγοντας μουστάρδα
Τι συνέβη στον Καναδά όταν η θερμοκρασία έφτασε τους ‑63 βαθμούς Κελσίου
Ο σταρ του NBA που έκανε τεράστια καριέρα ενώ είχε ύψος 1.60μ.
«Τα σχολεία δεν είναι ταβέρνες»: Το έθιμο της Tσικνοπέμπτης που έφερε αντιδράσεις
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Stories Χτες






