E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Zήτησε επαναφορά των βασανιστηρίων o Τραμπ

Στον απόηχο της χθεσινής τρομοκρατικής επίθεσης στην Τουρκία

Δημοσίευση 29/6/2016 | 14:45

Zήτησε επαναφορά των βασανιστηρίων o Τραμπ

Ο επικρατέστερος υποψήφιος για την Προεδρία των ΗΠΑ εκ μέρους των Ρεπουμπλικάνων, σε ομιλία που έδωσε επέμεινε στην τοποθέτησή του για προσωρινό αποκλεισμό των Μουσουλμάνων από την είσοδο στην χώρα.

Προχώρησε όμως κι ένα βήμα παραπέρα. Χρησιμοποιώντας την φράση "τη φωτιά την μάχεσαι με φωτιά" ("on fire you fight with fire") τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς των βασανιστηρίων στους συλληφθέντες για τρομοκρατία ή τους συνεργούς τους, ζητώντας πιο συγκεκριμένα την επαναφορά του λεγόμενου "waterboarding".

Πρόκειται για μία μορφή πνιγμού του κρατουμένου της οποίας τη χρήση η CIA είχε παραδεχθεί στο παρελθόν ως μέθοδο ανάκρισης κρατουμένων κυρίως συνδεδεμένων με την Αλ Κάιντα μαζί με άλλες τεχνικές βασανιστηρίων κυρίως, με πιο πρόσφατη περίοδο εκείνη της Προεδρίας Μπους.

To βασανιστήριο του "waterboarding" απαγόρευσε το 2009 ο Μπάρακ Ομπάμα, δεχόμενος συχνά κριτική από το ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο γι᾽ αυτήν την απαγόρευση.

Η πρόταση για επαναφορά του εικονικού πνιγμού από τον Τραμπ κατά την χθεσινή του ομιλία λίγες ώρες μετά το μακελειό στην Κωνσταντινούπολη, συνοδεύτηκε από επευφημίες χιλιάδων οπαδών που είχαν συγκεντρωθεί για να τον ακούσουν.

Αμερικανικοί αξιωματούχοι δήλωναν χθες ότι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία το μακελειό στην Τουρκία θεωρείται ένα ακόμα χτύπημα από τους τρομοκράτες του ISIS, κάτι που προκαλεί αναστάτωση και στις ΗΠΑ με τους Αμερικανούς να φοβούνται ότι ίσως είναι το επόμενο θύμα μίας επόμενης τέτοιας οργανωμένης επίθεσης.

Όσο το αίσθημα του φόβου ότι οι τζιχαντιστές συνεχίζουν να σκορπούν τον θάνατο, εδραιώνεται στην αμερικανική κοινή γνώμη η άποψη ότι η κυβέρνηση Ομπάμα δεν κάνει αρκετά για να νικήσει τους τρομοκράτες.

Η πολιτική πίεση που ασκείται στον Ομπάμα διευκολύνει τον Τραμπ να ενισχύσει την δυναμική του λαμβάνοντας ολοένα και πιο ακραίες θέσεις με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας στο ήδη φοβισμένο αμερικανικό ακροατήριο.

Από χθες στα κεντρικότερα αεροδρόμια των ΗΠΑ, η αστυνόμευση και τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί δραματικά εν όψει και του εορτασμού της Ημέρας της Ανεξαρτησίας στην Αμερική την ερχόμενη Δευτέρα.

Το State Department με ανακοίνωσή του καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης δηλώνοντας ότι είναι σε στενή συνεργασία με τις τουρκικές αρχές για να εξακριβωθεί ακριβώς το ποιοι βρίσκονται πίσω από το μακελειό.

Στην ίδια δήλωση χαρακτηρίζεται το χτύπημα ως πράξη τρομοκρατίας ωστόσο αποφεύγεται να γίνει αναφορά στον ISIS. Αντίστοιχη ήταν και η δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου στην οποία αποφεύγεται οποιαδήποτε αναφορά στον ISIS. Ωστόσο Αμερικανοί αξιωματούχοι χθες, όπως αναφέρθηκε, υπογράμμιζαν ότι όλες οι ενδείξεις δείχνουν τους τζιχαντιστές πίσω από το νέο λουτρό αίματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,6 Ρίχτερ ταρακούνησε τη Θεσπρωτία

Ελλάδα 20.03.2026
Σεισμός 4,6 Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή της Θεσπρωτίας, το πρωί της Παρασκευής.

NASA: Προετοιμάζεται για την εκτόξευση του πυραύλου «Αρτεμις» στη Σελήνη

Tech + Science 20.03.2026
Το διαστημικό σκάφος Orion και το σύστημα εκτόξευσης μεταφέρονται στην εξέδρα στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι

Νέες ταυτότητες: Τι ισχύει αν δεν έχετε βγάλει μέχρι το καλοκαίρι

Ελλάδα 20.03.2026
Η απόφαση για την αντικατάσταση των παλαιών ταυτοτήτων συνδέεται άμεσα με την ανάγκη βελτίωσης των μέτρων ασφαλείας

«Η μηνιγγίτιδα μας την πήρε σε 12 ώρες»: Συγκλονίζει ο πατέρας 18χρονης μαθήτριας

Κόσμος 20.03.2026
Ο πατέρας ενός 18χρονου κοριτσιού που πέθανε μετά από ξέσπασμα μηνιγγίτιδας στο Κεντ αποκάλυψε πώς η κατάστασή της επιδεινώθηκε λίγες ώρες αφότου προσβλήθηκε από την ασθένεια

Ραγίζει καρδιές: Η Μπέλλα συνεχίζει την καθημερινή βόλτα τους σαν να είναι ακόμα μαζί

Ελλάδα 20.03.2026
Δεν τον αποχαιρέτησε ποτέ: Η συγκλονιστική ρουτίνα της Μπέλλας μετά την απώλεια του ανθρώπου της

Ιράν: Νεκρός ο στρατηγός Ναϊνί, εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης

Κόσμος 20.03.2026
Ο στρατηγός Ναϊνί φέρεται να σκοτώθηκε σε ένα από τα κύματα αεροπορικών επιθέσεων που έπληξαν στρατηγικά κέντρα διοίκησης στην Τεχεράνη και την περιοχή του Καράτζ

Το Ντουμπάι σε πλήρη κατάρρευση: Αποθέματα νερού για 48 ώρες ‑ Φήμες για επιβολή capital controls

Κόσμος 20.03.2026
To πάλαι ποτέ πάμπλουτο και υπερπολυτελές Εμιράτο καταρρέει στη φρίκη του πολέμου

Ξεκίνησε η δίκη του βουλευτή Φλώρου που επιτέθηκε με μπουνιές στον επίσης βουλευτή Βασίλη Γραμμένο

Ελλάδα 20.03.2026
Κάθισε στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας

Tι αμοιβή δικαιούνται όσοι εργαστούν την 25η Μαρτίου

Οικονομία 20.03.2026
ΓΣΕΕ: Πώς αμείβεται η 25η Μαρτίου για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα

Σιδηρόδρομος: Πανελλαδική απεργία τη Δευτέρα 23/3

Ελλάδα 20.03.2026
Συμπαράσταση για τη δίκη των Τεμπών

Αφθώδης πυρετός στη Λέσβο: Κίνδυνος καθολικής καραντίνας ‑ «Θα μιλάμε για τεράστια καταστροφή»

Ελλάδα 20.03.2026
Τα αποτελέσματα των αναλύσεων αναμένονται εκτός απροόπτου σήμερα