E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί οι περισσότεροι Κολομβιανοί δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ τον διάσημο καφέ τους

Προϊόν «από δεύτερο χέρι» και ο άνθρωπος που θέλει να τα αλλάξει όλα

Δημοσίευση 14/6/2016 | 00:27

Γιατί οι περισσότεροι Κολομβιανοί δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ τον διάσημο καφέ τους

Παρότι καλλιεργούν καφέ που η ποιότητά του τον εντάσσει στις κορυφαίες γεύσεις παγκοσμίως, οι περισσότεροι Κολομβιανοί δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ τον αναγνωρισμένο διεθνώς καφέ τους.

Αντίθετα, συχνά πίνουν αυτό που αποκαλούν «καφέ από δεύτερο χέρι», που φτιάχνεται από καρπούς που δεν έχουν πλήρως ωριμάσει ή έχουν καβουρδιστεί περισσότερο από όσο πρέπει ή ακόμα και καρπούς που μολύνθηκαν από έντομα ή ασθένειες.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι πως οι καλλιεργητές- όπως συμβαίνει στις περισσότερες οικονομίες που δοκιμάζονται- έχουν κέρδος μόνο ή κυρίως από τις εξαγωγές, οπότε προορίζουν το καλύτερης ποιότητας προϊόν τους για άλλες χώρες, που πληρώνουν και καλύτερα.

«Η καλλιέργεια καφέ με σκοπό το κέρδος είναι μια πρόκληση», λέει στο BBC ο Jesus Martin που μεγάλωσε στην Κοιλάδα Santa Ana, γνωστή ως «το τρίγωνο του καφέ» στην Κολομβία, σε μια φάρμα καφέ ιδιοκτησίας του πατέρα και του παππού του.

«Οι μεσάζοντες, οι εξαγωγείς, εκείνοι που καβουρδίζουν και οι μεγάλες πολυεθνικές βγάζουν τα περισσότερα στην αλυσίδα του εμπορίου καφέ», εξηγεί.

Ο ίδιος, με σπουδές νομικής και διοίκησης επιχειρήσεων, θέλησε να αντιστρέψει τη διαδικασία αυτή και να επαναφέρει τον ποιοτικό καφέ στην Κολομβία. «Όταν το πρωτοείπα στην οικογένειά μου, μου είπαν πως είμαι τρελός», εξομολογείται.

Παρά την εμπειρία του και την οικογενειακή εμπλοκή του στην καλλιέργεια καφέ, ακόμα και το ξεκίνημα του «ονειρεμένου πρότζεκτ» του ήταν πολύ δύσκολο. Το μεγαλύτερο εμπόδιο ήταν να πείσει τους εργαζόμενούς του να επικεντρωθούν στην ποιότητα. Οι περισσότεροι ενδιαφέρονταν μόνο για την ποσότητα, αφού από αυτή ήταν εξαρτημένος και ο μισθός τους. Ο Martin αφιέρωσε ώρες για να εξοικειώσει τους ντόπιους καλλιεργητές με τη διαδικασία, από το χρώμα των ανώριμων καρπών μέχρι τη μυρωδιά και τη γεύση τους όταν έχουν αποξηραθεί και ξεκαθαριστεί.

Όταν εκείνοι συνειδητοποίησαν τη σημασία της ποιότητας, ο Martin πέρασε στη φάση δύο του σχεδίου του: να επιστρέψει τη διαδικασία του καβουρδίσματος στην Κολομβία αντί να πληρώνει για να γίνεται σε άλλες χώρες. Αγόρασε το δικό του μηχάνημα για να το κάνει αυτό- είναι χαρακτηριστικό πως σε όλη τη χώρα υπάρχουν μόνο πέντε- μια κίνηση που του κόστισε ακρινά αλλά ταυτόχρονα μείωσε τα κόστη του καβουρδίσματος, της αποθήκευσης και των εξαγωγών.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2008 το πάθος του άρχισε να αποδίδει καρπούς: άνοιξε το Café Jesus Martin στην πόλη Σαλέντο. Το κατάστημα και οι εκπαιδευμένοι baristas του, λέει ο ίδιος, συνέβαλαν σημαντικά στο να διδάξουν τους ντόπιους να απολαμβάνουν τον εξαιρετικό καφέ τους. «Αντιδρούν πολύ θετικά, ανακαλύπτουν κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που συνήθιζαν να πίνουν», εξηγεί, «όταν συνειδητοποιούν τη διαφορά στην ποιότητα του καφέ τους, αρχίζουν να νοιάζονται περισσότερο για το από πού και από ποιον αυτός προέρχεται». Έτσι το κάθε σακουλάκι καφέ που πωλείται στο κατάστημά του έχει τρία διακριτά σημάδια: το όνομα της φάρμας από την οποία προέρχεται, το όνομα του καλλιεργητή και την ημερομηνία που είναι καταλληλότερη για την κατανάλωσή του. Κατά τον Martin, αυτό συνδέει τους ντόπιους με τους καλλιεργητές γύρω τους.

«Τη στιγμή που είδα τον πατέρα μου να απολαμβάνει μια κούπα καφέ που καλλιεργήθηκε στις εκτάσεις του και καβουρδίστηκε από τον γιο του, συνειδητοποίησα πως η ιδέα μου ήταν επιτυχής. Εκείνη την ημέρα μου είπε πως ο καφές του έχει τη γεύση που θα έπρεπε ανέκαθεν να είχε», αφηγείται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Η Καππαδοκία της Κρήτης»: Το μυστικό σεληνιακό τοπίο που δε θυμίζει Ελλάδα

Περιβάλλον 05.09.2025
Ένα απόκοσμο θαύμα της φύσης κρύβεται στο νησί και μοιάζει βγαλμένο από άλλο πλανήτη

Τι άλλο ανακάλυψε ο Νόμπελ που όμως δεν μάθαμε ποτέ;

Stories 05.09.2025
Ανακαλύφθηκαν χαμένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας του στη Σουηδία

638 απόπειρες δολοφονίας, εκρηκτικά πούρα και δηλητηριώδη χάπια ‑ Ο άνθρωπος που νίκησε τη CIA και έζησε μέχρι τα 90

Πρόσωπα 05.09.2025
Η απίστευτη ιστορία του ανθρώπου που επιβίωσε από 638 απόπειρες δολοφονίας, με σχέδια που μοιάζουν βγαλμένα από ταινία κατασκοπείας και καρτούν

Το πιο ειρηνικό κράτος στον κόσμο για το 2025 – Και δεν είναι αυτό που φαντάζεσαι!

Νέα Εποχή 05.09.2025
Στην κορυφή του Global Peace Index ξανά, αφήνοντας πίσω υπερδυνάμεις και μεγάλες χώρες

Όταν οι Γάλλοι έφτιαξαν μια εβδομάδα... 10 ημερών

Ιστορικά 05.09.2025
Μια περίεργη προσπάθεια στις αρχές του 19ου αιώνα

Η νέα τάση της «εκδικητικής παραίτησης»: Οταν οι εργαζόμενοι αποχαιρετούν με πάταγο

Stories Χτες
H νέα γενιά εργαζομένων δεν φοβάται να ταράξει τα νερά

Explainer: Τα μελτέμια αλλάζουν το καλοκαίρι μας – Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία

Περιβάλλον Χτες
Πώς θα είναι τα καλοκαίρια μας από δω και πέρα;

Η Γαλλία σε σοβαρή πολιτική κρίση: Το «σενάριο Ελλάδας» και το αβέβαιο μέλλον του Μακρόν

Stories Χτες
Η Γαλλία βρίσκεται σε ιστορικό πολιτικό αδιέξοδο

Το project που συγκλονίζει: Παλιά βαγόνια γίνονται σπίτια για άστεγους

Νέα Εποχή Προχτές
Όταν η καινοτομία συναντά την κοινωνική ανάγκη, γεννιούνται ιδέες που εμπνέουν ολόκληρη την Ευρώπη

Επιστροφή στα θρανία: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν χτυπήσει το κουδούνι

Stories Προχτές
Όσα πρέπει να γνωρίζουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί για το 2025-2026