E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

2ος σταθμός του ΕλληνοΟλλανδικού φεστιβάλ Orange Water 2

στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

Δημοσίευση 9/6/2016 | 00:40

2ος σταθμός του ΕλληνοΟλλανδικού φεστιβάλ Orange Water 2
ΧΑΝΙΑ
Ημερομηνία: 11/06/2016
ΙΟΥΝ 2016
ΔE ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ ΚΥ
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930


Αρχαιολογικό μουσείο Χανίων
Διεύθυνση: Χάληδων 28, Χανιά
Τηλ.: 28210 90334
Ωράρια Λειτουργίας 08:00-20:00

Το Σάββατο 11 Ιουνίου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων παρουσιάζει το εικαστικό φεστιβάλ “Orange Water”. Στις 19:00 εγκαινιάζεται η ομαδική έκθεση Ελλήνων και Ολλανδών καλλιτεχνών με τίτλο “Fata Morgana”. Η έκθεση στο μουσείο θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Ιουνίου.

Στην έκθεση στα Χανιά συμμετέχουν οι εικαστικοί:

Πελαγία Κυριαζή, Frank Lenferink, Bix Lye, Πάνος Μητσόπουλος, Alexandros Hamawi, Κυριάκος Μορταράκος, Jan Mulder, Anja Niewold, Kelly, Gert van Oortmerssen, Νίκος Παπαδημητρίου, Ruud Venekamp, Λίλα Πολενάκη, Σπυριδούλα Πολίτη, Bert van Sante, Απόστολoς Φανακίδης, Digna Weiss, Αποστόλης Ζολωτάκης, Ελένη Ζούνη.

Οι δράσεις του φετινού φεστιβάλ ξεκίνησαν στις 4 Ιουνίου στο Εργοστάσιο Τέχνης Σαντορίνης. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες φιλοξενήθηκαν στις ειδικά διαμορφωμένες κατοικίες του εργοστασίου και τα εγκαίνια πλαισιώθηκαν μουσικά από την Angelika Dusk. Το φιλότεχνο κοινό που επισκέφθηκε το Santorini Arts Factory, ξεναγήθηκε στις εκθέσεις του φεστιβάλ, συνομίλησε με τους καλλιτέχνες και διασκέδασε με τη συναυλία μέχρι αργά το βράδυ.

Το εικαστικό φεστιβάλ “Orange Water” αποτελεί το κεντρικό πολιτιστικό δρώμενο του ελληνικού καλοκαιριού με μεγάλο εικαστικό κύρος και αναγνώριση. Ενοποιεί χώρους πολιτισμού της Αθήνας και των νησιών μέσα από εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, βιντεοπροβολές και εγκαταστάσεις κυρίως Ελλήνων, Ολλανδών αλλά και διεθνών καλλιτεχνών.

Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Τουρισμού και της Ολλανδικής Πρεσβείας.

Το 2015, τις δράσεις του Φεστιβάλ παρακολούθησαν πάνω από 50.000 επισκέπτες στους 9 χώρους διεξαγωγής στην Αθήνα, την Πάρο και την Κρήτη.

Για το καλοκαίρι του 2016, ο κύκλος δράσεων διευρύνθηκε και σε άλλες πόλεις και νησιά και περιλαμβάνει 12 εικαστικές εκθέσεις που θα παρουσιαστούν σε 9 χώρους μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα από τις 4 Ιουνίου έως τις 30 Σεπτέμβρη. Συμμετέχουν 50 σύγχρονοι εικαστικοί καλλιτέχνες. O τίτλος του φετινού “Orange Water” είναι “Fata Morgana” και το εννοιολογικό πλαίσιο που ορίζει τις επιλογές των έργων, αναφέρεται στο φαινόμενο του αντικατοπτρισμού, της οφθαλμαπάτης και των οπτικών ψευδαισθήσεων.

Fata Morgana, εννοιολογικό πλαίσιο:

Η Fata Morgana ήταν, σύμφωνα με την μυθολογία, αδελφή του βασιλιά Αρθούρου. Με τις μαγικές της δυνάμεις μπορούσε να εμφανίζει ψεύτικες εικόνες κάστρων που αιωρούνταν επάνω από τις ακτές. Από αυτήν δανείστηκαν το όνομά τους πληθώρα φαινομένων ανά τους αιώνες, που εξηγούνται μέσω της φυσικής επιστήμης με απλή ή σύνθετη μορφή: από την εμφάνιση νερόλακκων στην έρημο και «υγρού οδοστρώματος» σε δρόμους με αυξημένη θερμοκρασία, μέχρι την όρθωση κάστρων και πόλεων που πλέουν στα σύννεφα, Ο μύθος του Ιπτάμενου Ολλανδού, η βύθιση του Τιτανικού, η οροσειρά που είδαν οι πρώτοι εξερευνητές στον παγωμένο Βόρειο Πόλο, οι παρελαύνοντες Δροσουλίτες στο Φραγκοκάστελο της Κρήτης, η επιπλέουσα πόλη του πατέρα Domenica Giardina και πλήθος άλλων γεγονότων δύνανται να σχετισθούν με τις οπτικές ψευδαισθήσεις της Fata Morgana και τα αποτελέσματα αυτών.

http://www.chaniamuseum.culture.gr/

https://www.facebook.com/orangewaterart/ 

http://www.santoriniartsfactory.gr/gr/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Thessaloniki Street Food Festival

Φεστιβάλ 08.05.2026
ΔΕΘ - HELEXPOαπό 20/05 έως 24/05

NEWORLD w/ ARGY & ARTBAT

Μουσική Προχτές
Παρασκευή 3 Ιουλίου ARGY και ARTBAT στην Αθήνα με το NEWORLD

Ο Γιώργος Μαζωνάκης έρχεται τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη!

Μουσική Προχτές
ΛΙΜΑΝΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ10/0620

Oι Megadeth διασκευάζουν Metallica επί σκηνής!

Φεστιβάλ 04.05.2026
Ο Dave Mustaine «τιμά» ένα κλασικό τραγούδι με τη δική του υπογραφή

Tο TEDxMaviliSquare επιστρέφει με ΕΝάΡΓΕΙΑ

Φεστιβάλ 04.05.2026
Ένα πολυεπίπεδο TEDx event

MAYANS w/ Hardt Antoine στο Bolivar Beach Club

Nightλάιφ 04.05.2026
BOLIVAR BEACH BAR07/0510

Adam Beyer & Bart Skils στο Bolivar Beach Bar

Μουσική 27.04.2026
BOLIVAR BEACH BAR02/05

Run ‑ Bike ‑ Care: Τρέχουμε πιο γρήγορα από τον καρκίνο

Cityλάιφ 27.04.2026
Κυριακή 7 Ιουνίου στη Πλατεία Συντάγματος

Bolivar Beach Bar Opening w/ Gioli &Assia

Μουσική 22.04.2026
BOLIVAR BEACH BAR25/04