E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βρέθηκε ο πρώτος ασθενής στον οποίο δεν «πιάνει» κανένα αντιβιοτικό

Έντονη ανησυχία στους επιστήμονες

Δημοσίευση 27/5/2016 | 13:12

Βρέθηκε ο πρώτος ασθενής στον οποίο δεν «πιάνει» κανένα αντιβιοτικό

Δυσοίωνο νέο αποτελεί η ανακοίνωση από στρατιωτικούς γιατρούς στις ΗΠΑ ότι ανακαλύφθηκε ο πρώτος ασθενής στον οποίο δεν «πιάνει» κανένα αντιβιοτικό, ακόμη και το πιο ισχυρό. Η είδηση έρχεται να επιβεβαιώσει τους φόβους ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται ενώπιον μιας εποχής χωρίς επαρκή και κατάλληλα αντιβιοτικά - με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Η ασθενής είναι μια 49χρονη γυναίκα που μολύνθηκε με ένα στέλεχος του βακτηρίου E.coli, το οποίο αποδείχθηκε ανθεκτικό ακόμη και στην κολιστίνη, ένα παλαιό ισχυρό αντιβιοτικό τελευταίας καταφυγής, όταν όλα τα άλλα αντιβιοτικά έχουν φανεί αναποτελεματικά. Αφού ακόμη και η κολιστίνη μοιάζει ανίκανη να «καθαρίσει» μια λοίμωξη, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν για όλους, γιατρούς και ασθενείς.

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων-CDC (το αμερικανικό ΚΕΕΛΠΝΟ) έχει επιληφθεί της υπόθεσης και ελέγχει το ιατρικό ιστορικό της ασθενούς, σύμφωνα με το Reuters και τους Νew York Times.

Προς το παρόν, παραμένει άγνωστο πώς η ασθενής -η οποία δεν είχε κάνει κάποιο ταξίδι το προηγούμενο πεντάμηνο- κόλλησε το εν λόγω υπερ-ανθεκτικό μικρόβιο, το οποίο ανιχνεύθηκε στα ούρα της τον προηγούμενο μήνα. Το ίδιο μικρόβιο είχε αντοπισθεί αρχικά, στο τέλος του 2015, σε ένα μικρό αριθμό ζώων και ανθρώπων στην Κίνα και, στη συνέχεια, στην Ευρώπη. Η γυναίκα στις ΗΠΑ μπορεί να το κόλλησε από τρόφιμο ή από κάποιον άλλο που ήταν μολυσμένος.

«Βασικά, αυτό σημαίνει ότι το τέλος του δρόμου για τα αντιβιοτικά δεν απέχει και πολύ. Μπορεί να βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου θα έχουμε ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας ή που θα παθαίνουν ουρολοιμώξεις, για τους οποίους δεν θα διαθέτουμε πλέον αντιβιοτικά», δήλωσε -καθόλου καθησυχαστικά- ο διευθυντής του CDC Τομ Φρίντεν. «Για μερικούς ασθενείς ήδη δεν υπάρχουν αντιβιοτικά», πρόσθεσε.

Η περίπτωση της 49χρονης, η οποία στις 26 Απριλίου αναζήτησε βοήθεια σε μια στρατιωτική κλινική για μια ουρολοίμωξη, έγινε γνωστή μέσω δημοσίευσης στο περιοδικό "Antimicrobial Agents and Chemotherapy" της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας. Το σούπερ-E coli περιέχει ένα γονίδιο, το mcr-1, το οποίο του παρέχει ανθεκτικότητα και έναντι της κολιστίνης.

Το γεγονός ότι αυτό το γονίδιο μπορεί να μεταφερθεί σε άλλα βακτήρια και άρα έχει τη δυνατότητα να εξαπλωθεί γρήγορα, είναι «άκρως ανησυχητικό», δήλωσε ο δρ Πάτρικ ΜακΓκαν του Στρατιωτικού Ιντιστούτου Ερευνών Γουόλτερ Ριντ, επικεφαλής της σχετικής δημοσίευσης, που έφερε το περιστατικό στο προσκήνιο. Μελέτες έχουν δείξει ότι το 30% έως 50% των αντιβιοτικών που χορηγούνται από τα νοσοκομεία και τους ιδιώτες γιατρούς, είναι περιττά ή ακατάλληλα για την περίπτωση, συμβάλλοντας έτσι στην ανθεκτικότητα των μικροβίων.

Το καλό πλύσιμο των χεριών, καθώς επίσης των φρούτων και λαχανικών, παρέχει μια σχετική -αλλά όχι πλήρη- προστασία έναντι των μικροβίων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τεράστιος αστεροειδής θα περάσει «ξυστά» από τη Γη: Θα πλησιάσει πιο κοντά από το ένα τέταρτο της απόστασης μέχρι τη Σελήνη

E-Daily 2.TopNews 18.05.2026
Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα σύγκρουσης με τη Γη τουλάχιστον για τα επόμενα 100 χρόνια

Θείος και ανιψιοί ξυλοκοπούσαν και εκβίαζαν αγρότες στην Κρήτη

E-Daily 2.TopNews 18.05.2026
Κατέστρεφαν καλλιέργειες, έκλεβαν χωράφια και εισέπρατταν παράνομες επιδοτήσεις από ΟΠΕΚΕΠΕ

Μαλδίβες: Εντοπίστηκαν οι σοροί των τεσσάρων δυτών από την Ιταλία

E-Daily 2.TopNews 18.05.2026
Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί περισσότερες πληροφορίες για τις ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος

Η νέα Siri της Apple θα λειτουργεί σαν το ChatGPT και θα διαγράφει αυτόματα τις συνομιλίες

E-Daily 2.TopNews 18.05.2026
Το νέο πρότζεκτ της Apple με τη Sir αναμένεται να κυκλοφορήσει αρχικά ως beta έκδοση μέσα στο iOS 27

Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν σε πλοία του Global Sumud Flotilla με προορισμό τη Γάζα

E-Daily 2.TopNews 18.05.2026
Τέσσερα ισραηλινά πολεμικά πλοία έδωσαν εντολή στους ακτιβιστές να σβήσουν τις μηχανές - 100 συλλήψεις σύμφωνα με το Al Jazeera

Βενζίνη: Πάνω από τα 2,10 ‑ Πού οδεύουν οι τιμές και τι ζητά τώρα η αγορά

Οικονομία 18.05.2026
Η αμόλυβδη έχει ήδη ξεπεράσει τα 2,10 ευρώ και παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν για περαιτέρω ανατιμήσεις έως και τα 2,5 ευρώ, ζητώντας παράταση των κυβερνητικών μέτρων στήριξης.

Κύκλωμα με πλαστά φάρμακα: Οι δύο παραπλανητικές πρακτικές που απαιτούν προσοχή

Ελλάδα 18.05.2026
Τα φάρμακα που πωλούνται παράνομα, μπορεί να είναι από αδρανή μέχρι και επικίνδυνα

Δακρυγόνα, ξύλο και ουρές για ένα ρολόι 400 ευρώ: Χάος σε ΗΠΑ και Ευρώπη

E-Daily 2.TopNews 18.05.2026
Επεισόδια, σπρωξίματα και χημικά για τη νέα συλλεκτική έκδοση ρολογιού της Swatch

Πάτρα: Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες ενώ βρισκόταν εν κινήσει

Ελλάδα 18.05.2026
Η οδηγός μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο

Θεσσαλονίκη: Ξυλοκόπησαν 22χρονο και βιντεοσκόπησαν την πράξη τους

Ελλάδα 18.05.2026
Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης