E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

The Theta Series στο πλάισιο του Ύπνος Project

Δημοσίευση 27/5/2016 | 00:16

The Theta Series στο πλάισιο του Ύπνος Project
ΑΘΗΝΑ - Στέγη Γραμμάτων Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση
Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Καλλιθέα, Tηλέφωνο: 30 210900580
http://www.sgt.gr/
Ημερομηνία: 29/05/2016
ΜΑΙ 2016
ΔE ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ ΚΥ
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Ωρα προσέλευσης: 22:00

Κανονικό: 15€
Μειωμένο/Φίλοι/Μικρή παρέα (5-9 άτομα): 12€
ΑΜΕΑ / συνοδός ΑΜΕΑ / Άνεργοι / Μεγάλη παρέα (10 άτομα +): 10€

Διάρκεια: μέχρι το πρωί (οι συμμετέχοντες θα πάρουν πρωινό)

Η χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη, σε συνεργασία με τον συνθέτη Τρύφωνα Κουτσουρέλη, δημιουργεί μια βιωματική performance ύπνου με πρωταγωνιστές την Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και 50 καλεσμένους – θεατές στις 29 Μαΐου 2016.

Οι καλεσμένοι θα μυηθούν στα μυστικά της σκηνικής αντίληψης, πίνοντας το τσάι τους στο φουαγιέ. Κατόπιν θα οδηγηθούν στον παραστασιακό χώρο του Ύπνου (Κεντρική Σκηνή) από ένα «μυστικό» μονοπάτι. Θα διαλέξουν το στρώμα τους, θα δράσουν, θα συμπράξουν, θα διαβάσουν τα όνειρά τους (ή τα όνειρα άλλων). Oι καλεσμένοι θα καλούνται να επιλέξουν σκηνικές δράσεις, δημιουργώντας το δικό του έργο ο καθένας, παρατηρώντας ταυτόχρονα το συνολικό αποτέλεσμα που όλοι μαζί δημιουργούν, με τις αποφάσεις τους. Θα δουν την Κεντρική Σκηνή να ζωντανεύει με μια σκηνοθετημένη σύνθεση μουσικής, φωτισμών και λειτουργίας των στοιχείων του θεάτρου και θα περάσουν σε μια υπερβατική κατάσταση του νου. Τέλος θα κοιμηθούν πάνω στο θεατρικό «σανίδι» συνδέοντας την παραστασιακή συνειδητότητα με την κατάσταση του Ύπνου. Το πρωινό ξύπνημα έρχεται από το φως της «Σκηνής» και ο πρωινός καφές συνοδεύει τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων.

Η βιωματική performance The Theta Series είναι μια ολονυχτία στη Στέγη που σηματοδοτεί τη σχέση του ανθρώπου με το σκοτάδι και το φως, με την παραστασιακή δράση και τον ύπνο, με την θεατρική πράξη και την φαντασία.

* Theta waves state το πρώτο στάδιο εισόδου στην ονειρική κατάσταση στην διάρκεια του ύπνου.

Ήχος – Μουσική του συνθέτη Τρύφωνα Κουτσουρέλη
Ο ρόλος του ήχου και της μουσικής, άλλοτε συνοδευτικός και άλλοτε πρωτεύων, χαρακτηρίζεται κυρίως από τις υποβλητικές και μυητικές του ιδιότητες. Ο Τρύφων Κουτσουρέλης δημιούργησε ένα ιδιότυπο τρισκελές σύμπλεγμα από αφαιρετικά ηχοτοπία, πολυδιάστατα ηχητικά δρώμενα και ειδικά επεξεργασμένους παλμούς, προσαρμοσμένο στα τρία βασικά μέρη του εγχειρήματος.

Πρώτα εισαγωγή και υποβολή στην ατμόσφαιρα αυτής της ιδιόμορφης ολονυχτίας, ύστερα ενεργή συμμετοχή σ’ έναν γάμο του χώρου με το φως και τον ήχο και τέλος μια μυητική καθοδήγηση στα βάθη του υποσυνείδητου.

Στο τρίτο μέρος, κατά τον ύπνο των συμμετεχόντων, χρησιμοποιούνται παλμοί δύο διαύλων (binaural beats) και ειδικά σχεδιασμένα διακροτήματα, προς διέγερση και συντονισμό των εγκεφαλικών κυμάτων σε συγκεκριμένες συχνότητες και σε αντιστοιχία με τους κύκλους του ύπνου.

Διάρκεια μουσικής σύνθεσης 8 ώρες.

Λίγα λόγια για το Ύπνος Project
Το Ύπνος Project είναι ένα σπονδυλωτό πρόγραμμα εκδηλώσεων της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο αποτελείται από μια έκθεση έργων μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, performances και sleepovers, έναν κύκλο ηχητικών έργων και ζωντανών περιπατητικών δράσεων και μια σειρά διαλέξεων και δημόσιων συζητήσεων. Επίσης, συνοδεύεται από μια ειδική περιοδική έκδοση.

Το Ύπνος Project αναπτύσσεται στο κτίριο της Στέγης, στο κτίριο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και σε άλλους χώρους από 18 Απριλίου έως 19 Ιουνίου.

Το πρόγραμμα προσεγγίζει το μείζον θέμα του Ύπνου μέσα από καλλιτεχνικές πρακτικές, κείμενα και δημόσιες συζητήσεις που ξεδιπλώνουν τις πιο σύγχρονες αιχμές και εκδοχές του. Δεν πρόκειται για μια θεματική έκθεση –με τη συμβατική έννοια του όρου– αλλά για ένα πρόγραμμα καλλιτεχνικών δράσεων που επικεντρώνονται σε εκείνο το λιγότερο εξερευνημένο τμήμα της ζωής και του φαντασιακού μας. Εκείνο το τμήμα που πιστεύουμε πως οι δραστηριότητές μας αναστέλλονται και αποσυρόμαστε για να ανασυνταχτούμε σωματικά και ψυχικά, που πιστεύουμε πως παύει η κοινωνική δραστηριότητα και τα βάρη της. Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα γύρω από το τμήμα της ζωής μας που νομίζουμε πως του αξίζουν η σιωπή και η αργία.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Anilio Park Festival

Μουσική Χτες
από 08/08 έως 10/08

TechSaloniki 2025

Cityλάιφ Προχτές
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΦΟΥΑΓΙΕ Μ2από 16/05 έως 17/05

Athens Music Week 2025

Μουσική Προχτές
ΠΟΛΛΑΠΛΟΙ ΧΩΡΟΙαπό 07/05 έως 10/05

#JobDay Δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης

Cityλάιφ 03.05.2025
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ09/05

Ο Γιάννης Χαρούλης έρχεται στη Θεσσαλονίκη

Μουσική 30.04.2025
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ07/0717

TEDxAUTH 2025: «Εντελέχεια»

Cityλάιφ 29.04.2025
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ18/0513

#JobDay Δήμος Κορδελιού ‑ Ευόσμου

Cityλάιφ 28.04.2025
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ29/04

TEDxNTUA 2025: Synelixis

Cityλάιφ 28.04.2025
ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ10/05

Sonic Dances: Ένα έργο για την ηχώ, την αντήχηση και τη δόνηση

Θέατρο+Χορός 25.04.2025
ΑΘΗΝΑαπό 05/05 έως 08/05

D3lta Live στο Eightball Club & Live Stage

Μουσική 24.04.2025
EIGHTBALL CLUB22/05