E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οmar Faruk Tekbilek & Friends

Μια μουσική συνάντηση στο Σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης

Δημοσίευση 21/5/2016 | 00:03

Οmar Faruk Tekbilek & Friends
ΑΘΗΝΑ - Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη
Φίλου, Ηλιούπολη, Tηλέφωνο: 210 7626438, 210 7626738
Ημερομηνία: 08/06/2016
ΙΟΥΝ 2016
ΔE ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ ΚΥ
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Ωρα προσέλευσης: 21:00

20,00€ - 30,00€

«Η μουσική είναι η παγκόσμια γλώσσα, ο συνδετικός κρίκος των λαών. Δεν εκπροσωπώ καμιά εθνικότητα όταν παίζω. Θεωρώ ότι η δύναμη της μουσικής ενώνει τους ανθρώπους. Στο άκουσμά της οι έριδες και οι διαφορές εξαφανίζονται και αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλο μιλώντας με την ψυχή. Όταν επικοινωνούμε σʼαυτό το επίπεδο, είναι εύκολο να δημιουργηθεί αρμονία και ειρήνη».
Omar Faruk Tekbilek

Ο Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ είναι ένας από τους πιο αγαπημένους μουσικούς στην Ελλάδα, ένας από τους σπουδαιότερους πρεσβευτές της ανατολίτικης μουσικής, ένας χαρισματικός οργανοπαίκτης ο οποίος παίζει νέι, , μπαγλαμά, ούτι και κρουστά. Η μουσική του έχει τις ρίζες της βαθιά στην παράδοση, αλλά και σημαντικές επιρροές από σύγχρονα μουσικά ιδιώματα. Η έμπνευσή του απορρέει από τον μυστικισμό, την παράδοση, τον ρομαντισμό και τη φαντασία. Αντιμετωπίζοντας τον εαυτό του σαν αγγελιοφόρο της ειρήνης, επιδιώκει να συνεργάζεται με μουσικούς από διάφορες χώρες.

Η πολύ-ποικιλότητα που διαφαίνεται στη μουσική του τον καθιστά μοναδικό στο είδος του. Έχει συνεργαστεί με πλήθος μουσικών διεθνούς φήμης, όπως τον τρομπετίστα Don Cherry, τον rock drummer Ginger Baker, γνωστό από τις συνεργασίες του με τον Eric Clapton και τον Jack Bruce, την Ofra Haza, τον Bill Laswell , Peter Erskine, Trilok Gurtu, Jai Utall και άλλους πολλούς.

Έχει επενδύσει μουσικά πολλές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές και έχει συμμετάσχει σε πολλές ηχογραφήσεις. Είναι ιδιαίτερα αγαπητός στο ελληνικό κοινό: “Η Ελλάδα είναι χώρα έμπνευσης, ιστορίας και λίκνο του πολιτισμού. Η ελληνική κουλτούρα και ο ελληνικός πολιτισμός είναι αυτός που έχει δημιουργήσει τη γέφυρα μεταξύ ανατολής και δύσης. Γι’ αυτό και επιθυμούσα να συνεργαστώ με Έλληνες μουσικούς, επειδή η αρμονία της ελληνικής μουσικής είναι σαν μια δεύτερη φωνή που κυλάει στις μελωδίες μου”, έχει πει χαρακτηριστικά..

Ένα ταξίδι από την Κωνσταντινούπολη μέχρι το Αιγαίο, σε συνεργασία με τους καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες Μελίνα Κανά, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Πετρολούκα Χαλκιά, Haig Yazdjian, Φώτη Θεοδωρίδη και άλλους.

H συναυλία διοργανώνεται από την Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Αιγάλεω στο πλαίσιο υποστήριξης των σκοπών της.


Ο Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ είναι ένας από τους σπουδαιότερους πρεσβευτές της ανατολίτικης μουσικής, ένας χαρισματικός οργανοπαίκτης της Μεσογείου που πλέον ζει και δημιουργεί μόνιμα στη Νέα Υόρκη. Η μουσική του Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ έχει τις ρίζες της βαθιά στην παράδοση, αλλά και σημαντικές επιρροές από σύγχρονα μουσικά ιδιώματα. Η έμπνευσή του απορρέει από τον μυστικισμό, την παράδοση, τον ρομαντισμό και τη φαντασία. Αντιμετωπίζοντας τον εαυτό του σαν αγγελιοφόρο της ειρήνης, επιδιώκει να συνεργάζεται με μουσικούς από διάφορες χώρες.
Γεννήθηκε στα Άδανα της Τουρκίας. Ο ίδιος άρχισε να ασχολείται από πολύ μικρός με τη μουσική, καθώς η οικογένεια του ήταν επί το πλείστον οργανοπαίκτες. Σε ηλικία οκτώ ετών ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα παίρνοντας πτυχίο στο κaval, ένα μικρό διατονικό φλάουτο. Μεγαλώνοντας, φοίτησε σε θρησκευτικό σχολείο με τη σκέψη και την προοπτική να γίνει Ιμάμης. Μέχρι τα δώδεκα του χρόνια, ήξερε να παίζει φλάουτο, μπαγλαμά, νέι, ζουρνά, ούτι και κρουστά ενώ από τα 13 του χρόνια θεωρείτο επαγγελματίας μουσικός.
Το 1967 εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα εγκαταλείπει το σχολείο. Στην Πόλη, έρχεται σε επαφή με τους Δερβίσηδες του παλαιού Σουφιστικού Τάγματος Mavlevi. Ο Omar δεν προσχώρησε στο Τάγμα, όμως ο αρχιμουσικός και δεξιοτέχνης του ney, Gunduz Kutbay, έγινε γι’ αυτόν πηγή έμπνευσης και δάσκαλος. Επηρεάστηκε πολύ από το μυστικισμό των Δερβίσηδων και το πάντρεμα των ήχων με τη ψυχή στη μουσική τους. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία τους, τα πάντα αλληλεπιδρούν και συνδέονται μεταξύ τους με έναν ιστό. Η μουσική, η κίνηση και ο χορός αποτελούν απλώς ένα μέσο για να φτάσει ο χορευτής στη μεταφυσική εμπειρία. Πρόκειται για μια λατρευτική σχέση που βασίζεται στην αγάπη αλλά και ταυτόχρονα στην ταπείνωση του “Εγώ”. Μέσα από τις μουσικές του εξερευνήσεις και την πίστη στις παραδοσιακές αξίες της Aνατολής, ο Omar Faruk Tekbilek μετά το ταξίδι του και τη διαμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, επηρεάζεται από το δυτικό ήχο. Ο ίδιος χαρακτηρίζει τον εαυτό του "παγκόσμιο" μουσικό. Η διαμονή του στις Η.Π.Α σήμανε και τη δημιουργία του συγκροτήματος “The Sultans”, με Έλληνες, Τούρκους και Αιγυπτίους μουσικούς. Αν και η μπάντα είχε στοιχεία από την pop μουσική, γρήγορα προσάρμοσε τον ήχο της στα ανατολικά - μεσογειακά μουσικά μέτρα, κάτι που προσέλκυσε αρκετούς ακροατές- φίλους της ανατολικής μουσικής στη Δύση.
Αφού εδραιώθηκε ως ένας από τους καλύτερους μουσικούς της Τουρκίας ξεκίνησε να περιοδεύει σε Ευρώπη και Αυστραλία. Παρόλο που είχε ήδη κυκλοφορήσει πέντε δίσκους με τους “Sultans”, η καριέρα του δεν θα άλλαζε ριζικά, ούτε θα είχε εκτοξευθεί αν δεν είχε γνωριστεί και συνεργαστεί με τον μουσικό Brian Keane, το 1988. Μαζί του, ηχογράφησε 6 δίσκους και οι συναυλίες –συνεργασίες τους τον έκαναν γνωστό σε όλο το κόσμο.
Ο Omar Faruk Tekbilek κατάφερε με τη πάροδο των χρόνων να παντρεύει στοιχεία και ήχους απ’ όλο τον πλανήτη. Η πολυποικιλότητα που διαφαίνεται στη μουσική του τον καθιστά μοναδικό στο είδος του. Έχει συνεργαστεί με πλήθος μουσικών διεθνούς φήμης, όπως τον τρομπετίστα Don Cherry, τον rock drummer Ginger Baker, γνωστό από τις συνεργασίες του με τον Eric Clapton και τον Jack Bruce, την Ofra Haza, τον Bill Laswell και τους Glen Velez, Simon Shaheen, Mike Mainieri, Peter Erskine, Trilok Gurtu, Jai Utall και Steve Shehan. Έχει επενδύσει μουσικά πολλές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές και έχει συμμετάσχει σε πολλές ηχογραφήσεις. Περιοδεύει ανά το κόσμο και φυσικά είναι ιδιαίτερα αγαπητός στο ελληνικό κοινό: “Η Ελλάδα είναι χώρα έμπνευσης, ιστορίας και λίκνο του πολιτισμού. Η ελληνική κουλτούρα και ο ελληνικός πολιτισμός είναι αυτός που έχει δημιουργήσει τη γέφυρα μεταξύ ανατολής και δύσης. Γι’ αυτό και επιθυμούσα να συνεργαστώ με Έλληνες μουσικούς, επειδή η αρμονία της ελληνικής μουσικής είναι σαν μια δεύτερη φωνή που κυλάει στις μελωδίες μου”, έχει πει χαρακτηριστικά. Και ως προς το φιλοσοφικό στοχασμό των Sufi: “Η μέχρι σήμερα εμπειρία μου έδειξε ότι η Sufi πλευρά της μουσικής είναι αυτή που συγκινεί περισσότερο το κόσμο, επειδή πιστεύω ότι όλοι γνωρίζουν, ανεξάρτητα από τη θρησκεία στην οποία πιστεύουν, ότι ο Πλάστης είναι ένας και η ουσία βρίσκεται στην αγάπη και στη λατρεία μας γι’ Αυτόν, ενώ η μουσική ανοίγει τις καρδιές των ανθρώπων.” Ο Omar έχει τιμηθεί το 2003 με το βραβείο "Best Artist of the Turkish Music Award 2003" και ήταν υποψήφιος για το βραβείο "BBC Word Music Award" στην κατηγορία Middle East. Έχει βραβευτεί με το "US Golden Belly Musician of the Year Award" το 1998 και το 1999, ενώ έχει αποσπάσει βραβεία για την ανθρωπιστική και φιλειρηνική του δραστηριότητα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Δημήτρης Μυστακίδης στο Block 33

Μουσική Προχτές
BLOCK 3328/03

Athens Pre Pride Party

LGBTQI+ 18.03.2026
Το Athens Pre Pride Party επιστρέφει για τρίτη χρονιά, το Σάββατο 4 Απριλίου, στην Πειραιώς 260, στον εμβληματικό χώρο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Το πρόγραμμα του 5ου επετειακού Japan Festival 2026

Φεστιβάλ 09.03.2026
4 και 5 Απριλίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, εκεί που χτυπάει η καρδιά της Ιαπωνίας!

EmpowerED 2026: Μια ημέρα αφιερωμένη στους εκπαιδευτικούς ξένων γλωσσών

Cityλάιφ 04.03.2026
Η συμμετοχή είναι με προεγγραφή και στο τέλος της εκδήλωσης θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής σε όλους τους παρευρισκόμενους

Όλη η Ελλάδα τρέχει στα Ιωάννινα ‑ Ιωάννινα Half Marathon ‑ 9 & 10 Μαΐου

Cityλάιφ 02.03.2026
Ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο αθλητισμό, μία ιστορική πόλη και ένα τοπίο, δίπλα στη λίμνη Παμβώτιδα, που κόβει την ανάσα!

Plastiras Lake Festival 2026

Φεστιβάλ 27.02.2026
9-12 Ιουλίου - Line-up to be announced soon

Career Path Youth στις 4 και 5 Μαρτίου στον Δήμο Μοσχάτου‑Ταύρου

Cityλάιφ 27.02.2026
ΠΟΛΛΑΠΛΟΙ ΧΩΡΟΙαπό 04/03 έως 05/03