E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Απατεώνας ομολογεί: Έκανα την τέλεια «πυραμίδα» και έβγαλα 700 εκατ. ευρώ

Πάνω από 25.000 ανυποψίαστα θύματα του Κινέζου

Δημοσίευση 16/5/2016 | 18:37

Απατεώνας ομολογεί: Έκανα την τέλεια «πυραμίδα» και έβγαλα 700 εκατ. ευρώ

Ένα κορυφαίο στέλεχος της επενδυτικής εταιρείας Zhongjin Capital Management της Σαγκάης, που συνελήφθη ενώ ετοιμαζόταν να εγκαταλείψει την Κίνα και πιστεύεται ότι είχε οργανώσει μια χρηματική απάτη, μια "πυραμίδα" τύπου Πόντσι, αποσπώντας 700 εκατομμύρια ευρώ, "ομολόγησε" τις πράξεις του μιλώντας στην τηλεόραση, την ίδια ώρα που τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης περιέγραφαν τις πανάκριβες συνήθειές του και το πολυτελές διαμέρισμά του με τα παγώνια και τα σιντριβάνια.

Ο Σου Τσιν, που ήταν ο διαχειριστής μιας σειράς εταιρειών υπό την "ομπρέλα" της Zhongin Capital Management, συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στο αεροδρόμιο της Σαγκάης απ' όπου σκόπευε να επιβιβαστεί σε αεροσκάφος με προορισμό την Ιταλία.

Εκτός απο τον Σου, στο στόχαστρο των αρχών έχουν μπει άλλοι 34 στελέχη και υπάλληλοι των εταιρειών, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Dragon TV.
Η Zhongin και οι συνδεόμενες με αυτήν εταιρείες κατάφεραν να αποσπάσουν περίπου 40 δισεκατομμύρια γουάν από 25.000 επενδυτές και σήμερα χρωστούν περίπου 5,2 δισεκ. γουάν (700 εκατ. ευρώ) σε πάνω από τους μισούς από αυτούς.

"Στην πραγματικότητα ήταν το τέλειο μοντέλο μιας πυραμιδικής απάτης τύπου Πόντσι", παραδέχτηκε ο Σου Τσιν στην "ομολογία" του που μεταδόθηκε την Κυριακή από την επίσημη κρατική τηλεόραση China Central Television (CCTV).

Η εταιρεία "πλήρωνε τους τόκους στους πρώτους επενδυτές αντλώντας από τα χρήματα των αμέσως επόμενων", εξήγησε απλά ο 35χρονος άνδρας.

Ένα μέρος από τα κεφάλαια που του είχαν εμπιστευτεί οι επενδυτές τα χρησιμοποίησε για προσωπικό όφελος: δαπάνησε περίπου 500 εκατομμύρια γουάν σε πολυτελείς κατοικίες και αυτοκίνητα, σύμφωνα με το Dragon TV.

Ο Σου και η σύζυγός του νοίκιαζαν στη Σαγκάη ένα διαμέρισμα 1.200 τετραγωνικών μέτρων σε ένα από τα ακριβότερα συγκροτήματα κατοικιών της χώρας. Στο σπίτι αυτό είχε εγκαταστήσει σιντριβάνια στο σαλόνι και εξέτρεφε παγώνια, ανέφερε σε σημερινό δημοσίευμά της η επίσημη εφημερίδα Jiefang Ribao.

Οι απάτες αυτού του είδους δεν αποτελούν σπάνιο φαινόμενο στην Κίνα. Τα θύματα είναι συνήθως αποταμιευτές που ψάχνουν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε επενδύσεις πιο επικερδείς από αυτές των τραπεζών, οι οποίες προσφέρουν πολύ μικρά επιτόκια. Τον Φεβρουάριο, οι κινεζικές αρχές συνέλαβαν 21 στελέχη μιας εταιρείας που φέρεται ότι εξαπάτησε 900.000 ανθρώπους. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες απάτες που έχουν αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα, αφού υπολογίζεται ότι οι επενδυτές έχασαν περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια γουάν (7 δισεκ. ευρώ).

Η κρατική τηλεόραση της Κίνας μεταδίδει συχνά "ομολογίες" υπόπτων πριν προσαχθούν σε δίκη, μια πρακτική που έχει καταγγελθεί κατ' επανάληψη από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων και από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το ανατριχιαστικό μυστικό των παιδιών των Ίνκας που έμειναν παγωμένα για 500 χρόνια

E-Daily 3.Left 29.06.2026
Οι μούμιες που μοιάζουν να κοιμούνται: Το εύρημα που συγκλόνισε τους επιστήμονες

Κάθε μέρα σχεδόν δύο παιδιά ‑ 881 άνθρωποι σε έναν χρόνο: Το trafficking στην Ελλάδα

E-Daily 3.Left 29.06.2026
Το έγκλημα που κρύβεται σε κοινή θέα

Παρίσι: Γιατί οι σοφίτες φτάνουν τους 40°C – Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της μποέμ ζωής γίνεται εφιάλτης

E-Daily 3.Left 29.06.2026
Οι κάτοικοι στις σοφίτες «ψήνονται» κάτω από τις εμβληματικές στέγες

Γιατί κλείνει το «Αλκατράζ με αλιγάτορες» του Τραμπ;

E-Daily 3.Left 29.06.2026
Ένας high-security «εφιάλτης» μέσα στους βάλτους

Η μεγαλύτερη μεταβίβαση πλούτου στην ιστορία μόλις ξεκίνησε

E-Daily 3.Left 29.06.2026
Μέχρι το 2048 θα αλλάξουν χέρια 124 τρισ. δολάρια

Πώς η Google έσωσε εκατομμύρια Βενεζουελάνους από τους φονικούς σεισμούς

E-Daily 3.Left Χτες
Το σύστημα Earthquake Alerts της Google έστειλε προειδοποιήσεις σε 11,4 εκατομμύρια ανθρώπους λίγα δευτερόλεπτα πριν χτυπήσουν οι σεισμοί των 7,5 και 7,2 Ρίχτερ στη Βενεζουέλα.

Η παραλία που για να μπεις θα πρέπει να ξέρεις καλά... γερμανικά

E-Daily 3.Left Χτες
«Μιλάτε γερμανικά»; Αν όχι, δεν έχει βουτιά

40,5%: Το ποσοστό που αλλάζει την εικόνα για τον εθελοντισμό στην Ελλάδα

E-Daily 3.Left Χτες
Η πρώτη συστηματική χαρτογράφηση του φαινομένου από τη Humanity Greece και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

H μέρα που οι Ισλανδές βγήκαν στους δρόμους για να διεκδικήσουν τη θέση τους

E-Daily 3.Left Χτες
Οι Ισλανδές γυναίκες έδειξαν πως όταν ενωθούν για έναν κοινό σκοπό, μπορούν να αλλάξουν την πορεία της κοινωνίας τους.