E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Μηχανή Άμλετ, του Heiner Muller

Δημοσίευση 13/5/2016 | 00:17

Η Μηχανή Άμλετ, του Heiner Muller
ΑΘΗΝΑ - Σύγχρονο Θέατρο
Ευμολπιδών 45, Αθήνα, Tηλέφωνο: +302103455020, +302103455009/8
Ημερομηνίες: από 16/5/2016 έως 7/6/2016
ΜΑΙ 2016
ΔE ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ ΚΥ
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
ΙΟΥΝ 2016
ΔE ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ ΚΥ
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Ωρα προσέλευσης: 21:00

€10

«Ήμουν ο Άμλετ . Στεκόμουνα στην ακτή και μιλούσα στα κύματα που πάφλαζαν... με την πλάτη στραμμένη στα ερείπια της Ευρώπης».

Η ψευδαίσθηση της κανονικότητας και οι αυταπάτες της μοίρας του Άμλετ με φόντο την ηθική και ανθρωπιστική κατάρρευση ενός ολόκληρου πολιτισμού, παρουσιάζεται στον σπαρακτικό μονόλογο του Χάινερ Μίλλερ υπό την επήρεια…μέθης.

Το πιο γνωστό και «παράξενο» έργο του συγγραφέα, Η Μηχανή Άμλετ, έργο ορόσημο της μεταμοντέρνας γραφής, ανεβαίνει στη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου σε μια ανεξάρτητη παραγωγή που σκηνοθετεί ο Γρηγόρης Χατζάκης σε ένα σκοτεινό, ατμοσφαιρικό σκηνικό που επιμελήθηκε ο Αλέκος Φασιανός.

Ο επαναστατικός στοχασμός του Χάινερ Μίλλερ την περίοδο που μετέφραζε τον Άμλετ, οδήγησαν σε μια μηχανή παραγωγής ερωτημάτων και αδιεξόδων. Μια μηχανή πεσιμισμού, ένα νοσταλγικό μοιρολόι στη σοσιαλιστική ουτοπία. Μια σπαρακτική εξομολόγηση του ίδιου του συγγραφέα που καταγγέλλει τη ματαιότητα της επανάστασης και υπενθυμίζει τις απογοητεύσεις της ιστορίας.

Το έργο είναι μια συντομογραφία μοτίβων από τον Άμλετ του Σαίξπηρ, σαν ερείπια λόγου «με την πλάτη στραμμένη στα ερείπια της Ευρώπης». Της Ευρώπης που καταρρέει και μάταια προσπαθεί να ανασυντάξει τις δυνάμεις της.

Η προσέγγιση του έργου από τον Γρηγόρη Χατζάκη είναι συμβολική. Η πραγματική έλλειψη νηφαλιότητας του ενός και μόνο ηθοποιού πάνω στη σκηνή, θέλει να αναδείξει την παραμόρφωση που βρίσκεται παντού γύρω μας. Έχοντας χάσει το σημαντικότερο εργαλείο του, τη διαύγεια, ο Βαγγέλης Στρατηγάκος ως απαισιόδοξος Άμλετ, παλεύει να συγκεντρώσει τις σκέψεις του και να σταθεί όρθιος στην κατάσταση που τον τραβάει προς τα κάτω: «Δεν είμαι ο Άμλετ. Δεν έχω πια ρόλο. Τα λόγια μου δεν έχουν να μου πουν πια τίποτα».



Μετάφραση Ελένη Βαροπούλου

Σκηνοθεσία Γρηγόρης Χατζάκης

Σκηνικά Αλέκος Φασιανός

Μουσική Βύρων Κατρίτσης

Κοστούμι Βασιλική Σύρμα

Κίνηση Μαρία Καραγεώργου

Επιμέλεια/Κατασκευή Σκηνικών Ζωή Αρβανίτη

Φωτογραφίες/Λήψη Στυλιανός Παπαρδέλας

Ερμηνεία: Βαγγέλης Στρατηγάκος

Διάρκεια παράστασης: 70’

O Γρηγόρης Χατζάκης είναι απόφοιτος του International Baccalaureate της Σχολής Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου και της Σχολής του Νέου Ελληνικού Θεάτρου του Γ. Αρμένη. Ασχολείται με τη σκηνοθεσία, την υποκριτική και τη συγγραφή θεατρικών/κινηματογραφικών έργων και μυθιστορημάτων, ενώ μέχρι σήμερα έχει σκηνοθετήσει 24 θεατρικές παραστάσεις, μεταξύ των οποίων «ο Πατέρας» του Α. Στρίντμπεργκ, «Τα Φτερά του Ερωτα» των Wim Wenders, Peter Handke, «Ψυχώσεις» του Αντώνη Πέρη, «Rebeeecca» του Γρηγόρη Χατζάκη και «Κάσπαρ Χάουζερ: Η Ιστορία Ενός Ανθρώπου» των Δημήτρη Βαρβαντάκη και Γρηγόρη Χατζάκη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το InfinityGreece παρουσιάζει το 4ο απολογιστικό event Impact Showcase

Cityλάιφ 20.05.2026
Παρουσιάσεις, networking και συζήτηση για τη νεολαία και την επιχειρηματικότητα στο ετήσιο event του InfinityGreece στη Θεσσαλονίκη

Το Plastiras Lake Festival 2026 επιστρέφει με secret opening day και ένα από τα πιο δυνατά line‑ups του καλοκαιριού

Φεστιβάλ 20.05.2026
9–12 Ιουλίου | Βοτανικός Κήπος Νεοχωρίου, Λίμνη Πλαστήρα | Η προπώληση συνεχίζεται

Οι KAPTEN επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη για το μεγαλύτερο live του καλοκαιριού στο Θέατρο Κήπου

Μουσική 20.05.2026
12 Ιουνίου | Opening Act: Paranauê | Κλείσε το εισιτήριό σου!

Mayans & Guy J b2b Guy Mantzur στο Bolivar Beach Club

Μουσική Προχτές
BOLIVAR BEACH BAR21/05

Thessaloniki Street Food Festival 2026: Music Program

Cityλάιφ Προχτές
Τετάρτη έως Κυριακή 20 –24 Μαΐου στη Δ.Ε.Θ. –TIF HELEXPO

Thessaloniki Street Food Festival

Φεστιβάλ Προχτές
ΔΕΘ - HELEXPOαπό 20/05 έως 24/05

ΛΕΞ: Ανακοίνωσε περιοδεία με συναυλίες σε επτά πόλεις σε όλη την Ελλάδα

E-Daily 3.Left 16.05.2026
Καλοκαιρινή περιοδεία που ξεκινά τον Ιούνιο

TEDxPanteion University 2026

E-Daily 3.Left 16.05.2026
Το TEDxPanteion University επιστρέφει για 10η χρονιά!

Athens Pride 2026

E-Daily 3.Left 14.05.2026
Η πορεία είναι χώρος διεκδίκησης, γιορτής, μνήμης αλλά και συλλογικής δράσης με ένα μήνυμα: “Τα δικαιώματά μας δεν είναι διαπραγματεύσιμα”!