E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η «Τράπεζα των Αναμνήσεων» ήρθε στην Ελλάδα

Συλλέγει τις εµπειρίες απλών ανθρώπων άνω των 61 ετών

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 11/1/2012 | 00:00

Η «Τράπεζα των Αναμνήσεων» ήρθε στην Ελλάδα

Αναμνήσεις και όμορφες στιγμές, νοσταλγικές ιστορίες αλλά και διηγήσεις από πολέμους ή μετανάστευση. Αυτά συλλέγει η "Τράπεζα των Αναμνήσεων" σε όλο τον κόσμο. Ο πρωτότυπος διεθνής οργανισμός ήρθε και στην Ελλάδα, να συγκεντρώσει τις αναμνήσεις των Ελλήνων που είναι 61 ετών και άνω.

Με την πρωτοβουλία τεσσάρων Ελλήνων ξεκίνησε τον περασµένο Μάιο η προσπάθεια να δηµιουργηθεί η πρώτη ελληνική "Τράπεζα Αναµνήσεων".

Όπως αναφέρει μία εκ των ιδρυτών της σε συνέντευξη στο "Βήμα", όλα ξεκίνησαν όταν η ίδια θέλησε να γράψει τις ιστορίες της γιαγιάς της για να τις έχουν τα παιδιά της. «Όλα ξεκίνησαν από ένα προσωπικό µου βίωµα. Όταν πέθανε η γιαγιά µου, µε την οποία είχαµε µια πολύ αγαπηµένη και στενή σχέση, ήµουν έγκυος. Η σκέψη ότι η κόρη µου δεν θα είχε ποτέ την ευκαιρία να ακούσει τις ιστορίες της γιαγιάς µου µε έθλιβε τροµερά. Γνώριζα ήδη την ιταλική 'Τράπεζα Αναµνήσεων' και συχνά 'χανόµουν' στην ιστοσελίδα της, παρακολουθώντας τα βίντεο µε τις αναµνήσεις. Για πρώτη φορά όµως εξαιτίας του θανάτου της γιαγιάς µου ένιωσα την ανάγκη να αναλάβω την πρωτοβουλία για να δηµιουργηθεί κάτι παρόµοιο στην Ελλάδα» διηγείται η Ελληνοϊταλίδα κυρία Μαρίνα Σαρλή.

Η ίδια, µαζί µε τον κ. Νίκο Νικολαΐδη και τις κυρίες Αµαρυλλίδα Ραουζαίου και Παρασκευή Τζούβελη συγκεντρώνουν εδώ και 8 μήνες το υλικό τους.

Μέσα στην ερχόµενη εβδοµάδα η "τράπεζα" θα ανοίξει τις διαδικτυακές πόρτες της στην ιστοσελίδα www.bankofmemories.gr.

"Στην αρχή ταξιδεύαµε σε άγνωστα νερά. Πώς να δηµιουργήσεις µια 'Τράπεζα Αναµνήσεων'; Από πού να ξεκινήσεις; Και πώς µπορείς να εισβάλεις στα ευαίσθητα προσωπικά βιώµατα ενός ανθρώπου, ιδίως όταν πρόκειται για σκληρές αναµνήσεις από πολέµους, ξενιτιά, θανάτους αγαπηµένων προσώπων;" λέει στο "Βήµα" ο κ. Νικολαΐδης.

Σε ολόκληρο τον πλανήτη έχουν καταγραφεί συνολικά 1,7 εκατοµµύρια καταγραφές αναμνήσεων σε µορφή ψηφιακών βίντεο που διατίθενται ελεύθερα στο Ιnternet.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια αυτοκινητοβιομηχανία «έδιωξε» την AI και γιατί επέστρεψε στους ανθρώπους μηχανικούς

E-Daily 3.Left 01.07.2026
Η Ford παραδέχτηκε λάθος εκτίμηση μετά από τρία χρόνια εξάρτησης από την τεχνητή νοημοσύνη, με σοβαρά προβλήματα ποιότητας να οδηγούν στην επαναπρόσληψη 350 μηχανικών.

Ποιος είναι ο ψαράς που επιβίωσε 8 μέρες μόνος στον Ειρηνικό και πώς τα κατάφερε

E-Daily 3.Left 01.07.2026
Ο 42χρονος Τζούνιορ Απιούτα εντοπίστηκε από αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας της Νέας Ζηλανδίας έπειτα από οκτώ ημέρες επιβίωσης στα ανοιχτά του Ειρηνικού Ωκεανού.

Έρχεται νέα οικονομική «φούσκα»: Οι ειδικοί βλέπουν τα ίδια σημάδια που προηγήθηκαν του μεγάλου κραχ

E-Daily 1.Hero 01.07.2026
Μήπως ζούμε ξανά τις τελευταίες μέρες πριν από μια μεγάλη οικονομική κρίση;

Πουλούσε τις φανέλες και τα παπούτσια του για να ταΐσει το παιδί του: Η απίστευτη ιστορία του ήρωα της Παραγουάης

E-Daily 3.Left Χτες
Από τις δυσκολίες στην κορυφή: Η συγκλονιστική ιστορία του τερματοφύλακα που έγινε ήρωας της Παραγουάης

Ένα ταξίδι στα πιο γλυκά καλοκαίρια των `80s και `90s – Πόσα από αυτά τα παγωτά θυμάσαι;

E-Daily 3.Left Χτες
Αυτά τα παγωτά θα σε γυρίσουν κατευθείαν στην παιδική σου ηλικία

Τι είναι η Santa Muerte και γιατί συνδέεται με ορισμένες από τις πιο σοκαριστικές υποθέσεις στο Μεξικό

E-Daily 3.Left Χτες
Οι σκοτεινές εγκληματικές υποθέσεις που αφήνουν το κοινό σοκαρισμένο

Πόσα λεφτά παίρνουν τα ball boys & girls στο Wimbledon

E-Daily 3.Left Χτες
Λιγότερα από όσα φαντάζεσαι

Η τραγική ιστορία πίσω από την «Ωραία Κοιμωμένη του Έβερεστ»

E-Daily 3.Left Χτες
Το ιστορικό ρεκόρ που μετατράπηκε σε εφιάλτη

40,5%: Το ποσοστό που αλλάζει την εικόνα για τον εθελοντισμό στην Ελλάδα

E-Daily 3.Left Χτες
Η πρώτη συστηματική χαρτογράφηση του φαινομένου από τη Humanity Greece και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών